Buradasınız
DİSK’ten Trakya’da Kıdem Tazminatı Eylemi

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 11 Kasımda Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’nde Trakya Bölgesi Temsilciler Kurulu toplantısı düzenledi. Toplantının ardından DİSK’e bağlı sendikalara üye işçiler kıdem tazminatının gaspını protesto etmek için, Hükümet Konağı önünden Çerkezköy Belediye Binası önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş sonunda basın açıklaması yapıldı.
DİSK Trakya Bölge Temsilciliği Toplantısı saat 13.00’da gerçekleşti. Toplantıya DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Arif Kuday, Tekstil Sendikası Çerkezköy Bölge Temsilcisi Celal Arslan, Lastik-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Üzeyir Ataman, sendika temsilcileri, işyeri temsilcileri ve sendika üyesi işçiler katıldı. UİD-DER’li işçiler de toplantıya ve yürüyüşe katıldılar.
Toplantı Trakya Bölge Temsilcisi Arif Kuday’ın konuşmasıyla başladı. Trakya bölgesinde DİSK’e bağlı sendikaların örgütsel durumu anlatıldıktan sonra, Lastik-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Üzeyir Ataman kıdem tazminatının tarihçesini anlattı. Kazanılmış bir hakkın nasıl gasp edilmek istendiği ile ilgili geniş bir sunum gerçekleştirdi. Ataman kıdem tazminatı gaspının ‘Ulusal İstihdam Stratejisi’ ile birlikte işçilere ‘müjde’ aldatmacasıyla gündeme getirildiğini belirtti. Kıdem tazminatının kaldırılma amacının patronlar üzerindeki yükü hafifletmek, işverenler arasındaki rekabet koşulların sağlamak ve istihdam sağlamak olduğunu belirtti.
Ataman’ın ardından DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu kürsüye çıktı. Çerkezoğlu birçok bölgede, kıdem tazminatının gaspına karşı DİSK’in ‘Kıdem Tazminatıma Dokunma! #Direnİşçi’ adıyla yürüttüğü kampanyaya değindi. Hükümetin, DİSK’in bu kararlı duruşu karşısında niyetini açıkça dile getiremediğini, belirlenmiş net bir taslak bile ortaya koyamadığını söyledi. Kıdem tazminatının son kale olduğunu belirten Çerkezoğlu şöyle konuştu: “70 yıllık bu kazanılmış hakkımız giderse her şey gider. Ne iş güvencesi kalır ne sendika kalır ne toplu sözleşme kalır ne de grev hakkımız kalır. Bunu teslim etmemiz söz konusu değildir. Biz DİSK olarak ilk günden beri tutumumuzu net olarak ortaya koyduk, bunun arkasında durmaya hep birlikte devam edeceğiz.”
İşçilerden mücadele çağırısı
Çerkezoğlu’nun konuşmasının ardından işyeri temsilcileri eleştirilerini ve görüşlerini dile getirdiler. İşçiler, Trakya bölgesinin önemli bir işçi havzası olduğuna, örgütsüzlüğün ve taşeronluğun yaygınlığına dikkat çektiler. Böyle bir zamanda işçilerin sendikalarına, derneklerine sahip çıkmasının önemine değindiler. Bundan 10 yıl önce emeklilik yaşının uzatılarak 65 yaşa yükseltilmesine sessiz kaldıklarını söyleyen bir işçi, kıdem tazminatı hakkının gasp edilmesine sessiz kalınmaması, haklara sahip çıkılması gerektiğini ifade etti. Başka bir işçi, 80 kuşağının işçileri olarak kendilerini yetiştiremediklerini söyleyerek 12 Eylül darbesinin işçi sınıfında yarattığı örgütsüzlüğe ve yılgınlığa dikkat çekti. DİSK’e bağlı sendikalar olarak birbirileri arasında koordinasyonun olmadığını da ekledi. Başka bir temsilci işçi; “Biz bekledik bekledik ve şu an felaketi yaşıyoruz. AKP destekçisi işçiler bile patlama noktasına geldiler” dedi. Lastik-İş’in örgütlü olduğu Setaş fabrikasında temsilci olan bir işçi; “Hep Tayyip Tayyip diyoruz. Bu adamı biz başa getirmedik mi? Biz ne yapıyoruz, neden ses getirmeyi bilmiyoruz!” sözleriyle düşüncelerini ifade etti. Eskiden 3 ayda bir yapılan temsilciler toplantısının şimdi bu kadar sık yapılamadığından şikâyetçi olan bir işçi ise, eskiden birbirlerini tanıyan işçilerin şimdi tanıyamadıklarını, selam vermediklerini söyleyerek sendikal eğitimlerin yapılmasını talep etti. Son olarak Gıda-İş Trakya Bölge Temsilcisi Aytekin Bulut kürsüye çıkarak şunları söyledi: “Bir saldırı varsa buna kitlesel bir tepkiyle, tabandan gelen dalgayla karşı koymalıyız. Öyle bir bilgisizlik var ki tazminatın bir an önce fona devredilmesini bekleyen işçiler var. Biz, kıdem tazminatını ne getiriyor ne götürüyor, elimizdeki materyalleri kullanmamız, anlatmamız gerekir. Sadece örgütlü olduğumuz işyerlerinde yaparak sınırlı kalıyoruz. Mahallelerimize, kahvelere, eşimize, dostumuza bunu iyi anlatmamız gerekiyor.”Toplantının ardından Hükümet Konağı önünde toplanan DİSK’li işçiler Belediye Binasına doğru yürüyüşe geçtiler. Yürüyüşe, 16.00 vardiyasından çıkan Tekstil ve Lastik-İş sendikalarının örgütlü olduğu işyerlerinden işçilerin katılmasıyla coşku da artı. “Kıdem Tazminatımız İş Güvencemizdir, Yok Edilemez! Köleliğe Karşı #Direnİşçi!” pankartı arkasında yürüyen işçiler, kıdem tazminatının kaldırılmasına karşı öfkeli bir şekilde şu sloganları haykırdılar: “Tazminat Hakkımız Engellenemez!”, “Ölmek Var Dönmek Yok, Tazminatı Vermek Yok!”, “İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız!”, DİSK’in İşçisi Demokrasi Bekçisi!”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz!”
Yürüyüş sırasında halka bildiriler ve broşürler de dağıtıldı. Belediye binası önüne ulaşan yürüyüş kolu burada basın açıklaması yaparak eylemini sürdürdü. Halkın da ilgi gösterdiği eylemde basın açıklamasını DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu yaptı.
Basın açıklamasının ardından eylem son buldu.
- Cam İşçileri Grevde, İzBB İşçilerinin Direnişi Sonuç Verdi
- Sosyal Hizmet İşçilerinden Ortak Eylem: “Sefalete Teslim Olmayacağız!”
- İzmir Belediye İşçileri İşlerini Geri İstiyor
- KESK 8. Dönem TİS Taleplerini ve Mücadele Programını Açıkladı
- DİSK Emekli-Sen Ankara’da Emekli Buluşması Düzenledi
- Haydarpaşa ve Sirkeci Garları İçin Eylem
- Dev Sağlık-İş Bursa Sorumlusu Alper Küçük ile KÇP Üzerine Söyleşi
- Kamu İşçileri Ülke Genelinde Meydanlara Çıktı
- Özel Sektör Öğretmenlerinin Eylemine Gözaltı Saldırısı
- Kamu İşçilerinin Sefalet Zammına Karşı Eylemleri Sürüyor
- İşçiler Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor, Mücadele Kazanım Getiriyor
- Türk-İş Sefalet Zammına Karşı Eylemlere Başladı
- Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Genel Kurulu Yapıldı
- KESK’ten Toplu Sözleşme Eylemleri
- Dev Sağlık-İş’ten Kamuda Sefalet Zammı Dayatmasına Karşı Eylem
- KRT TV İşçileri Beşiktaş Meydanından Seslendi
- Genel-İş Sendikacıların Tutuklanmasını Protesto Etti
- Türk-İş’ten Maliye Bakanlığı Önünde Eylem
- Sağlık Emekçileri: “Bitmeyen Eziyet Bitmeyen Rezalet! Hasta Gelmedi Ceza Geldi”
- DİSK 15-16 Haziran Anma Etkinlikleri Gerçekleştirdi
Son Eklenenler
- Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderi, DİSK’in kurucusu ve Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 45. yılında Topkapı Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı.
- Katledilişinin 45’inci yılında Kemal Türkler’i ve lideri olduğu Maden-İş Sendikasının mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışını hatırlamak, belki de her zamankinden daha büyük önem taşıyor.
- Sınıf temelinde örgütlü olmak, işçi sınıfının gücüne inanmak demektir. “Bu işçiler değişmez” diyenlerin yanıldığını, İzmir’deki grev ve direnişlerde bir kez daha gördük.
- Geçtiğimiz günlerde evde bazı tadilat işleri yapmaya başladık. Eşim de ben de emekli olduğumuz için bu masraflar bütçemizin biraz üzerine çıktı. Ben de düşük limitli kredi kartımın limitini yükseltip, taksitlendirmeyle bu sorunu çözmeyi düşündüm.
- İngiltere’de işçi, emekçi ve öğrenciler, yaklaşık 22 aydır devam eden İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı durmak, Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı büyütmek ve suç ortağı İngiltere hükümetinin barış eylemlerine yönelik baskılarını...
- Eşimiz, kardeşimiz ya da başka bir yakınımız dayanışmanın öneminin farkında olmayabilir. Eğer biz biliyorsak, bilmeyenlere sabırla öğretelim ve yol gösterelim! Unutmayalım ki işçinin işçiden başka dostu yoktur.
- Sağlık emekçileri, “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırdıkları, hem sağlık emekçilerinin hem de hastaların hak kaybına uğratıldığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı 16 Haziran’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. ASM’lere 6...
- Dünya egemenlerinin emperyalist paylaşım savaşlarında ölenlerin net sayısını telgraf telleri bildirmiyor artık. Bugün sosyal medyayla, telefonlarımıza düşen bildirimlerle çok kısa bir sürede alıyoruz dünyanın başka yerlerindeki saldırıların,...
- Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan, Kristal-İş Sendikasının örgütlü olduğu GM Teknik Cam fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Temmuzda grev başladı. İzBB Belediyesinde işten atılan Belediye-İş Sendikası...
- Türk-İş’e bağlı Sağlık-İş ve KESK’e bağlı SES üyesi sosyal hizmet işçileri, 18 Temmuzda Bahçelievler Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Ek Binası önünde ortak bir basın açıklaması düzenledi. Kamuda yürüyen toplu sözleşme süreçlerine dair gerçekleştirilen...
- Merhaba, ben İstanbul’da bir devlet hastanesinde temizlik personeli olarak çalışan bir kadın işçiyim. Bilindiği gibi senenin yarısı geride kalmasına rağmen toplu iş sözleşmemiz halâ imzalanmadı. Bu süreçte sendikalar meydanlarda mitingler yaptılar,...
- 14 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yasa değişikliğiyle turizm sektöründe çalışan işçilerin hafta tatili hakkı fiilen gasp edildi.
- Ne acıdır, barış sözcüğü ağzımızdan çıkar çıkmaz yüreğimizde savaşın gölgesi belirir. Gözlerimiz dolar, sesimiz titrer, mahzunlaşırız çocuklar gibi. Oysa ne güzeldir kim bilir ağzımızdan taşan gülücüklerle, yüreğimizden kopan kardeşlik türküleriyle...