Buradasınız
Sumitomo İşçileri Direnişte

Çankırı’da üretim yapan Sumitomo Lastik fabrikasında işçilerin DİSK/Lastik-İş’te örgütlenmelerine tahammül edemeyen patron, baskıyı arttırdı ve 13 işçiyi işten çıkardı. Japon sermayeli Sumitomo Rubber Industries ve Abülkadir Özcan Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortaklığıyla kurulan fabrikada yaklaşık 1300 işçi çalışıyor. İşten çıkarmalar üzerine yaklaşık 900 işçi fabrika kapısının önünde direnişe başladı.
İşçilerin Lastik-İş’te örgütlenerek yetki başvurusu yapılmasının ardından fabrikada işçilerin sendikadan istifa etmeleri için baskı uygulandı. Artan baskılar karşısında işçilerin istifa etmemesi üzerine patron 13 sendikalı işçiyi işten attı. İşten atmaları yemekhanede protesto eden işçiler, Sumitomo CEO’su tarafından iş akitlerinin feshedilmesiyle tehdit edildi.
Sumitomo işçileri, patron tarafından “sendika terörist” dedikodusunun yapıldığını, bunun da küçük bir kent olan Çankırı’da hemen yayıldığını dile getiriyorlar.
Sumitomo yönetimi, işçileri sendikadan istifa ettirmek için muhtarlar ve aileler üzerinden de baskı uyguluyor. Bu baskıların sonucu olarak nişanı bozulan, eşinden ayrılan işçiler olduğu belirtiliyor.
İşçilerin AKP’nin Çankırı 6. Olağan İl Kongresine katılmak üzere kente gelen Başbakan Binali Yıldırım’la görüşme talepleri görmezden gelindi. Başbakan’ın Çankırı’ya geldiği gün işçilerin fabrika önünde toplanmaları engellendi ve ısınmak için yaktıkları ateş TOMA’larla söndürüldü. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında sokaklara çıktıklarını ifade eden işçiler, mücadelelerine askerin ve polisin engel olmasına tepki gösteriyorlar.
Önce Petrol-İş’te örgütlenmek için sendikaya çağrıda bulunduklarını anlatan işçiler, sendikanın yanıt vermemesi üzerine Lastik-İş’te örgütlendiklerini; yüksek kiralar vermek zorunda kaldıklarını, 1700 lira gibi düşük bir ücret aldıkları halde yemek ve servis parasının da işçiden istendiğini dile getirdiler. İşçiler öğlen yemeğini 7 lira karşılığında yiyebiliyor, servis ücretini kendileri ödemek zorunda bırakılıyorlar.
Sumitomo işçileri, tüm baskılara rağmen sendikal hakları tanınıncaya ve atılan işçiler geri alınıncaya dek mücadelelerini devam ettireceklerini ifade ediyorlar.
- İzmir’den Kocaeli’ye İşçiler Grev Diyor
- İzmir Narlıdere Belediyesi İşçileri Greve Çıktı
- İşçilerin Düşük Ücret Dayatmasına Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Erlau Metal, ATR Yapı, TÜPRAŞ İşçileri Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Sakarya Şehir Hastanesi İşçileri Direnişte
- Belediyelerde Grev Sesleri Yükseliyor
- Oryantal Tütün Grevcilerinin Anlattıkları
- Manisa’da Mercan Makina’da Direniş Başladı
- Tütün ve Maden İşçileri Aileleriyle Grevde, Eylemde!
- Tütün, Tekstil, Maden İşçileri Mücadeleye Devam Ediyor
- İzmir’de Sunel Tütün İşçileri Greve Çıktı
- Temel Conta İşçilerinin Grevi Devam Ediyor
- Urfa’dan Trabzon’a, İnşaattan Enerjiye İşçiler Mücadele Ediyor
- Chinatool ve Green Transfo Grevlerinde Anlaşma Sağlandı
- Antep’te Tekstil İşçilerinin Düşük Zamlara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Chinatool Otomotiv İşçileri Greve Çıktı
- Antep’te Tekstil İşçileri Düşük Zamlara Karşı Mücadele Ediyor
- Kaynak Tekniği İşçileri Grevde
- Yolbulan Metal İşçileri Eylemlerine Devam Ediyor
- GE Grid Solutions Grevinde Anlaşma Sağlandı
Son Eklenenler
- Yaşanan her türlü baskı ve zorbalığa karşı, işçi sınıfı kendi saflarında gücünü birleştirmeli ve öfkesini doğru adrese yönlendirmelidir. 1 Mayıs bu birliğin ortaya çıktığı uluslararası bir mücadele günü olarak önemli bir yere sahiptir.
- 1980 darbesinin üzerinden 45 yıl geçti ama bıraktığı karanlık hâlâ silinmedi. O darbe devrimci hareketi ve örgütlü işçi sınıfını ezmek için yapıldı. Bugün hâlâ baskılarla karşı karşıyayız. Ama nasıl ki o karanlık günlerde Hasanlar, Haticeler...
- Her sene olduğu gibi bu 1 Mayıs’a da büyük bir titizlik ve ciddiyetle hazırlandık. UİD-DER ailesi olarak çocuklarımızla, gençlerimizle kadın erkek hep birlikte kapitalizmi teşhir ettik. Ekonomik, sendikal ve siyasal taleplerimizi dosta düşmana...
- İstanbul Sultangazi’de bulunan Bezmialem Validesultan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinin Okul Müdürü Refik Albayrak’a, İBB’nin dağıttığı ücretsiz yemeğin öğrencilere ulaştırılmasını sağladığı için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kınama cezası...
- Gebze Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Alman sermayeli ERLAU Metal fabrikasında işçilerin direnişi sürüyor. Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No’lu Şubede örgütlenen işçiler kod 46 ile işten atıldı. Direnişin 26. gününde UİD-DER’li işçiler...
- Bazı kayıplar vardır ki ifadesi mümkün olmaz, sanki bir parçamızı alıp götürür. Pazar günü emekçi bir abimizi, bir değerimizi, bir rengimizi, “bu ülkede barışı savunan bir kişi bile kalsa umut vardır” diyen, savunduğu değerlerin bedelini...
- Bu yıl 1 Mayıs’ta Kadıköy’de yan yanaydık! Yağmur da yağdı, çamur da vardı ama biz çocuk, yaşlı, genç, engelli, üniversiteli, liseli, emekli, kadın, işçi, emekçi oradaydık. Omuz omuza, yürek yüreğeydik…
- İzmir’de belediye işçileri birbiri ardına greve çıkıyor. Narlıdere Belediyesi işçileri 6 Mayısta grev başlattı, bir gün sonra talepleri kabul edildi. Konak Belediyesi işçileri ise 7 Mayısta greve çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan...
- Bu 1 Mayıs’a kızım, torunum ve oğlumla katıldım. 1 Mayıs alanında çocuklarımın da yanımda olmasının heyecanımı ve mutluluğumu arttırdığını belirtmek isterim. Ben her yıl 1 Mayıs’a UİD-DER’le katılıyorum ve her zaman çok heyecanlanıyorum.
- TÜPRAŞ Rafineri'de kendilerine haber verilmeden taleplerinin çok altında zam oranlarına ve 3 yıllık sözleşmeye imza atılmasına tepki gösteren işçiler üretimi durdurarak, yürüyüş yaparak sözleşmeyi protesto etti.
- Hiçbir şey siyaset üstü değildir. Ekmekten suya, yediğimiz peynirin kalitesinden oturduğumuz evin sağlamlığına kadar her şey siyasetin içindedir. İş cinayetlerini “kader” diye yutturanlar, depremleri de “fıtrat” diye anlatıyorlar.
- Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde olan belediyeler ile petrokimya sektöründeki fabrikalarda birer birer grev kararları alınıyor. İzmir’de Narlıdere Belediyesi işçileri grevin ilk gününde kazanım elde ederken Konak Belediyesinde 7 Mayısta grev...
- İşçi sınıfının 8 saatlik işgünü mücadelesi 1889’dan önce başlamıştı. Ancak 1 Mayıs 1889’da, 8 saat çalışma, 8 saat dinlenme ve 8 saat canımızın istediğini yapma talebiyle kitlesel olarak alanlara çıkıldı. 1 Mayıs bu başkaldırının ve daha adil bir...