Buradasınız
Dünyada Milyonlarca İşçi 1 Mayıs’ta Alanlardaydı

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta işçiler tüm dünyada alanlardaki yerlerini aldılar. Tüm dünyada işçiler işsizliğe ve yoksulluğa karşı sloganlarını yükselttiler, tasarruf tedbirleri adı altında yapılan saldırıların son bulmasını istediler.
Ekonomik kriz nedeniyle milyonlarca işçinin yaşam ve çalışma şartları, özellikle Avrupa ülkelerinde çok geriye gitmiş durumda. Fabrikalar kapanıyor, işçiler işsiz kalıyor. İşsiz işçilerin sayısı her geçen gün artıyor. Tasarruf tedbirleri adı altında yapılan saldırılarla işçilerin kazanılmış hakları yok ediliyor. Vergiler yükseltiliyor, ücretler düşürülüyor, hayat pahalılığı artıyor. İşçiler, bu 1 Mayıs’ta da patronlar ve onların yanında saf tutan hükümetlerin politikalarını, kapitalist sömürüyü ve savaşı protesto ettiler. Daha iyi yaşam koşulları talep eden işçiler, aynı zamanda işyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasını da talep ettiler.
Bangladeş
Geçtiğimiz günlerde bir binanın çökmesinin ardından 402 işçi kardeşimiz hayatını kaybetmiş, 2 bin 500 işçi ise yaralanmıştı. Ölenlerin arasında bulunan ve kimliği belirlenemeyen 18 işçi de 1 Mayıs’ta toprağa verildi. Bangladeşli işçiler bu 1 Mayıs’ta ölen kardeşleri için alanlara çıktılar. İşçi sağlığı ve işçi güvenliği önlemlerinin alınmasını talep ettiler. Feci kazada ölenlerin ailelerine tazminat ödenmesini, sorumlularınsa cezalandırılmasını istediler.
Kölece çalışma koşullarına, yok sayılmaya, değer görmemeye karşı “Biz Varız!” diyen işçiler, artık böyle katliamlarda ölmek istemediklerini haykırdılar. “Katilleri asın, fabrika sahiplerini asın” sloganlarıyla yürüdüler.
Filipinler
Manila’da bir araya gelen kitleler iş güvencesi talep ettiler. Sözleşmeli ve geçici işçiliğin kaldırılmasını, kadro güvencesinin verilmesini, ücretlerin yükseltilmesini istediler.
Kamboçya
Başkent Phnom Penh’te bir araya gelen işçiler, asgari ücretin yükseltilmesini talep ettiler. Başkentte 5 bin tekstil işçisi ücretlerinin artırılması, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve sendikalara üye olabilme hakkının tanınması talebiyle 1 Mayıs alanını doldurdular.
Rusya
1 Mayıs’ta Rusya’da 1,5 milyon kişinin katılımıyla bir yürüyüş gerçekleşti. St. Petersburg’ta gerçekleştirilen yürüyüşte, attıkları sloganlarla işçiler, ekonomik ve siyasal taleplerini haykırdılar. Yapılan konuşmalarda hayat pahalılığına, iş kazalarına ve düşük ücretlere karşı mücadele çağrısı yapıldı. İşçiler, ellerinde işçi sınıfının önderlerinden Lenin resimleri taşıdılar.
Endonezya
Başkent Jakarta’da binlerce işçi başbakanlık sarayının önünde sloganlarıyla toplandılar. On binlerce işçi özellikle Jakarta’nın sanayi bölgelerinde asgari ücretin yükseltilmesini, daha iyi ücret ve daha iyi çalışma koşulları talep ettiler.
Hindistan
Hindistan’da yüz binlerce işçi alanlara çıkarak protesto gösterileri yaptılar. Pek çok kentte gerçekleştirilen gösterilerde işçiler ve bağlı oldukları sendikalar, 2014’te yapılacak genel seçimler yaklaşırken taleplerini ortaya koydular ve hükümeti protesto ettiler.
Mısır
Mısır’da kadın-erkek yüz binlerce işçi alanlardaki yerini coşkuyla ve mücadele azmiyle aldı. Tahrir Meydanı’nda bir araya gelen kitleler, temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri iyi bir ücret, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve sosyal adaletin sağlanmasını istediler. Aynı zamanda örgütlenme özgürlüğü ve grev hakkının da sağlanmasını isteyen işçiler, grev hakkını kullandıkları için tutuklanan işçilerin de serbest bırakılmasını talep etiler.
Çin
Çin’de 1 Mayıs nedeniyle 3 günlük resmi tatil uygulandı. İşçiler, aileleriyle beraber bayramlarını meydanlarda ve parklarda kutladılar. Hong Kong’da 5 bin işçi grevdeki tersane işçileriyle dayanışmak için yürüdü.
İspanya
Madrid’de yürüyen binlerce işçi bayrakları, pankartları ve flamalarıyla kapitalist “reformlar hırsızlıktır”, “tasarruf tedbirleri öldürür” dediler. İspanya’da işsizlik oranı %27’ye yükseldi. Yani 6 milyon işçi işsiz durumda. “Hükümet utanmalıdır” diyen işçiler, “Ekmek ve Adil Bir Ücret” talep ettiler. Büyük şirketleri ve bankaları kurtarmak için harcanan paraların hesabını sordular.
İtalya
İtalya’da da işsizlik yükselmiş durumda. Mart ayında %11’e çıkan işsizlik, özellikle gençler arasında %40’a ulaştı. Şubat ayında yapılan seçimlerin ardından gelen belirsizlik de işçilerin öfkesini arttırdı. Roma’da ve pek çok kentte toplanan işçiler, protesto gösterileri düzenlediler. Ülkedeki emek politikalarına karşı öfkelerini ortaya koydular.
Yunanistan
Yunanistan 1 Mayıs’ı genel grevle karşıladı. Bankalar, hastaneler çalışmadı. Tren ve vapur seferleri iptal edildi. Kamu ve özel sektör kurumları, fabrikalar kapandı. “Köle Olma! Sokaklara Çık!” diyen işçiler, parlamento binası önünde protesto gösterileri yaptılar. Atina’da 50 bine yakın işçinin katıldığı gösteride kemer sıkma politikaları ve yüksek vergiler protesto edildi.
Fransa
Fransa’da 1 Mayıs gösterilerine, başbakanın yeni çalışma yasasının protesto edilmesi damgasını vurdu. Yeni yasa işçilerin kazanılmış haklarını budayacak ve sendikaların gücünü kısıtlayacak. Sosyal güvenceyi, iş güvencesini sınırlayan yasa işçilerin büyük tepkisiyle karşılaştı ve 1 Mayıs gösterilerinde bu yasaya karşı mücadele azmi öne çıktı.
Almanya
Alman Sendikalar Birliği’nin değişik kentlerdeki kutlamalarında yüz binlerce işçi ve emekçi daha iyi iş, daha iyi emeklilik ve sosyal Avrupa sloganlarını öne çıkarttılar. Ücretlerin yükseltilmesi ve sözleşmeli işlerde çalışanlara eşit ücret verilmesi talep edildi. Krize çözüm olarak dayatılan kemer sıkma politikaları protesto edildi.
Portekiz
Portekiz’de ekonomik krizin derinleşmesiyle IMF, Avrupa Birliği ve hükümet, elbirliğiyle işçi ve emekçilerin yaşamlarını giderek daha çok zorlaştırıyorlar. 1 Mayıs’ın arifesinde hükümet daha fazla bütçe kesintisi yapacağını açıkladı. Binlerce işçi ve emekçi Lizbon’da hükümeti ve saldırılarını protesto ettiler.
Amerika
ABD’de binlerce işçi daha iyi yaşam ve çalışma koşulları talep etti. Göçmen işçilerin oturma ve çalışma haklarının verilmesini istediler. Son beş yılda Amerika’dan bir milyon göçmen işçi sınır dışı edildi. New York’ta Wall Street’i İşgal Et hareketi üyeleri, sendikalar ve göçmen işçiler için mücadele eden gruplar bir araya geldi. Seattle’da polisin göstericilere müdahale etmesinin ardından çatışmalar yaşandı. Ses bombası ve biber gazı kullanan polislere taşlarla karşılık verildi. 18 kişi tutuklandı.THY’de Grev 15 Mayısta!
İşçi Kardeş Kara Propagandaya Kanma!
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
- ABD, İspanya ve İtalya’da Emekçiler Meydanlarda
- İşçilerin Kemer Sıkma Politikalarına ve Anti-Demokratik Uygulamalara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Sırbistan’da Hükümet Düştü!
- Sırbistan’da Tarihi Protesto Gösterisi
- İngiltere’de On Binler Yeniden Meydanlarda!
- Örgütlüysek Her Şeyiz!
- Almanya’da Havayolu İşçileri Uyarı Grevi Yaptı
- Dünya Meydanlarında Emekçi Kadınlar: Şiddete, Baskıya, Sömürüye, Emperyalist Savaşa Son!
- Gürcistan’da Maden İşçileri Ayakta!
- Kadınıyla Genciyle İşçi Sınıfı Mücadeleyi ve Umudu Büyütüyor!
- Finlandiya’da Birçok Sektörden İşçiler Grevde
- İngiltere’de Yükselen Ses: “Gazze’den Elinizi Çekin!”
- Almanya’da Yükseltilen Irkçılığa Karşı Kitlesel Eylemler
- Örgütlü İşçiler Unutmuyor, Hesap Soruyor! Sömürüye ve Haksızlıklara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere, ABD ve Sırbistan’da Mücadele Sürüyor
- Dünya İşçi Sınıfı Yeni Yıla Mücadeleyle Girdi
- Güney Kore’de Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı, Mücadele Devam Ediyor
- Güney Kore’de Devlet Başkanına Karşı Protestolar Devam Ediyor
Son Eklenenler
- İzmir’de Tekgıda-İş Sendikasının örgütlü olduğu Oryantal Tütün Paketleme (OTP), TTL Tütün ve Sunel Tütün fabrikalarında süren grevler anlaşmayla sonuçlandı. Genel-İş Sendikasında örgütlü İzmir Konak Belediyesine bağlı MER-BEL işçileri düşük ücret...
- Dünyada ve Türkiye’de olup bitenler üzerine sohbet ederken genç bir işçi kardeşimiz, “valla artık haberlere bakmıyorum, zaten benim kendi derdim başımdan aşkın” dedi. Aslında hepimizin derdi başından aşkın. Ama belki de bu nedenle çevremizdeki...
- Sömürüye başkaldırının sembolü, tüm dünya işçilerinin ortak duygularla ve taleplerle alanlara çıktığı, evrensel bir mücadele günü olan 1 Mayıs yaklaşıyor. Yüreği 1 Mayıs coşkusuyla, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya özlemiyle çarpan tüm işçilere selam...
- 2 Nisan 2024’te İstanbul Beşiktaş’ta Masquerade isimli gece kulübünde çıkan yangında 29 işçi yaşamını yitirmişti. Aileler aradan geçen bir senede adaletin sağlanmamış olmasına, asli kusurluların tutuklanmamasına tepkili. Mahkemeye sunulan ikinci...
- Arjantin’de faşist devlet başkanı Javier Milei’nin 2023 yılı sonunda iktidara gelmesinden bu yana işçiler üçüncü kez genel greve çıktı. Genel İş Konfederasyonu’nun (CGT) çağrısıyla 10 Nisan Perşembe günü ülke çapında 24 saatlik grev gerçekleşti....
- Panayırdaki gösteri için adam avazı çıktığı kadar bağırarak müşteri çekmek istiyormuş ama gösteri o kadar kötüymüş ki kimse adama kanıp gösteriye gitmiyormuş. Panayır açılalı epey olmuştur ve çığırtkana kanarak girenlerin söyledikleri de kulaktan...
- İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs yaklaşıyor. Peki, hangi koşullarda karşılıyoruz 1 Mayıs’ı? İşçiler, emekçiler olarak hepimiz ağırlaşan sorunlarımızın çözülmesini, üzerimizdeki baskının hafiflemesini istiyoruz....
- Kocaeli Gebze’de bulunan Alman sermayeli Erlau Metal fabrikasında işçiler, Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No’lu Şube’de örgütlendi. Sendika yakın zamanda Çalışma Bakanlığından yetki belgesini almasına rağmen işveren yetki itirazında bulundu....
- Kasım 2024’te Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer tutuklanarak görevden alınmış ve ardından belediyeye kayyum atanmıştı. İşçiler üzerinde baskı uygulayan kayyum yönetiminin tazminatlarını ödemeden, haklı gerekçe göstermeden pek çok işçiyi...
- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) geçtiğimiz hafta Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme sonuçlarını açıkladı. Sonuçların açıklanmasının ardından eğitim sendikaları atamaların ölçülebilir ve somut...
- Gerek dünyada gerekse yaşadığımız ülkede öyle olaylar, öyle gelişmeler yaşanıyor ki ilk bakışta her şey çok bilinmeyenli bir matematik denklemi gibi karmaşık ve anlaşılmaz görünebilir. Nasıl ki matematikte karmaşık problemleri çözebilmek için...
- İrfan Yalçın’ın “Ölümün Ağzı” romanı, 1940’lı yıllarda Zonguldak köylüsünün “mükellef” adı altında bedavaya çalıştırıldığını belgeleyen bir tanıklıktır. Dönemin tek partili rejiminde, İsmet İnönü madeni teftişe gittiğinde, karşısına dizilen...
- Ha geldi, ha gelecek, yok yok bu sene gelmeyecek derken Yaren leylek Bursa’nın Karacabey ilçesinde, Uluabat Gölünün kıyısında balıkçı Âdem amcayla buluştu. On dört yıllık dostluk! Adı gibi yarenlik yapıyor Âdem amcaya. Aslında kimsenin haberi...