Buradasınız
Dünyada Krize ve Baskılara Karşı Sesler Yükseliyor!

Hindistan’da metal işçileri grevde
Hindistan’ın Chennai eyaletine bağlı, çoğunluğu otomotiv fabrikalarından oluşan Oragadam sanayi bölgesinde 3 farklı fabrikadan 4 bine yakın işçi grevde. İşçiler çalışma koşullarının iyileştirilmesini, ücretlerinin arttırılmasını ve sendikalarının tanınmasını talep ediyorlar.
Bu üç fabrikadan biri olan ve motor üretimi yapılan Yamaha fabrikası işçileri sendikalı olmak için mücadele ediyorlar. İşçilerin sendikalı çalışmasını istemeyen patron, mücadelenin başını çeken 2 işçiyi işten çıkardı. Buna karşılık yaklaşık 700 işçi, atılan arkadaşlarının işe geri alınması için mücadele ediyor. Üretimi durduran işçiler, işverenin kanunlara uymadığını, maaşlarının olması gerektiğinden çok daha düşük olduğunu belirtiyorlar. İşçilerin en büyük sorunlarından biri de, iş güvenliği önlemlerinin alınmaması ve sürekli yaşanan iş kazaları. Bu sorunlar karşısında sendikalaşma çalışmalarına başlayan işçiler, işverenin işten atma saldırısıyla karşı karşıya kaldılar. Sendikal çalışmalara öncülük eden iki işçinin işten atıldığı 20 Eylülden bu yana fabrika önünde oturma eylemi yapan işçiler, 2 Ekimde polis saldırısına uğradı ve gözaltına alındı. Ancak işçiler baskılara boyun eğmediler. 7 Ekimde aileleriyle birlikte yüzlerce kişilik insan zinciri oluşturarak bir protesto gösterisi düzenlediler. İşçiler atılan arkadaşlarına sahip çıkacaklarını, onlar işe alınana ve patronlar sendikalarını kabul edene kadar mücadelelerine devam edeceklerini dile getiriyorlar.
Aynı bölgede bulunan ve motosiklet üretilen Royal Enfield fabrikasının işçileri de 24 Eylülden beri grevdeler. Nisan ayında sendikalaşan işçiler sendikalarının tanınmasını sağlamak ve haklarını almak için yönetimle görüşmelere başladı. Ancak görüşmelerden işçilerin lehine bir sonuç çıkmadı. Buna karşılık 120 işçi sebep gösterilmeden işten çıkarıldı. Bu haksızlığa sessiz kalmayan yaklaşık 3 bin işçi greve çıktı. Royal Enfield işçileri de Yamaha işçileri gibi polis saldırısına maruz kaldı. Mücadeleci işçiler talepleri karşılanıncaya kadar greve devam edeceklerini haykırıyorlar.
Hyundai otomobil şirketinin tedarikçisi Myoung Shin otomotiv fabrikasında çalışan yaklaşık 140 işçi ise zam talebiyle greve çıktı. İki yıldan fazla bir süredir maaşlarına zam alamayan işçiler bu duruma daha fazla sessiz kalmadılar ve zam taleplerini dile getirdiler. Şirket yönetimi ve işçi temsilcileri çeşitli görüşmeler gerçekleştirdiler ancak şirket işçilerin zam talebini kabul etmeye yanaşmadı. Bunun üzerine işçiler greve çıktılar. Grev 20 günden fazla bir süredir devam ediyor. İşçiler sanayi bölgesindeki diğer grevci işçilerle de dayanışmalarını sürdürüyorlar.
Finlandiya’da işten atmaları kolaylaştıran yasaya karşı grev
Kuzey Avrupa ülkesi olan Finlandiya’da hükümet küçük işletmelerde işten çıkarmaları kolaylaştıracak yasal düzenleme yapmak istiyor. Tasarıya göre 20 işçiden az işçi çalıştıran işyerlerinde işten çıkarmaların önündeki engeller ortadan kaldırılıyor. Tasarının geri çekilmesi gerektiğini söyleyen sendikalar, 24 saatlik grev çağrısında bulundu. Farklı sektörlerde çalışan 20 binden fazla işçi, 3 Ekimde bir grev gerçekleştirdi. Ulaşım, sağlık, eğitim sektörlerindeki işçilerin yanı sıra, çoğunluğu 20 kişiden az işçinin çalıştığı işletmelerde çalışan market işçileri de greve destek verdiler. Gerçekleştirdikleri grevle Finlandiya’da hayatı durduran işçiler, işten atmaları kolaylaştıran bu tasarının yasalaşmasına izin vermeyeceklerini ve mücadeleye devam edeceklerini dile getirdiler.
Amerika’da otel işçileri grevde
Dünyanın en büyük otel zincirlerinden biri olan Marriott Otel işçileri greve çıktı. Amerika’nın 7 farklı şehrinden yaklaşık sekiz bin işçi, daha iyi çalışma koşulları ve daha yüksek ücret için mücadele ediyorlar. Geçen yıl bir önceki yıldan %25 daha fazla kâr açıklayan otel zinciri buna rağmen işçilerin ücretlerine zam yapmak istemiyor. Ücret artışının yanı sıra işçiler daha güvenli çalışma ortamı ve işlerini kolaylaştıracak teknolojik aletlerin temin edilmesini de talep ediyorlar. İşçilerin örgütlü olduğu Unite Here sendikası, bu sektördeki işçilerin büyük çoğunluğunun toplu sözleşme hakkına sahip olmadığını ve bu yüzden de bu grevin sektördeki diğer işçiler için de çok önemli olduğunu vurguluyor. 8 Ekimde Hawaii, Boston, San Francisco, San Diego, Oakland, San Jose ve Detroit şehirlerinde yirmiden fazla otelde başlayan grevin başka şehirlerdeki otellere de yayılması için çağrılar yapılıyor. Sendika grevin süresiz olduğunu ve işçilerin talepleri kabul edilinceye kadar grevin yayılarak süreceğini vurguladı.
Kolombiya’da eğitimin özelleştirilmesine karşı grev
Kolombiya’da pek çok kamu üniversitesi, eğitimde sistematik bütçe kesintileri ve mevcut kaynakların özel kurumlara aktarılması nedeniyle ekonomik sorunlar yaşıyor. Üniversite öğrencileri ve akademisyenler bu sorunların çözülmesi ve hükümetin eğitime daha fazla bütçe ayırması için 11 Ekimde greve gitti. Grevin ilk gününde tüm ülkede büyük yürüyüşler düzenlenirken, başkent Bogota’da gerçekleştirilen protesto yürüyüşüne yüz binlerce kişi katıldı. 32 farklı üniversiteden öğrencilerin, akademisyenlerin, farklı sektörlerden işçilerin, çeşitli sendikaların bir araya geldiği yürüyüşte “Eğitimin özelleştirilmesine izin veren nesil olmayacağız” yazılı pankart taşındı. Yürüyüş kent merkezindeki tarihi Bolivar Meydanında son buldu. Öğrenciler Ivan Duque hükümetinin önerdiği yeni bütçenin eğitimden çok savaşa pay ayırmasını kınadılar. Hükümetten, eğitime daha fazla bütçe ayrılmasını, öğrencilerin kredi borçlarının silinmesini, bilimsel ve sanatsal faaliyetlere bütçeden pay ayrılmasını ve eğitimin daha fazla özelleştirilmesinin önünü açan yasaların kaldırılmasını talep ettiler.
Zimbabwe’de sendikacı ve işçiler tutuklandı
Zimbabwe Sendikaları Kongresi (ZCTU), hükümetin işçilere uyguladığı kemer sıkma politikalarına, tüketim maddelerinde vergilerin aşırı artışına karşı bir gösteri örgütledi. Fakat hükümet kolera salgınını gerekçe göstererek gösterilere izin vermedi. Bunun üzerine işçiler kararlı olduklarını ve yasaklara rağmen sokağa çıkacaklarını duyurdular. 11 Ekimde ulusal çapta düzenlenecek olan gösteriler öncesinde ZCTU’dan sendikacılar ve çok sayıda işçi polis tarafından dövülerek tutuklandı. Hükümet, işçi düşmanı politikalarını “acı verici ve gerekli” diyerek savunuyor. İşçiler ise raflarda ilaç bulamadıklarını, temel gıda maddelerine bile erişmekte zorluk yaşadıklarını belirtiyorlar. Bütün ülkelerde olduğu gibi Zimbabwe’de de egemenler baskı ve zor yoluyla krizin bedelini işçilere ödetmeye çalışıyorlar. Hükümetin tüm baskılarına karşın işçiler krizin bedelini ödemeyeceklerini haykırıyorlar.
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
- ABD, İspanya ve İtalya’da Emekçiler Meydanlarda
- İşçilerin Kemer Sıkma Politikalarına ve Anti-Demokratik Uygulamalara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Sırbistan’da Hükümet Düştü!
- Sırbistan’da Tarihi Protesto Gösterisi
- İngiltere’de On Binler Yeniden Meydanlarda!
- Örgütlüysek Her Şeyiz!
- Almanya’da Havayolu İşçileri Uyarı Grevi Yaptı
- Dünya Meydanlarında Emekçi Kadınlar: Şiddete, Baskıya, Sömürüye, Emperyalist Savaşa Son!
- Gürcistan’da Maden İşçileri Ayakta!
- Kadınıyla Genciyle İşçi Sınıfı Mücadeleyi ve Umudu Büyütüyor!
- Finlandiya’da Birçok Sektörden İşçiler Grevde
- İngiltere’de Yükselen Ses: “Gazze’den Elinizi Çekin!”
- Almanya’da Yükseltilen Irkçılığa Karşı Kitlesel Eylemler
- Örgütlü İşçiler Unutmuyor, Hesap Soruyor! Sömürüye ve Haksızlıklara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere, ABD ve Sırbistan’da Mücadele Sürüyor
- Dünya İşçi Sınıfı Yeni Yıla Mücadeleyle Girdi
- Güney Kore’de Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı, Mücadele Devam Ediyor
- Güney Kore’de Devlet Başkanına Karşı Protestolar Devam Ediyor
Son Eklenenler
- Yaşanan her türlü baskı ve zorbalığa karşı, işçi sınıfı kendi saflarında gücünü birleştirmeli ve öfkesini doğru adrese yönlendirmelidir. 1 Mayıs bu birliğin ortaya çıktığı uluslararası bir mücadele günü olarak önemli bir yere sahiptir.
- 1980 darbesinin üzerinden 45 yıl geçti ama bıraktığı karanlık hâlâ silinmedi. O darbe devrimci hareketi ve örgütlü işçi sınıfını ezmek için yapıldı. Bugün hâlâ baskılarla karşı karşıyayız. Ama nasıl ki o karanlık günlerde Hasanlar, Haticeler...
- Her sene olduğu gibi bu 1 Mayıs’a da büyük bir titizlik ve ciddiyetle hazırlandık. UİD-DER ailesi olarak çocuklarımızla, gençlerimizle kadın erkek hep birlikte kapitalizmi teşhir ettik. Ekonomik, sendikal ve siyasal taleplerimizi dosta düşmana...
- İstanbul Sultangazi’de bulunan Bezmialem Validesultan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinin Okul Müdürü Refik Albayrak’a, İBB’nin dağıttığı ücretsiz yemeğin öğrencilere ulaştırılmasını sağladığı için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kınama cezası...
- Gebze Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Alman sermayeli ERLAU Metal fabrikasında işçilerin direnişi sürüyor. Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No’lu Şubede örgütlenen işçiler kod 46 ile işten atıldı. Direnişin 26. gününde UİD-DER’li işçiler...
- Bazı kayıplar vardır ki ifadesi mümkün olmaz, sanki bir parçamızı alıp götürür. Pazar günü emekçi bir abimizi, bir değerimizi, bir rengimizi, “bu ülkede barışı savunan bir kişi bile kalsa umut vardır” diyen, savunduğu değerlerin bedelini...
- Bu yıl 1 Mayıs’ta Kadıköy’de yan yanaydık! Yağmur da yağdı, çamur da vardı ama biz çocuk, yaşlı, genç, engelli, üniversiteli, liseli, emekli, kadın, işçi, emekçi oradaydık. Omuz omuza, yürek yüreğeydik…
- İzmir’de belediye işçileri birbiri ardına greve çıkıyor. Narlıdere Belediyesi işçileri 6 Mayısta grev başlattı, bir gün sonra talepleri kabul edildi. Konak Belediyesi işçileri ise 7 Mayısta greve çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan...
- Bu 1 Mayıs’a kızım, torunum ve oğlumla katıldım. 1 Mayıs alanında çocuklarımın da yanımda olmasının heyecanımı ve mutluluğumu arttırdığını belirtmek isterim. Ben her yıl 1 Mayıs’a UİD-DER’le katılıyorum ve her zaman çok heyecanlanıyorum.
- TÜPRAŞ Rafineri'de kendilerine haber verilmeden taleplerinin çok altında zam oranlarına ve 3 yıllık sözleşmeye imza atılmasına tepki gösteren işçiler üretimi durdurarak, yürüyüş yaparak sözleşmeyi protesto etti.
- Hiçbir şey siyaset üstü değildir. Ekmekten suya, yediğimiz peynirin kalitesinden oturduğumuz evin sağlamlığına kadar her şey siyasetin içindedir. İş cinayetlerini “kader” diye yutturanlar, depremleri de “fıtrat” diye anlatıyorlar.
- Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde olan belediyeler ile petrokimya sektöründeki fabrikalarda birer birer grev kararları alınıyor. İzmir’de Narlıdere Belediyesi işçileri grevin ilk gününde kazanım elde ederken Konak Belediyesinde 7 Mayısta grev...
- İşçi sınıfının 8 saatlik işgünü mücadelesi 1889’dan önce başlamıştı. Ancak 1 Mayıs 1889’da, 8 saat çalışma, 8 saat dinlenme ve 8 saat canımızın istediğini yapma talebiyle kitlesel olarak alanlara çıkıldı. 1 Mayıs bu başkaldırının ve daha adil bir...