Buradasınız
“Emekçi Kadınlar Mücadeleye” Etkinliği
“Emekçi Kadınlar Mücadeleye!” adıyla bir kampanya yürüten UİD-DER Kadın Komitesi, 6 Aralık Pazar günü UİD-DER temsilciliklerinde ve işçi bölgelerinde etkinliklerine başladı. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde başlatılan kampanyanın “Kadına Şiddete Hayır, Her İşyerine Kreş, Doğum İzni Uzatılsın, Gece Vardiyası Yasaklansın!” talepleri işçi ve emekçi kadınlar tarafından coşkuyla karşılandı. Metal, petrokimya, gıda, hizmet, tekstil gibi sektörlerden etkinliğe katılan kadın işçiler, bu talepleri emekçi kadınlar arasında yaymak için mücadele edeceklerini dile getirdiler.
UİD-DER Kadın Komitesi’nin “Emekçi Kadınlar Mücadeleye” kampanyasının açılış etkinliğinde şu hususlara değinildi: “Kadınlar adına konuşan erkek egemen zihniyete, kadına yönelik her türlü şiddete, kadın cinayetlerine ‘artık yeter’ diyoruz. Tüm kadınların çalışabilmesi için her işyerine kreş istiyoruz. Doğum izni ve emzirme izninin uzatılmasını istiyoruz. Gece vardiyasının yasaklanmasını istiyoruz. Hamile işçilerin iş koşullarının düzeltilmesini istiyoruz. Erkeklerle eşit iş yaptığımız halde daha düşük ücret almaya itiraz ediyoruz. Ağır şartlarda uzun saatler boyunca çalışıp tükenmeye hayır diyoruz. Emeğimizin yok sayılmasına, bedenimize ve namusumuza bekçilik yapılmasına itiraz ediyoruz. Çocuk gelinlerin, töre cinayetlerinin, tecavüzün, tacizin ve istismarın bu yozlaşmış sömürü sisteminin sonuçları olduğunu biliyoruz. Anaların evlatlarını savaşlarda kaybetmesini istemiyoruz. Anaların barış talebine kulak verilsin istiyoruz. Eşit olan halkların birbiriyle sorunu olmayacaktır. Halklar kardeş, işçiler birlik olsun istiyoruz. Erkek ve kadın işçi kardeşlerimizle omuz omuza patronların sömürüsüne karşı savaşmak istiyoruz. Biliyoruz ki biz kadınlar mücadele ettikçe başımızı dik tutabilir, özgürleşebiliriz. Bu bilinçle ‘Emekçi Kadınlar Mücadeleye!’ diye haykırıyoruz. Hepinizi işçi sınıfının mücadelesini, kadınların çifte ezilmişliğe karşı mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz.”
UİD-DER Müzik Grubu’nun söylediği birbirinden güzel türkülerle, UİD-DER medya ekibinin hazırladığı UİD-DER Kadın Komitesi’nin çalışmalarını anlatan videolarla devam eden etkinliğin ikinci bölümünde; etkinliğe katılan emekçi kadınlar söz alarak kampanyanın önemine ve nasıl büyütülmesi gerektiğine dair duygularını, düşüncelerini paylaştılar. Kocaeli Gebze, Yenimahalle, Çayırova ve Darıca’dan; İstanbul Esenyurt, Altınşehir, Kıraç, Avcılar, Sefaköy, Şirinevler, Cennet, Gazi Mahallesi gibi mahallelerden gelerek etkinliklere katılan işçi kadınların düşüncelerini aşağıda paylaşıyoruz:
Petrokimya sektöründen bir kadın işçi; “Ben üç vardiya çalışıyorum. Kısacık olan doğum iznim bitti ve işe başladım. Ancak henüz birkaç aylık olan oğlum bu konuda çok sıkıntı yaşadı. Ben gece vardiyasındayken onun bütün dengesi bozuldu. Her gece ben işe gittiğimde saatlerce ağladı. Bir gün eşim gecenin köründe sırf emzirmem için oğlumu işyerine getirdi. Bu yüzden bu kampanya çok anlamlı. Ben de gece vardiyalarının yasaklanmasını istiyorum” diyerek kampanyadaki ‘gece vardiyası yasaklansın’ talebinin önemine vurgu yaptı.
Tekstil işçisi bir kadın: “Çalışma koşullarımız çok kötü. Gece vardiyalarının yasaklanmasını ve ücretlerin yükseltilmesini istiyoruz. Bu yüzden kampanyanızı destekliyorum. Ben buraya gelerek çok şey öğrendim. Öğrenmeye ve çevremdeki, işyerindeki kadın arkadaşlarıma taşıdığım şeyleri de aktarmaya devam edeceğim.”
Gıda sektöründen bir kadın işçi;“Doğum ve emzirme izinleri kesinlikle çok kısa. Benim çalıştığım fabrikada da anneler işe gelirken sütlerini sağıp buzdolabına koyuyorlar. Ama çocuğun sadece süte değil o sütü içerken annesinin sıcaklığına, şefkatine ihtiyacı var” sözleriyle işçi çocuklarının daha küçücükken annelerinden nasıl koparıldıklarını anlattı.
Gıda işçisi bir başka kadın işçi: “Gece vardiyasında çalışmak çok zor. İşyerlerinde kadınlar hakaretlere uğruyor, yok sayılıyor. Yeter artık! UİD-DER Kadın Komitesi’nin bu kampanyasını destekliyorum.
Petrokimya sektöründen bir başka kadın işçi; “Bizler kadın işçiler olarak sistemin dayattığı hayatları yaşamak zorunda kalıyoruz. Biz kendimiz için bir şeyler yapmalıyız artık. Patronların işi hiçbir zaman bitmeyecek. 12 saat çalışacaksın, mesaiye kalacaksın diyorlar kalıyoruz. Eve geliyoruz, evde de çalışıyoruz. Dinlenmeden yine fabrikanın yolunu tutuyoruz. Kafamız evde bedenimiz işyerinde. Bu iş kazlarına da davetiye çıkarıyor. Şunu bilelim ki patronların kâr hırsı, üretim hırsı hiç bitmeyecek. Bu dava biz kadın işçilerin davası. Bunun için de hepimizin bu kampanyaya güç verip mücadele etmesi gerekiyor” diyerek UİD-DER Kadın Komitesi’nin başlattığı kampanyanın önemine değindi.
Hizmet sektöründen bir kadın işçi: “Gerçekten bugün işyerlerimizde kadın arkadaşlarımızla konuştuğumuz zaman anlatmamız gereken çok şey var. Bu kampanyayı büyütmek daha çok kadına ulaşmak çok önemli. Bugün kapımıza dayanan bir savaş var ve ben anne olarak evlatlarımızın savaşlarda ölmesini istemiyorum. Hem bunların hem de diğer sorunların çözümü biz kadın işçilerin bir araya gelmesiyle olacaktır ancak.”
Bir ev kadını: “Analar ölmesin, çocuklar öldürülmesin. Bütün taleplerinize katılıyorum, kampanyanızı destekliyorum.”
Hizmet sektöründe çalışan bir başka kadın işçi: “Başlattığınız kampanya kadınlar için çok önemli. Yaptığınız etkinliği çok beğendim. Bu çalışmanın zaman içerisinde bütün emekçi kadınlara ulaşması gerekiyor, yoğun çalışmalar yapılması gerekiyor. Emek veren bütün arkadaşlara teşekkür ederim.”
Gıda işçisi bir kadın: “Gece vardiyaları kaldırılsın. Bir kadın olarak doğum izninin uzatılmasını istiyorum. Bu kampanyayı canı gönülden destekliyorum.”
Büro işçisi bir kadın: “Bu kampanya başladığından beri çevremizdeki kadın arkadaşlarımıza nasıl ulaşmamız gerektiğini düşünüyorum. Geçmişte hakkını arayan işçilerin başlattığı bir direniş vesilesiyle bir işçi ailesinin evine ziyarete gitmiştik. Ev sahibi olan ablamız komşularını çağırıp bizden bu direnişi ve işçilerin haklılığını onlara da anlatmamızı istemişti. Bu benim aklımda kalan çok önemli bir örnek. Tıpkı o gün o ablamızın yaptığı gibi arkadaşlarımızı, eşimizi, dostumuzu evlerinde ziyaret edip onlara ve çevrelerindekilere bu kampanyayı anlatmalıyız.”
Büro emekçisi başka bir kadın işçi; “Geçtiğimiz günlerde Arapçeşme muhtarının yaptığı bir açıklama vardı. Mahallenin muhtarı mı yoksa sarayın muhtarı mı belli değil! Biz kadınların saat kaçta sokağa çıkacağına, nasıl çıkacağına dair açıklama yapma cüretini kendinde bulabiliyor. Sorunları yaşayan biz kadınlarız. Ama söz söyleme yetkisi hep erkeklerde. Kadına şiddet sadece yüzünü, gözünü morartmak değildir. Bu da kadına yönelik bir şiddettir. Ben işte bu cins ayrımcılığına karşı, bu çifte ezilmişliğe karşı bu kampanyanın sahiplenilmesi gerektiğini düşünüyorum” diyerek kadın işçileri bu kampanyayı daha çok kadına duyurmaya ve büyütmeye çağırdı.
Bir kadın işçi: “Bu kampanyayı destekliyor ve çok önemli buluyorum. Kampanyanın daha da büyümesi için en yakınımdaki mahallemdeki kadınlara da bu öğrendiklerimi anlatacağım.”
Tekstil işçisi ve ev işçisi bir kadın: İşyerlerinde kadınlara her türlü hakaret oluyor; bunları yaşıyoruz. Çalışan kadınlara kreş çok gerekli. Kadınlara her türlü destek sağlanmalı. Gece vardiyası kalkmalı. Kadınlar için hiç uygun değil. Kadınlar için olan her türlü mücadeleyi destekliyorum.”
İlahiyat fakültesinde okuyan bir kadın öğrenci: “İlk olarak emeğinize sağlık kardeşlerim. Bugünün önemini bana hissettirdiğiniz, duygulandırdığınız, bazı gerçeklerin farkına vardırdığınız için minnettarım. Duygularımı kelimelerle ifade etmem imkânsız. Ne kadar farklı kültürlere sahip olsak da hepinizin gönüllerinin bir olması, gözlerinizin ışıl ışıl bakışları, el ele kenetlenmeniz muazzam bir hissiyat. Benim ikinci evim oldunuz. Beni evinizin bir ferdi gibi hissettirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Hepinizin alın terinize sağlık, fedakâr kardeşlerim.”
Bir kadın öğrenci: “Kadınlar her konuda ikinci sınıf muamelesi görüyor ve hakları gasp ediliyor. Ben de bir kadın olarak bu kampanyayı destekliyorum. Mücadele etmesi gereken biz kadınlarız.”
Metal işçisi bir kadın: “Kadına şiddet bazen dayak, bazen psikolojik şiddet var. Bunların hiçbirini istemiyorum. Yeter artık, bu şiddet dursun. Kadına hakkı verilsin. Bıktım kadının ikinci sınıf insan görülmesinden. İnsanız, insan gibi yaşamak istiyoruz. Dursun artık bu şiddet!”
Kadın işçilerin yaşadığı sorunlar ve bu sorunların çözümü noktasında sohbet eden kadın işçiler, UİD-DER Kadın Komitesi’nin başlattığı kampanyayı daha da büyütmek için neler yapılabileceği üzerine sohbet ettiler. Yapılan sıcak sohbetlerin ardından etkinlikler sona erdi.
Hoşino
Son Eklenenler
- Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesinde otomotiv parçaları üreten Chinatool Otomotiv’de işçiler 10 Şubat sabahı greve çıktı.
- Aralık ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1’in biraz üzerinde yükseldiği, yıllık enflasyonunsa azalarak yüzde 44 civarında gerçekleştiği açıklandı. Bu oranlara bakarak enflasyonun hız kestiğine, ücret zamlarının “beklenen enflasyona” göre belirlenip...
- 2025 yılı için asgari ücret zammı, TÜİK’in sahte rakamlarıyla açıklanan enflasyon oranının dahi altında kalan yüzde 30 olarak belirlendi. Patronlar da işçilere bu sefalet zammını dayatıyor. Şubat ayıyla beraber zamlı ücretlerin açıklanması sonrası...
- İş kazaları ve iş cinayetleri dur durak bilmiyor. Sermeyenin aç gözlülüğü işçileri yaşamından ediyor. Balıkesir’de bulunan ZSR Patlayıcı üretim tesisinde, 24 Aralık 2024’te gerçekleşen patlamada 11 işçi yaşamını yitirdi. Patlama sonrasında Balıkesir...
- Maraş ve Hatay başta olmak üzere 11 şehirde çok büyük yıkım yaratan, yaklaşık yüz bin insanın hayatını kaybettiği, on binlerce insanın yaralandığı, milyonlarca insanın yaşamının derinden etkilendiği 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti....
- Siyasi iktidarın ekonomi politikalarının hedefi belli: Ekonomik yıkımın bedelini işçi ve emekçilere ödetmek, on milyonlarca işçinin, emekçinin, emeklinin açlığa talim etmesi pahasına sermayeyi dizginsizce büyütmeye devam etmek. Soygunun, talanın...
- 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti. Aradan geçen zamanda depremlerin yarattığı yıkımın, ortaya saçılan yolsuzlukların, usulsüzlüklerin ve boş vermişliğin hesabı sorulmadı. Siyasi gelişmelerle, yaratılan yapay gündemlerle yaşanan felaketin...
- İzmir Büyükşehir Belediyesinde 158 işçinin ücretsiz izne çıkarılması üzerine DİSK/Genel-İş Sendikası İzmir 1, 2, 3 ve 9 No’lu Şubeleri 3 Şubatta direnişe başladı. Sosyal-İş Sendikasının örgütlendiği Turkcell Global Bilgi’nin Siirt Şubesinde 4 işçi...
- Adalet Peşinde Aileleri Platformu, 6 Şubat depremlerinin 2’nci yılında Kadıköy İskelesi önünde anma programı düzenledi. 2 Şubatta düzenlenen anmada “Rant Uğruna Ölenlerin Hesabını Sormaya Geldik! Susmak İhanettir, Hesap Sormak Görevdir!” yazılı...
- Çalıştığım işyerinde 60 yaşlarında bir abiyle sohbet ediyorduk. “Ne zaman emekli olacaksın?” diye sordu. “60 yaşında emekli olacağım” dedim. “Ooo senin işin çok zor yahu, o yaşa kadar çalışılır mı?” dedi. “Ama sen de emeklisin, hâlâ çalışıyorsun”...
- Sırbistan’da Belgrad ve Novi Sad başta olmak üzere ülke genelinde kitlesel protestolar devam ederken bir yandan da öğrenciler dersleri boykot ederek üniversiteleri işgal ediyorlar. Yunanistan’da 2023'teki tren kazasının yıldönümünde işçiler,...
- Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Kaynak Tekniği (Lincoln Electric) fabrikasında işçiler, 2024 Eylül ayından bu yana süren toplu sözleşme sürecinde, ücret ve sosyal haklarda anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktı. Sabah...
- Bazen gün ağarmadan, bir bardak çay bile içmeden, bir tabak yemek yemeden yeri geldiğinde hoş bir sohbeti yarıda bırakarak gözümüz sürekli saatte, servis bekleriz. Hastanede, okulda, düğünde, misafirlikte bile bir telaşımız oluyor, işyerinin...