Buradasınız
Dünyada Kitlesel Grevler ve Gösteriler

Avrupa’dan Asya’ya, Latin Amerika’dan Ortadoğu’ya kadar dünyanın dört bir yanında işçi mücadeleleri yükseliyor. Birbirinden kopuk görünen bu mücadeleler, hangi ulustan olursa olsun işçilerin, sömürüye karşı öfkesinin yoğunlaştığının bir ifadesi. Bu ortak öfke, işçilerin birleşmesinin ve ortak mücadele etmesinin de önünü açıyor.
Bangladeş: 500 bin tekstil işçisi eylemde
Bangladeş’te bulunan Daka tekstil bölgesinde, yüzlerce işçi ücret artışı talebiyle protesto gösterileri düzenlemeye başladı. Protestoya katılan işçilerin sayısının artmasıyla, paniğe kapılan patronlar karşı saldırıya geçtiler ve fabrikaları kapattılar. Bölgede bulunan 350 ayrı tekstil fabrikasından 500 bin işçi, 11 Haziranda işten çıkarıldı.Bunun üzerine protestolar daha çetin geçmeye başladı ve işçiler polisle çatıştı. Polis, göz yaşartıcı gaz ve copla işçilere saldırdı. Eylemin ilk iki gününde 80 işçi yaralandı. Birçok işçi tutuklandı.
Bangladeşli tekstil işçileri Asya ülkeleri içinde en düşük ücreti alıyorlar. 30 ilâ 111 dolar arasında değişen ücretler işçilerin ihtiyacını karşılamaya yetmiyor. Ev kiraları ve temel ihtiyaç malzemelerine, yüksek enflasyon nedeniyle sürekli zam geliyor. Son bir yıl içerisinde enflasyon oranı %30 arttı. Buna karşılık işçilerin maaşı yerinde sayarak, alım güçleri iyice azaldı.
Hükümet, grevin diğer bölgelere de yayılmasından duyduğu korkuyla, tekstil işçilerinin temel ihtiyaç malzemelerini almalarına katkı sağlayacağını açıkladı. Sendikalar ise patronların fabrikaları yeniden açması, polisin tüm suçlamaları geri alması, grevin öncülerini serbest bırakması şartıyla işlerine geri döneceklerini açıkladılar.
Hindistan: pilotlar ve kömür işçileri mücadelede kararlı
Hindistan Havayolları çalışanlarından 400 pilot, 8 Mayısta başlattıkları grevlerine devam ediyorlar. Hükümet ve Hindistan Havayolları yönetimi tıpkı Türkiye’de olduğu gibi greve tahammül edemiyorlar. Grevin gücünü kırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. 100 grev kırıcısı pilot işe alındı, grevin etkisi azaltılmak istendi. Ancak pilotların 20’si yoğun tempoya dayanamayarak uçmayı reddettiklerini açıkladılar.Hindistan Havayolları yönetiminin, pilotların bir bölümüne yeni Boeing 787 uçağının test uçuşları için, diğer pilotlara verdiğinin yarısı kadar maaş teklif etmesinin ardından grev başladı. Pilotlar, aynı zamanda 2007’den bu yana ödenmeyen alacaklarını da istiyorlar. Hindistan hükümeti pilotlar arasında farklı uygulamalar yaparak işçileri bölmeye çalışıyor. Pilotların bir kısmına tam maaş ödenirken bir kısmına ise çalıştığı saatlere ve eğitim uçuşlarına göre maaş veriliyor.
Pilotlar, Hindistan Havayolları’nın tüm saldırılarına karşılık mücadelelerine devam ediyorlar. Bir kaç pilot açlık grevine başladı. Hem açlık grevi hem de havayolu çalışanlarının sürekli hava basıncına maruz kalmasından doğan hastalıklar nedeniyle birçok pilot rahatsızlanmaya başladı. Çalışırken sürekli olarak doktor kontrolünden geçen pilotların tedavileri, şimdi yapılmıyor. Havayolu yönetiminin tedaviye ihtiyacı olan bir pilot için söyledikleri de patronlar sınıfının vahşiliğini gözler önüne seriyor. “Hindistan Havayolları yönetimi olarak, çalışan pilotların tedavilerini yapıyoruz. Grevci bir pilot olan Bhandari’nin işine son verilmiştir. Ölüme terk edilebilir.”
Hükümetle görüşmeler devam etse de şimdilik bir uzlaşma görünmüyor. Hükümet ve havayolu yönetimi saldırılarında, pilotlar de mücadelelerinde kararlı görünüyorlar.
Öte yandan ülkede 13 bin sözleşmeli kömür maden işçisinin 44 gündür sürdürdüğü grev sona erdi. Grev sendikaların şirketle anlaşmaya varması üzerine sona erdi. Eşit işe eşit ücret verilmesi ve kadroya alınma talepleriyle greve giden işçiler grevin sonunda yapılan anlaşmadan memnun değiller. Bu nedenle sendikaya ve yaptığı anlaşmaya karşı işçiler arasında yaygın bir öfke ve muhalefet oluştu.
Kömür işçileri, patronlara olduğu kadar sendika yönetimine karşı da mücadele edeceklerini duyurdular.
Arjantin: Sendikalar “grev” dedi
Arjantin’de belediye işçileri, gazete çalışanları, yemek dağıtıcıları, tarım işçileri, sağlık, tekstil işçileri ve kamyon şoförleri Genel İşçi Sendikasının çağrısıyla 27 Haziranda greve çıktı. Vergi kesintilerinin azaltılmasını isteyen işçiler başbakanlık binası önünde toplandılar.İşçilerden yaklaşık olarak yıllık %25 oranında vergi kesiliyor. İşçiler, bir günlük genel grevle vergi oranlarının azaltılmasını ve yöneticilerin kendilerine daha adil davranmasını talep ettiler.
İsrail: Kitleler meydanları işgal etmeye çalışıyor
İsrail’de toplumsal huzursuzluk artıyor. Geçtiğimiz yaz aylarında yüz binlerce kişi sokaklara çıkarak protesto gösterileri yapmıştı. Bu gösterilerin ardından polis, hiçbir yürüyüşe, protesto gösterisine izin vermemişti. Ancak ekonomik sıkıntıların iyice arttığı İsrail’de kitleler hem ekonomi politikalarını hem de savaş politikalarını protesto etmek için yasaklara rağmen sokaklara çıktılar.22 Haziranda Tel Aviv’deki Rothşild Bulvarını çadır kente dönüştürmek isteyen eylemcilere polis saldırdı ve eylemin liderlerini gözaltına aldı. Bunu protesto etmek isteyen yaklaşık 7 bin kişi, bu kez Habima Meydanı’nı işgal etmek istedi. Sosyal adaletin sağlanmasını isteyen kitleler polis şiddetini de kınadılar. Filistinlilerin de katıldığı eylemde “Herkes için demokrasi” talebi yükseltildi. Polis, yeniden 85 kişiyi tutukladı.
24 Hazirandaysa Kudüs’te yaklaşık 200 kişi yolları bloke etmeye çalıştı. İki kişi tutuklandı. Hayfa’da yüzlerce kişi polis şiddetini kınayarak başbakan Netanyahu’nun istifasını istedi. Polis, sokağa çıkanları tutuklamakla tehdit ederken, hükümet ise protestoların yasadışı sayılması için arayışa girdi. Hükümet, milliyetçiliği de kışkırtarak Filistin halkına karşı öfkeyi yükseltmeye çalışıyor. Diğer taraftan da Afrika kökenli göçmen işçileri hedef tahtasına oturtarak onları düşman olarak gösterip sınır dışı etmeye çalışıyor.
Baskılara ve milliyetçi saldırganlığa karşı İsrailli işçi ve emekçiler sokaklara çıkmaya, protesto gösterileri düzenlemeye devam ediyorlar.
Zambiya
Afrika’nın güneyindeki Zambiya’da şeker üretiminde çalışan yaklaşık 3 bin işçi, yüzde 35 ücret artışı talebiyle greve gitti. Sendika’nın Zambia Sugar firması ile Ocakta başlattığı görüşmeler, Mayıs ayında tıkanmıştı. Sendikanın grevi sonlandırma çağrısına rağmen işçiler, greve devam ettiler. Grev bazı işçilerin yüzde 15 ücret artışı kazanması üzerine sonlandırıldı. 370 bin tonluk yıllık şeker üretimi yapan şirket kârında yüzde 40 artış olduğunu açıklamıştı.
Şili:
Şili’nin başkenti Santiago’da bir ulaşım şirketinin işçileri yüzde 5 ücret artışı ve diğer taleplerle greve gitti. İşçiler şehirdeki Alameda otogarının girişini kapattılar. Ülke genelinde yaklaşık 200 otobüs hattında seferler iptal edildi.
1200 otobüsü ve 6 bin işçisi olan şirketin yönetimi işçilerin karalılığı karşısında geri adım attı. Ertesi gece sendika işverenle bir anlaşmaya vardığını ilan etti. Talepleri kabul edilen işçiler direksiyon başına döndüler.
İngiltere
İngiltere’nin başkenti Londra’da binlerce otobüs şoförü greve gitti. Olimpiyat oyunları nedeniyle iş yükünde büyük bir artış yaşayacak olan işçiler bu nedenle ek ikramiye verilmesini talep ediyorlar. 22 ve 23 Hazirandaki grevin kararı, işçilerin yüzde 94’nün oyuyla alındı.Unite (Birlik) Sendikası, işçilerin talepleri kabul edilinceye kadar grevler gerçekleştirecekleri uyarısında bulundu.
- İngiltereli Emekçiler Filistin Halkıyla Dayanışmaya, Protesto Hakkına Sahip Çıkmaya Devam Ediyor
- Dünya İşçi Sınıfı “Mücadeleye Devam” Diyor
- İspanya’da Metal İşçilerinin Grevi Bitti, Mücadele Devam Ediyor
- Hindistan’da 250 Milyon İşçi ve Emekçi: Boyun Eğmiyoruz!
- ABD’de Trump’a ve Otoriterleşmeye Karşı Öfke Büyüyor
- Kenya’da İşçilerin ve Emekçi Gençliğin Yükselen Mücadelesi
- İspanya’da Metal İşçileri Grevde
- Dünya Meydanlarında Emperyalist Savaşa Hayır Sesleri Yükseliyor
- İtalya’da Savaşa Karşı Genel Grev ve Protesto
- Dünya Meydanlarında Milyonların Sesi
- Filistinli İşçi ve Emekçilerle Uluslararası Dayanışma Büyüyor
- ABD’de Göçmen Karşıtlığına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- İngiltere’de İşçiler Kemer Sıkma ve Savaş Politikalarına Karşı Meydanlarda
- İsveçli Liman İşçileri İsrail Zulmüne ve Sendikal Baskılara Hayır Diyor!
- Madrid Ayakta: “Sağlık Haktır, Satılamaz!”
- Hollanda’da 100 Bin Kişi Filistin Halkı İçin Yürüdü
- Nakba’nın 77. Yılında İngiltere’de Yüzbinler Meydanlara Çıktı
- Peru ve Almanya’da Grev, İspanya’da Protesto
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
Son Eklenenler
- Biz bir grup genç olarak UİD-DER’li abilerimizle birlikte, mücadeleye yıllarca katkı sunan, tecrübe sahibi bir büyüğümüzü Çatalca’daki evinde ziyaret ettik.
- İşçi sınıfının uluslararası marşı Enternasyonal 137 yıldır her dilde söyleniyor, işçi sınıfının sömürüden kurtuluşu mücadelesinin en güzel sembollerinden biri olmaya devam ediyor. Sınıfımızın mücadele geleneğinden doğan bu marşın nasıl ortaya...
- Sağlık Bakanlığı’nın son düzenlemeleriyle birlikte Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) büyük bir çöküşe sürükleniyor. Halk sağlığını korumakla görevli ASM’ler, sağlık hizmeti sunulan yerler olmaktan çıkarılıp, sağlık emekçilerini cezalandıran, halkı...
- Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderi, DİSK’in kurucusu ve Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 45. yılında Topkapı Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı.
- Katledilişinin 45’inci yılında Kemal Türkler’i ve lideri olduğu Maden-İş Sendikasının mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışını hatırlamak, belki de her zamankinden daha büyük önem taşıyor.
- Sınıf temelinde örgütlü olmak, işçi sınıfının gücüne inanmak demektir. “Bu işçiler değişmez” diyenlerin yanıldığını, İzmir’deki grev ve direnişlerde bir kez daha gördük.
- Geçtiğimiz günlerde evde bazı tadilat işleri yapmaya başladık. Eşim de ben de emekli olduğumuz için bu masraflar bütçemizin biraz üzerine çıktı. Ben de düşük limitli kredi kartımın limitini yükseltip, taksitlendirmeyle bu sorunu çözmeyi düşündüm.
- İngiltere’de işçi, emekçi ve öğrenciler, yaklaşık 22 aydır devam eden İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı durmak, Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı büyütmek ve suç ortağı İngiltere hükümetinin barış eylemlerine yönelik baskılarını...
- Eşimiz, kardeşimiz ya da başka bir yakınımız dayanışmanın öneminin farkında olmayabilir. Eğer biz biliyorsak, bilmeyenlere sabırla öğretelim ve yol gösterelim! Unutmayalım ki işçinin işçiden başka dostu yoktur.
- Sağlık emekçileri, “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırdıkları, hem sağlık emekçilerinin hem de hastaların hak kaybına uğratıldığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı 16 Haziran’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. ASM’lere 6...
- Dünya egemenlerinin emperyalist paylaşım savaşlarında ölenlerin net sayısını telgraf telleri bildirmiyor artık. Bugün sosyal medyayla, telefonlarımıza düşen bildirimlerle çok kısa bir sürede alıyoruz dünyanın başka yerlerindeki saldırıların,...
- Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan, Kristal-İş Sendikasının örgütlü olduğu GM Teknik Cam fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Temmuzda grev başladı. İzBB Belediyesinde işten atılan Belediye-İş Sendikası...
- Türk-İş’e bağlı Sağlık-İş ve KESK’e bağlı SES üyesi sosyal hizmet işçileri, 18 Temmuzda Bahçelievler Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Ek Binası önünde ortak bir basın açıklaması düzenledi. Kamuda yürüyen toplu sözleşme süreçlerine dair gerçekleştirilen...