Buradasınız
8 Mart’ta Dünya Meydanları İsyan Meydanlarına Dönüştü!
Eşitlik, özgürlük, sömürüsüz bir dünya isteyen emekçi kadınlar 8 Mart’ta dünya meydanlarını isyan meydanlarına dönüştürdü. Baskıların, şiddetin arttığı, açlığın, yoksulluğun büyüdüğü, krizlerin ve savaşların derinleştiği dünyamızda emekçi kadınlar bu gidişata tepkilerini gösterdiler, taleplerini haykırdılar. Yepyeni bir dünyaya olan özlemlerini dile getirdiler. Dünya genelinde kadına yönelik artan şiddet ve baskılar, antidemokratik uygulama ve yasaklar, kadınları toplumsal yaşamın dışına iten uygulamalar, tüm bunları üretip büyüten ve erkek egemen zihniyeti pompalayan sömürü düzeni protesto edildi. Pek çok ülkede, İran ve Afganistan’daki kadınlarla dayanışma çağrıları yükseltildi.
İspanya
8 Mart başkent Madrid’de büyük bir coşkuyla kutlandı. Yüz binlerce kadın akşam saatlerinde Madrid’in merkezinde bulunan meydanda bir araya geldi. Kadınlar davullar, pankartlar ve sloganlar eşliğinde taleplerini yükselttiler. Dünyanın dört bir yanındaki kadınlara “yanınızdayız” diye seslendiler. Taliban’ın Afganistan’da kadınların eğitim hakkını ellerinden almasına, İran’da kadınlara yönelik baskılara, ABD’de kürtaj yasağı getirilmesine ve Ukrayna savaşının kadınlar üzerindeki yıkıcı etkilerine karşı öfkelerini haykırdılar. “Cesuruz ve özgür olmak istiyoruz” yazılı pankartlarıyla kararlılıklarını ve coşkularını ifade ettiler.
Yunanistan
Yunanistan’da geçtiğimiz hafta tren faciası yaşanmış ve 57 kişi yaşamını yitirmişti. Facianın hemen ardından sorumlulardan hesap sormak için protesto gösterilerinin düzenlendiği Yunanistan’da 8 Mart da öfkenin, kararlılığın ve mücadelenin günü oldu. Başta demiryolu işçileri olmak üzere pek çok sektörden işçi iş bıraktı. Ülke genelinde sokaklara dökülen emekçi kadınlar, işçiler ve gençler 8 Mart’ın mücadele ruhuna atıfta bulunan konuşmalar yaptılar. 8 Mart’ın eşitlik ve özgürlük mücadelesi olduğunu belirten işçiler, Atina, Selanik, Larisa, Patra ve pek çok şehirde kitlesel eylemler düzenledi.
Fransa
Milyonların meydanları doldurduğu, mücadelenin yükseldiği bu günlerde 8 Mart’ı karşılayan işçiler, 8 Mart’ta da grevlerle, kitlesel miting ve yürüyüşlerle Macron hükümetine ve onun işçi düşmanı yasalarına tepkilerini yükselttiler. Ekonomik mücadelenin yanı sıra eşitlik ve özgürlük mücadelesini yükselten emekçi kadınlar yürüyüş boyunca İranlı kadınlarla dayanışma ve uluslararası mücadele çağrılarını yükseltti.
Almanya
Kamu çalışanlarını kapsayan toplu iş sözleşme süreçleri devam eden Almanya’da işçiler taleplerinin karşılanması için “uyarı grevleri” gerçekleştiriyorlardı. Hastanelerde, havaalanlarında, okullarda iş bırakan emekçiler 8 Mart’ı da eylem gününe dönüştürdüler. Pek çok şehirde ve işyerinde iş bırakan ve taleplerini haykıran emekçi kadınlar, “eşit işe eşit ücret” talebini yükselttiler.
İtalya
8 Mart’ın mücadele coşkusunun grev ateşiyle harlandığı ülkelerden biri de İtalya’ydı. Toplu taşıma sektöründeki grevle birleşen 8 Mart, Roma, Milano, Floransa, Palermo, Torino, Cenova, Trento gibi kentlerde eylemlerle kutlandı. Bir araya gelen kadınlar cinsiyete dayalı şiddete, kürtaj haklarına yönelik saldırılara karşı tepkilerini dile getirirken, eşit işe eşit ücret talebini yükselttiler.
İngiltere
Başkent Londra’da bir araya gelen kadınlar İran’da Mahsa Amini’nin öldürülmesiyle başlayan protestolarda hayatını kaybeden kadınların posterlerini taşıyarak İran Büyükelçiliğine yürüdüler. İran’daki isyanda öne çıkan ve evrenselleşen “Jin, Jîyan, Azadî/ Kadın, Yaşam, Özgürlük” sloganlarının yükseldiği İngiltere’de, emekçi kadınların dayanışmasının önemi vurgulandı.
Pakistan
8 Mart’ta başkent İslamabad ve Ghotki başta olmak üzere ülkenin pek çok kentinde kadınlar meydanları doldurdu. Sokağa çıkmalarına izin verilmeyen Pakistanlı kadınlar tüm baskı ve yasaklara rağmen taleplerini haykırmak üzere çeşitli mitingler ve eylemler düzenleyerek 6. Aurat Yürüyüşünde (Kadın Yürüyüşü) bir araya geldi. Kadına yönelik şiddetin sona ermesi, siyasi ve sosyal haklarda eşitlik sağlanması, Afganistanlı mülteci kadınlar için hakların tanınması gibi talepler yükselttiler. Büyük şehirlerde gerçekleştirilen eylemlerde Pakistanlı kadınlar polis şiddeti ve barikatlarıyla karşı karşıya kaldı. Ancak “haklarımızı alacağız”, “birlikte yürüyelim”, “boyun eğmeyeceğiz!” şiarlarını yükselten kadınlar baskıları, engelleri aşarak yürüyüşlerine devam ettiler.
Meksika
Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin oldukça yaygın olduğu Meksika’da pek çok şehirde bir araya gelen binlerce kadın, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ve kadın cinayetlerini protesto etti. Hükümet Sarayına doğru kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirildi. Polis şiddetiyle karşı karşıya kalan kadınlar sarayın giriş kapısını ateşe vererek protesto ettiler.
Filipinler
Filipinli kadınlar başkent Manila’da protestolar gerçekleştirdiler. Kayıt dışı çalıştırılan kadın işçi sayısına, erkek ve kadın işçiler arasındaki ücret farkının yükselmesine ve kadına yönelik şiddetin gittikçe artmasına dikkat çektiler. Pankartları ve sloganlarıyla ücretlerin yükseltilmesini, eşit haklar ve kadına yönelik şiddetin son bulmasını talep ettiler.
Tayland
8 Mart’ta Taylandlı kadınlar başkent Bangkok’ta bir araya geldi. İşçi sendikaları ve kadın hakları aktivistlerinin yer aldığı yürüyüşte kadınların annelik hakları öne çıkarıldı. Doğum izinlerinin 180 güne çıkarılmasını, hamileliğin her ayı için 3 bin baht’lık ödeme yapılmasını ve 8 Mart’ın resmi tatil olarak kabul edilmesini talep ettiler.
Brezilya
Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde kadınlar toplumsal cinsiyet eşitsizliğine tepkilerini dile getirdi, kürtaj hakkının yasallaştırılmasını talep etti. “Sustuğun zaman tetiği de çekmiş olursun”, “Bizi öldürmeyi bırak” yazılı pankartlar taşıyan emekçi kadınlar kadın cinayetlerine olan öfkelerini haykırdılar.
İran
Zalim molla rejimine karşı emekçi kadınların isyan ateşini yaktığı ve işçi grevleriyle, üniversite işgalleriyle, sokakta, caddede hayatın her alanında isyanın büyüdüğü İran’da, 8 Mart’ta da kadınların faşist rejime karşı isyanı devam etti. Tahran, Ahvaz, Şiraz ve pek çok şehirde sokaklara çıkan kadınlar “Jin, Jîyan, Azadî” sloganını yükselttiler. Özgürlük istediklerini, nefes almak istediklerini haykırdılar.
Şili, Peru, Kolombiya, İsrail, Arnavutluk, Norveç, ABD, Endonezya ve daha pek ülkede 8 Mart’ın mücadele ruhuyla meydanlar dolup taştı. Bu yıl da eşitsizliğe, adaletsizliğe, yok sayılmaya, insanlığın başına nice felaketler musallat eden bu sömürü düzenine öfke haykırıldı.
Fransa’da Yeniden Genel Grev
- İngiltere’de İşçi ve Öğrenci ‘Filistin için İşyeri Eylem Günü’nde Birleşti
- İspanya’da On Binlerce Emekçi Artan Kira Fiyatlarını Protesto Etti
- Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dünyadan Eylemler
- Yunanistan’da Kitlesel Genel Grev
- Fransa’da Demiryolu İşçileri İş Bıraktı
- Gürcistan’da Binlerce Maden İşçisi İşsiz Bırakıldı
- İspanya’da Emekçiler: Bizim Üzerimizde Çamur, Sizin Elinizde Kan Var!
- İngiltere’de On Binler Filistin Halkı İçin Yeniden Meydanlara Çıktı
- İspanya’da Sel Felaketinde Can Kaybı Yükseliyor
- Dünya İşçi Sınıfının Yoksulluğa, Hak Gasplarına ve Emperyalist Savaşa Karşı Mücadelesi Devam Ediyor!
- Yunanistan Liman İşçileri İsrail’e Silah Sevkiyatını Engelledi
- İtalya’da Ulaşım, Liman ve Otomotiv İşçileri Grev Yaptı
- İspanya’da Emekçiler Yüksek Kiralara Karşı Meydanlara Çıktı
- Avrupa İşçi Sınıfı Emperyalist Savaşı Protestoya Devam Ediyor
- Savaşın Birinci Yılında Dünya İşçi Sınıfı “Emperyalist Savaşa Hayır’ Diyor
- ABD’de Liman İşçilerinden Kitlesel Grev
- Fransa’da İşçiler Greve Gitti
- İsrail’in Gazze ve Lübnan’daki Saldırıları Dünyanın Dört Bir Yanında Protesto Edildi
- İşçiler Yoksullaştırma Politikalarına Karşı Mücadele Ediyor
- İran’da Maden Faciası: Kapitalizm Can Almaya Devam Ediyor
Son Eklenenler
- Geçtiğimiz ay 1 Kasımda yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı başlatılan mücadele sürüyor. Başta aile hekimleri olmak üzere sağlık çalışanları “eziyet yönetmeliği”ni protesto etmek için 5-6-7 Kasımda tüm Türkiye’de iş...
- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) 30 Kasımda Ankara Tandoğan Meydanında “Geçinemiyoruz! Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz” şiarıyla miting düzenledi. Mitinge Türkiye’nin onlarca kentinden KESK’e bağlı sendikalara üye emekçiler...
- Lübnan Ulusal İşçi ve Çalışan Sendikaları Federasyonu (FENASOL), İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının yoğunlaşmasının ardından uluslararası dayanışma çağrısı yükseltmişti. UİD-DER, FENASOL’un dayanışma çağrısının ardından Lübnanlı emekçilerin...
- Filistin halkıyla dayanışma eylemlerini aralıksız sürdüren İngiltere işçi sınıfı emperyalist savaş karşıtı mücadelesine devam ediyor. 28 Kasım gününü “Filistin için İşyeri Eylem Günü” ilan eden işçi, emekçi ve öğrenciler ülke çapında kitlesel...
- 30 Kasımda KESK tarafından Ankara’da düzenlenecek miting öncesi 2021 Tüm Emekliler Sendikası çeşitli kentlerde “Emekliler Ankara’ya Yürüyor” başlıklı basın açıklamaları gerçekleştirdi. Tekirdağ’da Hasan Ali Yücel Meydanı’nda gerçekleştirilen...
- Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirilmesine karşı yeraltında ve yer üstünde eylemler yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası ve Tes-İş Sendikası üyesi işçiler, Enerji Bakanlığıyla yapılan görüşmelerden olumlu sonuç alınamaması...
- Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla, başta İstanbul olmak üzere pek çok kentte, sendika yöneticilerinin, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü üyelerinin, gazeteci ve yazarların aralarında olduğu 200’den fazla kişinin gece yarısı...
- Türkiye’nin dört bir yanında, ücretlerini yükseltmek, sendikalaşmak istedikleri için mücadele eden işçiler çeşitli engellerle karşılaşıyor, işten atılıyor, baskıyla sindirilmek isteniyor. Siyasi iktidarın desteğini arkasına alan patronlar işçilerin...
- İspanya’nın Barcelona kentinde on binlerce emekçinin katılımıyla 23 Kasımda yüksek kira fiyatlarına karşı bir protesto gösterisi düzenlendi. Konut kiralarının düşürülmesi ve daha iyi yaşam koşulları talepleriyle bir araya gelen işçi ve emekçiler,...
- 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 23 ve 25 Kasımda dünyanın dört bir yanında emekçi kadınlar meydanlara çıkarak öfkelerini haykırdı. Kapitalizm altında çifte ezilmişliğe maruz kalan emekçi kadınlar, kadına şiddetin...
- Bizim mahallenin gençlerinin her birine okuyacakları kitaplar almak için Konak’tan Kemeraltı’na girdim. Kitabın adı Küçük Kara Balık, yazarı Samed Behrengi. Kitap her yaştan işçilere ve işçi çocuklarına dereden çaya, çaydan ırmağa, ırmaklardan...
- Yıllar önce çok sevdiğim, dertlerimizi, sevinçlerimizi paylaştığımız ama hayata dair fikirlerimiz ayrı olan bir arkadaşımla aynı dönemde hamile kaldık. Onu hamile olduğu için işten çıkardılar ve buna karşı çok fazla direnemedi. Patron bana da,...
- DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ile Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı ve DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Kemal Göksoy’un 26 Kasımda sabaha karşı bir ev baskınıyla gözaltına alınmaları üzerine DİSK...