Buradasınız
İşçi Eylemleri Sürüyor

Eskişehir’de metal işçileri nöbet eyleminde
Zeytinoğlu Grubu’na bağlı Entil Endüstri, Halpaki Döküm ve Tarkon Makine işçilerinin, kıdem tazminatları ve 5 aylık ücretlerinin ödenmesi talebiyle 4 Kasımda başlattıkları nöbet eylemi devam ediyor. Metal işçileri, taleplerini duyurmak için 24 Ekimde Ankara’ya yürüyüşe geçtikleri sırada polis saldırısına maruz kalmış ve gözaltına alınmışlardı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konularak 2009’dan bu yana işletilen fabrikalarda üretimin durdurulması üzerine işçiler 3 Ekimde TMSF binası önünde basın açıklaması gerçekleştirmişti.
İşçiler, 4 Kasımda kent merkezindeki ESPARK önünde başlattıkları nöbet eylemini Eskişehir Organize Sanayi Bölgesindeki Entil fabrikasının önüne taşıdılar. Savcılıklara yaptıkları suç duyurularının sonuç vermediğini, bakan ve bakan yardımcılarının sözlerini tutmadığını dile getiren işçiler, haklarını alana kadar eylemlerine devam etmekte kararlı olduklarını ifade ediyorlar.
Valfsan işçilerinin direnişi devam ediyor
Tuzla DESBAŞ Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesinde bulunan Valfsan fabrikasında çalışan 10 işçi, fazlalık gerekçesiyle 11 Ekimde işten çıkartıldı. Fabrikada yetkili olan Birleşik Metal-İş Sendikasının fabrika yönetimiyle yaptığı görüşmelerin sonucunda atılanların geri alınmaması üzerine işçiler 23 Ekimde fabrika önünde direnişe geçti.
Direnişlerini sürdüren işçiler, işçi fazlalığının bahane olduğunu, esas nedenin fabrikadaki sorunları dile getirmeleri olduğunu ifade ediyorlar. İşten çıkartmaların olduğu bölümlerde kısa bir süre önce yeni işçilerin işe alındığına dikkat çekiyorlar. Atılan işçiler, çalışma ortamlarındaki aksaklıkları, havalandırma sisteminin olmaması gibi sağlık sorunlarına yol açabilecek sorunları dile getirdikleri için mobbing uygulandığını, ücret ayrımcılığı yapıldığını anlatıyorlar. İşten çıkartılanların hiçbirinin yüz kızartıcı bir suçlarının olmadığını ve işlerini gerektiği gibi yaptıklarını da ekliyorlar.
Sorunları dile getirmelerinden dolayı işyeri temsilcisi tarafından da sevilmediklerine, bu nedenle işten çıkarıldıklarına dikkat çeken işçiler, işe iade edilinceye dek direnmeye devam edeceklerini ifade ediyorlar.
Ataşehir ve Üsküdar’da belediye işçileri direnişte
AKP’li Üsküdar Belediyesinde 31 Mart seçimlerinden sonra 150 işçi işten çıkarıldı. Belediyede yıllarca çalışan işçiler, işten çıkarılmalarını belediye binası önünde yaptıkları eylemlerle protesto ediyorlar, işe iadelerini istiyorlar. Seçim çalışmalarında aktif olarak görev alan işçiler, İBB’den atılanlara destek veren bakan ve milletvekillerinin Üsküdar Belediyesinde işten çıkarmalara sessiz kalmasına tepki gösteriyorlar.
CHP’li Ataşehir Belediyesinde 4 Ekimde, Genel-İş işyeri temsilcisi Melike Şahin ve Güvenlik-Sen üyesi baştemsilci Alişan İpşiroğlu, sendikal faaliyetlerinden rahatsız olan belediye yönetimi tarafından işten çıkarıldı. Atılan işçiler belediye önünde başlattıkları direnişi sürdürüyorlar. DİSK/Genel-İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Arıkan, belediye yönetiminin baskılarına tepki gösterdi: “İki arkadaşımız sendikal faaliyet ve çalışmalara katıldıkları için işten atılmıştır. Yalan yanlış bilgi kirliliğiyle direnişi kırmaya çalışmak boşunadır. Oturma eylemi devam edecek, iki arkadaşımız da işe geri alınacak. Başka yolu yok. Kürtçe türkü dinlemeyi yasaklayanlar, demokratım sosyal demokratım diye geçinmesinler. Baskı ve yasaklara işten atma tehditlerine asla boyun eğmeyeceğiz.” Ataşehir Belediyesi işçileri atılan arkadaşlarının işe iadesi ve ücretlerinin zamanında yatırılması talebiyle eylemler gerçekleştiriyorlar.
Çok sayıda şantiyede inşaat işçilerinin ücretleri ödenmiyor
Bayburt Grup’un Kop Dağı Tünel inşaatında çalışan işçiler 3 aydır ücretlerinin ödenmemesi üzerine 12 Kasımda greve çıktılar. İYİ-SEN üyesi 35 işçinin eylemi sonuç verdi. Eylemin üçüncü gününde işçilere alacaklarının bir bölümü ödendi, geri kalanının ise ay sonuna kadar ödeneceği sözü verildi.
Cezayir’de Gentes Şirketler Grubunun otel projesinde çalışan işçiler, 6 ay önce birikmiş ücretlerinin ödeneceği sözü verilerek memleketlerine gönderildiler. Ancak aradan aylar geçmesine rağmen ücretlerin ödenmemesi üzerine işçiler İstanbul Ticaret Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler. “Hakkımız olanı istiyoruz, hakkımızı almak için tüm meşru mücadele yöntemlerine başvuracağız” diyen işçiler, Gentes Grubunu bir kez daha uyararak birikmiş alacaklarının yatırılmasını talep ettiler.
Ankara Etimesgut’ta Elya Yapı’ya ait Elya Center şantiyesinde çalışan 30 işçi aylardır ödenmeyen ücretlerini talep ettiler. Elya Yapı patronları 9 Kasımda işçilere ücretlerinin ödeneceği sözü verdi ve işçiler kaldıkları kampa gitmek üzere servislerine bindi. Ancak Elya Yapı patronları işçileri kamp yerine karakola götürdü, “şantiyeyi terk etmedikleri” gerekçesiyle şikâyetçi olup işçileri gözaltına aldırdı. İşçiler, serbest bırakıldıktan sonra 10 Kasım sabahı alacaklarının ödenmesi talebiyle şantiye önünde oturma eylemine başladılar. 3-4 aydır maaşlarını alamadıklarını, çalışmak için anlaştıkları taşeron patronunun paraları alarak kaçtığını, yatakhanenin olduğu işçi kampına bile alınmadıklarını ifade eden işçiler, ana firmanın mağduriyeti gidermesi gerektiğini, haklarını almak için mücadeleye devam edeceklerini dile getiriyorlar.
İstanbul’da Adem Çelik Şirketler Grubunun Beykent Üniversitesi Avalon Yerleşkesi inşaatında çalışan işçiler, ücretleri ve tazminatları verilmeden işten atılmaları üzerine 10 Kasımda direnişe geçtiler. İşçilerin eylemi üzerine ihbar tazminatları ödendi. Ancak fazla mesai ücretleri ödenmedi. İnşaat-İş üyesi işçiler alacakları ödenene dek direnişlerine devam edeceklerini ifade ediyorlar.
Kocaeli Şehir Hastanesinin inşaatında çalışan işçilerin ücretleri 3 aydır ödenmiyor. Gama Holding ve Türkerler Holding ortaklığıyla yapılan hastane inşaatında, Kasım ayına girildiği halde Eylül ayının maaşının ödeneceğinin söylenmesine işçiler tepki gösteriyor ve tüm alacaklarının ödenmesini talep ediyor. Barınma ve çalışma koşullarının da sağlıksız olduğunu dile getiriyorlar ve haklarını almak için gerekirse iş durduracaklarını ifade ediyorlar.
SF Tekstil ve Lidya Tekstil’de sendika düşmanlığı
İzmir’deki Gaziemir Serbest Bölgede bulunan SF Tekstil’de 2 işçi, Çiğli Organize Sanayi Bölgesindeki Lidya Tekstil’de 4 işçi, Deriteks Sendikasına üye oldukları için işten çıkarıldı. İki fabrika patronunun sendika düşmanlığıyla ilgili açıklamalarda bulunan Deriteks İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, 2015’te SF’de 14 işçinin işten çıkarıldığını, aylarca buna karşı mücadele yürüttüklerini, o dönem TİS döneminde olan CPS’nin işinin buraya kaydırıldığını hatırlattı. SF işçilerinin sendikaya üye olmalarının ardından baskıların arttığına, 12 yıllık işçilerin performans gerekçesiyle işten çıkarıldığına dikkat çekti. Lidya Tekstil patronunun da sendikal faaliyetler nedeniyle 4 işçiyi işten çıkardığını aktaran Alagöz, patronun örgütlenmenin önüne geçmek için işkolunu büro işkolu olarak değiştirdiğini ifade etti. Alagöz, tekstil patronlarına atılan işçileri geri alma ve sendikal haklara saygı duyma çağrısı yaptı.
“Biz Güçlüydük Sendikamız Vardı”
Yalnız ve Çaresiz Değiliz!
- Buca Belediye İşçilerinin Anlattıkları
- Çiğli Belediyesinde İşten Atılan Kadın İşçilerin Mücadelesi Sürüyor
- Kamu Emekçileri, Öğretmenler, İşçiler Mücadele Ediyor
- Polonez İşçilerine Selam Olsun
- Bize Ekmek Yoksa Size Pasta Yok!
- Buca Belediyesi İşçileri Ücret Gaspına Karşı İş Bıraktı
- Hak Gasplarına ve Sendikal Baskılara Karşı İşçi Mücadeleleri
- Reckitt İşçilerinin Grevi Kararlılıkla Sürüyor
- İzmir Belediye İşçilerinin Grevi Bitti Ama Grev Nefreti Bitmedi
- Bayramın Üçüncü Gününde KRT İşçileriyle Dayanışma
- KRT Çalışanlarından Eylem
- Reckitt Benckiser Grevcilerini Ziyaret Ettik
- Portakal-Porvil Grevi Kazanımla Sonuçlandı
- Genel-İş Sendikası İzBB Grevi Hakkında Basın Açıklaması Yaptı
- Sağlıktan Petrokimyaya İşçiler Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor
- Çiğli Belediyesinde İşten Atılan Kadın İşçiler Mücadelede Kararlı
- Toros Tarım ve DYO Boya İşçileri Grevde
- Hakkını İsteyen İşçilere Dayanışma İşçilerden Gelir
- Temel Conta İşçileri Basın Açıklaması Yaptı
- Queen Tarım İşçilerinden Dayanışma Çağrısı
Son Eklenenler
- Türk-İş’e bağlı sendikalarda örgütlü kamu işçileri, 2025-2026 yılı toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde siyasi iktidarın sefalet zammı dayatmasına karşı eylemlerine devam ediyor. 1 Temmuzda Türkiye genelinde kent meydanlarında kitlesel basın...
- İzmir Buca Belediyesi işçileri, birikmiş maaş ve alacakları ödenmediği için 18 Haziran’dan bu yana iş durdurmuş durumda. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 34. maddesi gereği yasal haklarını kullanan işçiler, belediye binası önünde maaş, gıda kartı ve diğer...
- Merhaba dostlarım. Bu yıl da Haziran ayını hem UİD-DER’in kuruluş yıl dönümünü hem de sınıfımızın tarihine damgasını vurmuş 15-16 Haziran günlerini anarak ve anlamlandırarak geçirdik. UİD-DER’imizin internet sitesinde, sosyal medyasında ve İşçi...
- UİD-DER’in 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin 55. yıldönümünde gerçekleştirdiği “15-16 Haziran: Gelenekten Geleceğe: Umut Örgütlü Mücadelede!” etkinliğine farklı sektörlerden yüzlerce işçi katıldı. Etkinliğe katılan konuklar arasında; unutulmaz...
- Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasının 25 Haziranda başlattığı Büyük Öğretmen Yürüyüşünü gerçekleştiren ve bugün Ankara’ya ulaşan öğretmenlerin önü Ziya Gökalp Caddesi üzerinde polis barikatıyla kesildi. Talepleri için yürüyüşlerini Milli Eğitim...
- 31 Mart 2024’te yapılan yerel seçimlerin ardından İzmir Çiğli Belediyesinde çalışan 147 işçi tasarruf bahanesiyle işten atılmış, yürütülen mücadele sonucu işçilerin bir kısmının işe iadesi yapılmıştı. Verilen tüm sözlere rağmen işe iadesi yapılmayan...
- Bu yıl 1 milyondan fazla öğrenci LGS sınavına, 2,5 milyon öğrenci YKS sınavına girmek için başvuru yaptı. Her yıl milyonlarca çocuk ve genç, aileleriyle birlikte sınav stresiyle baş etmeye çalışıyor. Çocuklarının geleceğine yönelik kaygı duyan...
- Artan fiyatlar karşısında alım gücümüz düşmeye devam ediyor. Enflasyonun artış hızının azaldığı söyleniyor ama bu, fiyatların düşmesi anlamına gelmiyor. Yaz meyveleri tezgâhlara çıktı ama kilosu 150-200 liraya varan fiyatlar yüzünden alamıyoruz....
- 15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişi, cesaretini, onurunu ve örgütlü gücünü kuşanmış Türkiye işçi sınıfının tarihe kazıdığı iki büyük gün… İşçi sınıfının tarihsel mücadele mirasını yaşatmak ve bu mirastan güç alarak işçilerin birliğini büyütmek...
- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde en kötüsünü geride bıraktığımızı söyledi ve “2026 yılı, refahın daha çok hissedildiği, fırsatların genişlediği ve ekonomik güvenin pekiştiği bir yıl olacak” dedi. Yıllardır iktidar sözcülerinden...
- Özel Okul Öğretmenleri Sendikası üyesi öğretmenlerin Büyük Öğretmen Yürüyüşü 3. gününde devam ederken, 27 Haziranda Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması yapıldı. Aynı gün Haber-Sen Türkiye genelinde yaptığı basın açıklamalarında...
- Sevgili Polonez işçisi kardeşlerim, Dayanışma TV’de yayınlanan “146+Bir Polonez Bir İşçi Direnişinin Kalbinden” belgeselinizi büyük bir dikkatle izledim. Belgeseldeki her bir kare, her bir sözünüz direnişinizin gün gün örülmüş gerçek hikâyesini...
- “Gerçeğin içinden, sınıfın penceresinden” şiarıyla yayın yapan Dayanışma TV, işçi sınıfının ilham verici mücadelelerini belgelemeye, bu mücadelelerin işçi sınıfının ortak deneyimi haline getirilmesi çabasına katkı sunmaya devam ediyor. Dayanışma TV...