Buradasınız
İşçiler Adalet Sarayında Adaletsizliği Protesto Ediyor

İstanbul Kartal’da bulunan ve dünyanın en büyük adliyesi denilerek inşa edilen Anadolu Adalet Sarayında, işçiler yaklaşık 3 aydır ücretlerini alamıyorlar. Taşeron şirket Evrensel Gıda tarafından işletilen yemekhane ve çay ocaklarında, işçiler ücretlerini alamadıkları için 7 Aralıkta iş bırakma eylemi başlattılar. Sabah saatlerinde Adliye önünde toplanan işçiler, yaşadıkları sorunları ve taleplerini dile getirmek için basın açıklaması gerçekleştirdiler. Ardından beşinci kattaki yemekhaneye çıkarak iş bırakma eylemlerine devam ettiler. Bu sırada bir savcı işçilerin yanına gelerek firma yetkilileriyle görüştüklerini ve ücretlerin bir hafta içinde ödeneceğini söyledi ve işçilerin işlerine dönmelerini istedi. Ancak işçiler 3 ay boyunca verilen sözlerle oyalandıklarını, bu süre içinde birkaç defa firma değişikliği yapıldığını, ancak sorunlarının çözülmediğini söylediler.
İşçiler eylemlerine 8 Aralıkta da devam ettiler. Adliyenin C kapısı önünde toplanan işçiler “Adalet Sarayında Köle Olmayacağız”, “Ücret Güvencesi İstiyoruz” yazılı dövizleri taşıdılar ve “Hâkimler Burada, Savcılar Burada, Adalet Nerede” sloganıyla tepkilerini gösterdiler. İşçilerin eylemine YARSAV üyesi hâkim ve savcılar ile Büro Emekçileri Sendikası üyeleri ve DİSK Genel-İş üyesi belediye işçileri de destek verdiler.
İşçiler adına basına açıklama yapan yemekhane işçisi Turhan Doğru, “Fazla mesailerimizi alamıyoruz. Yüz okumalarımız değiştirilerek giriş çıkış saatlerimizle oynanıyor. Anadolu Adalet Sarayı’nda şu an adaletsizlik var. Biz bu adaletsizliği çözeceğiz” dedi. Açıklamanın ardından işçiler adliyenin çevresinde sloganlarla yürüdüler. İşçiler, alacakları ödeninceye kadar çay ocaklarını açmayacaklarını ve öğle yemeği çıkarmayacaklarını ifade ettiler.
DİSK’ten dayanışma ziyareti
Hakları için mücadele eden işçilere DİSK tarafından bugün bir dayanışma ziyareti gerçekleştirildi. Ziyarete DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Genel Sekreter Arzu Çerkezoğlu, DİSK’e bağlı sendikaların genel başkanları, DİSK/Genel-İş üyesi Kartal Belediyesi işçileri katıldılar. İşçilerin eylemine bugün de YARSAV ve Yargıçlar Sendikası üyesi yargıç, hâkim, savcı ve avukatlar da destek verdi.
Basına açıklama yapan Kani Beko, dünyanın en büyük adliyesinde çalışan işçilerin haksız uygulamalara maruz bırakıldıklarını ifade etti ve “Adliyeler, saraylar büyüyor, ekmeğimiz küçülüyor” dedi. Yemekhane ve çay ocağı işçilerinin açlık sınırının da altında olan asgari ücretle çalıştırılmalarını, bu halde bile 3 aydır ücretlerinin ödenmemesini eleştirdi. Evrensel Gıda adlı taşeron şirkete bağlı işçilerin, işlerin yoğunluğundan dolayı 8 saatin üzerinde çalıştırıldıklarını, fakat fazla mesai için ayrıca ücret ödenmediğini anlattı. Taşeron işçilerinin mücadelesine işçiler kadroya alınana dek destek vereceklerini ifade etti. Beko, işsizlik fonunda biriken paradan 48 milyar liranın patronlara aktarıldığını, kıdem tazminatına göz koyulduğunu, özel istihdam bürolarıyla işçilerin kölelik koşullarında çalıştırılmak istendiğini dile getirdi. AKP’nin seçim öncesi taşeronu kaldırma sözünü de hatırlatan Beko, TBMM’de bulunan partilere bunun için komisyon kurup çalışmalara başlama çağrısı yaptı.
Beko’nun ardından Yarsav ve Yargıçlar Sendikası adına Ali Hacıibrahimoğlu söz aldı ve işçiler işbaşı yapana dek çay ocağından çay almayacaklarını, yemekhaneye gitmeyeceklerini belirtti. Adliyedeki taşeron işçilerini örgütleme mücadelesi yürüten Devrimci Turizm-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Ali Karabudak ise yaptığı konuşmada işçilere destek veren herkese teşekkür etti.
Dünyada İşçi Eylemleri
SİDEMİR İşçilerine Polis Saldırısı
- TPI Compozit’te Grev Başladı
- İzmir’den Kocaeli’ye İşçiler Grev Diyor
- İzmir Narlıdere Belediyesi İşçileri Greve Çıktı
- İşçilerin Düşük Ücret Dayatmasına Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Erlau Metal, ATR Yapı, TÜPRAŞ İşçileri Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Sakarya Şehir Hastanesi İşçileri Direnişte
- Belediyelerde Grev Sesleri Yükseliyor
- Oryantal Tütün Grevcilerinin Anlattıkları
- Manisa’da Mercan Makina’da Direniş Başladı
- Tütün ve Maden İşçileri Aileleriyle Grevde, Eylemde!
- Tütün, Tekstil, Maden İşçileri Mücadeleye Devam Ediyor
- İzmir’de Sunel Tütün İşçileri Greve Çıktı
- Temel Conta İşçilerinin Grevi Devam Ediyor
- Urfa’dan Trabzon’a, İnşaattan Enerjiye İşçiler Mücadele Ediyor
- Chinatool ve Green Transfo Grevlerinde Anlaşma Sağlandı
- Antep’te Tekstil İşçilerinin Düşük Zamlara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Chinatool Otomotiv İşçileri Greve Çıktı
- Antep’te Tekstil İşçileri Düşük Zamlara Karşı Mücadele Ediyor
- Kaynak Tekniği İşçileri Grevde
- Yolbulan Metal İşçileri Eylemlerine Devam Ediyor
Son Eklenenler
- Tez-Koop-İş Sendikası 2025 yılı kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri çerçeve anlaşma protokolünün bir an önce imzalanması ve işçilere alın terinin karşılığının verilmesi talebiyle 14 Mayısta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde kitlesel basın...
- Soma Madenci Katliamının 11. yılında başta Soma’da olmak üzere çeşitli anma programları gerçekleştirildi.
- Bu 1 Mayıs’ta da her şeye rağmen alanlardaydık. “Yağmur Çamur Yağsa da Kış Kıyamet Kopsa da Biz Buradayız” dedik. İşçiler, emekçiler olarak, işçi sınıfının gençliği olarak alanlara çıktık. Biz de UİD-DER kortejinde Kadıköy’deydik. Yağmura ve soğuğa...
- 2025 1 Mayıs’ını büyük bir coşkuyla kutladık. Alanda olmak bana tarifsiz bir cesaret verdi. Binlerce işçiyle tek ses olmak, tek yumruk olmak en güzel duyguları yaşatıyor.
- Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu rüzgâr tribünleri için kanat üretimi yapan Amerikan menşeli TPI Compozit’in İzmir Menemen ve Çiğli’de bulunan fabrikalarında 13 Mayısta grev başladı.
- Somayı hatırlamak demek haksızlıklara, adaletsizliğe, sömürü düzenine karşı örgütlenmek demektir. Soma’yı hatırlamak demek hesap soracağımız günleri yakın eylemek için mücadele etmek demektir.
- Soma Katliamının üzerinden 11 yıl geçti. Soma’nın ardından Ermenekler, Torunlar, Hendekler, Amasralar, İliçler devam etti, ediyor. Erol Eğrekler katlediliyor, holdingler işçilerin kanıyla büyüyor. Patronlar siyasi iktidardan aldıkları güçle iş...
- DİSK, KESK, TMMOB, TTB, İstanbul Barosu ve İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla, güvenlik görevlileri tarafından dövülerek katledilen işçi Erol Eğrek için 12 Mayısta Çalık Holding önünde eylem düzenlendi. Eyleme sendikalar,...
- Merhaba dostlar. 1 Mayıs’ı geride bıraktık. Bizler de genç işçiler olarak 1 Mayıs’ta UİD-DER’le birlikte alanlardaydık. Sınıfımızın saflarında olmanın heyecanını yaşadık. Duygularımızı sizlerle de paylaşmak istiyoruz.
- Erol Eğrek’in katledilmesinin sorumlusu yalnızca Çalık Holding değildir. Mahkeme kararına rağmen işçinin kazanılmış hakkını 10 yıldır ödemeyen Çalık Holding’e hiçbir yaptırım uygulamayan; patronları denetlemeyen, adaletsizlik ve cezasızlığı temel...
- Yaşanan her türlü baskı ve zorbalığa karşı, işçi sınıfı kendi saflarında gücünü birleştirmeli ve öfkesini doğru adrese yönlendirmelidir. 1 Mayıs bu birliğin ortaya çıktığı uluslararası bir mücadele günü olarak önemli bir yere sahiptir.
- 1980 darbesinin üzerinden 45 yıl geçti ama bıraktığı karanlık hâlâ silinmedi. O darbe devrimci hareketi ve örgütlü işçi sınıfını ezmek için yapıldı. Bugün hâlâ baskılarla karşı karşıyayız. Ama nasıl ki o karanlık günlerde Hasanlar, Haticeler...
- Her sene olduğu gibi bu 1 Mayıs’a da büyük bir titizlik ve ciddiyetle hazırlandık. UİD-DER ailesi olarak çocuklarımızla, gençlerimizle kadın erkek hep birlikte kapitalizmi teşhir ettik. Ekonomik, sendikal ve siyasal taleplerimizi dosta düşmana...