Buradasınız
“Asgari Ücret Ne Olmalı, Kim Belirlemeli?” Seminerleri

Kurulduğu günden beri işçileri kendi hakları temelinde örgütleyen ve işçilere yol gösteren örgütümüz UİD-DER, 30 Kasımda Sefaköy, Tuzla, Ankara ve Gebze temsilciliklerinde “Asgari Ücret Ne Olmalı, Kim Belirlemeli?” konulu seminerler düzenledi. Çeşitli sektörlerden yüzlerce işçinin katılımıyla gerçekleşen seminerlerde, düşük ücretlere karşı yürütülecek mücadelenin önemi üzerinde duruldu.
Patronlar ve onların temsilcisi hükümet işçilere yine sefalet ücretini dayatıyorlar. Yılsonuna yaklaşırken hemen bütün işçilerin gündemi haline gelen asgari ücret, yeni zamla birlikte 922 lira olacak. Milyonlarca işçi yine sefalet ücretine mahkûm edilecek. En yakıcı sorunlardan biri düşük ücretlerdir. Bu nedenle işçiler, UİD-DER’in seminerlerine büyük ilgi gösterdiler. Etkinliğin ikinci bölümünde canlı tartışmalar yaşandı ve düşük ücretlere karşı mücadeleden başka yol olmadığı, ücret sorununun temelde bir sistem sorunu olduğu ve kapitalizme karşı mücadele yürütmek gerektiği üzerinde duruldu. UİD-DER’in “Düşük Ücretlere, Uzayan İş Saatlerine, Taşeronlaştırmaya Hayır!” kampanyasına destek çağrısı yapıldı.
Sefaköy
Seminer sırasında izlenen videoda Faruk Çelik’in “800 lira iyi para, vatandaş bu parayla geçinebilir. Sonuçta peynirin kilosunun fiyatı belli” demesi, seminere katılan işçileri öfkelendirdi. Bakana cevabı hemen ardından izlediğimiz sokak röportajlarındaki işçiler verdi. Salondaki işçiler de sorunlarının aynı olduğunu, asgari ücretle geçinebilmenin mümkün olmadığını, bu yüzden daha uzun saatler çalışmak zorunda kaldıklarını dillendirdiler.
Sunumun ardından çok sayıda işçi, sigortasının asgari ücret üzerinden yatırıldığını anlattı. Asgari ücretin neredeyse sadece ev kirasına gittiğini söyledi. İşçiler konuya ilişkin pek çok soru sordular. Sorular üzerine asgari ücretin arttırılması ve vergi dışı bırakılması gerektiği anlatıldı. Patronların, kârları düşmesin diye işçilere verdikleri ücreti olabildiğince az tuttuklarından bahsedildi. Asgari geçim indiriminin ne olduğu ve bunun sadece asgari ücret alan işçiye mi verildiği, “Ulusal İstihdam Stratejisi” paketiyle bölgesel asgari ücretin düşürülmesinde amacın ne olduğu gibi başka birçok soru da işçilerin merak ettiği konular arasındaydı.
UİD-DER’in kampanya duyurusu seminere katılan işçiler tarafından coşkuyla alkışlandı.
Gebze
Gebze’de gerçekleştirilen seminere metal, petrokimya, gıda, taşımacılık ve hizmet sektöründen kadın ve erkek işçiler katıldılar. İşçilerin ilgiyle dinledikleri seminerin ilk bölümünde ücretin ne olduğu, asgari ücretin nasıl belirlendiği, dünyada ve Türkiye’de asgari ücretin tarihi ve ücretlerin yükseltilmesi için nasıl bir mücadele yürütülmesi gerektiği anlatıldı.
Anlatımın ardından ikinci bölümde, işçiler asgari ücret ve işyeri sorunlarıyla ilgili pek çok soru sordular. Bir petrokimya işçisi, sendikalı işyerlerinde toplu iş sözleşmeleri ile asgari ücretin belirlenmesi arasındaki ilişkiyi, asgari ücretin belirlenmesinin sendikalı işçileri de ilgilendirip ilgilendirmediğini sordu. Bir metal işçisi ise Bakanın “800 lirayla neden geçinilmesin, geçinilir” sözlerinin işçilere yapılan bir hakaret olduğunu ifade etti. Metal işçisi bir kadın, aldıkları ücretle geçinmenin çok zor olduğunu şu örnekle ifade etti: “Bir sabah evde kahvaltı için alışverişe gittim, 20 lira harcadım. Ama pek de özel bir şey yoktu soframızda. Sonra düşündüm. İyi ki vardiyalı çalışma diye bir şey var. Yoksa her sabah kahvaltıya nasıl para yetiştireceğiz?”
Bu örnekte gösteriyor ki, geçim sıkıntısı işçilerin belini bükmeye devam ediyor. En temel ihtiyaçları karşılayabilmek için işçiler çırpınıyor, çareyi fazla mesailere kalmakta görüyorlar. İşte bu nedenle derneğimizin yürüttüğü “Düşük Ücretlere, Uzayan İş Saatlerine, Taşeronlaştırmaya Hayır!” kampanyası hayati önem taşıyor. İşçilerin sorduğu sorularla oldukça canlı geçen tartışma bölümü, UİD-DER’in yürüttüğü kampanyaya güç vermesi çağrısıyla sona erdi.
Ankara
Ankara’daki seminere; sağlık, matbaa, metal, eğitim sektörlerinden işçiler, taşeron işçiler ve öğrenciler katıldılar. Sunumu yapan arkadaşımız sinevizyon eşliğinde asgari ücretin işçilerin ne kadarlık bir kesimini ilgilendirdiğini, asgari ücreti kimlerin belirlediğini, neye göre belirlendiğini ayrıntılı bir şekilde anlattı. Seminer sırasında izletilen videoda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in sözleri seminere katılan işçilerde öfkeli tepkilere neden oldu. Seminerde; ücretlerin düşük olmasının fazla mesai dayatması olduğu, çalışma saatlerinin çok uzadığı ve bu durumun iş kazalarına sebep olduğu anlatıldı. İşçilerin ücretlerini üç kuruş artırmak uğruna ailelerini bile göremediklerine dikkat çekildi. Düşük ücret sorunumuzu mesailere kalarak çözemeyeceğimizin üstünde duruldu ve UİD-DER’in “Düşük Ücretlere, Uzayan İş Saatlerine ve Taşeronlaştırmaya Hayır” kampanyasının öneminden bahsedildi.
Seminerin ikinci bölümünde işçiler sorular sordular, düşüncelerini, duygularını paylaştılar. Kendi işyerlerinde yaşadıkları sorunları anlattılar. 1980 öncesi işçi mücadelelerinde ön saflarda yer almış emekli bir UİD-DER’li abimiz, ’80 öncesinde asgari ücretin her işyerinde toplu sözleşmelerle belirlendiğini ve hiçbir işyerinin bu rakamın altına düşemediğini söyledi. Ücretli öğretmenlik yapan bir arkadaşımız AGİ’nin ücretin içinde hesaplanmasının ücretlerin olduğundan daha yüksekmiş algısı yarattığını anlattı. OSTİM’den bir metal işçisi arkadaşımız işçilerin ödediği vergi oranıyla patronların ödediği vergi oranının aynı olduğunu söyledi. Patronların ödediği verginin kazançlarına göre işçilerden daha az olduğunun ortaya çıkması üzerine “patronlar biz işçilerden daha mı yoksul?” diyerek tepki gösterdi. Askeri işyerinden Harb-İş üyesi bir işçi arkadaşımız; Türkiye’deki işçilerin çok küçük bir azınlığı olarak ortalamanın çok üstünde bir maaş aldıklarını ama yine de yoksulluk sınırını aşamadıklarını ve geçinemediklerini anlattı.
Seminerin sonunda sorunlarımızın çözümünün örgütlenmek ve mücadele etmekten geçtiği anlatıldı. UİD-DER’in faaliyetlerine her işçinin omuz vermesi gerektiği vurgusu yapıldı.
Tuzla
Tuzla’daki seminere geçtiğimiz aylarda grevde olan Kimberly Clark işçileri ve metal, tekstil, petrokimya gibi pek çok sektörden sendikalı-sendikasız işçiler katıldılar. Etkinlikte Çalışma Bakanı Faruk Çelik’le bir televizyon programında yapılan söyleşinin bir kesiti izletildi. Faruk Çelik’e “asgari ücretle geçinilebilir mi, bu konuda ne düşünüyorsunuz?” diye soruyor spiker. Faruk Çelik hiç utanıp sıkılmadan pişkince “geçinilebilir, mahkûmsanız geçinebilirsiniz” diyor. Evet, asgari ücrete mahkûm olduğumuz için, ay sonunu bir türlü getiremiyoruz, sırf üç kuruş daha fazla kazanmak için sürekli mesaiye kalıyoruz. 12-16 saat aralıksız çalıştığımız için iş kazası geçirip elimizi, kolumuzu makineye kaptırıyor, bazen de canımızdan oluyoruz. İşte bize yaşatılan mahkûmiyetin bedeli!
Kimberly Clark işçileri de etkinlikte söz aldılar. Bir işçi, “Ortada bir pasta var ve biz işçiler bu pastadan daha fazla pay istiyoruz. Çünkü o pastayı üreten biz işçileriz. Bunun için de üretimden gelen gücümüzü kullanmalıyız. Biz Kimberly Clark’ta 45 gün boyunca bir grev yaşadık, üretimi durdurduk ve taleplerimizi patrona kabul ettirdik. Herkes ‘ben’ diye düşünüyor. Önce ‘ben’ değil de ‘biz’ diye düşünmeliyiz. Ancak örgütlenip birlik olursak koşullarımızı değiştirebiliriz” dedi.
Bir işçi eşi ise “ben sizin gazetenizi her ay düzenli olarak alıyorum ve hiç atlamadan her satırını okuyorum. Çok güzel ve anlaşılır bir dille her şeyi anlatıyor. Bence herkes almalı ve okumalı” dedi. İşçi ablamız gayet güzel bir şekilde her ay İşçi Dayanışması gazetemizi neden okuduğunu ve ne düşündüğünü anlattı. Sağlık sektöründe çalışan bir işçi arkadaşımız ise “dünyada asgari ücretin daha iyi olduğu bir yer var mı?” diye sordu. Bunun üzerine asgari ücretin dünyanın diğer ülkelerde nasıl olduğuna dair bir tartışma yürütüldü ve özellikle Türkiye’de asgari ücretin ana ücret haline geldiği üzerinde duruldu. Düşük ücretlere karşı işçilerin örgütlü mücadele etmesi gerektiği belirtilerek ve UİD-DER’in kampanyasına omuz verme çağrısıyla etkinlik son buldu.
Büyüyor
Birlik Olduk, Yemekleri Düzelttik
- İyi ki Varsın UİD-DER!
- Milyonerler Çoğalıyor Yoksulluğumuz Büyüyor
- Dün Ayağa Kalkmışlardı, Peki Ya Bugün?
- 15-16 Haziranı Yaratanlara ve Onun Ruhunu Yaşatanlara Selam!
- UİD-DER Saflarında Olmak
- Sendikası İçin Mücadele Edenler
- UİD-DER’le 15-16 Haziran’ı Biz de Yaşadık
- Dün de, Bugün de Emekçi Kadınlar Mücadelede Önde!
- Mücadele Ateşini Harlayan UİD-DER’e Selam Olsun!
- Dev Gövdesiyle Yürüyor Haziranda
- Metal İşçileri: “Tarihe Başka Bir Gözle Baktık”
- Bu Tarih, Bizim Tarihimiz
- Sınıf Tarihimizin Yolunda, UİD-DER ’in Rehberliğinde Yürüyoruz
- Geleceğe Köprü Olmaya Borçluyuz!
- Okurlarımızdan Yayın Akışımıza Yönelik Mesajlar
- Gururlandık, Onurlandık ve İçimiz Umutla Doldu
- Akın Akın Yürüyor İnsan Seli
- Mücadele Tohumlarını Yeşertenlere Selam Olsun!
- Tarihi Yazan ve Yaşatanlara Selam Olsun!
- Gücümüz Birliğimizden Gelir!
Son Eklenenler
- Fransa işçi sınıfı Macron hükümetinin emeklilik yaşını 64’e çıkarmasına genel grevlerle karşı koymaya devam ediyor. Ülkede, 23 Marttan sonra 28 Martta da milyonlarca işçinin katıldığı grevler gerçekleştirildi. Böylelikle Fransa işçi sınıfı Ocak...
- 27 Martta Almanya’da son yılların en büyük grevi yaşandı. Havaalanları, demiryolları, limanlar tramvay, otobüs ve metrolar 24 saat boyunca çalışmadı. Ulaşım ve kamu hizmetleri durdu. Grev alanlarında mitingler, gösteriler yapıldı.
- Çalışma koşullarının düzeltilmesi, baskıların son bulması ve ücretlerine yüzde 25 oranında zam yapılması talebiyle direnişte olan Mata Otomotiv işçileri, direnişlerinin 30. gününde Ankara’daydı. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan...
- Ben Güneş, 17 yaşındayım. Nasıl başlamam gerektiğini bilmiyorum. Burası artık Hatay diyebileceğim bir yer değil, benim alıştığım Hatay değil. Çok garip bir şey, doğup büyüdüğüm yerin böyle yıkılışını görmek… Bunu yaşayacağımızı düşünmedim hiç. Tabii...
- İstanbul/Tuzla’da bulunan Mata Otomotiv işçileri, 27 Martta Ankara’ya yürümek üzere İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesinde toplandılar. Daha insani koşullarda çalışmak isteyen ve haklı taleplerini duyurmak için Ankara’ya yürümek isteyen...
- Mata Otomotiv’de 27 Şubatta üretimi durduran 1000 işçi, hakları için 27 Martta Ankara’ya yürüyor. Mata işçileri, iş güvenliği önlemlerinin alınması, yönetim ve amirlerin uyguladığı baskının son bulması ve yüzde 20 ek zam yapılması için işten kaçınma...
- Tıpkı depremden önce olduğu gibi depremden sonra da devlet yetkilileri sorumluluklarından kaçmaya devam ediyorlar. Hatta umursamazlıkta adeta birbirleriyle yarış halindeler! İlk imdada koşanın devlet olmasını bekleyen depremzedeler hayal kırıklığına...
- Depremzede emekçiler bu kış günlerinde sıcak bir yuvadan yoksunlar. Çoğunun giyecek doğru düzgün bir kıyafeti ya da belki sarılacak bir battaniyesi yok. Çocukların ayaklarında ayakkabıları yok. Kimisi sıcak bir çorbadan yoksun. Deprem bölgesinde...
- DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından Cengiz Holding binası önünde direnişçi işçilerle birlikte kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Satera Elektrik işçilerine direnişteki Mata işçileri ile MKS işçileri de destek verdi. Eyleme DİSK’...
- İran’da kız çocuklarının eğitim gördüğü okullarda 30 Kasım 2022 tarihinden beri zehirlenme vakaları görülüyor. İlk olarak Şiilerin kutsal saydığı Kum kentinde bulunan Kum Kız Sanat Okulunda görülen zehirlenme vakası, kısa sürede diğer okullarda da...
- Depremin üzerinden haftalar geçti ama ihmaller, keyfi tutumlar, umursamazlık, akıl almaz söylemler depremin sonuçlarını felakete çevirdi. Erdoğan depremin üçüncü gününde deprem bölgesine korumalarının da içinde bulunduğu upuzun bir konvoyla gitti. O...
- Belediye-İş üyesi Avcılar Belediye işçileri İstanbul Avcılar Havuz meydanında basın açıklaması gerçekleştirdiler. Eyleme Belediye-İş Sendikasından şube yöneticileri ve temsilciler, demokratik kitle örgütleri, emekten yana partiler ve UİD-DER katıldı.
- Fransa’da Macron hükümetinin emeklilik hakkına yönelik saldırısı işçi sınıfını bir kez daha ayağa kaldırdı. Hükümet emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmak istedi ancak işçi sınıfı bu saldırıya grevlerle, milyonları bulan protesto gösterileriyle...