Buradasınız
İşçiler Patronların Düşük Ücret Dayatmasına Boyun Eğmiyor

Tersane işçileri Tuzla ve Yalova’da eylem yaptı
Tersane patronlarının 2024 yılı için geçerli olacak ücret zammını açıklamaması, ne kadar ücret alacaklarını bilmeden çalışmaları işçilerin sabrını taşırmış durumda. Limter-İş Sendikasının çağrısıyla 9 Şubat sabahı Yalova ve Tuzla’da bir araya gelen tersane işçileri, eş zamanlı yürüyüş ve basın açıklaması yaparak patronları uyardı. Her iki kolda da yapılan yürüyüşlerde “Ağır ve Çok Tehlikeli İşkolunda Çalışıyoruz, İnsanca Yaşayacağımız Ücret İstiyoruz, Vermezseniz Çalışmayacağız” ve “Ücret Hakkımız Gasp Edilemez” pankartları taşındı. Polisin engelleme çabasına rağmen devam eden yürüyüş boyunca “Tersane İşçisi Köle Değildir”, “Direne Direne Kazanacağız” sloganları atıldı.
Tuzla’da Sedef Tersanesi önünde konuşan Limter-İş Genel Sekreteri Hakkı Demiral, direnişte olan Özak Tekstil işçilerinin mücadelesini selamladı. Tersane işçilerinin ağır çalışma koşullarına ve yaşadıkları sorunlara değinen Demiral, “İktidara, patronlara para kazandırıyoruz ama biz açlık ve sefalet içinde yaşıyoruz, bunu asla kabul etmeyeceğiz. Biz kendi çocuklarımızın geleceği için, insanca çalışma koşulları yaratılması için birlikte mücadele edeceğiz” dedi.
Yalova’da ise Sefine Tersanesi önünde Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı bir konuşma yaptı. Asgari ücret zammı çoktan belirlenmiş olmasına rağmen tersane bölgesinde zamların halen belirlenmediğini, yılan hikâyesine döndüğünü belirten Saygılı, “Tersane patronlarına, taşeronlarına milyonlar kazandırıyoruz. İnsanca yaşayacak bir ücret istemek çok mu adaletsiz? En doğal hakkımız. Biz onların tersanelerini istemiyoruz, gemilerini istemiyoruz. Sadece çoluğumuzla çocuğumuzla insanca yaşayabileceğimiz bir ücret istiyoruz. Bunun için buradayız” dedi.
ANTIP A.Ş işçileri hakları için yeniden eylemde
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerinde Ankara Tıplılar Vakfı’nın iktisadi işletmesi olan ANTIP AŞ’de çalışan 72 işçi yeni yıla günler kala işten çıkarılmıştı. Haksız ve tazminatsız bir biçimde işten çıkartılan işçiler yeni yıla direnişle girmişti. Tazminat haklarına yönelik şirketin verdiği vaatleri yerine getirmemesi üzerine işçiler, 7 Şubatta Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Akademik Yerleşkesi önünde basın açıklaması yaparak yeniden seslerini duyurdu.
İhbar ve tazminat hakları verilmeden işten atıldıklarını belirten işçiler basın açıklamasında şunları söyledi: “Artık sabrımız taştı! Bizim hakkımızı vermiyorsanız size rahat vermeyeceğimizi buradan ilan ediyoruz. Çalıştığınız, yaşadığınız ve özel ofislerinizin bulunduğu her yer hakkımızı alana kadar bizim için birer direniş alanı olacak. Hastalarınıza, öğrencilerinize ve tüm Türkiye kamuoyuna haklarını gasp ettiğiniz işçilerin haykırışını duyuracağız. Ankara Tıplılar Vakfı ve bütün üyeleri mağduriyetimizin sorumlusudur. Sorumlulardan hesap sormaktan bir adım geri atmayacağız. Tazminatsız bir şekilde işten atılan ANTIP işçileri olarak, işimize, ekmeğimize ve haklarımıza sahip çıkacağız! Tazminatlarımızı alana kadar mücadelemize devam edeceğiz! Hakkımızı söke söke alacağız! Direne direne kazanacağız!”
Basın açıklamasının ardından Ankara Tıplılar Vakfı’nın önüne gitme kararı alan işçiler, mağduriyetleri giderilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade ettiler.
Roniteks işçileri ücret zammı için eylemde
İstanbul Bayrampaşa’da tekstil üretimi yapan Roniteks’te işçiler, ücretlerinin ve sosyal haklarının iyileştirilmesi talebiyle iş durdurdu. Ücretlerine asgari ücrete yapılan zam oranında dahi artış yapılmadığını belirten işçiler, piyasanın çok altında düşük zam ile çalışmak istemediklerini ifade ediyorlar. 6 Şubattan bu yana direnişte olan Roniteks işçileri “haklarımız için birlik beraberlik içindeyiz, geçinemiyoruz, yapılan zammı yetersiz buluyoruz, haklarımızı savunmak için gereken ne varsa yapacağız” diyorlar. Ücretlerinin bir kısmının elden verilmesine ve sigorta primlerinin düşük yatırılmasına da itiraz eden işçiler, yönetimin bir an önce kendileriyle görüşmesini talep ediyorlar.
SASA Polyester’de düşük ücretlere karşı iş bırakma eylemi
Adana’da SASA Polyester bünyesinde faaliyet yürüten ve fabrikaya ek tesis yapan Yaka Endüstri adlı taşeron şirkette çalışan işçiler, düşük ücret dayatmasına karşı iş bıraktılar. 7 Şubatta iş bırakma eylemi yapan işçiler, ücretler yükseltilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirttiler.
Özak işçileri baskılara boyun eğmiyor, direniş sürüyor
Özak Tekstil işçileri sendika değiştirme haklarını tanımayan patronun işten atma saldırısına karşı 27 Kasımda direnişe başlamışlardı. Urfa’da başlayan direniş sürecinde patronlar, Valilik, kolluk kuvvetleri ve yargının desteğini alarak direnişi kırmaya çalıştılar. Tüm baskı ve yasaklara rağmen mücadeleyi sürdüren işçiler, 23 Ocakta üyesi oldukları BİRTEK-SEN öncülüğünde direnişlerini İstanbul Zeytinburnu’nda bulunan Özak Holding önüne taşıdılar. 7 Şubatta ise İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan Marmara Park AVM’deki Levi’s mağazaları önünde eylem yapmak isteyen işçilere saldıran polis işçileri gözaltına aldı. Devletin sermayenin tarafında olduğunu gösteren bir başka gelişme ise Zeytinburnu Kaymakamlığının 7 gün süreyle eylem yasağı kararı alması oldu. Kaymakamlığın yasak kararının ardından çevik kuvvet polisi işçilerin holding önünde çadır kurmasına izin vermedi.
BİRTEK-SEN, yaptığı açıklamada “Zeytinburnu Kaymakamlığı ilçe genelinde 7 gün boyunca eylem yasağı getirmiş. İstanbul’da Özak Holding önünde bulunan direniş çadırımızı bugün kurdurmadılar. Direnişimizi bugün İkitelli Organize’de bulunan Özak Tekstil fabrikası önüne taşıyoruz” dedi. Ancak Bahçeşehir Kaymakamlığı da eylem yasağı kararı aldı. Fabrika önünde direniş çadırlarını kurmak isteyen Özak işçileri ve BİRTEK-SEN temsilcileri gözaltına alındı.
- Manisa’da Mercan Makina’da Direniş Başladı
- Sağlık Çalışanları Tıp Bayramında İş Bıraktı
- Tersane ve Belediye İşçileri Ücret Gaspına Karşı Mücadele Ediyor
- Metal İşçisi “Grev”, Belediye İşçisi “Ücret Gaspına Hayır” Dedi
- İstanbul’da Enerji, İzmir’de Tütün, Ankara’da Maden İşçileri Mücadele Ediyor
- İzmir’de Sunel Tütün İşçileri Greve Çıktı
- Doktorların “Beyaz Yürüyüş”ü Devam Ediyor
- Belediye İşçileri Ücret Gaspına Karşı İş Bıraktı
- Sendikal Baskılara ve Hak Gasplarına Karşı Mücadele Sürüyor
- Başpınar İşçilerine Yönelik Baskılar ve BİRTEK-SEN Genel Başkanının Tutuklanması Protesto Edildi
- BİRTEK-SEN Genel Başkanının Tutuklanması Protesto Edildi
- Antep Başpınar İşçileriyle Dayanışma Eylemleri
- Ağız ve Diş Sağlığı Çalışanları İş Bıraktı
- Chinatool ve Green Transfo Grevlerinde Anlaşma Sağlandı
- Digel Tekstil İşçileri: Sendikalı Çalışmak İstiyoruz!
- Çayırhan İşçilerinin Ankara Yürüyüşü Sona Erdi
- Antep: İşçiye Yine Baskı ve Yasak!
- Antep’te Tekstil İşçilerinin Düşük Zamlara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Çayırhan İşçileri Özelleştirmeye Karşı Ankara’ya Yürüyüş Başlattı
- KFC ve Pizza Hut İşçileri Haklarını Arıyor
- Oryantal Tütün Grevcilerinin Anlattıkları
- Manisa’da Mercan Makina’da Direniş Başladı
- Tütün ve Maden İşçileri Aileleriyle Grevde, Eylemde!
- Tütün, Tekstil, Maden İşçileri Mücadeleye Devam Ediyor
- İzmir’de Sunel Tütün İşçileri Greve Çıktı
- Temel Conta İşçilerinin Grevi Devam Ediyor
- Urfa’dan Trabzon’a, İnşaattan Enerjiye İşçiler Mücadele Ediyor
- Chinatool ve Green Transfo Grevlerinde Anlaşma Sağlandı
- Antep’te Tekstil İşçilerinin Düşük Zamlara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Chinatool Otomotiv İşçileri Greve Çıktı
- Antep’te Tekstil İşçileri Düşük Zamlara Karşı Mücadele Ediyor
- Kaynak Tekniği İşçileri Grevde
- Yolbulan Metal İşçileri Eylemlerine Devam Ediyor
- GE Grid Solutions Grevinde Anlaşma Sağlandı
- Schneider Elektrik’te Anlaşma Sağlandı
- Genel-İş Üyesi İZBB İşçileri İş Bıraktı
- Her Yer Bizim Düzenimiz Olsun Diye
- Direnişçi Polonez İşçileri: “Direne Direne Kazandık!”
- Polonez Direnişçisi: “Biz Başardık, Şimdi Hep Birlikte Başaralım!”
- Betek Boya’da İşten Atma Saldırısı
Son Eklenenler
- Rejimin 19 Mart saldırısının ardından Türkiye genelinde başlayan protesto gösterileri devam ediyor. Beklemediği bir halk tepkisiyle karşılaşan rejim, gösterilerin daha da büyümesini engellemek ve bastırmak için her türlü baskı ve korkutma aracını...
- Sevgili işçi kardeşlerim, “Birlik olmak”, ezilenler için çok şey ifade eder. İşçi sınıfımıza yol gösteren önderlerimizin, büyüklerimizin öğütleri bize birlik olmadan güçlü olamayacağımızı hatırlatır.
- İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Ocak ayında bir rapor yayınladı. Rapora göre bugün dünyanın en zengin 10 kişisi günde ortalama 100 milyon dolar kazanıyor. Yani her 1 saniyede servetlerine 1157 dolar (mevcut kurla 42 bin lira)...
- İşsiz kalmak hepimiz için sorun. Bugün ülke genelinde 11,5 milyon kardeşimiz işsiz. Daha kötüsü bu işsizler ordusuna her gün içimizden binlerce insan ekleniyor. Kimisi emekliliğine gün sayıyor, kimisi evlilik hazırlıkları yapıyor, kimisi ilk...
- Rejimin 19 Martta başlattığı gözaltı saldırısının ardından, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli ve Beylikdüzü belediye başkanları ile birlikte aralarında İBB yöneticilerinin de olduğu çok sayıda isim tutuklandı, Şişli Belediyesine kayyum atandı. Başta...
- Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müesesesine bağlı maden ocağında 14 Ekim 2022 günü meydana gelen patlamada 43 maden işçisi hayatını kaybetmiş, 9 işçi de yaralanmıştı. Amasra katliamının ardından 4’ü tutuklu 23 sanığın yargılandığı davada Bartın Ağır...
- 21 Ocakta Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de çıkan yangının üzerinden iki ay geçti. İşyerinde, dehşetini hâlâ hissettiğimiz bu facia üzerine konuştuk. Ne var ki bazı arkadaşlarımızın söyledikleri bu faciayı hiç sorgulamadıklarını, üzerine...
- Sırbistan’da Novi Sad şehrinde bulunan tren istasyonunda 1 Kasım 2024’te beton sundurma çökmüş ve meydana gelen olayda 15 kişi yaşamını yitirmişti. Bu felaketten sonra başta öğrenciler olmak üzere binlerce işçi meydanları doldurmuş, kitlesel...
- Amerikalı sosyalist yazar Jack London, Londra’nın Doğu Yakasında tanık olduğu toplumsal eşitsizliği ve sınıfsal çelişkileri anlattığı romanına “Uçurum İnsanları” adını verir. 1902 yılında yazdığı kitabında, İngiltere egemenlerinin şaşaalı yaşamının...
- Oryantal Tütün fabrikası, dışarıdan bakıldığında devasa büyüklükte ve her yanı kapalı bir kale görünümünde. Fabrika Torbalı çıkışında Kemalpaşa yolu üzerinde bulunuyor. Arka tarafı neredeyse tamamen zeytinliktir ve yemyeşildir. Yolun karşı tarafıysa...
- İzmir’de tütün fabrikaları bir süredir grevdeler. Bunlardan biri de İzmir Pınarbaşı’nda 1970’lerde kurulan TTL fabrikası… TTL Tütün, 2000’li yıllarda Torbalı’da yeni bir tesise taşındı. Burada yaklaşık 300 işçi tütün üretiminde çalışıyor ve büyük...
- Mücadele etmek, örgütlenmek ve dayanışma içinde olmak! Bu kavramlar biz işçilerden ne kadar uzak olabilir ki? Bir yerde haksızlık varsa o haksızlık dolaylı ya da doğrudan bizi etkiliyor. Aynı durum hak mücadelesi için de geçerli. Bu nedenle bir...
- Manisa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Mercan Makina’da sendikal baskılar ve işten atma saldırısına karşı 20 Martta direniş başladı.