Buradasınız
Dünyada Milyonlarca İşçi 1 Mayıs’ta Alanlardaydı

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta işçiler tüm dünyada alanlardaki yerlerini aldılar. Tüm dünyada işçiler işsizliğe ve yoksulluğa karşı sloganlarını yükselttiler, tasarruf tedbirleri adı altında yapılan saldırıların son bulmasını istediler.
Ekonomik kriz nedeniyle milyonlarca işçinin yaşam ve çalışma şartları, özellikle Avrupa ülkelerinde çok geriye gitmiş durumda. Fabrikalar kapanıyor, işçiler işsiz kalıyor. İşsiz işçilerin sayısı her geçen gün artıyor. Tasarruf tedbirleri adı altında yapılan saldırılarla işçilerin kazanılmış hakları yok ediliyor. Vergiler yükseltiliyor, ücretler düşürülüyor, hayat pahalılığı artıyor. İşçiler, bu 1 Mayıs’ta da patronlar ve onların yanında saf tutan hükümetlerin politikalarını, kapitalist sömürüyü ve savaşı protesto ettiler. Daha iyi yaşam koşulları talep eden işçiler, aynı zamanda işyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasını da talep ettiler.
Bangladeş
Geçtiğimiz günlerde bir binanın çökmesinin ardından 402 işçi kardeşimiz hayatını kaybetmiş, 2 bin 500 işçi ise yaralanmıştı. Ölenlerin arasında bulunan ve kimliği belirlenemeyen 18 işçi de 1 Mayıs’ta toprağa verildi. Bangladeşli işçiler bu 1 Mayıs’ta ölen kardeşleri için alanlara çıktılar. İşçi sağlığı ve işçi güvenliği önlemlerinin alınmasını talep ettiler. Feci kazada ölenlerin ailelerine tazminat ödenmesini, sorumlularınsa cezalandırılmasını istediler.
Kölece çalışma koşullarına, yok sayılmaya, değer görmemeye karşı “Biz Varız!” diyen işçiler, artık böyle katliamlarda ölmek istemediklerini haykırdılar. “Katilleri asın, fabrika sahiplerini asın” sloganlarıyla yürüdüler.
Filipinler
Manila’da bir araya gelen kitleler iş güvencesi talep ettiler. Sözleşmeli ve geçici işçiliğin kaldırılmasını, kadro güvencesinin verilmesini, ücretlerin yükseltilmesini istediler.
Kamboçya
Başkent Phnom Penh’te bir araya gelen işçiler, asgari ücretin yükseltilmesini talep ettiler. Başkentte 5 bin tekstil işçisi ücretlerinin artırılması, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve sendikalara üye olabilme hakkının tanınması talebiyle 1 Mayıs alanını doldurdular.
Rusya
1 Mayıs’ta Rusya’da 1,5 milyon kişinin katılımıyla bir yürüyüş gerçekleşti. St. Petersburg’ta gerçekleştirilen yürüyüşte, attıkları sloganlarla işçiler, ekonomik ve siyasal taleplerini haykırdılar. Yapılan konuşmalarda hayat pahalılığına, iş kazalarına ve düşük ücretlere karşı mücadele çağrısı yapıldı. İşçiler, ellerinde işçi sınıfının önderlerinden Lenin resimleri taşıdılar.
Endonezya
Başkent Jakarta’da binlerce işçi başbakanlık sarayının önünde sloganlarıyla toplandılar. On binlerce işçi özellikle Jakarta’nın sanayi bölgelerinde asgari ücretin yükseltilmesini, daha iyi ücret ve daha iyi çalışma koşulları talep ettiler.
Hindistan
Hindistan’da yüz binlerce işçi alanlara çıkarak protesto gösterileri yaptılar. Pek çok kentte gerçekleştirilen gösterilerde işçiler ve bağlı oldukları sendikalar, 2014’te yapılacak genel seçimler yaklaşırken taleplerini ortaya koydular ve hükümeti protesto ettiler.
Mısır
Mısır’da kadın-erkek yüz binlerce işçi alanlardaki yerini coşkuyla ve mücadele azmiyle aldı. Tahrir Meydanı’nda bir araya gelen kitleler, temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri iyi bir ücret, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve sosyal adaletin sağlanmasını istediler. Aynı zamanda örgütlenme özgürlüğü ve grev hakkının da sağlanmasını isteyen işçiler, grev hakkını kullandıkları için tutuklanan işçilerin de serbest bırakılmasını talep etiler.
Çin
Çin’de 1 Mayıs nedeniyle 3 günlük resmi tatil uygulandı. İşçiler, aileleriyle beraber bayramlarını meydanlarda ve parklarda kutladılar. Hong Kong’da 5 bin işçi grevdeki tersane işçileriyle dayanışmak için yürüdü.
İspanya
Madrid’de yürüyen binlerce işçi bayrakları, pankartları ve flamalarıyla kapitalist “reformlar hırsızlıktır”, “tasarruf tedbirleri öldürür” dediler. İspanya’da işsizlik oranı %27’ye yükseldi. Yani 6 milyon işçi işsiz durumda. “Hükümet utanmalıdır” diyen işçiler, “Ekmek ve Adil Bir Ücret” talep ettiler. Büyük şirketleri ve bankaları kurtarmak için harcanan paraların hesabını sordular.
İtalya
İtalya’da da işsizlik yükselmiş durumda. Mart ayında %11’e çıkan işsizlik, özellikle gençler arasında %40’a ulaştı. Şubat ayında yapılan seçimlerin ardından gelen belirsizlik de işçilerin öfkesini arttırdı. Roma’da ve pek çok kentte toplanan işçiler, protesto gösterileri düzenlediler. Ülkedeki emek politikalarına karşı öfkelerini ortaya koydular.
Yunanistan
Yunanistan 1 Mayıs’ı genel grevle karşıladı. Bankalar, hastaneler çalışmadı. Tren ve vapur seferleri iptal edildi. Kamu ve özel sektör kurumları, fabrikalar kapandı. “Köle Olma! Sokaklara Çık!” diyen işçiler, parlamento binası önünde protesto gösterileri yaptılar. Atina’da 50 bine yakın işçinin katıldığı gösteride kemer sıkma politikaları ve yüksek vergiler protesto edildi.
Fransa
Fransa’da 1 Mayıs gösterilerine, başbakanın yeni çalışma yasasının protesto edilmesi damgasını vurdu. Yeni yasa işçilerin kazanılmış haklarını budayacak ve sendikaların gücünü kısıtlayacak. Sosyal güvenceyi, iş güvencesini sınırlayan yasa işçilerin büyük tepkisiyle karşılaştı ve 1 Mayıs gösterilerinde bu yasaya karşı mücadele azmi öne çıktı.
Almanya
Alman Sendikalar Birliği’nin değişik kentlerdeki kutlamalarında yüz binlerce işçi ve emekçi daha iyi iş, daha iyi emeklilik ve sosyal Avrupa sloganlarını öne çıkarttılar. Ücretlerin yükseltilmesi ve sözleşmeli işlerde çalışanlara eşit ücret verilmesi talep edildi. Krize çözüm olarak dayatılan kemer sıkma politikaları protesto edildi.
Portekiz
Portekiz’de ekonomik krizin derinleşmesiyle IMF, Avrupa Birliği ve hükümet, elbirliğiyle işçi ve emekçilerin yaşamlarını giderek daha çok zorlaştırıyorlar. 1 Mayıs’ın arifesinde hükümet daha fazla bütçe kesintisi yapacağını açıkladı. Binlerce işçi ve emekçi Lizbon’da hükümeti ve saldırılarını protesto ettiler.
Amerika
ABD’de binlerce işçi daha iyi yaşam ve çalışma koşulları talep etti. Göçmen işçilerin oturma ve çalışma haklarının verilmesini istediler. Son beş yılda Amerika’dan bir milyon göçmen işçi sınır dışı edildi. New York’ta Wall Street’i İşgal Et hareketi üyeleri, sendikalar ve göçmen işçiler için mücadele eden gruplar bir araya geldi. Seattle’da polisin göstericilere müdahale etmesinin ardından çatışmalar yaşandı. Ses bombası ve biber gazı kullanan polislere taşlarla karşılık verildi. 18 kişi tutuklandı.THY’de Grev 15 Mayısta!
İşçi Kardeş Kara Propagandaya Kanma!
- İspanya’da Metal İşçileri Grevde
- Dünya Meydanlarında Emperyalist Savaşa Hayır Sesleri Yükseliyor
- İtalya’da Savaşa Karşı Genel Grev ve Protesto
- Dünya Meydanlarında Milyonların Sesi
- Filistinli İşçi ve Emekçilerle Uluslararası Dayanışma Büyüyor
- ABD’de Göçmen Karşıtlığına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- İngiltere’de İşçiler Kemer Sıkma ve Savaş Politikalarına Karşı Meydanlarda
- İsveçli Liman İşçileri İsrail Zulmüne ve Sendikal Baskılara Hayır Diyor!
- Madrid Ayakta: “Sağlık Haktır, Satılamaz!”
- Hollanda’da 100 Bin Kişi Filistin Halkı İçin Yürüdü
- Nakba’nın 77. Yılında İngiltere’de Yüzbinler Meydanlara Çıktı
- Peru ve Almanya’da Grev, İspanya’da Protesto
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
- ABD, İspanya ve İtalya’da Emekçiler Meydanlarda
- İşçilerin Kemer Sıkma Politikalarına ve Anti-Demokratik Uygulamalara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Sırbistan’da Hükümet Düştü!
- Sırbistan’da Tarihi Protesto Gösterisi
- İngiltere’de On Binler Yeniden Meydanlarda!
- Örgütlüysek Her Şeyiz!
Son Eklenenler
- UİD-DER’in 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin 55. yıldönümünde gerçekleştirdiği “15-16 Haziran: Gelenekten Geleceğe: Umut Örgütlü Mücadelede!” etkinliğine farklı sektörlerden yüzlerce işçi katıldı. Etkinliğe katılan konuklar arasında; unutulmaz...
- Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasının 25 Haziranda başlattığı Büyük Öğretmen Yürüyüşünü gerçekleştiren ve bugün Ankara’ya ulaşan öğretmenlerin önü Ziya Gökalp Caddesi üzerinde polis barikatıyla kesildi. Talepleri için yürüyüşlerini Milli Eğitim...
- 31 Mart 2024’te yapılan yerel seçimlerin ardından İzmir Çiğli Belediyesinde çalışan 147 işçi tasarruf bahanesiyle işten atılmış, yürütülen mücadele sonucu işçilerin bir kısmının işe iadesi yapılmıştı. Verilen tüm sözlere rağmen işe iadesi yapılmayan...
- Bu yıl 1 milyondan fazla öğrenci LGS sınavına, 2,5 milyon öğrenci YKS sınavına girmek için başvuru yaptı. Her yıl milyonlarca çocuk ve genç, aileleriyle birlikte sınav stresiyle baş etmeye çalışıyor. Çocuklarının geleceğine yönelik kaygı duyan...
- Artan fiyatlar karşısında alım gücümüz düşmeye devam ediyor. Enflasyonun artış hızının azaldığı söyleniyor ama bu, fiyatların düşmesi anlamına gelmiyor. Yaz meyveleri tezgâhlara çıktı ama kilosu 150-200 liraya varan fiyatlar yüzünden alamıyoruz....
- 15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişi, cesaretini, onurunu ve örgütlü gücünü kuşanmış Türkiye işçi sınıfının tarihe kazıdığı iki büyük gün… İşçi sınıfının tarihsel mücadele mirasını yaşatmak ve bu mirastan güç alarak işçilerin birliğini büyütmek...
- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde en kötüsünü geride bıraktığımızı söyledi ve “2026 yılı, refahın daha çok hissedildiği, fırsatların genişlediği ve ekonomik güvenin pekiştiği bir yıl olacak” dedi. Yıllardır iktidar sözcülerinden...
- Özel Okul Öğretmenleri Sendikası üyesi öğretmenlerin Büyük Öğretmen Yürüyüşü 3. gününde devam ederken, 27 Haziranda Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması yapıldı. Aynı gün Haber-Sen Türkiye genelinde yaptığı basın açıklamalarında...
- Sevgili Polonez işçisi kardeşlerim, Dayanışma TV’de yayınlanan “146+Bir Polonez Bir İşçi Direnişinin Kalbinden” belgeselinizi büyük bir dikkatle izledim. Belgeseldeki her bir kare, her bir sözünüz direnişinizin gün gün örülmüş gerçek hikâyesini...
- “Gerçeğin içinden, sınıfın penceresinden” şiarıyla yayın yapan Dayanışma TV, işçi sınıfının ilham verici mücadelelerini belgelemeye, bu mücadelelerin işçi sınıfının ortak deneyimi haline getirilmesi çabasına katkı sunmaya devam ediyor. Dayanışma TV...
- Türk-İş’e bağlı sendikalarda örgütlü kamu işçileri, 2025-2026 yılı toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde siyasi iktidarın yüzde 16’lık sefalet zammı dayatmasına karşı 26 Haziranda Türkiye genelinde yarım gün iş bıraktı. Türkiye Sağlık-İş Sendikasına...
- İspanya’nın güneyinde bulunan sanayi kenti Cadiz’de yaklaşık 30 bin metal işçisi grevde. 18-19 Haziranda 2 günlük grevlerinin ardından talepleri karşılanmayan işçiler 23 Hazirandan bu yana süresiz grevdeler. CCOO ve UGT sendikalarına üye işçiler,...
- Gençlik dönemi, insan hayatının en heyecanlı, en meraklı ve en enerjik zamanlarıdır derler. Bu yönleriyle gençlik bir nehre benzetilebilir; coşkulu, yönünü arayan, bazen de önüne çıkan taşlara çarpa çarpa yolunu bulan… Bazen hızlı, bazen yavaş akar...