Buradasınız
Dünyada İşçi Eylemleri Yükseliyor

Yeni bir yıla girmeye hazırlandığımız şu günlerde, tüm dünyada işçi eylemleri yükseliyor. Ekonomik krizin derinleşerek ilerlemesi hükümetleri ve patronları korkutuyor. Krizin faturasını işçi ve emekçi sınıflara kesmek isteyen egemenler, daha saldırgan ve zalim politikalarda ısrar ediyorlar. İşçi çıkarmaya, vergileri arttırmaya, ücretleri düşürmeye, sosyal hakları kesmeye, hak ve özgürlükleri kısıtlamaya devam ediyorlar. Çeşitli ülkelerde artan işçi eylemleri ise, işçilerin bu faturayı ödememek konusundaki kararlılığının arttığını gösteriyor.
Mısır’da anayasa referandumunun ilk turu: Boykot!
Mısır’da yeni anayasa için referandumun birinci turu 27 ayrı şehirde yapıldı. Kalan 17 şehirde ise 22 Aralıkta oylama yapılacak. Haftalardır Cumhurbaşkanı Mursi ve Müslüman Kardeşler’e karşı yapılan protestoların ardından gidilen referandumda, Mısır halkının oylamaya katılımı oldukça düşüktü. Seçmenlerin yalnızca %32’si sandık başına gitti. Bu oran, geniş halk kitlelerinin büyüyen tepkisinin doğrudan bir ifadesidir.
Mursi, geçtiğimiz hafta bir kararname yayınlayarak Mısır ordusuna ve polise referandum sırasında devlet kurumlarını korumaları emrini vermişti. Mursi’nin uygulamaları, Hüsnü Mübarek’in diktatörlüğünü hatırlatıyor. Referandumda 300 bin asker ve polisin görev alması ve seçim yapılan bölgelerin kuşatılması, bu referandumun bir demokrasi oyunundan başka bir şey olmadığını gösteriyor.
Bu gelişmelerle birlikte Mısırlı egemenler ile emekçiler arasındaki ayrımlar da keskinleşiyor. Anayasada, patronların planları ve istemleri yer alırken işçilerin talepleri yer almıyor. Patronlar ve Müslüman Kardeşler etrafında toplanan egemen güçler; taslağı, “demokrasiye doğru bir adım daha gitmek” olarak değerlendirip destekliyorlar. İşçiler, emekçiler ve liberal muhalefet ise baskıcı yasaların devam etmesine ve demokratik hakları kısıtlayan maddelerin anayasada yerinde kalmasına karşılar.
Yeni anayasa ile işçilerin haklarına ve örgütlülüğüne karşı yasal sınırlamalar getirilecek. Bu anayasada özellikle orduya ve emniyet güçlerine ayrıcalıklar tanınıyor. Sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasına izin veriliyor. Hüsnü Mübarek’i deviren ve yeniden diktatörlük altında yaşamak istemeyen Mısır halkının eli kolu bağlanmak isteniyor.
Yeni anayasaya özellikle işçi semtlerinden “hayır” oyları geldi. 63 yaşındaki bir işçi “anayasa ülkenin çıkarlarına hizmet etmiyor. Ne benim çocuklarıma ne de torunlarıma yarayacak bir anayasa değil. Mübarek’i devirdiğimizden bu yana gıda fiyatları yükseldi. Müslüman Kardeşler’in projesi başarısızlığa uğradı. Mursi, Mübarek’ten daha kötü” dedi. Nil Deltası’nda yer alan ve tekstil işçilerinin yoğun olduğu Garbiya ve Dakahliya bölgelerinde, işçiler yeni anayasayı reddettiler. Ancak referandumun sonuçları henüz açıklanmış değil.
Mursi, geçtiğimiz günlerde IMF ve Dünya Bankası’ndan borç aldı. Mısır’da özelleştirmelerin yolu açılıyor, hak gaspları artıyor. Yoksul Mısır halkının faydalandığı yakıt ve ekmekte sağlanan devlet yardımları kesiliyor.
Yunanistan’da kamu işçileri iş bıraktı
Yunanistan’da 19 Aralıkta, kamu sektörü çalışanları, ADEDY sendikasının çağrısıyla yeni kemer sıkma politikalarına, işten atma saldırılarına ve vergilerin artırılmasına karşı greve çıktı. 24 saatlik grev, kara ve hava ulaşımını etkiledi. Okullar ve kamu binaları açılmadı.
Yeni kemer sıkma politikalarına göre, kamu sektöründen 27 bin işçi geçici olarak işten çıkarılacak ve “yedek işgücü havuzuna” ayrılacak. Ocak ayında da yeni vergi artışı onaylanacak. ADEDY sendikası sözcüsü “işçileri ezen ve kamu sektörünü yok eden bu haksız politikaların değiştirilmesini talep ediyoruz” dedi.
Özel sektörde örgütlü olan GSEE sendikası, kamu işçilerine destek vermek için 3 saat iş durdurdu. Ekonomik krizin ağır biçimde hissedildiği Yunanistan’da işsizlik %26’yı geçti.
Portekiz’de işçiler 2013 bütçesini protesto ettiler
Portekiz’in 2013 bütçesi geçtiğimiz günlerde mecliste onaylandı. Yeni yıl bütçesine göre işçi ve emekçilerden daha fazla vergi kesilecek ve ücretler düşürülecek. Sendika üyesi binlerce işçi, 16 Aralıkta kendilerini daha fazla yoksullaştıracak bu bütçeye karşı sokaklara çıktı.
İşçiler, son iki yıl boyunca kemer sıkma saldırılarının yaşamlarını zorlaştırdığını, artık bu saldırıların durdurulmasını ve ücretlerinin artırılmasını istediklerini söylediler. Portekiz hükümeti, ekonomik krizden çıkmak için 2011 yılında 78 milyar avro borç almıştı ve şimdi bu borcu işçi ve emekçilerin sırtına yıkmaya çalışıyor. Son iki yılda vergiler %30 oranında artırıldı ve işsizlik %16,3 seviyesine ulaştı.
İspanya’da saldırılara karşı protestolar devam ediyor
İspanya’da protestolar dinmiyor. 14 Aralıkta İspanya’nın 30 ayrı şehrinde eğitimde yapılacak kesintilere karşı protesto gösterileri düzenlendi. Madrid’in dört bir yanından gelen binlerce kişi Eğitim Bakanlığı’nın önüne doğru yürüyüşe geçerek kesintilerin durdurulmasını istedi.
16 Aralıkta ise sağlık çalışanlarının protestosu vardı. Doktorlar, hemşireler, kamu hastaneleri çalışanları ve işçi-emekçiler hastanelerin özelleştirilmesi ve yeniden yapılandırılması planlarına karşı Madrid’de sokaklara çıktılar. Hükümet her yıl kamu sağlığından 7 milyon avro kesmeyi planlıyor. Bu kesinti hastane kapılarının işçi ve emekçilere kapanacağı, ilaç ve muayene fiyatlarının artacağı anlamına geliyor. Binlerce sağlık emekçisinin de işten atılacağı bu yeniden yapılandırma planına karşı işçi ve emekçilerin öfkesi artıyor.
18 Aralık’ta bu kez emekliler sokaklara çıktılar. Yeni yılda enflasyon oranından daha az zam alacakları haberi, emeklileri kızdırdı. Hükümetin zam yapmaması, ekonomik sıkıntılarla boğuşan emeklilerin dertlerine tuz biber ekti. Emekliler, hükümetin seçim döneminde verdiği sözleri tutmadığını söylüyorlar. “Hükümet elimizde ne var ne yok almaya çalışıyor” diyen emeklilerin öfkesi büyüyor.
İş Kazaları Hız Kesmiyor
Yüksek Fatura Ödüyorsan Sen Suçlusun
- İngiltereli Emekçiler Filistin Halkıyla Dayanışmaya, Protesto Hakkına Sahip Çıkmaya Devam Ediyor
- Dünya İşçi Sınıfı “Mücadeleye Devam” Diyor
- İspanya’da Metal İşçilerinin Grevi Bitti, Mücadele Devam Ediyor
- Hindistan’da 250 Milyon İşçi ve Emekçi: Boyun Eğmiyoruz!
- ABD’de Trump’a ve Otoriterleşmeye Karşı Öfke Büyüyor
- Kenya’da İşçilerin ve Emekçi Gençliğin Yükselen Mücadelesi
- İspanya’da Metal İşçileri Grevde
- Dünya Meydanlarında Emperyalist Savaşa Hayır Sesleri Yükseliyor
- İtalya’da Savaşa Karşı Genel Grev ve Protesto
- Dünya Meydanlarında Milyonların Sesi
- Filistinli İşçi ve Emekçilerle Uluslararası Dayanışma Büyüyor
- ABD’de Göçmen Karşıtlığına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- İngiltere’de İşçiler Kemer Sıkma ve Savaş Politikalarına Karşı Meydanlarda
- İsveçli Liman İşçileri İsrail Zulmüne ve Sendikal Baskılara Hayır Diyor!
- Madrid Ayakta: “Sağlık Haktır, Satılamaz!”
- Hollanda’da 100 Bin Kişi Filistin Halkı İçin Yürüdü
- Nakba’nın 77. Yılında İngiltere’de Yüzbinler Meydanlara Çıktı
- Peru ve Almanya’da Grev, İspanya’da Protesto
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
Son Eklenenler
- Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderi, DİSK’in kurucusu ve Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 45. yılında Topkapı Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı.
- Katledilişinin 45’inci yılında Kemal Türkler’i ve lideri olduğu Maden-İş Sendikasının mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışını hatırlamak, belki de her zamankinden daha büyük önem taşıyor.
- Sınıf temelinde örgütlü olmak, işçi sınıfının gücüne inanmak demektir. “Bu işçiler değişmez” diyenlerin yanıldığını, İzmir’deki grev ve direnişlerde bir kez daha gördük.
- Geçtiğimiz günlerde evde bazı tadilat işleri yapmaya başladık. Eşim de ben de emekli olduğumuz için bu masraflar bütçemizin biraz üzerine çıktı. Ben de düşük limitli kredi kartımın limitini yükseltip, taksitlendirmeyle bu sorunu çözmeyi düşündüm.
- İngiltere’de işçi, emekçi ve öğrenciler, yaklaşık 22 aydır devam eden İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı durmak, Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı büyütmek ve suç ortağı İngiltere hükümetinin barış eylemlerine yönelik baskılarını...
- Eşimiz, kardeşimiz ya da başka bir yakınımız dayanışmanın öneminin farkında olmayabilir. Eğer biz biliyorsak, bilmeyenlere sabırla öğretelim ve yol gösterelim! Unutmayalım ki işçinin işçiden başka dostu yoktur.
- Sağlık emekçileri, “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırdıkları, hem sağlık emekçilerinin hem de hastaların hak kaybına uğratıldığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı 16 Haziran’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. ASM’lere 6...
- Dünya egemenlerinin emperyalist paylaşım savaşlarında ölenlerin net sayısını telgraf telleri bildirmiyor artık. Bugün sosyal medyayla, telefonlarımıza düşen bildirimlerle çok kısa bir sürede alıyoruz dünyanın başka yerlerindeki saldırıların,...
- Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan, Kristal-İş Sendikasının örgütlü olduğu GM Teknik Cam fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Temmuzda grev başladı. İzBB Belediyesinde işten atılan Belediye-İş Sendikası...
- Türk-İş’e bağlı Sağlık-İş ve KESK’e bağlı SES üyesi sosyal hizmet işçileri, 18 Temmuzda Bahçelievler Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Ek Binası önünde ortak bir basın açıklaması düzenledi. Kamuda yürüyen toplu sözleşme süreçlerine dair gerçekleştirilen...
- Merhaba, ben İstanbul’da bir devlet hastanesinde temizlik personeli olarak çalışan bir kadın işçiyim. Bilindiği gibi senenin yarısı geride kalmasına rağmen toplu iş sözleşmemiz halâ imzalanmadı. Bu süreçte sendikalar meydanlarda mitingler yaptılar,...
- 14 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yasa değişikliğiyle turizm sektöründe çalışan işçilerin hafta tatili hakkı fiilen gasp edildi.
- Ne acıdır, barış sözcüğü ağzımızdan çıkar çıkmaz yüreğimizde savaşın gölgesi belirir. Gözlerimiz dolar, sesimiz titrer, mahzunlaşırız çocuklar gibi. Oysa ne güzeldir kim bilir ağzımızdan taşan gülücüklerle, yüreğimizden kopan kardeşlik türküleriyle...