Buradasınız
Sinter ve Gürsaş İşçileriyle Söyleşi
UİD-DER: Direnişinizin 100. gününe giriyorsunuz. Direnişinizin son durumu hakkında bilgi verir misiniz?
Sinter işçisi-1: Fabrikada 100’e yakın işçi çalışıyor. 10 Nisanda üçüncü duruşmamız var. Vardiya halinde direnişimizi sürdürüyoruz. Sendikamız direnişi sahipleniyor. Direniş öncesi ücret ve mesai alacaklarımızı patron henüz ödemedi. Kimi arkadaşlarımız işsizlik parası alıyor.
Gürsaş işçisi: Gürsaş’ta tablo iyi değil. 24 kişi direnişe çıktık 3 kişi kaldık. 21 kişi bizden, kendilerinden ve sendikadan kaynaklı olarak direnişi bıraktılar. Mücadeleye inanmak lazım. İnançsız 300 gün dahi durmak beyhude olur. Bizler yapmamız gerekenleri tam olarak yapamadık.
UİD-DER: 100 günden geriye dönüp baktığınızda sizce genel olarak neler iyi yapıldı ve neler eksik bırakıldı?
Gürsaş işçisi: Direnişi canlı tutmak açısından eğitim ve yürüyüşler yaptık. Bildiriler dağıttık. Direnişi Kadosan, Kartal, Kadıköy, Sarıgazi, Ümraniye ve Avrupa yakasında yaymak amacıyla bildiriler dağıttık, yürüyüşler düzenledik. Eksiklerimiz ise en başta direnişte disiplin sağlayamadık. Sorumluluk almak, düzenli direnişe gidip gelmek, buralarda sorunlar çıktı. Direnişimizi buradaki sanayi havzasına yayamadık. Eğitim çalışmalarımızı çok iyi yapamadık. Sendikacıların da eksiklikleri oldu. Çoğu işçi arkadaşımızın ilk direnişiydi. Bizler niçin burada bulunmalıyızı, niçin direnmemiz gerektiğini çok iyi kavratamadık. Dostumuzun kim olduğunu düşmanımızın kim olduğunu çok iyi tartışamadığımızı düşünüyorum. Genelde aceleci davrandığımızı düşünüyorum.
Sinter işçisi-2: Aradan geçen 100 gün içinde hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadım. Mücadelenin ne olduğunu anladık. Neleri kazandığımızı öğrendik. Çevreden gelen dayanışma ve yardımlaşma sayesinde yalnız olmadığımızı yaşayarak görmüş olduk. Direniş komitemiz ve aile komitemizin kurulması olumlu oldu. Kendini boşlukta hisseden arkadaşlarımızla konuştuk ve direnişe kazandık. İşçi haklarını savunan işçi örgütleriyle işbirliği yaptık. Yürüyüş ve basın açıklamalarımız oldu. İş-Kur’dan ödenek almayan arkadaşlarımıza bizler yardımcı olduk. Eksiklerimiz de oldu. Fakat ilk kez arkadaşlarımız böyle bir mücadeleye katılıyorlar. Sendikayı sadece bir imzadan ibaret görüyorlardı. İşverene kendimizi gösterirken güçlü olmalıydık. Kimi zamanlar bir arada bulunmadık. Buraya gelen işçi arkadaşların ek görevler alıp sorumluluk almalarını sağlayabilirdik. İnsanların bir uğraşlarının olması faydalı olurdu. Örneğin iş mahkemelerini dahi sendika yürütüyor. Bu durum kimi arkadaşları rehavete sürüklüyor. Sabahtan akşama kadar direniş yerinde bekliyorsak bir şeyler yapmalıyız diye düşünüyorum.
Sinter işçisi-1: Direnişi çok kişinin bırakmamasını olumlu buluyorum. İşçilerin yüzde 80’i işe geri dönmedi. Giden arkadaşlarımız çoğunlukla maddi zorluklar yüzünden gidiyor. Basın açıklamalarımız oldu. Direnişin iyi yanı işçilerin birbirine sahip çıkması olmuştur. Sesimizi basına, halka, belediye başkanlarına ve kaymakamlara dahi duyurmaya çalıştık. Kendi hakkımızı almanın nasıl olduğunu öğrendik. Ama içeride çalışan ve direnişi bırakan işçileri ikna edemedik. Sendika eğitimleri daha fazla olmalıydı.
Sinter işçisi-3: Patrona iyi bir ders verdiğimizi düşünüyorum. Bu direniş işçilerin birliği için faydalı oldu. Bizden sonra direnişe geçecek işçilere deneyim oldu. Bence işçiler sebepsiz yere direnişe gelmemezlik yapmamalı. İşçiler direniş yerinde morallerini bozmamalı. Patronların dedikodularına kanmamalıyız. Direniş patrona boyun eğen işçilerle mücadeleci olanları ayırt ediyor.
UİD-DER: Direnişiniz 100 gün daha sürse neler yapmak isterdiniz?
Gürsaş işçisi: İşten atılan ve iş bulamayan fakat direnişe gelmeyen arkadaşlarımı kazanmak isterim. Son zamanlarda kitle örgütlerinden destek gelmiyor, bizler yalnızlık hissine kapılıyoruz. Bu desteği yeniden büyütmek isterim. Somut olarak kamuoyu oluşturamadık. Ankara’ya gitmek veya Boğaz Köprüsünde eylem yapmak gibi ses getirici eylemler yapmak isterim.
Sinter işçisi-1: Henüz yeni işçiyim. Daha önce de deride ve tekstilde direnişlerde bulundum. İşsizlik parası alamıyorum. Üç aylık ev kiramı hâlâ ödeyemedim. Fakat direnişe katılıyorum. Direniş bir 100 gün daha sürse yine katılmaya devam edeceğim.
Sinter işçisi-2: Öncelikle ilk 100 gündeki yanlışları, hataları yapmak istemezdim. Yeni bir şey yaptığımızda daha önce bu deneyimleri yaşayan sendika ve işçi örgütlerinden fikir almalıyız. Burada işçi arkadaşlarımın daha etkili olmaları, daha iyi direnmeleri için bir şeyler yapmalıyız. İş dağılımı yaparak, gerekirse komitelerimizi fazlalaştırarak mücadelenin düzenli ve disiplinli olmasını sağlamalıyız.
Sinter işçisi-3: İlk önce direnişi her yere duyurmamız gerekiyor. İşçilerin dayanışmasını her yere duyurmak gerekiyor. Önümüzdeki 100 günün sonunda mücadelemizi kazanmak, sendikalı olarak işe geri dönmek istiyoruz.
UİD-DER: Eğer 100 günlük direniş olmasaydı ve sizler 100 günü fabrikada geçirseydiniz sonuç ne olurdu?
Gürsaş işçisi: 10 senelik işçilik hayatımda kaderime boyun eğip, susarak çalıştım. Hayatımda sendika ve mücadele yoktu. Olsa içinde olurdum. 100 günü doldurmanın onur ve gururunu yaşıyorum. Fabrikada olsam 10 senelik işçilik hayatımda değişen bir şey olmayacaktı. Bugün direnişte olmanın onurunu yaşıyorum.
Sinter işçisi-2: Fabrikadaki 100 günün en azından eylemden daha kötü geçeceğini düşünüyorum. Ve eyleme başlama nedenimiz zaten fabrikadaki kötü durumdu. İçerideki 100 gün dışarıdaki 1 güne değmez. İçeride çalışsaydık yasal haklarımız kaldırılmış, hafta sonu mesai saatlerimiz düşürülmüş olacak, maaşlarımızı geç alacak, işveren yanlısı olan amirler işçileri eziyor, evli ve onurlu insanların kaldıramayacağı küfürler ediyor olacaktı ve bizler bu onursuzluklara maruz kalacaktık.
Sinter işçisi-1: Fabrikada olsaydık bugün 200 kişi işten atılmıştık. Köle gibi çalışmaya devam edecektik. Maaşlar ve ikramiyelerimiz üçe bölünecekti. Kömür yardımları iptal edilmişti.
UİD-DER: Bu direniş size ne kazandırdı?
Sinter işçisi-1: Neyin ne olduğunu öğrendik. Sendika yokken biz direnen işçilere çoğunlukla gülüyorduk, ilgilenmiyorduk. Fakat aynı durum bizim de başımıza geldi. Bu direnişten öğrendiğim, rahmetli babam dahi patronum olsa, ona da güvenmeyeceğim.
Gürsaş işçisi: Direnişte kimin dost kimin düşman olduğunu gördüm. Düzen partilerinin kime hizmet ettiğini gördüm. İşçi ve emekçilerin birlikte örgütlenmek ve mücadele etmekten başka çaresinin olmadığını gördüm.
Sinter işçisi-2: Her ne kadar bu işlerin acemisi olsam ve bu acemilikten dolayı her şeyi zamanında yapamasam da, buralardan ders çıkartarak ileride yaşayacağım benzeri durumlarda nasıl davranacağımı öğrendim. İlerideki mücadelelerde etrafımdaki insanlara hangi tür artılar kazandıracağım konusunda deneyim sahibi oldum. Bir günlük mücadele, 100 yıllık mücadele… İşçilerin yapması gereken bu sistemi kökten değiştirmek ve bitirmektir.
Tuvalet Takip Sistemi
Direne Direne Kazanacağız!
- SASA İşçileri Ücret Gaspına Karşı Mücadele Ediyor
- UİD-DER’den Atakaş Çelik İşçilerine Dayanışma Ziyareti
- Ankarada Madenciler Özelleştirmeye Karşı Eylemde
- MKB Rondo Grev Yerinde Müzik Dinletisi
- As Plastik ve Bayraklı Belediyesi İşçilerinden Eylemler
- Öğretmenler, Belediye ve Üniversite İşçileri Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor
- Direnen İşçiler Kartal Belediyesi’ne Geri Adım Attırdı
- Hak Gasplarına İşçilerin Yanıtı Grev ve Direnişler!
- Sendika Düşmanlığına ve Ücret Gaspına Karşı İşçi Eylemleri
- As Plastik Grevcileriyle Dayanışma Gecesi
- Dayanışmayla Mücadeleyi Büyüten Fernas Madencileri Soma’da Patron Vekilleriyle Görüşecek
- Direnişçi İşçilerle Omuz Omuza!
- Polonez İşçilerinden Boykot Çağrısı
- Ruhumuzu Esir Alan Korkuyu Çıkarıp Atalım
- “Annemle Gurur Duyuyorum”
- Grevdeki MKB Rondo İşçileriyle Söyleşi
- Sınıf Dayanışmasıyla Daha Güçlü Hissediyoruz
- Eker Süt İşçileri Basın Açıklaması Gerçekleştirdi
- Grev ve Direnişlerini Sürdüren İşçiler Meclis’te Basın Açıklaması Gerçekleştirdi
- Madencilerden Öğretmenlere Hak Gasplarına Karşı Mücadeleler Sürüyor
Son Eklenenler
- “Eğer öleceksem, burada size karşı mücadele ederken öleceğim. Benim düşmanım sizsiniz. Vietnamlılar ya da Çinliler, Japonlar değil. Benim düşmanlarım ben özgürlüğümü istediğimde buna karşı duranlardır. Adalet istediğimde buna karşı duranlardır....
- Adana’da SASA Polyester’in PTA tesis şantiyesinde Gemont Endüstri adlı taşeron şirket bünyesinde çalışan inşaat işçileri gasp edilen 2 aylık ücretleri ve tazminatları için 20 Kasımdan beri fabrika önünde eylem yapıyor. Yapı ve Yol İşçileri...
- Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan Atakaş Çelik fabrikasında Birleşik Metal-İş üyesi üç işçi, geçtiğimiz günlerde işten çıkarılmıştı. UİD-DER’li işçiler olarak fabrika önünde direniş başlatan işçilere direnişin beşinci gününde dayanışma ziyaretinde...
- “Her şeyin içinde ve her şeyin dışındayız”. Bu söz bir market çalışanı arkadaşımın ağzından işçilerin yaşamını özetleyen bir söz olarak döküldü. Uzun zamandır büyük bir mağazada çalışan arkadaşım, marketin günlük cirosunun rekorlar kırmasına rağmen...
- 40 yıllık kısacık yaşamına yüzlerce hikâye ve roman sığdıran Amerikalı sosyalist yazar Jack London 22 Kasım 1916’da hayatını kaybetti. Aradan geçen uzun yıllar London’ın eserlerinin güncelliğinden hiçbir şey kaybettirmedi. Çünkü o işçi sınıfının...
- Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santralinde çalışan madenciler, madenin özelleştirilmesine karşı 20 Kasımda direnişe başladı. Sabah 08.00’de gece vardiyası dışarı çıkmadı, gündüz...
- Emperyalist savaş Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın her yerinde kendini hissettiriyor. Egemenler yıllık bütçelerin büyük kısmını “savunma” adı altında savaş sanayisine ayırıyorlar. Burjuva siyasetçilerin politikaları hızlı bir şekilde sertleşiyor...
- Fotoğraftaki reklam panosu kaldırımın ortasında duruyor, gündüz gece. Arka tarafında medya maymunu Hülya Avşar sanki “hadi EYT’liler koşun, sakın geç kalmayın” dercesine sırıtıyor. Mağazada çalışan genç işçi kızımıza EYT reklamını sordum. Kendine...
- Bağımsız Maden-iş üyesi Fernas Madencilik işçilerinin direnişi çeşitli sendika ve işçi örgütlerinin desteği ile kazanımla sonuçlandı. Fernas patronu Ocak 2025’te işçilerin ücretlerine zam yapılmasını ve atılan işçilerin hak kaybı olmadan işe geri...
- Fransa’da devlet demiryolu şirketi SNCF’de örgütlü CGT-Cheminots, UNSA-Ferroviaire, SUD Rail ve CFDT-Cheminots sendikaları, 11 Aralıkta süresiz grev kararı aldı. Dört demiryolu sendikası, grev kararını SNCF’nin yük taşımacılığı birimi olan SNCF Fret...
- Gürcistan’ta madencilik şirketi Georgian Manganese’e ait Zestafoni ferroalyaj tesisi ve Chiatura manganez madeni 1 Kasımdan Nisan 2025’e kadar üretimi durdurduğunu açıkladı. Gürcistan’ın en büyük madencilik şirketi Georgian Manganese’in tesislerinde...
- Çocukların mutlu olduğu, gelecek endişesi taşımadığı, ayrımcılığa maruz kalmadığı; eşitlik, özgürlük, barış dolu bir dünyada yaşamalarını kim istemez ki? Fakat biliyoruz ki dünyamız çocuklar için sıcak bir yuva değil. Kol kanat gerdiğimiz...
- Gebze’de bulunan Grid Solutions ve Schneider Elektrik, İstanbul’da bulunan Hitachi Energy ve Bursa’da bulunan Arıtaş Kriyojenik fabrikaları için Birleşik Metal-İş Sendikası ile MESS arasında yürütülen toplu iş sözleşmelerinde anlaşma sağlanamaması...