Buradasınız
Dünyada Kitlesel Grevler ve Gösteriler
Avrupa’dan Asya’ya, Latin Amerika’dan Ortadoğu’ya kadar dünyanın dört bir yanında işçi mücadeleleri yükseliyor. Birbirinden kopuk görünen bu mücadeleler, hangi ulustan olursa olsun işçilerin, sömürüye karşı öfkesinin yoğunlaştığının bir ifadesi. Bu ortak öfke, işçilerin birleşmesinin ve ortak mücadele etmesinin de önünü açıyor.
Bangladeş: 500 bin tekstil işçisi eylemde
Bangladeş’te bulunan Daka tekstil bölgesinde, yüzlerce işçi ücret artışı talebiyle protesto gösterileri düzenlemeye başladı. Protestoya katılan işçilerin sayısının artmasıyla, paniğe kapılan patronlar karşı saldırıya geçtiler ve fabrikaları kapattılar. Bölgede bulunan 350 ayrı tekstil fabrikasından 500 bin işçi, 11 Haziranda işten çıkarıldı.Bunun üzerine protestolar daha çetin geçmeye başladı ve işçiler polisle çatıştı. Polis, göz yaşartıcı gaz ve copla işçilere saldırdı. Eylemin ilk iki gününde 80 işçi yaralandı. Birçok işçi tutuklandı.
Bangladeşli tekstil işçileri Asya ülkeleri içinde en düşük ücreti alıyorlar. 30 ilâ 111 dolar arasında değişen ücretler işçilerin ihtiyacını karşılamaya yetmiyor. Ev kiraları ve temel ihtiyaç malzemelerine, yüksek enflasyon nedeniyle sürekli zam geliyor. Son bir yıl içerisinde enflasyon oranı %30 arttı. Buna karşılık işçilerin maaşı yerinde sayarak, alım güçleri iyice azaldı.
Hükümet, grevin diğer bölgelere de yayılmasından duyduğu korkuyla, tekstil işçilerinin temel ihtiyaç malzemelerini almalarına katkı sağlayacağını açıkladı. Sendikalar ise patronların fabrikaları yeniden açması, polisin tüm suçlamaları geri alması, grevin öncülerini serbest bırakması şartıyla işlerine geri döneceklerini açıkladılar.
Hindistan: pilotlar ve kömür işçileri mücadelede kararlı
Hindistan Havayolları çalışanlarından 400 pilot, 8 Mayısta başlattıkları grevlerine devam ediyorlar. Hükümet ve Hindistan Havayolları yönetimi tıpkı Türkiye’de olduğu gibi greve tahammül edemiyorlar. Grevin gücünü kırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. 100 grev kırıcısı pilot işe alındı, grevin etkisi azaltılmak istendi. Ancak pilotların 20’si yoğun tempoya dayanamayarak uçmayı reddettiklerini açıkladılar.Hindistan Havayolları yönetiminin, pilotların bir bölümüne yeni Boeing 787 uçağının test uçuşları için, diğer pilotlara verdiğinin yarısı kadar maaş teklif etmesinin ardından grev başladı. Pilotlar, aynı zamanda 2007’den bu yana ödenmeyen alacaklarını da istiyorlar. Hindistan hükümeti pilotlar arasında farklı uygulamalar yaparak işçileri bölmeye çalışıyor. Pilotların bir kısmına tam maaş ödenirken bir kısmına ise çalıştığı saatlere ve eğitim uçuşlarına göre maaş veriliyor.
Pilotlar, Hindistan Havayolları’nın tüm saldırılarına karşılık mücadelelerine devam ediyorlar. Bir kaç pilot açlık grevine başladı. Hem açlık grevi hem de havayolu çalışanlarının sürekli hava basıncına maruz kalmasından doğan hastalıklar nedeniyle birçok pilot rahatsızlanmaya başladı. Çalışırken sürekli olarak doktor kontrolünden geçen pilotların tedavileri, şimdi yapılmıyor. Havayolu yönetiminin tedaviye ihtiyacı olan bir pilot için söyledikleri de patronlar sınıfının vahşiliğini gözler önüne seriyor. “Hindistan Havayolları yönetimi olarak, çalışan pilotların tedavilerini yapıyoruz. Grevci bir pilot olan Bhandari’nin işine son verilmiştir. Ölüme terk edilebilir.”
Hükümetle görüşmeler devam etse de şimdilik bir uzlaşma görünmüyor. Hükümet ve havayolu yönetimi saldırılarında, pilotlar de mücadelelerinde kararlı görünüyorlar.
Öte yandan ülkede 13 bin sözleşmeli kömür maden işçisinin 44 gündür sürdürdüğü grev sona erdi. Grev sendikaların şirketle anlaşmaya varması üzerine sona erdi. Eşit işe eşit ücret verilmesi ve kadroya alınma talepleriyle greve giden işçiler grevin sonunda yapılan anlaşmadan memnun değiller. Bu nedenle sendikaya ve yaptığı anlaşmaya karşı işçiler arasında yaygın bir öfke ve muhalefet oluştu.
Kömür işçileri, patronlara olduğu kadar sendika yönetimine karşı da mücadele edeceklerini duyurdular.
Arjantin: Sendikalar “grev” dedi
Arjantin’de belediye işçileri, gazete çalışanları, yemek dağıtıcıları, tarım işçileri, sağlık, tekstil işçileri ve kamyon şoförleri Genel İşçi Sendikasının çağrısıyla 27 Haziranda greve çıktı. Vergi kesintilerinin azaltılmasını isteyen işçiler başbakanlık binası önünde toplandılar.İşçilerden yaklaşık olarak yıllık %25 oranında vergi kesiliyor. İşçiler, bir günlük genel grevle vergi oranlarının azaltılmasını ve yöneticilerin kendilerine daha adil davranmasını talep ettiler.
İsrail: Kitleler meydanları işgal etmeye çalışıyor
İsrail’de toplumsal huzursuzluk artıyor. Geçtiğimiz yaz aylarında yüz binlerce kişi sokaklara çıkarak protesto gösterileri yapmıştı. Bu gösterilerin ardından polis, hiçbir yürüyüşe, protesto gösterisine izin vermemişti. Ancak ekonomik sıkıntıların iyice arttığı İsrail’de kitleler hem ekonomi politikalarını hem de savaş politikalarını protesto etmek için yasaklara rağmen sokaklara çıktılar.22 Haziranda Tel Aviv’deki Rothşild Bulvarını çadır kente dönüştürmek isteyen eylemcilere polis saldırdı ve eylemin liderlerini gözaltına aldı. Bunu protesto etmek isteyen yaklaşık 7 bin kişi, bu kez Habima Meydanı’nı işgal etmek istedi. Sosyal adaletin sağlanmasını isteyen kitleler polis şiddetini de kınadılar. Filistinlilerin de katıldığı eylemde “Herkes için demokrasi” talebi yükseltildi. Polis, yeniden 85 kişiyi tutukladı.
24 Hazirandaysa Kudüs’te yaklaşık 200 kişi yolları bloke etmeye çalıştı. İki kişi tutuklandı. Hayfa’da yüzlerce kişi polis şiddetini kınayarak başbakan Netanyahu’nun istifasını istedi. Polis, sokağa çıkanları tutuklamakla tehdit ederken, hükümet ise protestoların yasadışı sayılması için arayışa girdi. Hükümet, milliyetçiliği de kışkırtarak Filistin halkına karşı öfkeyi yükseltmeye çalışıyor. Diğer taraftan da Afrika kökenli göçmen işçileri hedef tahtasına oturtarak onları düşman olarak gösterip sınır dışı etmeye çalışıyor.
Baskılara ve milliyetçi saldırganlığa karşı İsrailli işçi ve emekçiler sokaklara çıkmaya, protesto gösterileri düzenlemeye devam ediyorlar.
Zambiya
Afrika’nın güneyindeki Zambiya’da şeker üretiminde çalışan yaklaşık 3 bin işçi, yüzde 35 ücret artışı talebiyle greve gitti. Sendika’nın Zambia Sugar firması ile Ocakta başlattığı görüşmeler, Mayıs ayında tıkanmıştı. Sendikanın grevi sonlandırma çağrısına rağmen işçiler, greve devam ettiler. Grev bazı işçilerin yüzde 15 ücret artışı kazanması üzerine sonlandırıldı. 370 bin tonluk yıllık şeker üretimi yapan şirket kârında yüzde 40 artış olduğunu açıklamıştı.
Şili:
Şili’nin başkenti Santiago’da bir ulaşım şirketinin işçileri yüzde 5 ücret artışı ve diğer taleplerle greve gitti. İşçiler şehirdeki Alameda otogarının girişini kapattılar. Ülke genelinde yaklaşık 200 otobüs hattında seferler iptal edildi.
1200 otobüsü ve 6 bin işçisi olan şirketin yönetimi işçilerin karalılığı karşısında geri adım attı. Ertesi gece sendika işverenle bir anlaşmaya vardığını ilan etti. Talepleri kabul edilen işçiler direksiyon başına döndüler.
İngiltere
İngiltere’nin başkenti Londra’da binlerce otobüs şoförü greve gitti. Olimpiyat oyunları nedeniyle iş yükünde büyük bir artış yaşayacak olan işçiler bu nedenle ek ikramiye verilmesini talep ediyorlar. 22 ve 23 Hazirandaki grevin kararı, işçilerin yüzde 94’nün oyuyla alındı.Unite (Birlik) Sendikası, işçilerin talepleri kabul edilinceye kadar grevler gerçekleştirecekleri uyarısında bulundu.
- İngiltere’de İşçi ve Öğrenci ‘Filistin için İşyeri Eylem Günü’nde Birleşti
- İspanya’da On Binlerce Emekçi Artan Kira Fiyatlarını Protesto Etti
- Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dünyadan Eylemler
- Yunanistan’da Kitlesel Genel Grev
- Fransa’da Demiryolu İşçileri İş Bıraktı
- Gürcistan’da Binlerce Maden İşçisi İşsiz Bırakıldı
- İspanya’da Emekçiler: Bizim Üzerimizde Çamur, Sizin Elinizde Kan Var!
- İngiltere’de On Binler Filistin Halkı İçin Yeniden Meydanlara Çıktı
- İspanya’da Sel Felaketinde Can Kaybı Yükseliyor
- Dünya İşçi Sınıfının Yoksulluğa, Hak Gasplarına ve Emperyalist Savaşa Karşı Mücadelesi Devam Ediyor!
- Yunanistan Liman İşçileri İsrail’e Silah Sevkiyatını Engelledi
- İtalya’da Ulaşım, Liman ve Otomotiv İşçileri Grev Yaptı
- İspanya’da Emekçiler Yüksek Kiralara Karşı Meydanlara Çıktı
- Avrupa İşçi Sınıfı Emperyalist Savaşı Protestoya Devam Ediyor
- Savaşın Birinci Yılında Dünya İşçi Sınıfı “Emperyalist Savaşa Hayır’ Diyor
- ABD’de Liman İşçilerinden Kitlesel Grev
- Fransa’da İşçiler Greve Gitti
- İsrail’in Gazze ve Lübnan’daki Saldırıları Dünyanın Dört Bir Yanında Protesto Edildi
- İşçiler Yoksullaştırma Politikalarına Karşı Mücadele Ediyor
- İran’da Maden Faciası: Kapitalizm Can Almaya Devam Ediyor
Son Eklenenler
- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) 30 Kasımda Ankara Tandoğan Meydanında “Geçinemiyoruz! Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz” şiarıyla miting düzenledi. Mitinge Türkiye’nin onlarca kentinden KESK’e bağlı sendikalara üye emekçiler...
- Lübnan Ulusal İşçi ve Çalışan Sendikaları Federasyonu (FENASOL), İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının yoğunlaşmasının ardından uluslararası dayanışma çağrısı yükseltmişti. UİD-DER, FENASOL’un dayanışma çağrısının ardından Lübnanlı emekçilerin...
- Filistin halkıyla dayanışma eylemlerini aralıksız sürdüren İngiltere işçi sınıfı emperyalist savaş karşıtı mücadelesine devam ediyor. 28 Kasım gününü “Filistin için İşyeri Eylem Günü” ilan eden işçi, emekçi ve öğrenciler ülke çapında kitlesel...
- 30 Kasımda KESK tarafından Ankara’da düzenlenecek miting öncesi 2021 Tüm Emekliler Sendikası çeşitli kentlerde “Emekliler Ankara’ya Yürüyor” başlıklı basın açıklamaları gerçekleştirdi. Tekirdağ’da Hasan Ali Yücel Meydanı’nda gerçekleştirilen...
- Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirilmesine karşı yeraltında ve yer üstünde eylemler yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası ve Tes-İş Sendikası üyesi işçiler, Enerji Bakanlığıyla yapılan görüşmelerden olumlu sonuç alınamaması...
- Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla, başta İstanbul olmak üzere pek çok kentte, sendika yöneticilerinin, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü üyelerinin, gazeteci ve yazarların aralarında olduğu 200’den fazla kişinin gece yarısı...
- Türkiye’nin dört bir yanında, ücretlerini yükseltmek, sendikalaşmak istedikleri için mücadele eden işçiler çeşitli engellerle karşılaşıyor, işten atılıyor, baskıyla sindirilmek isteniyor. Siyasi iktidarın desteğini arkasına alan patronlar işçilerin...
- İspanya’nın Barcelona kentinde on binlerce emekçinin katılımıyla 23 Kasımda yüksek kira fiyatlarına karşı bir protesto gösterisi düzenlendi. Konut kiralarının düşürülmesi ve daha iyi yaşam koşulları talepleriyle bir araya gelen işçi ve emekçiler,...
- 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 23 ve 25 Kasımda dünyanın dört bir yanında emekçi kadınlar meydanlara çıkarak öfkelerini haykırdı. Kapitalizm altında çifte ezilmişliğe maruz kalan emekçi kadınlar, kadına şiddetin...
- Bizim mahallenin gençlerinin her birine okuyacakları kitaplar almak için Konak’tan Kemeraltı’na girdim. Kitabın adı Küçük Kara Balık, yazarı Samed Behrengi. Kitap her yaştan işçilere ve işçi çocuklarına dereden çaya, çaydan ırmağa, ırmaklardan...
- Yıllar önce çok sevdiğim, dertlerimizi, sevinçlerimizi paylaştığımız ama hayata dair fikirlerimiz ayrı olan bir arkadaşımla aynı dönemde hamile kaldık. Onu hamile olduğu için işten çıkardılar ve buna karşı çok fazla direnemedi. Patron bana da,...
- DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ile Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı ve DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Kemal Göksoy’un 26 Kasımda sabaha karşı bir ev baskınıyla gözaltına alınmaları üzerine DİSK...
- Türkiye’deki grev ve direnişlere her geçen gün yenileri eklenirken işçilerin mücadelesi dayanışmayla büyüyor. Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmelerinin özelleştirilmesine karşı işçilerin başlattığı direniş devam ediyor. Genel Maden İşçileri...