Buradasınız
Sefalet Dayatmasına Karşı Eylemler Sürüyor
DİSK “İnsanca Ücret Vergide Adalet” talebiyle basın açıklamaları yaptı
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), “İnsanca Ücret Vergide Adalet” talebiyle 24-27 Aralık tarihleri arasında bölge temsilciliklerinin olduğu şehirlerdeki vergi daireleri önlerinde, Ankara’da Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde basın açıklamaları gerçekleştirdi. İşyerlerinde bildiriler okundu.
24 Aralıkta Balıkesir/Bandırma Vergi Dairesi önünde yapılan basın açıklamasına grevdeki Arıtaş işçileri de katıldı. 25 Aralıkta ise İstanbul, Eskişehir, Gaziantep, Edirne/Keşan ve Adana’da basın açıklamaları yapıldı. “Dilim Dilim Vergi Soygununa Karşı Vergide Adalet, İnsanca Yaşanacak Ücret” başlığıyla İstanbul’da yapılan basın açıklamasını İstanbul Vergi Dairesi önünde DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı. Çerkezoğlu 2025 yılı için 22 bin 104 lira olarak belirlenen asgari ücretin Şubat ayında işçilerin eline geçtiğinde açlık sınırının altında kalacağını, özellikle sendika olmayan işyerlerinde işverenlerin işçilere yüzde 20-25 zam oranı dayatacağını söyleyerek milyonlarca işçinin 2025 yılında açlığa mahkûm edildiğini belirtti.
Vergide adalet olmadan gelirde adalet olmayacağını söyleyen Çerkezoğlu konuşmasında Türkiye’de zenginle, yoksulun, patronla, işçinin temel geçim araçlarına aynı vergiyi ödediğine, işçi ücretlerinin yıl içinde vergiler nedeniyle azaldığına değindi. Vergi dilimlerinin düşük belirlenmesinin ücretlerden yapılan vergi kesintisinin her ay daha fazla artmasına sebep olduğunu belirtti.
DİSK, 26 Aralıkta Antalya, Diyarbakır ve Kocaeli’de yaptığı açıklamalarla eylemlerine devam etti. Kocaeli’de Sabri Yalım Parkında yapılan basın açıklamasını Genel-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Vedat Küçük yaptı. Küçük, işçilerin, emekçilerin, emeklilerin yoksulluğu her geçen gün artarken şirketlerin kasalarının dolduğunu, bunun nedeninin işçilerin örgütlenme ve hak mücadelelerinin baskı altına alınması ve engellenmesi olduğunu söyledi. Küçük, grevleri yasaklandığı halde mücadeleyi sürdüren Hitachi Energy işçilerinin grevinin başarıyla sonuçlandığını hatırlattı.
DİSK eylemlerini 27 Aralıkta İzmir’de ve Ankara’da yaptığı basın açıklamalarıyla sonlandırdı. Ankara’da Maliye Bakanlığı önünde yapılan eylemde basın açıklamasını DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı. Çerkezoğlu konuşmasında tüm değerleri üreten işçilerin, emekçilerin, emeklilerin ürettikleri değerden payını alamadığını, her gün yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında daha da yoksullaştığını, alım gücünün her gün daha fazla eridiğini dile getirdi. 2025 yılı için belirlenen asgari ücrete dair şunları söyledi: “Tümüyle göstermelik ve ciddiyetten uzak bir biçimde, işçi tarafının olmadığı, 50 yıl sonra ilk kez bir gece yarısı toplantısıyla belirlendi. Biz biliyoruz ki bu asgari ücreti hükümet yerli ve yabancı sermaye temsilcilerinin taleplerine göre belirledi. Resmi enflasyonun, TÜİK’in baskılanmış rakamlarıyla bile yüzde 46 olduğu, devletin önümüzdeki yıl bütün ceza ve harçlar için uygulayacağı yeniden değerleme oranının yüzde 44 olduğu bir ülkede asgari ücrete sadece yüzde 30 artış yapılarak 22 bin lira olarak belirlendi. 22 bin 104 lira olarak belirlenen bu asgari ücret bırakın yıl ortasında arttırılmayan 2024 yılındaki kayıpları gidermeyi reel olarak çok daha büyük bir açlıkla, yoksullukla bizleri yüz yüze bıraktı. Milyonları açlık ve yoksullukla yüz yüze bırakan bu zihniyeti asla ve asla kabul etmiyoruz.”
Çerkezoğlu vergide adalet için taleplerini şu şekilde sıraladı:
- Gelir vergisinde ilk dilim oranı yüzde 10’a düşürülmeli.
- Vergi dilimleri en az yeniden değerleme oranı kadar arttırılmalı ve geriye dönük de güncelleme yapılmalı.
- Asgari ücret vergi istisnasının matrahtan uygulanmasını istiyoruz.
- Patronlara verilen SGK prim desteği işçilere de verilsin.
- Çağ dışı damga vergisi kaldırılsın.
Sefalet ücreti olarak açıklanan 2025 asgari ücreti birçok kentte protesto edildi
Siyasi iktidar ve sermaye sınıfı temsilcilerinin 2025 yılı için belirlediği 22 bin 104 lira olan sefalet ücreti, Türkiye’nin birçok kentinde protesto edildi. Eskişehir, Bursa, Mersin, Adana, Batman, Trabzon, Gebze, Çorum, Tarsus, Samsun’da Emek ve Demokrasi Güçleri kent meydanlarında bir araya gelerek basın açıklamaları gerçekleştirdi.
Eskişehir’de Yediler Parkında yapılan basın açıklamasını DİSK Eskişehir Bölge Temsilcisi Zeynep Kaya' yaptı. Kaya, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 21 bin lira, yoksulluk sınırının 70 bin lira olduğu koşullarda sermayenin talebi doğrultusunda yüzde 30 arttırılarak belirlenen asgari ücretin işçi düşmanlığı olduğunu söyledi. Asgari ücretin TÜİK’in sahte enflasyon rakamlarına göre değil, emekçilerin gerçek enflasyonuna göre ve dört kişilik bir ailenin ihtiyaçları düşünülerek, yılda en az 4 kez belirlenmesi gerektiğini ifade etti. En düşük emekli maaşının asgari ücret kadar olması, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması, sermayeye uygulanan vergi aflarına son verilmesi taleplerini dillendirdi.
Bursa ve Mersin’de yapılan basın açıklamalarında ücretlerin enflasyonu arttırdığı söyleminin yalan olduğu belirtilerek, siyasi iktidarın sermayeye teşvikler yağdırırken, çalışanlara yüzde 30 sefalet ücretini reva gördüğü söylendi.
Gebze Kent Meydanında yapılan basın açıklamasını ise Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri adına Eğitim-Sen Kocaeli 2 Nol’u Şube Eğitim Sekreteri Hatice Oral yaptı. Oral, “Asgari ücreti çocuklarına harçlık diye verenler, çocuklarına harçlık veremeyecek hale getirdikleri milyonların 2025 yılında alacağı asgari ücretin 22 bin 104 lira olmasına karar verdi” dedi. Siyasi iktidarın açıkladığı bu rakamla önümüzdeki günlerde belirlenecek olan 16 milyon emeklinin ve 5 milyon kamu emekçisinin maaşlarında yapılacak artışla ilgili tutumunun da sinyalini verdiğini söyledi. Türkiye’de tüm ücretlerin artışında temel bir kriter haline gelen asgari ücretin sefalet ücreti olmasına karşı ortak mücadelenin önemini vurguladı.
Türk Tabipler Birliği de (TTB) sosyal medya hesabından “Açlık, Yoksulluk ve Eşitsizlik Bir Halk Sağlığı Sorunudur! Bu Asgari Ücret Kabul Edilemez!” başlığıyla bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada “Açlık sınırının altında bir ücret ile sağlıklı yaşamanın olanaklı olmadığına dikkat çekiyoruz. Sağlığın ‘bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hali’ olduğunu; dolayısıyla açlığın, yoksulluğun, eşitsizliğin bir halk sağlığını sorunu olduğunu ısrarla yineliyoruz. Sağlıklı bir toplumun, emekçilerin ürettiği değerin halkın yararına, adil paylaşımla ve insanların yüksek refah düzeyine erişmesiyle sağlanabileceğini hatırlatıyoruz. Toplumun tüm kesimlerini sağlık hakkı için mücadeleye çağırıyoruz” denildi.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Ankara’da basın açıklaması yaptı
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası 27 Aralıkta Ankara Madenci Anıtı önünde 2025 yılı için belirlenen asgari ücreti protesto etti ve taban maaş talebini tekrarladı.
Eylemde “Asgari Ücret Düzenine İsyan! Taban Maaş Hemen!” yazılı pankart açan öğretmenler, “Patronlara Değil, Emekçiye Güvence” , “Asgari Değil, İnsanca Yaşam” “Taban Maaş Hakkımız, Geri Alacağız”, “Mücadele Dersini Öğretmenler Verecek” sloganları attı.
Yapılan açıklamada, 2025 yılı için açıklanan asgari ücretin patronların talebine uygun olarak, devletin açıkladığı resmi enflasyon rakamlarının da altında belirlenmesiyle özel sektörde çalışan öğretmenlerin “taban maaş” taleplerinin öneminin bir kez daha tescillendiği söylendi. Öğretmenlerin özel sektörde belirli iş sözleşmeleriyle çalıştırıldığının ve bunun sonucu olarak özel sektör öğretmenlerinin maaşının yaygın olarak Ocak 2026’ya kadar 22 bin 104 lira olacağı belirtildi.
Özel Sektör öğretmenlerinin “taban maaş” talebi için bugüne kadar verdiği mücadele hatırlatıldı, kararlılık vurgusu yapıldı: Açıklamada şu sözlere yer verildi: “Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, öğretmen emeğinin saygınlığı ve hakları için elinden geleni yapmaya devam edecektir. Patronları uyarıyoruz, güçlüyüz, soluklandık, toparlandık ve koşmak için tüm enerjimizi topladık. Çünkü bu asgari ücret açıklaması tarihi bir noktadır. Bize verilen mesaj şudur: Tarih bizi uysallıkla sorumluluk arasında tercih yapmaya çağırıyor. Biz mesajı aldık ve diyoruz ki sonuna kadar, taban maaş hakkımızı alana kadar, belirsiz süreli iş sözleşmesi hakkını alana kadar, durmayacağız, susmayacağız ve haykıracağız. Asgari ücret düzenine isyan! Taban maaş hemen!”
Gelişen Ufkumuz, Değişen Dünyamız
- Sefalet Dayatmasına Karşı Eylemler Sürüyor
- DİSK Asgari Ücret Taleplerini Açıkladı
- Kartal’da Binlerce Emekçi Haykırdı: “İnsanca Yaşamak İstiyoruz!”
- Polonez İşçilerinin “Anayasal Hak Yürüyüşü”
- Sendika Düşmanlığı ve Ücret Gaspına Karşı İşçiler Mücadele Ediyor
- Belediye ve Tekstil İşçilerinden Hak Gasplarına ve Sendikal Baskılara Karşı Eylemler
- KESK Ankara Mitingi: “Geçinemiyoruz! Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz!”
- DİSK: Gözaltılar Derhal Serbest Bırakılsın
- As Plastik ve Bayraklı Belediyesi İşçilerinden Eylemler
- Öğretmenler, Belediye ve Üniversite İşçileri Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor
- ASM Çalışanları İş Bıraktı: “Eziyet Yönetmeliğine” Hayır!
- Belediye İşçileri Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Patronların Elindeki Koz: Sendika Yetkisine İtiraz
- Sağlık Çalışanlarından Eylem: “Sağlıkta Ticaret Ölüm Demektir!”
- Türk-İş’ten Ankara Mitingi: “Zordayız, Geçinemiyoruz”
- Sağlık Emekçileri: Eziyet Yönetmeliği İstemiyoruz
- DİSK: “Sendikal Hakların Önündeki Engeller Kaldırılsın!”
- Fernas İşçilerine Dayanışma Ziyareti
- DİSK Ankara’da İşçi Buluşması Gerçekleştirdi
- Madencilerin Ankara Yürüyüşü, Öğretmenlerin Hak Gasplarına Karşı Mücadelesi Sürüyor
Son Eklenenler
- Kapitalist sistemde yaşıyoruz ve bu sistemin yol açtığı büyük-küçük pek çok sorunla boğuşuyoruz. Peki sorunlarımızı çözmek için ne yapıyoruz? Örneğin pek çoğumuzun ailesinde çocuk, hasta, yaşlı ya da engelli olduğu için bakıma muhtaç yakınlarımız...
- İşçi Dayanışması çıktığında her birimiz ilk görüşte etkilendiğimiz yazıyı seçiyoruz. Neden etkilendiğimizi, yazının bizi nasıl etkilediğini, neyi düşünmemizi sağladığını anlatıyoruz birbirimize. Bu yazıyı herhangi bir arkadaşımıza nasıl ve neden...
- Mutsuzluk ve umutsuzluk gençler arasında adeta bir salgın gibi yayılıyor. Etrafımıza, arkadaşlarımıza bakıyoruz, yaşamdan tat alamadığını söyleyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. “Her günüm bir öncekiyle aynı”, “yarından bir beklentim yok”, “bana...
- Biz işçiler haftanın her günü vardiyalı bir şekilde 24 saat çalışırız. Yeri gelir Pazar mesai yaparız. Dinlenmeye, ailemize vakit ayırmaya zaman bulamayız. Sanki biz işçiler için hayat sadece çalışmaktan ibaretmiş gibi. Fabrikada mühendis bir...
- Eskiden her sorunun beni bulduğunu, bu sorunları yaşayan tek kişinin ben olduğumu düşünüyordum. Sonra UİD-DER ile tanıştım ve İşçi Dayanışması’nı düzenli olarak okumaya başladım. Bir genç olarak, gençlik yazılarını okudukça bu sorunları yalnızca...
- Ben büyük bir tekstil fabrikasında çalışıyorum. Başta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek olmak üzere siyasi iktidar sözcülerinin, asgari ücret zammının hedeflenen enflasyon oranına göre yapılacağını her fırsatta söylemelerine rağmen asgari ücrete...
- Son günlerde sohbet edebildiğim her insana Türkiye’deki Suriyeliler hakkında ne düşündüklerini soruyorum. Devamındaysa nerede dünyaya geldiklerini, neden göçüp büyük kentlere geldiklerini soruyorum. Son olarak aile büyüklerinin nerelerden göçerek...
- Sevgili işçi kardeşlerim, 8 yaşına kadar babasız, 8 yaşından sonraysa hem anasız hem de babasız büyümüş sayılırım. 12-13 yaşıma kadar mahallede ve çalıştığım fabrikada anası-babası yanında olan arkadaşlarıma imrenmiş, onları kıskanmışımdır. O halimi...
- DİSK 24-27 Aralık tarihleri arasında bölge temsilciliklerinin olduğu şehirlerdeki vergi daireleri önlerinde, Ankara’da Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde “İnsanca Ücret Vergide Adalet” talebiyle basın açıklamaları gerçekleştirdi. İşyerlerinde...
- Bir an için zifiri karanlıkta kaldığımızı düşünelim. Yanımızı yöremizi görememenin huzursuzluğuyla korkuya kapılırdık. Ne yazık ki bugün milyonlarca işçi ve emekçi yüreğinde benzer bir korku taşıyor. Çünkü dünyamıza egemen olan kapitalist düzende,...
- İşçi Dayanışması’nın 197. sayısında, Emekçi Gençlik köşemizdeki “Yaşadım Diyebilmek İçin” yazısında şöyle deniyordu: “Öyle bir zamandan geçiyoruz ki her geçen gün daha fazla sayıda genç arkadaşımızın kendine “en güzel yıllarım bu mu?” diye sorduğunu...
- Merhaba, ben Polonez işçisiyim. Daha doğrusu işçisiydim. Direnişimizin 163. günündeyiz, son 21 gündür direnişimizi Çatalca Adliye Sarayı önünde yürütüyoruz. Geçenlerde bir gazeteci arkadaşımız “2025’ten beklentiniz nedir?” diye bir soru sordu. “...
- Sendikalı, sendikasız, hatta sigortasız çalıştırılan işçi kardeşlerim, her yılın son ayında hepimizin kulak kesildiği asgari ücret tiyatrosu başlar. Bu sene de aynı şekilde adeta bir tiyatro izledik. Sınıf temelinde örgütlü mücadelenin bir parçası...