Buradasınız
Dünyada Grev Rüzgârları: Bulgaristan’da Hükümet Düştü!

Hindistan: İki gün süren genel grev
Hindistan’da 11 sendikanın çağrısıyla 20-21 Şubatta genel grev yapıldı. On milyonlarca işçi ücret artışından iş yasasının haksız uygulamalarının kaldırılmasına, sosyal güvenlik kapsamının genişletilmesinden sözleşmeli işçilerin haklarının iyileştirilmesine, enflasyon oranının indirilmesinden petrol fiyatlarının azaltılmasına kadar birçok talebi dile getirdiler. Genel grev, devlet bütçesinde yapılacak kesintileri görüşen meclise de ciddi bir mesaj oldu.
İki gün boyunca yapılan grevde özel ve kamu sektörüne ait birçok fabrikada iş durduruldu, üretim yapılmadı. Okullar açılmadı, kara ve deniz ulaşımı durdu. Hükümet, işçilerin greve katılmasını engellemek amacıyla grevin, ülke ekonomisine zarar vereceğini belirtti. Ardından greve katılacak işçilerin ücretlerini keseceklerini açıklayarak onları tehdit etti. Kimi yerlerde ise belediyeler 20 ve 21 Şubat tarihlerinde işçilerin izin almasını yasakladı. Ama onların tüm tehditleri boşa çıktı. Çünkü Hindistan’ın güneyinden kuzeyine, doğusundan batısına kadar hemen her bölgesinde işçiler işe gitmediler. Sendikalı sendikasız, örgütlü örgütsüz birçok işçi protesto gösterilerinde yer aldı. Güney bölgesinde Kerala ve Tamil Nadu’da 200 bin tekstil işçisi greve katıldı. Bu bölgede yer alan, devletin işlettiği kömür madenlerinde üretim yapılmadı. Otomotiv üretiminin yaygın olduğu kuzey bölgesinde ise Maruti Suzuki işçileri de dâhil olmak üzere otomotiv ve yan sanayi işçileri 21 Şubatta iş durdurdular. Hindistan’ın başkenti New Delhi tamamıyla felç oldu. 8 bin otobüs şoförü çalışmadı, bankalar kapandı.
Hükümetin bu eylemlerinden ders almasını istediklerini ifade eden sendikalar, hükümetin taleplerine kulaklarını kapatmasına artık izin vermeyeceklerini söylediler. Sendikaların öne çıkarttığı talepler şunlardır:
Tüketim maddeleri üzerindeki fiyat artışlarının denetim altına alınması,
İstihdam alanlarının yaratılarak işsizlere iş sağlanması,
İşçilerden yana yasaların uygulanması,
Sendikalı ve sendikasız işçiler için sosyal güvenliğin sağlanması ve bunun için bir fon oluşturulması,
Asgari ücretin iyileştirilmesi, tavan ücret sınırlamasının kaldırılması,
Emeklilik ikramiyesinin artırılması,
Sendikaların kurulmasındaki zorlukların kaldırılması,
ILO’nun kimi maddelerinin kabul edilmesi.
Lübnan: Kamu işçileri ücret artışı talebiyle grevde
Binlerce kamu işçisi, Lübnan’da ücret artışı talebiyle 19 Şubatta süresiz greve çıktı. Grev geniş yankı buluyor ve greve katılan işçi sayısı günden güne artıyor.
Öğretmenler ve diğer kamu işçileri, özel sektörün basıncının altında kalarak ücret artışı yapmadığı için başbakanı suçluyorlar. Öğretmenler, Eğitim Bakanlığı önünde oturma eylemi yaptı. Başka bir bölgede ise yaklaşık 2 bin kamu çalışanı anayolu trafiğe kapattı. Lübnan’ın çeşitli bölgelerinde kamu binaları ve bakanlıkların önünde protesto gösterileri düzenlendi. Koordinasyon Komitesi Sendikası başkanı 21 Şubatta yaptığı açıklamada kamu işçileri ve öğretmenler için ücret artışı sağlanıncaya kadar iş durduracaklarını açıkladı. Beyrut’tan başlayarak tüm bölgelerde grev komiteleri kuracaklarını ve bu komitelerin atılacak adımları belirleyeceğini açıkladı.
Bu arada başbakan, kamu işçilerinin zammını vergiler yoluyla karşılamayı hedefliyor. Çözüm olarak da konut vergilerini artırmayı planlıyor. Yani patronlardan değil yine işçi ve emekçilerin cebinden kesecek, bu paranın çok azını onlara geri döndürecek, böylece “zam” yapmış olacak!
İşçiler, hükümeti taleplerine karşılık vermeye davet ediyorlar. Greve katılan bir işçi şöyle söylüyor: “Kimse bize sakin olmamızı söyleyemez. Eylemimizi başbakan parlamentoya, hakkımız olan ücret artışı düzenlemesini sununcaya kadar daha da yükselteceğiz.” Lübnan’da işçiler talepleri karşılanıncaya kadar kamu binaları önündeki protesto gösterilerine devam edecekler.
Yunanistan: Yılın ilk genel grevi
On binlerce işçi ve emekçi “kurtarma” adı altında onları yoksulluğun pençesine sürükleyen, haklarını gasp eden saldırıları protesto etmek amacıyla 20 Şubatta sokaklara çıktılar. İki ana sendikanın çağrısıyla yapılan greve binlerce işçi katıldı. Okullar kapandı, hastaneler acil servisler dışında hizmet vermedi, iç hat uçuşları yapılmadı, limanlar çalışmadı.
Başkent Atina’da davul ve ıslık çalarak parlamento binasına doğru yürüyen 60 bin kişi “hırsızlar!” diye slogan atarak ücret kesintilerini, vergi artışlarını protesto ettiler. İşçiler, IMF ve Dünya Bankası’ndan alınan “yardım paketlerine” karşılık önümüzdeki aylarda yapılması planlanan vergi artışları, emekli maaşlarından kesintiler ve binlerce kamu çalışanının işten çıkarılması saldırılarını protesto ettiler. Son üç yıldır yaşamak için bin bir zorluklara katlandıklarını söyleyen işçi ve emekçiler artık bu durumu sona erdirmek için mücadele edeceklerini belirtiyorlar.
Bulgaristan: Hükümet istifa etmek zorunda kaldı, işçilerin mücadelesi sürüyor
Bulgaristan’da işçiler, hükümetin “tedbir” adı altında yaptığı kesintileri, elektrik enerjisine yapılan fahiş zammı, hayat pahalılığını ve yaşam standardının düşmesini protesto ettiler. 12 Şubattan bu yana sokaklara çıkan işçiler hükümetin istifa etmesini istediler.
Başbakan, işçilerin öfkesini dindirmek için öncelikle Maliye Bakanı’nı görevden aldı. Ardından elektrik enerjisine zam yapan özel sektörü cezalandıracağını açıkladı. Ancak işçi ve emekçilerin öfkesi dinmedi. 19 Şubatta yapılan protestolara polis saldırdı ve 25 kişi ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Ardından başbakan “polisin, insanları dövdüğü bir hükümetin bir parçası olamam” diyerek 20 Şubatta istifa etmek zorunda kaldı.
Aslında 12 Şubatta başlayan protestolar esnasında polis, sürekli olarak işçilere saldırıyor, onlarcasını yaralıyordu. 8 gündür sesini çıkarmayan başbakan işçi ve emekçilerin öfkesinin daha da yükselmesinden korktuğu için çareyi istifa etmekte buldu. Başbakanın istifasının ardından da işçilerin öfkesi yatışmadı.
Bulgaristan, Avrupa Birliği’nin en yoksul ülkelerinden birisi. Ekonomik kriz bu ülkede de işçi sınıfının yaşamını daha da güçleştiriyor. Kamu ve özel sektörde işçilerin maaşlarına zam yapılmadı, ücretler donduruldu. Fakat hayat pahalılığı artmaya devam etti. Temmuz ayında elektriğe %13 oranında zam yapıldı. Kışın gelmesiyle birlikte ısınma ihtiyacı nedeniyle elektriğin kullanımı faturaları yükseldi. Sirma Antonova adlı bir kadının anlattıkları ise gerçeği gözler önüne seriyor: “Aralık ayından bu yana elektrik faturam 118 pounda yükseldi. İki çocuğum var. 2008’den beri iş bulamadım. Evimizde ne var ne yok sattık.Artık hayatta kalmak çok daha zor!”
- İşçilerin Kemer Sıkma Politikalarına ve Anti-Demokratik Uygulamalara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Sırbistan’da Hükümet Düştü!
- Sırbistan’da Tarihi Protesto Gösterisi
- İngiltere’de On Binler Yeniden Meydanlarda!
- Örgütlüysek Her Şeyiz!
- Almanya’da Havayolu İşçileri Uyarı Grevi Yaptı
- Dünya Meydanlarında Emekçi Kadınlar: Şiddete, Baskıya, Sömürüye, Emperyalist Savaşa Son!
- Gürcistan’da Maden İşçileri Ayakta!
- Kadınıyla Genciyle İşçi Sınıfı Mücadeleyi ve Umudu Büyütüyor!
- Finlandiya’da Birçok Sektörden İşçiler Grevde
- İngiltere’de Yükselen Ses: “Gazze’den Elinizi Çekin!”
- Almanya’da Yükseltilen Irkçılığa Karşı Kitlesel Eylemler
- Örgütlü İşçiler Unutmuyor, Hesap Soruyor! Sömürüye ve Haksızlıklara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere, ABD ve Sırbistan’da Mücadele Sürüyor
- Dünya İşçi Sınıfı Yeni Yıla Mücadeleyle Girdi
- Güney Kore’de Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı, Mücadele Devam Ediyor
- Güney Kore’de Devlet Başkanına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- Almanya’da Volkswagen İşçileri Grevde
- Dünya İşçi Sınıfı İşyerlerinde, Meydanlarda Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere’de İşçi ve Öğrenci ‘Filistin için İşyeri Eylem Günü’nde Birleşti
Son Eklenenler
- Türkiye’de siyasal gelişmelerin hızlandığı, her bakımdan zorlu, her bakımdan ağır bir süreçten geçiyoruz. İşçi ve emekçiler, emekliler, gençler olarak enflasyonun hız kesmesini, hayat pahalılığının son bulmasını, geçim derdinin hafiflemesini...
- Sosyal medya platformlarında her gün yeni bir trend beliriyor, insanlar yeni bir akımın peşinden koşturuluyor. Dün “lokma dünyası”, yakın zamanda “Dubai çikolatası” peşinde koşan insanlar, yarın farklı bir yiyecek ya da akımla tüketim sarmalına...
- Toplumun itirazının güçlenmesi, işçi sınıfının kendi talepleriyle, kendi örgütleriyle, kendi mücadele yöntemleriyle sahneye çıkmasıyla mümkün olabilir. Bunun yolu işçi sınıfının sendikal ve siyasal örgütlülüğünün, bilinç düzeyinin ve dolayısıyla...
- Elizabeth Gaskell’in Kuzey ve Güney adlı romanını okumaya başlamadan önce, kitabı okuduğunu düşündüğüm birçok mücadele arkadaşımın yorumlarını almak istedim. Biri önce dört bölümlük dizisini izlememi tavsiye etti, bir diğeri uzun bir özet gönderdi....
- 19 Marttan bu yana başta gençler olmak üzere protestolara katılanları polis şiddetiyle gözaltına alan, tutuklayan, tehdit eden rejimin saldırıları giderek artıyor. Saldırılar karşısında geri adım atmayan ve faşist baskılara itirazını dersleri boykot...
- İngiltere’de işçi ve emekçiler, başkent Londra’da hükümet binalarının bulunduğu Whitehall sokaklarına çıktı. Endonezya’da emekçiler, kabul edilen Silahlı Kuvvetler yasasını protesto etmek için sokaklara döküldü. Arjantin’de iktidara gelir gelmez...
- İşçi sınıfının yanında saf tutan, kalemini yoksulların, emekçilerin hayatını ve özlemlerini anlatmak için kullanan nice yazar, şair ve aydın geçmiştir dünyamızdan. 2 Nisan 1948’de yaşamdan koparılan Sabahattin Ali de bunlardan biriydi.
- Sevgili işçi kardeşlerim, İşçi Dayanışması’nın 202. sayısında ve UİD-DER web sitesinde yayınlanan “Hüsrevlerin Değil Ferhatların Destanıdır Hatırlanan” yazısını okudum ve sesli yorumunu defalarca dinledim. Bu yazı, sınıf bilinciyle hareket eden...
- Sevgili işçi kardeşlerim, işçi sınıfının büyüklerinden kulağımıza küpe olan bir söz vardır: “Ayağın taşa değse, kapitalizmden bil!” Sınıf bilinçli işçiler olarak, temas ettiğimiz her işçi kardeşimize bu sömürü düzeninin hepimize nasıl dokunduğunu...
- Yeşiline sevdalandım/ Mavisine…/ Gülen gözlerinden süzülen ışıltıya/ Bir şiir/ Bir şiir yolumuzu açar belki
- 29 Martta CHP’nin çağrısıyla Maltepe’de bir araya gelen 2 milyonu aşkın işçi, emekçi, öğrenci, emekli; faşist saldırılara, polis şiddetine, baskı ve yasaklara, adaletsizliğe karşı “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz” diye haykırdı...
- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), “Meydanlarda verdiğimiz demokrasi mücadelesini işyerlerine de taşıyoruz!” şiarıyla 28 Martta örgütlü olduğu işyerlerinde yarım gün iş bıraktı. Sabah saatlerinde işçiler işyerlerinde DİSK’in ortak...
- KESK İstanbul Şubeler Platformu, 26 Mart sabahı ev baskınıyla gözaltına alınan ve savcılık ifadesi dahi alınmadan çıkarıldığı mahkemede tutuklanan Eğitim Sen İstanbul Üniversitesi işyeri temsilcisi Levent Dölek ve tüm tutukluların serbest...