Buradasınız
Dünyada Kitlesel Grevler ve Gösteriler

Avrupa’dan Asya’ya, Latin Amerika’dan Ortadoğu’ya kadar dünyanın dört bir yanında işçi mücadeleleri yükseliyor. Birbirinden kopuk görünen bu mücadeleler, hangi ulustan olursa olsun işçilerin, sömürüye karşı öfkesinin yoğunlaştığının bir ifadesi. Bu ortak öfke, işçilerin birleşmesinin ve ortak mücadele etmesinin de önünü açıyor.
Bangladeş: 500 bin tekstil işçisi eylemde
Bangladeş’te bulunan Daka tekstil bölgesinde, yüzlerce işçi ücret artışı talebiyle protesto gösterileri düzenlemeye başladı. Protestoya katılan işçilerin sayısının artmasıyla, paniğe kapılan patronlar karşı saldırıya geçtiler ve fabrikaları kapattılar. Bölgede bulunan 350 ayrı tekstil fabrikasından 500 bin işçi, 11 Haziranda işten çıkarıldı.Bunun üzerine protestolar daha çetin geçmeye başladı ve işçiler polisle çatıştı. Polis, göz yaşartıcı gaz ve copla işçilere saldırdı. Eylemin ilk iki gününde 80 işçi yaralandı. Birçok işçi tutuklandı.
Bangladeşli tekstil işçileri Asya ülkeleri içinde en düşük ücreti alıyorlar. 30 ilâ 111 dolar arasında değişen ücretler işçilerin ihtiyacını karşılamaya yetmiyor. Ev kiraları ve temel ihtiyaç malzemelerine, yüksek enflasyon nedeniyle sürekli zam geliyor. Son bir yıl içerisinde enflasyon oranı %30 arttı. Buna karşılık işçilerin maaşı yerinde sayarak, alım güçleri iyice azaldı.
Hükümet, grevin diğer bölgelere de yayılmasından duyduğu korkuyla, tekstil işçilerinin temel ihtiyaç malzemelerini almalarına katkı sağlayacağını açıkladı. Sendikalar ise patronların fabrikaları yeniden açması, polisin tüm suçlamaları geri alması, grevin öncülerini serbest bırakması şartıyla işlerine geri döneceklerini açıkladılar.
Hindistan: pilotlar ve kömür işçileri mücadelede kararlı
Hindistan Havayolları çalışanlarından 400 pilot, 8 Mayısta başlattıkları grevlerine devam ediyorlar. Hükümet ve Hindistan Havayolları yönetimi tıpkı Türkiye’de olduğu gibi greve tahammül edemiyorlar. Grevin gücünü kırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. 100 grev kırıcısı pilot işe alındı, grevin etkisi azaltılmak istendi. Ancak pilotların 20’si yoğun tempoya dayanamayarak uçmayı reddettiklerini açıkladılar.Hindistan Havayolları yönetiminin, pilotların bir bölümüne yeni Boeing 787 uçağının test uçuşları için, diğer pilotlara verdiğinin yarısı kadar maaş teklif etmesinin ardından grev başladı. Pilotlar, aynı zamanda 2007’den bu yana ödenmeyen alacaklarını da istiyorlar. Hindistan hükümeti pilotlar arasında farklı uygulamalar yaparak işçileri bölmeye çalışıyor. Pilotların bir kısmına tam maaş ödenirken bir kısmına ise çalıştığı saatlere ve eğitim uçuşlarına göre maaş veriliyor.
Pilotlar, Hindistan Havayolları’nın tüm saldırılarına karşılık mücadelelerine devam ediyorlar. Bir kaç pilot açlık grevine başladı. Hem açlık grevi hem de havayolu çalışanlarının sürekli hava basıncına maruz kalmasından doğan hastalıklar nedeniyle birçok pilot rahatsızlanmaya başladı. Çalışırken sürekli olarak doktor kontrolünden geçen pilotların tedavileri, şimdi yapılmıyor. Havayolu yönetiminin tedaviye ihtiyacı olan bir pilot için söyledikleri de patronlar sınıfının vahşiliğini gözler önüne seriyor. “Hindistan Havayolları yönetimi olarak, çalışan pilotların tedavilerini yapıyoruz. Grevci bir pilot olan Bhandari’nin işine son verilmiştir. Ölüme terk edilebilir.”
Hükümetle görüşmeler devam etse de şimdilik bir uzlaşma görünmüyor. Hükümet ve havayolu yönetimi saldırılarında, pilotlar de mücadelelerinde kararlı görünüyorlar.
Öte yandan ülkede 13 bin sözleşmeli kömür maden işçisinin 44 gündür sürdürdüğü grev sona erdi. Grev sendikaların şirketle anlaşmaya varması üzerine sona erdi. Eşit işe eşit ücret verilmesi ve kadroya alınma talepleriyle greve giden işçiler grevin sonunda yapılan anlaşmadan memnun değiller. Bu nedenle sendikaya ve yaptığı anlaşmaya karşı işçiler arasında yaygın bir öfke ve muhalefet oluştu.
Kömür işçileri, patronlara olduğu kadar sendika yönetimine karşı da mücadele edeceklerini duyurdular.
Arjantin: Sendikalar “grev” dedi
Arjantin’de belediye işçileri, gazete çalışanları, yemek dağıtıcıları, tarım işçileri, sağlık, tekstil işçileri ve kamyon şoförleri Genel İşçi Sendikasının çağrısıyla 27 Haziranda greve çıktı. Vergi kesintilerinin azaltılmasını isteyen işçiler başbakanlık binası önünde toplandılar.İşçilerden yaklaşık olarak yıllık %25 oranında vergi kesiliyor. İşçiler, bir günlük genel grevle vergi oranlarının azaltılmasını ve yöneticilerin kendilerine daha adil davranmasını talep ettiler.
İsrail: Kitleler meydanları işgal etmeye çalışıyor
İsrail’de toplumsal huzursuzluk artıyor. Geçtiğimiz yaz aylarında yüz binlerce kişi sokaklara çıkarak protesto gösterileri yapmıştı. Bu gösterilerin ardından polis, hiçbir yürüyüşe, protesto gösterisine izin vermemişti. Ancak ekonomik sıkıntıların iyice arttığı İsrail’de kitleler hem ekonomi politikalarını hem de savaş politikalarını protesto etmek için yasaklara rağmen sokaklara çıktılar.22 Haziranda Tel Aviv’deki Rothşild Bulvarını çadır kente dönüştürmek isteyen eylemcilere polis saldırdı ve eylemin liderlerini gözaltına aldı. Bunu protesto etmek isteyen yaklaşık 7 bin kişi, bu kez Habima Meydanı’nı işgal etmek istedi. Sosyal adaletin sağlanmasını isteyen kitleler polis şiddetini de kınadılar. Filistinlilerin de katıldığı eylemde “Herkes için demokrasi” talebi yükseltildi. Polis, yeniden 85 kişiyi tutukladı.
24 Hazirandaysa Kudüs’te yaklaşık 200 kişi yolları bloke etmeye çalıştı. İki kişi tutuklandı. Hayfa’da yüzlerce kişi polis şiddetini kınayarak başbakan Netanyahu’nun istifasını istedi. Polis, sokağa çıkanları tutuklamakla tehdit ederken, hükümet ise protestoların yasadışı sayılması için arayışa girdi. Hükümet, milliyetçiliği de kışkırtarak Filistin halkına karşı öfkeyi yükseltmeye çalışıyor. Diğer taraftan da Afrika kökenli göçmen işçileri hedef tahtasına oturtarak onları düşman olarak gösterip sınır dışı etmeye çalışıyor.
Baskılara ve milliyetçi saldırganlığa karşı İsrailli işçi ve emekçiler sokaklara çıkmaya, protesto gösterileri düzenlemeye devam ediyorlar.
Zambiya
Afrika’nın güneyindeki Zambiya’da şeker üretiminde çalışan yaklaşık 3 bin işçi, yüzde 35 ücret artışı talebiyle greve gitti. Sendika’nın Zambia Sugar firması ile Ocakta başlattığı görüşmeler, Mayıs ayında tıkanmıştı. Sendikanın grevi sonlandırma çağrısına rağmen işçiler, greve devam ettiler. Grev bazı işçilerin yüzde 15 ücret artışı kazanması üzerine sonlandırıldı. 370 bin tonluk yıllık şeker üretimi yapan şirket kârında yüzde 40 artış olduğunu açıklamıştı.
Şili:
Şili’nin başkenti Santiago’da bir ulaşım şirketinin işçileri yüzde 5 ücret artışı ve diğer taleplerle greve gitti. İşçiler şehirdeki Alameda otogarının girişini kapattılar. Ülke genelinde yaklaşık 200 otobüs hattında seferler iptal edildi.
1200 otobüsü ve 6 bin işçisi olan şirketin yönetimi işçilerin karalılığı karşısında geri adım attı. Ertesi gece sendika işverenle bir anlaşmaya vardığını ilan etti. Talepleri kabul edilen işçiler direksiyon başına döndüler.
İngiltere
İngiltere’nin başkenti Londra’da binlerce otobüs şoförü greve gitti. Olimpiyat oyunları nedeniyle iş yükünde büyük bir artış yaşayacak olan işçiler bu nedenle ek ikramiye verilmesini talep ediyorlar. 22 ve 23 Hazirandaki grevin kararı, işçilerin yüzde 94’nün oyuyla alındı.Unite (Birlik) Sendikası, işçilerin talepleri kabul edilinceye kadar grevler gerçekleştirecekleri uyarısında bulundu.
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
- ABD, İspanya ve İtalya’da Emekçiler Meydanlarda
- İşçilerin Kemer Sıkma Politikalarına ve Anti-Demokratik Uygulamalara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Sırbistan’da Hükümet Düştü!
- Sırbistan’da Tarihi Protesto Gösterisi
- İngiltere’de On Binler Yeniden Meydanlarda!
- Örgütlüysek Her Şeyiz!
- Almanya’da Havayolu İşçileri Uyarı Grevi Yaptı
- Dünya Meydanlarında Emekçi Kadınlar: Şiddete, Baskıya, Sömürüye, Emperyalist Savaşa Son!
- Gürcistan’da Maden İşçileri Ayakta!
- Kadınıyla Genciyle İşçi Sınıfı Mücadeleyi ve Umudu Büyütüyor!
- Finlandiya’da Birçok Sektörden İşçiler Grevde
- İngiltere’de Yükselen Ses: “Gazze’den Elinizi Çekin!”
- Almanya’da Yükseltilen Irkçılığa Karşı Kitlesel Eylemler
- Örgütlü İşçiler Unutmuyor, Hesap Soruyor! Sömürüye ve Haksızlıklara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere, ABD ve Sırbistan’da Mücadele Sürüyor
- Dünya İşçi Sınıfı Yeni Yıla Mücadeleyle Girdi
- Güney Kore’de Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı, Mücadele Devam Ediyor
- Güney Kore’de Devlet Başkanına Karşı Protestolar Devam Ediyor
Son Eklenenler
- Tekgıda-İş Sendikasının örgütlü olduğu Sunel Tütün, Oryantal Tütün ve TTL Tütün fabrikalarında TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 1700 işçi greve çıkmıştı. İşçilerin grevi 12 Nisanda kazanımla sonuçlandı. Doruk Madencilikte çalışan...
- Gebzeli işçi, emekçi kadınlar olarak bir araya geldik ve “UİD-DER ile 1 Mayıslar” videosunu izledik. Sizlerle duygu ve düşüncelerimizi paylaşmak, tüm emekçi kadın kardeşlerimizi ortak bir mücadele duygusuyla ayağa kalkmak için 1 Mayıs’a çağırmak...
- Uçak yolculuğu yapanlar bilir. Yolculuk esnasında uçağın kabin basıncının düşmesi, oksijen seviyesinin azalması durumunda oksijen maskeleri devreye girer. Yanımızda çocuğumuz olsa böyle bir durumda çoğumuz maskeyi önce çocuğumuza takmaya çalışırız,...
- Gelsinler yoldaşlar ben hazırım/ İki satır, bir mısra şiirle hazırım/ En karanlık dönemlerde/ Ektiğim tohumlar yeter bana/ Gelsinler yoldaşlar ben hazırım
- Milli Eğitim Bakanlığının proje okul atamalarına tepkiler devam ediyor. Eğitim Sen, proje okul uygulamaları ve atamalarına karşı 18 Nisanda Cağaloğlu Anadolu Lisesi önünde basın açıklaması yaptı.
- Vezir Muhammed Nurtani… Tanıdık gelmiştir bu isim pek çoğunuza… Yine de hikâyesinin bildiğimiz kısmını bir kez daha paylaşalım sizinle: Afganistanlı göçmen işçi Vezir Muhammed Nurtani 10 Kasım 2023’te çalıştığı kaçak maden ocağında kalp krizi...
- Artık eski kuşak işçilerden sayılırım. Mücadele örgütümüz UİD-DER saflarında yaş alıp 60’a merdiven dayadığım için kendimi bahtiyar hissediyorum. İlk 1 Mayıs’a 1979 yılında, İzmir’de, ustamla birlikte katıldım. Katılım oldukça yüksekti. Kalabalıkta...
- TTL tütün işçileri, örgütlü oldukları Tekgıda-İş Sendikası ile birlikte, 41 gün önce “Bu işyerinde grev var” pankartını fabrikanın dört bir yanına asarak greve çıktılar. Grev çadırlarını fabrika önüne kurdular. Büyük çoğunluğu kadın olan işçi...
- DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 1 Mayıs’ı bu yıl İstanbul Kadıköy Meydanı’nda kutlama kararı aldıklarını basın açıklaması yaparak duyurdu.
- İzmir Çiğli Belediyesine bağlı Çibel’de çalışan işçiler Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Nisanda greve çıktı. İzmir Narlıdere Belediyesine bağlı Narbel’de de Genel-İş İzmir 4 No’lu Şube ile SODEMSEN arasında...
- İzmir’de Tekgıda-İş Sendikasının örgütlü olduğu Oryantal Tütün Paketleme (OTP), TTL Tütün ve Sunel Tütün fabrikalarında süren grevler anlaşmayla sonuçlandı. Genel-İş Sendikasında örgütlü İzmir Konak Belediyesine bağlı MER-BEL işçileri düşük ücret...
- Dünyada ve Türkiye’de olup bitenler üzerine sohbet ederken genç bir işçi kardeşimiz, “valla artık haberlere bakmıyorum, zaten benim kendi derdim başımdan aşkın” dedi. Aslında hepimizin derdi başından aşkın. Ama belki de bu nedenle çevremizdeki...
- Sömürüye başkaldırının sembolü, tüm dünya işçilerinin ortak duygularla ve taleplerle alanlara çıktığı, evrensel bir mücadele günü olan 1 Mayıs yaklaşıyor. Yüreği 1 Mayıs coşkusuyla, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya özlemiyle çarpan tüm işçilere selam...