Buradasınız
Hayat Pahalılığına ve Sefalet Ücreti Dayatmasına Karşı İşçi Eylemleri Yayılıyor

Sağlık emekçileri hakları için Beyaz Nöbet’te
Sağlık emekçileri, çalışma koşullarının daha da ağırlaşmasına ve güvencesizliğe karşı taleplerini dile getirmek için başlattıkları Beyaz Nöbet’in beşinci gününde İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve Adana’da basın açıklamaları gerçekleştirdiler. İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi, Ankara İbn-i Sina Hastanesi, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi ve Seyhan Devlet Hastanesi’nde basın açıklamaları yapıldı.
Sağlık emekçileri basın açıklamalarında ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesini, personel sayısının artırılmasını ve bunların kadrolu olmasını talep ettiler. Uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması, fazla mesailerin ücretlendirilmesi, emekli maaşlarının arttırılması, sağlıkta şiddetin önlenmesi ve işyerlerinde güvenli çalışma koşullarının sağlanması, özel sağlık kuruluşlarında taşeronlaştırma ve güvencesiz çalışmaya son verilmesi taleplerini dile getirdiler.
Yurtiçi Kargo işçileri: Biz sesimizi duyurmasını biliriz!
1 Şubatta kontak kapatarak Varyap Plaza Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan Yurtiçi Kargo kuryeleri, taleplerinin kabul edilmemesi üzerine 2 Şubatta da kontak kapattılar. Sabah saatlerinde Samandıra Bölge Müdürlüğü önünde eylem yapan işçiler öğleden sonra şirketin genel merkez binası önünde protesto eylemi gerçekleştirdiler. “Biz sesimizi duyurmasını biliriz” diyen işçiler, dağıtım işini yaptıkları araç ve motorlarla kornalara basarak seslerini duyurdular. Yurtiçi Kargo işçileri yüzde 40 zam, sözleşme fesihlerinin iptal edilmesini ve parça sayısının arttırılmasını talep ediyor.
Yemeksepeti işçileri eylemlerine devam ediyor
Patronun yüzde 32,7 oranındaki zam teklifine ve esnaf kurye dayatmasına tepki gösteren Yemeksepeti işçileri, 1 Şubatta birçok kentte kontak kapatma eylemleri gerçekleştirdiler. Şirketin İstanbul Şişli’deki genel merkezi önünde TÜMTİS Sendikası ile birlikte basın açıklaması yaptılar. 2 Şubatta Nakliyat-İş Sendikasının çağrısıyla genel merkezin ve Ankara’daki bölge müdürlüğünün önünde bir araya gelen işçiler eylemlerine devam ettiler. Ankara’daki kontak kapatma eylemine İzmir ve Eskişehir’den gelen kuryeler de katıldı. İşçiler, “Trendyol işçileri kazandı, Yemeksepeti işçileri de kazanacak” diyor. 5500 lira net maaş artı prim ile yemek ücretlerinde ve yan haklarda iyileştirme istiyorlar. İş kolunun taşımacılığa geçirilmesini, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını ve hiçbir kuryenin hakkını aradığı için işten atılmamasını talep ediyorlar.
Scotty çalışanları mücadeleye devam edecek
Yüzde 22’lik zam teklifini kabul etmeyen Scotty kuryeleri ücretlerine yüzde 40 zam talebiyle 29 Ocakta kontak kapatma eylemleri gerçekleştirmişlerdi. Esnaf kurye olarak çalışan Scotty çalışanları, yeni bir eylem planı hazırlayana dek kontak kapatma eylemlerine ara verdiklerini duyurdular.
HepsiJet çalışanları: “Paket başı 1 liralık zammı kabul etmiyoruz!”
27 Ocakta kontak kapatarak eylemlere başlayan HepsiJet kuryeleri, patronun yüzde 46’lık zam açıklamasının doğru olmadığını dile getiriyorlar. Yapılan zammın yüzde 28’den ibaret olduğunu ve paket başı 1 liralık artışa karşılık geldiğini ifade ediyorlar. Ücretlerinin 12 bin 500 + KDV olmasını talep eden 2 binden fazla HepsiJet kuryesi, iş durdurma eylemlerini sürdürüyor.
Digitürk çalışanları düşük zamları protesto ettiler
Digitürk çalışanları enflasyon oranının çok altında olan yüzde 17’lik zammı, İstanbul Beşiktaş’taki genel merkez binası önünde “Susma haykır, 17’ye hayır” sloganıyla protesto etti. İşçiler son beş yıldır ücretlerine çok düşük oranlarda zam yapılarak adım adım açlığa mahkûm edildiklerini dile getiriyor.
Çorap işçileri birçok fabrikada eylemde
Alpin Çorap işçileri düşük zam dayatmasına karşı üretimi durdurdu. Yaklaşık 2 bin işçi eylemlerinin üzerinden 24 saat geçmeden kazanım elde ettiler. Ücretlerine 2500 lira zam alan işçiler, birliklerini güçlendirmeye devam edeceklerini dile getiriyorlar.
İstanbul Esenyurt’ta bulunan Şimşek Çorap’ta düşük zam dayatmasına karşı iş bırakarak tepkilerini ortaya koyan işçilerin mücadelesi sonucunda ücretleri 6 bin 500 liraya yükseltildi ve 3 bin lira ikramiye kazandılar.
İstanbul Hadımköy’de üretim yapan Erdal Çorap’ta da işçiler düşük zam dayatmasına karşı mücadele başlattı. Fabrika yönetimiyle yapılan görüşmeler sonraki güne kaldı. Ancak işçiler haklarını alıncaya dek mücadeleye devam etmekte kararlı.
Alpin, Şimşek ve Erdal Çorap’ta işçiler Deriteks’te örgütlenmeye devam ediyor.
Çerkezköy’de bulunan Beks Çorap fabrikasında çalışan işçiler sefalet zammı dayatmasını Çerkezköy Kent Park’ta gerçekleştirdikleri eylemle protesto etti.
Polibak işçileri ek zam için iş durdurdu
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde BOPP ve CPP filmi üreten Polibak fabrikasında ambalaj bölümünde 80 işçi üretimi durdurdu. İşçiler bu bölümde çalışanların ücretlerine enflasyon oranının altında olan yüzde 27 zam yapılmasını kabul etmediler. 1 Şubat sabahı saat 08.00’de yapılan görüşmede işçiler Polibak yönetimine 1 hafta süre vererek saat 10.00’da eylemi sonlandırdı. Bakioğlu Holding’e bağlı fabrikada yönetim “sendika şartlarını sağlayacağım ama sendikaya üye olmayın” diyerek yıllardır işçilerin sendikalaşmasına engel oluyor ve ancak sınırlı haklar tanıyordu.
Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında işçiler iş bıraktı
Mersin Gülnar’da Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında taşeron firmaya bağlı çalışan 250 işçi maaşlarının ödenmemesi üzerine iş bıraktı.
Kızılay İçecek’in Afyon ve Erzincan fabrikalarında işçiler iş durdurdu
Kızılay İçecek’in Afyon ve Erzincan fabrikalarında işçiler iş durdurdular. İşçiler, Kızılay İçecek’in 2019 yılında anonim şirket olmasıyla, o güne kadar sahip oldukları sosyal hakların gasp edildiğini ve sefalet ücretine mahkûm edildiklerini dile getiriyorlar. 2022 yılı için yüzde 22’lik zam yapıldığını belirten işçiler, enflasyon altında kalan bu zam oranını kabul etmeyeceklerini söylüyorlar. Sendika hakkının tanınması, gasp edilen haklarının geri verilmesi ve ücretlerine zam yapılması talepleri karşılanana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtiyorlar.
Farplas işçileri işten atmalara ve baskılara rağmen mücadeleye devam ediyor
Gebze Taysad OSB’de bulunan Farplas fabrikasında işçilerin düşük zam dayatmasına karşı iş durdurmuş ve Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlenmişlerdi. 200 işçinin işten atılması üzerine işçiler fabrikayı işgal ettiler ancak polis fabrikaya girerek, gaz ve plastik mermi kullanarak işçileri dışarı çıkardı. Fakat Farplas işçilerinin mücadelesi sürüyor. Bugün işyeri önünde bir açıklama yapan işten atılan işçiler ve Birleşik Metal-İş Sendikası, hakları için mücadeleye etmeye devam edeceklerini dile getirdiler.
Hopa’da halk zamları protesto etti
Hayat pahalılığı ve zamlar karşısında eriyen ücretler işçilerin geçinmesine yetmiyor. İğneden ipliğe her şeye gelen fahiş zamlar, kabaran elektrik ve doğalgaz faturaları karşısında emekçilerin öfkesi büyüyor. 2 Şubatta sokağa çıkan Hopa halkı zamları protesto ederek tepkisini gösterdi.
Migros Esenyurt depoda işçiler iş bıraktı
Zincir marketlerden Migros’un İstanbul Esenyurt deposunda çalışan işçiler de kötü çalışma koşullarına ve düşük ücret dayatmasına karşı iş durdurdular. Migros’un kendilerine kölelik dayattığını ifade eden işçiler, ücretleri yükseltilinceye kadar işbaşı yapmayacaklarını dile getirdiler, destek ve dayanışma çağrısında bulundular. Ülkenin dört bir yanında, pek çok sektörde patronların sefalet ücreti dayatmasına karşı iş durduran işçilerin sayısı artıyor.
- DİSK: “Brezilya, İzmir/Aliağa ve Türkiye Dünyanın Çöplüğü Değildir!”
- Efe Rakı’da Sendika Düşmanlığı Sürüyor
- Sunny Atmaca, Alphindi, İnşaat ve Hal işçileri… İşçi Eylemleri Yayılıyor
- SÜTAŞ İşçileri Sendikal Haklarına Sahip Çıkıyor!
- MAS-DAF, Pas South ve PTT İşçilerinin Mücadelesi
- Düşük Zamlara ve Sendikasızlaştırmaya Karşı Mücadele Yükseliyor!
- Belediye-İş’ten Bakırköy İşçileri İçin Eylem
- Getir, Serel Seramik, İstanbul Finans Merkezi, İZBB İşçileri Haklarını İstiyor!
- İşten Atmalara ve Düşük Ücretlere Karşı Mücadele Sürüyor!
- Eynez Madencileri Özelleştirmeye Karşı Eylemde
- TMK Kataforez’de Sendika Düşmanlığı
- Patronların Hakkını Arayan İşçiye Tahammülü Yok
- Ağaç A.Ş. İşçileri Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Patronların Sendika Düşmanlığına İşçiler Mücadeleyle Yanıt Veriyor!
- Sağlık Emekçileri Sağlıkta Şiddetin Artmasını Protesto Etti
- Alpin Çorap’ta İşten Atmalar Protesto Edildi
- İnşaat İşçileri Haksızlıklara Karşı Mücadele Ediyor!
- Sağlık Emekçilerinden Beyaz Miting: “Sağlık Hepimizin!”
- Asen Metal İşçileri Sendika Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Patronların Hak Arayan İşçiye Tahammülü Yok
- Standart Profil İşçileri Mücadele Ederek Kazandı!
- Haklarını Arayan ETF İşçilerine Polis Saldırısı
- Koton Depo, Amazon, Technomix’te İşçilerin Hak Mücadelesi Sürüyor
- Şalter İndiren Standart Profil İşçilerinin Direnişi Sürüyor!
- Conta Elastik’te Sendika Düşmanlığı
- Sunny Atmaca, Alphindi, İnşaat ve Hal işçileri… İşçi Eylemleri Yayılıyor
- MAS-DAF, Pas South ve PTT İşçilerinin Mücadelesi
- Düşük Zamlara ve Sendikasızlaştırmaya Karşı Mücadele Yükseliyor!
- Sunny İşçileri Sendika Düşmanlığına Karşı Direnişe Geçti!
- UİD-DER’den Atışkan Yapı İşçilerine Dayanışma Ziyareti
- UİD-DER’den ETF Tekstil İşçilerine Dayanışma Ziyareti
- Çiğli TPI Composite İşçilerine Ziyaret
- MAS-DAF İşçileri Sendikal Haklarının Tanınmasını İstiyor
- MAS-DAF İşçileri Pes Etmiyor!
- Sivas Kangal Termik Santralinde İşçiler İş Bıraktı
- Koç Üniversitesi Temizlik İşçileri Hak Gasplarına Karşı Direniyor
- Acarsoy Tekstil İşçilerini Ziyaret Ettik
- TPI Composite İşçileri Mücadeleye Devam Ediyor
- UİD-DER Grevdeki Sarıyer Belediyesi İşçilerini Ziyaret Etti
- Atışkan Yapı’da İşçiler Greve Başladı
Son Eklenenler
- Nedir grev/direniş çadırı? Üzerine düşünmeden cevap verirsek, bir muşamba ve muşambaları ayakta tutan birkaç tahta direk... Fakat bunun ötesinde bir anlama sahiptir grev ve direniş çadırları. Elbette işçiler bu çadırı öncelikle kendilerini güneşten...
- Onlar komşumuz, iş arkadaşımız. Aynı mahallede, aynı sokakta yaşıyoruz; aynı işyerlerinde çalışıyoruz. Ama kim olduklarının, adlarının, geçmişlerinin bir önemi yok. Onlar mülteci, onlar göçmen… Türkiye’de Suriyeliler, Afganlar”, Amerika’da “...
- Son dönemde dünya genelinde internet ve sosyal medyada yoğun rağbet gören bir teori var, karınca teorisi. Bu teorinin ne kadar bilimsel olduğu tartışmalıdır ama anlatı siyasal ve toplumsal alanla kesiştiği için ilgi görmektedir. Anlatı şöyle: “Gidin...
- En yakın akrabalardan işyerlerimizdeki işçi arkadaşlarımıza dek çevremizdeki insanların sözlerine kulak verdiğimizde, deryada yaşayıp deryadan bihaber olduklarını anlarız. Sıcağı sıcağına canlarını yakan ekmek fiyatının iki katına çıkmasını bile...
- Düzce’de bulunan Standart Profil fabrikasında çalışan Petrol-İş üyesi işçiler, artan enflasyon karşısında aldıkları ücretin her geçen gün erimesi sebebiyle, işverenden ücretlerinin iyileştirilmesini talep etmiş fakat işveren bu talebi geri çevirerek...
- İstanbul Tuzla’da faaliyet gösteren ETF Tekstil fabrikasının patronu fabrikayı kapatacağını duyurup ilk etapta 30 işçiyi işten atmış işçilere ihbar tazminatını ödemeyeceğini, kıdem tazminatının ise yüzde 70’ini ödeyeceğini duyurmuştu. İşçiler işten...
- Türkiye’de neredeyse yüzde 200’e varan enflasyon ücretleri her geçen gün eritirken işçilerin tepkisi de giderek artıyor. Her gün bir fabrikada, şantiyede, lojistik deposunda işçilerin mücadelesi başlıyor.
- Çalıştığım işyerinde arkadaşım Erman abi, televizyon kanallarının popüler yarışması MasterChef’de yapılan bir yemeği çok beğenmiş, çay molasında ballandıra ballandıra anlatıyordu. 350 gram dana bonfile, dana füme, 300 gram kestane mantarı, tereyağı...
- “Bir zaman makinesi olsa ve mesela üç yüz yıl öncesine gidebilsek bugünün dünyasından çok farklı bir dünya ile karşılaşırdık.” Böyle başlıyordu İşçi Dayanışması’nın bir önceki sayısında Emekçi Kadın köşemiz. Gelin geçmişe yolculuğumuzu sürdürelim....
- Eşe dosta selam. İnandığım doğruların adamı oldum, böyle yaşadım karınca kararınca. Bu doğruların savaşını daha çok sanatımda yapmaya çalıştım. Kursağıma hakkım olmayan bir tek kuruş dahi girmemiştir.” Böyle diyordu işçi sınıfının yazarlarından...
- Düzce’de bulunan Standart Profil fabrikasında çalışan Petrol-İş üyesi işçiler, artan enflasyon karşısında aldıkları ücretin her geçen gün erimesi sebebiyle, ücretlerinin iyileştirilmesini talep ettiler. Ancak Standart Profil yönetimi işçilerin bu...
- 1980’lerde İngiltere’de kadın bir başbakan iktidardaydı, adı da Margaret Thatcher’dı. Bu kadın başbakan emekten, işçiden, toplumdan yana ne varsa ona düşmandı. İngiltere’deki işçiler ona “süt hırsızı” derlerdi. Çünkü daha henüz Eğitim ve Bilim...
- Bir yere baktığımızda gördüklerimize bir daha dönüp bakarsanız mutlaka dikkatinizi çeken bir şey vardır. Ben de bir yere baktım ve dikkatimi bir manzara çekti. Bu manzaranın iki ayrı hikâyesi var. Burası benim ikamet ettiğim mahalledir. Kocaman olan...