Buradasınız
İşçi Eylemleri Dalga Dalga Yayılıyor
Sefalet zammına karşı başlayan işçi eylemleri ülke genelinde yayılmaya devam ediyor. Metal, sağlık, taşımacılık, tekstil, gıda, liman dâhil birçok iş kolunda başlayan iş durdurma, direniş, fabrika işgali ve protestolara her geçen gün yenileri ekleniyor. Trendyol Express, Farplas, Yemeksepeti, Yurtiçi Kargo, HepsiJet, Scotty, Digitürk, Kızılay İçecek, Alpin Çorap, Şimşek Çorap, Erdal Çorap, Beks Çorap, Polibak, Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı, Migros Esenyurt Depo işçilerinin eylemlerinin ardından eylem dalgası başka fabrikaları da içine alarak genişliyor.
Bayrampaşa Migros Depo işçileri de iş bıraktı
Esenyurt Migros Depo işçilerinin iş bırakmasının ardından Bayrampaşa deposundaki işçiler de iş bıraktı. Patronun yüzde 8 oranında sefalet zammı dayatmasına karşı iş bırakan işçiler, taleplerini yönetime ilettiler. İşçilerin coşkulu halaylarla depo önündeki bekleyişi sürüyor.
Kıraç Metal işçilerinin direnişi işten atma saldırısını durdurdu
Eskişehir’de bulunan ve Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu Kıraç Metal’de de işçiler işten atma saldırısına karşı iş durdurup direnişe geçti. İşçilerin kararlı duruşu patrona geri adım attırdı, işten atmalar durduruldu.
Aryıldız işçilerinden 1 saat iş bırakma eylemi
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan Aryıldız’da patronun Birleşik Metal-İş Sendikasının yetkisine itiraz etmesi üzerine işçiler iki gündür 1 saatlik iş bırakma eylemi yapıyor. Aryıldız işçileri sendikal haklarının tanınmasını ve toplu sözleşme sürecinin başlatılarak ücretlerinin arttırılmasını talep ediyor.
Antep’te tekstil işçileri düşük zamlara karşı iş bıraktı
Antep’te bulunan Melike Tekstil işçileri de maaşlarına yapılan düşük zammı kabul etmeyerek iş bıraktı. Teklif edilen yüzde 50 zam oranıyla işçilerin maaşları 5 bin 200 lira olacaktı. İşçiler 6 bin lira net maaş talep ediyorlar. İşçilerin iş bırakması sonrası Melike Tekstil patronu talepleri değerlendirmek için işçilerden 2 gün süre istedi. Bunun üzerine işbaşı yapan işçiler, talepleri kabul edilmezse tekrar iş bırakacaklarını duyurdular. Melike Tekstil patronu kar yağdığı için çalışılmayan günleri işçilerin maaşlarından kesmişti. Bunun ardından gelen düşük zam dayatması işçilerin tepkisini daha da büyüttü. İşçilerin mücadelesi sonrası kar nedeniyle çalışılmayan günlerin parası işçilerin hesabına yatırıldı.
Zafer Tekstil işçileri de patronun önerdiği 4 bin 840 lira maaşı kabul etmiyor. 5 bin 500 liradan düşük olacak bir maaşı kabul etmeyeceklerini söyleyen işçiler mesai giriş çıkışlarında düşük zammı protesto ettiler. İşçilerin protestoları sonrası geri adım atan işveren, 4 Şubat Cuma günü açıklama yapacağını söyledi.
Antep’te işçi eylemlerine Güler Çuval da eklendi. Güler Çuval’da patron, hem işçilerin baktığı makine sayısını arttırdı hem de düşük zam dayattı. Düşük zammı kabul etmeyen işçiler, diğer sınıf kardeşleri gibi iş bıraktılar.
Antep’te mücadele eden fabrikaların sayısı artmaya devam ediyor. Son olarak Kartal Halı işçileri düşük zam dayatmasına, Sevinçler Sağlık Ürünleri işçileri de patronun asgari ücret dayatmasına karşı iş bıraktılar.
Çorap işçilerinin mücadelesi kazanımlarla genişliyor
Alpin Çorap işçilerinin düşük zam dayatmasına karşı üretimi durdurmasının kazanımla sonuçlanması sonrası diğer çorap fabrikalarında işçiler mücadeleye başladı.
Berr Çorap’ta işçiler düşük zamma karşı iş durdurmuş, patronun tehdit ve hakaretleriyle beraber polis zoruyla fabrikadan çıkarılmışlardı. Baskı ve tehditlere boyun eğmeyen, geri adım atmayan işçilerin mücadelesi kazanımla sonuçlandı. DERİTEKS “6 bin 300 lira teklifle başlayan ücret pazarlığı işçilerin ortak kararıyla 6 bin 650 liraya bağlandı. Sendikamızın yaptığı görüşme sonucu işten çıkarma ve baskı yapılmayacak” açıklaması yaptı.
Prem Çorap işçileri patronun 6 bin 200 lira teklifine karşı iş durdurmuşlardı. İşçilerin mücadelesi kazanımla sonuçlandı. Yapılan anlaşmaya göre işçiler 6 bin 750 lira ücret alacak ancak ara zamda ücretler 7 bin lira olacak.
Erdal Çorap, Aushra Çorap ve NBG Çorapta da işçilerin eylemleri devam ediyor. Son olarak İstanbul Bayrampaşa’da bulunan Çelik Çorap’ta da işçiler 6500 lira ücret+1 ikramiye taleplerini patrona ilettiler. DERİTEKS, Çelik Çorap işçilerinin talepleri kabul edilmezse iş durduracağını duyurdu.
Çorap işçilerinin peş peşe gelen iş bırakma eylemleri karşısında endişeye kapılan patronlar alelacele bir araya geldiler. DERİTEKS sosyal medya hesabından şu bilgiyi paylaştı: “Çorap Sanayicileri Derneği an itibariyle toplantı halinde. Amaçları gelişen direniş ve sendikal örgütlenmenin önüne geçmek için düşük ortak ücrette piyasa belirleyip direnişlerle kazanılan ücretlerin önünü kesmek. Bilinsin ki BİZ DE BİRLİKTEYİZ.”
Hopa’da liman işçileri iş bıraktı
2 Şubatta Hopa halkı sokağa çıkmış zamları protesto etmişti. 4 Şubat sabahı ise Hopa Liman işçileri, ikramiyelerin kaldırılması, maaşların netten brüte geçirilmesi, asgari ücret dışında zam verilmemesi ve fazla mesailerin kesilmesi üzerine iş bıraktılar. İşletme müdürüne taleplerini ileten işçiler, pazartesi günü taleplerine yanıt verileceği sözü aldıktan sonra sürecin takipçisi olacaklarını söyleyerek işbaşı yaptılar.
Yurtiçi Kargo işçileri: Mücadelemiz sürüyor, sürecek
1 Şubatta kontak kapatma eylemi başlatan Yurtiçi Kargo işçileri 3 Şubatta sosyal medya hesaplarından bir açıklama yayımlayarak mücadelemiz sürüyor dediler. İşçilerin açıklaması şöyle: Yüzde 17 zamma karşı mücadeleye başlamış, birçoğumuz işten atılmıştık. İşten atılan birçok arkadaşımız işe geri alındı. Yüzde 17’lik zam yüzde 22’ye çıkarıldı. Ancak hâlâ işe geri alınmayan arkadaşlarımız var ve zam hala yetersiz. Mücadelemiz sürüyor, sürecek…
Yemeksepeti işçileri patrona 1 gün süre verdi
Yemeksepeti işçileri de patronun yüzde 32,7 oranındaki zam teklifine ve esnaf kurye dayatmasına tepki göstererek 1 Şubatta birçok kentte kontak kapatarak eyleme başlamışlardı. Üç gün içinde pek çok şehirden kuryelerin katılımıyla daha da büyüyen hak mücadelesi devam ediyor. 3 Şubatta açıklama yapan işçiler, patrona 1 gün süre verdiklerini, 4 Şubatta depolara gideceklerini ama kontak açmayacaklarını, Cumartesi günü saat 12.00’de İstanbul Levent’te bulunan Yemeksepeti genel merkezi önünde tekrar buluşacaklarını duyurdular.
Farplas işçilerinin direnişi sürüyor: Çadır kurmaları polis tarafından engellenen Farplas işçilerinin direnişi yağmur ve soğuğa rağmen fabrika önünde devam ediyor.
- Betek Boya’da İşten Atma Saldırısı
- Green Transfo’da Grev Başladı
- İşçilerin Grev-Direniş Rehberi
- İşçiler “146+Bir Polonez” Belgeselinin Galasında Buluştu
- Arıtaş Kriyojenik İşçileri de Greve Çıktı
- Metal İşçileri Yasak Tanımıyor, Grev Coşkusu Sürüyor
- Polonez Direnişçileri Çatalca Adliyesi Önünde
- Polonez İşçileri Baskılara Rağmen Mücadeleyi Sürdürüyor!
- Metal Sektöründe Bir Kez Daha Grev Yasağı
- Grev Ateşi Büyüyor: Grid Solutions ve Schneider Elektrik de Grevde!
- Grevlerden Direnişlere İşçilerin Mücadelesi Büyüyor
- Hitachi Energy’nin 4 Fabrikasında Grev Başladı
- Aile Hekimleri Grevde
- Çayırhan Maden ve Enerji İşçilerinin Eylemi Sona Erdi
- Direniş Çadırına Tezek Döktüren Korku
- Grev ve Direnişler Dayanışmayla Büyüyor
- Çayırhan Maden İşçileri: “Biz Çocuklarımızın Geleceği İçin Mücadele Ediyoruz”
- SASA İşçileri Ücret Gaspına Karşı Mücadele Ediyor
- UİD-DER’den Atakaş Çelik İşçilerine Dayanışma Ziyareti
- Ankara’da Madenciler Özelleştirmeye Karşı Eylemde
Son Eklenenler
- Sendikalı, sendikasız, hatta sigortasız çalıştırılan işçi kardeşlerim, her yılın son ayında hepimizin kulak kesildiği asgari ücret tiyatrosu başlar. Bu sene de aynı şekilde adeta bir tiyatro izledik. Sınıf temelinde örgütlü mücadelenin bir parçası...
- Yıllar önce fabrika önlerine gidip işçi kardeşlerimize vardiya çıkışlarında İşçi Dayanışması’nı ulaştırıyorduk. Bu fabrikalar arasında sendikalı olan da vardı olmayan da. Amacımız sendikalı ya da sendikasız olsun fabrikalardaki işçi kardeşlerimize...
- Kocaeli’de Gebze Organize Sanayi Bölgesinde üretim yapan Betek Boya (Filli Boya) işçileri Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesinde örgütlendiler. Çoğunluğu sağlayarak yetki belgesini alan sendika, toplu sözleşme görüşmeleri için haftalardır patrona çağrı...
- 24 Aralıkta Balıkesir’de ZSR A.Ş’de meydana gelen patlamada 11 işçi hayatını kaybetti. Katledilen işçilerin kimi henüz hayatının baharında fidan, kimi ana, kimi babaydı. Hepsi bir ananın evladıydı. Patlamanın ardından şirket internet sitesinde...
- Birleşik Metal-İş’in Aralık ayında grev kararı aldığı işletmelerden beşincisi olan Green Transfo Energy’de 25 Aralıkta grev başladı. Kocaeli Çayırova’da bulunan fabrikada çalışan 263 işçi, “sefalet ücreti dayatmasına boyun eğmiyoruz” diyerek şalteri...
- Siyasi iktidar ve sermaye sınıfı temsilcileri, 2025 yılı için belirledikleri asgari ücreti düzenledikleri ortak toplantıyla açıkladılar. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ve Çalışma ve Sosyal...
- 11 fabrikada 2 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde metal işçilerinin MESS’e cevabı grev olmuş, Birleşik Metal-İş Sendikası, 4 Aralıkta Hitachi Energy’nin 4 fabrikasında, 13 Aralıkta Grid Solutions ve Schneider Elektrik fabrikalarında...
- Balıkesir’in Karesi ilçesinde bulunan ZSR A.Ş. mühimmat fabrikasında 24 Aralıkta sabah saatlerinde meydana gelen patlama sonucu 11 işçi hayatını kaybederken 3 işçi yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Mühimmat, av, spor ve ses fişeği gibi patlayıcılar...
- Merhabalar dostlar. Yaklaşık 9 yıldır iş güvenliği uzmanı olarak çalışıyorum. Aslında yapmamız gereken çok daha fazla şey varken yasalar, yönetmelikler, patronların baskıları ve işçilerin canını umursamamaları nedeniyle temel olarak yapabildiğimiz...
- Birleşik Metal-İş üyesi 500 işçinin Hitachi Energy’nin Kartal, Tuzla, Dudullu ve Dilovası fabrikalarında 4 Aralıktan bu yana sürdürdüğü grev 20. gününde anlaşmayla sonuçlandı. 14 Aralıkta Cumhurbaşkanlığı kararıyla metal işçilerinin grevi “erteleme...
- Grev ya da direnişe çıkan işçilerin pek çoğu, daha önce yaşanmış grev ve direnişlerden, bu mücadeleleri yaşayan işçilerin deneyimlerinden haberdar olmadıklarını dile getirirler. Greve ya da direnişe çıktıktan sonra bazı şeyleri öğrendiklerini,...
- Sendikal hakları için 150 günden uzun süredir kararlılıkla mücadele eden Polonez işçileri Dayanışma TV’nin hazırladığı “146+Bir: Polonez” belgeselinin galasında buluştu. 22 Aralıkta Çatalca Belediyesi Nazım Özbay Kültür Merkezinde gerçekleşen,...
- İşçi Dayanışması biz genç işçilerin adeta başucu kaynağı. Her konuda, hayatın her alanında fikirlerimizi besleyen, zihnimizi açan bir eğitim kaynağı niteliğinde.