Buradasınız
Dünyada Milyonlarca İşçi 1 Mayıs’ta Alanlardaydı
İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta işçiler tüm dünyada alanlardaki yerlerini aldılar. Tüm dünyada işçiler işsizliğe ve yoksulluğa karşı sloganlarını yükselttiler, tasarruf tedbirleri adı altında yapılan saldırıların son bulmasını istediler.
Ekonomik kriz nedeniyle milyonlarca işçinin yaşam ve çalışma şartları, özellikle Avrupa ülkelerinde çok geriye gitmiş durumda. Fabrikalar kapanıyor, işçiler işsiz kalıyor. İşsiz işçilerin sayısı her geçen gün artıyor. Tasarruf tedbirleri adı altında yapılan saldırılarla işçilerin kazanılmış hakları yok ediliyor. Vergiler yükseltiliyor, ücretler düşürülüyor, hayat pahalılığı artıyor. İşçiler, bu 1 Mayıs’ta da patronlar ve onların yanında saf tutan hükümetlerin politikalarını, kapitalist sömürüyü ve savaşı protesto ettiler. Daha iyi yaşam koşulları talep eden işçiler, aynı zamanda işyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasını da talep ettiler.
Bangladeş
Geçtiğimiz günlerde bir binanın çökmesinin ardından 402 işçi kardeşimiz hayatını kaybetmiş, 2 bin 500 işçi ise yaralanmıştı. Ölenlerin arasında bulunan ve kimliği belirlenemeyen 18 işçi de 1 Mayıs’ta toprağa verildi. Bangladeşli işçiler bu 1 Mayıs’ta ölen kardeşleri için alanlara çıktılar. İşçi sağlığı ve işçi güvenliği önlemlerinin alınmasını talep ettiler. Feci kazada ölenlerin ailelerine tazminat ödenmesini, sorumlularınsa cezalandırılmasını istediler.
Kölece çalışma koşullarına, yok sayılmaya, değer görmemeye karşı “Biz Varız!” diyen işçiler, artık böyle katliamlarda ölmek istemediklerini haykırdılar. “Katilleri asın, fabrika sahiplerini asın” sloganlarıyla yürüdüler.
Filipinler
Manila’da bir araya gelen kitleler iş güvencesi talep ettiler. Sözleşmeli ve geçici işçiliğin kaldırılmasını, kadro güvencesinin verilmesini, ücretlerin yükseltilmesini istediler.
Kamboçya
Başkent Phnom Penh’te bir araya gelen işçiler, asgari ücretin yükseltilmesini talep ettiler. Başkentte 5 bin tekstil işçisi ücretlerinin artırılması, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve sendikalara üye olabilme hakkının tanınması talebiyle 1 Mayıs alanını doldurdular.
Rusya
1 Mayıs’ta Rusya’da 1,5 milyon kişinin katılımıyla bir yürüyüş gerçekleşti. St. Petersburg’ta gerçekleştirilen yürüyüşte, attıkları sloganlarla işçiler, ekonomik ve siyasal taleplerini haykırdılar. Yapılan konuşmalarda hayat pahalılığına, iş kazalarına ve düşük ücretlere karşı mücadele çağrısı yapıldı. İşçiler, ellerinde işçi sınıfının önderlerinden Lenin resimleri taşıdılar.
Endonezya
Başkent Jakarta’da binlerce işçi başbakanlık sarayının önünde sloganlarıyla toplandılar. On binlerce işçi özellikle Jakarta’nın sanayi bölgelerinde asgari ücretin yükseltilmesini, daha iyi ücret ve daha iyi çalışma koşulları talep ettiler.
Hindistan
Hindistan’da yüz binlerce işçi alanlara çıkarak protesto gösterileri yaptılar. Pek çok kentte gerçekleştirilen gösterilerde işçiler ve bağlı oldukları sendikalar, 2014’te yapılacak genel seçimler yaklaşırken taleplerini ortaya koydular ve hükümeti protesto ettiler.
Mısır
Mısır’da kadın-erkek yüz binlerce işçi alanlardaki yerini coşkuyla ve mücadele azmiyle aldı. Tahrir Meydanı’nda bir araya gelen kitleler, temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri iyi bir ücret, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve sosyal adaletin sağlanmasını istediler. Aynı zamanda örgütlenme özgürlüğü ve grev hakkının da sağlanmasını isteyen işçiler, grev hakkını kullandıkları için tutuklanan işçilerin de serbest bırakılmasını talep etiler.
Çin
Çin’de 1 Mayıs nedeniyle 3 günlük resmi tatil uygulandı. İşçiler, aileleriyle beraber bayramlarını meydanlarda ve parklarda kutladılar. Hong Kong’da 5 bin işçi grevdeki tersane işçileriyle dayanışmak için yürüdü.
İspanya
Madrid’de yürüyen binlerce işçi bayrakları, pankartları ve flamalarıyla kapitalist “reformlar hırsızlıktır”, “tasarruf tedbirleri öldürür” dediler. İspanya’da işsizlik oranı %27’ye yükseldi. Yani 6 milyon işçi işsiz durumda. “Hükümet utanmalıdır” diyen işçiler, “Ekmek ve Adil Bir Ücret” talep ettiler. Büyük şirketleri ve bankaları kurtarmak için harcanan paraların hesabını sordular.
İtalya
İtalya’da da işsizlik yükselmiş durumda. Mart ayında %11’e çıkan işsizlik, özellikle gençler arasında %40’a ulaştı. Şubat ayında yapılan seçimlerin ardından gelen belirsizlik de işçilerin öfkesini arttırdı. Roma’da ve pek çok kentte toplanan işçiler, protesto gösterileri düzenlediler. Ülkedeki emek politikalarına karşı öfkelerini ortaya koydular.
Yunanistan
Yunanistan 1 Mayıs’ı genel grevle karşıladı. Bankalar, hastaneler çalışmadı. Tren ve vapur seferleri iptal edildi. Kamu ve özel sektör kurumları, fabrikalar kapandı. “Köle Olma! Sokaklara Çık!” diyen işçiler, parlamento binası önünde protesto gösterileri yaptılar. Atina’da 50 bine yakın işçinin katıldığı gösteride kemer sıkma politikaları ve yüksek vergiler protesto edildi.
Fransa
Fransa’da 1 Mayıs gösterilerine, başbakanın yeni çalışma yasasının protesto edilmesi damgasını vurdu. Yeni yasa işçilerin kazanılmış haklarını budayacak ve sendikaların gücünü kısıtlayacak. Sosyal güvenceyi, iş güvencesini sınırlayan yasa işçilerin büyük tepkisiyle karşılaştı ve 1 Mayıs gösterilerinde bu yasaya karşı mücadele azmi öne çıktı.
Almanya
Alman Sendikalar Birliği’nin değişik kentlerdeki kutlamalarında yüz binlerce işçi ve emekçi daha iyi iş, daha iyi emeklilik ve sosyal Avrupa sloganlarını öne çıkarttılar. Ücretlerin yükseltilmesi ve sözleşmeli işlerde çalışanlara eşit ücret verilmesi talep edildi. Krize çözüm olarak dayatılan kemer sıkma politikaları protesto edildi.
Portekiz
Portekiz’de ekonomik krizin derinleşmesiyle IMF, Avrupa Birliği ve hükümet, elbirliğiyle işçi ve emekçilerin yaşamlarını giderek daha çok zorlaştırıyorlar. 1 Mayıs’ın arifesinde hükümet daha fazla bütçe kesintisi yapacağını açıkladı. Binlerce işçi ve emekçi Lizbon’da hükümeti ve saldırılarını protesto ettiler.
Amerika
ABD’de binlerce işçi daha iyi yaşam ve çalışma koşulları talep etti. Göçmen işçilerin oturma ve çalışma haklarının verilmesini istediler. Son beş yılda Amerika’dan bir milyon göçmen işçi sınır dışı edildi. New York’ta Wall Street’i İşgal Et hareketi üyeleri, sendikalar ve göçmen işçiler için mücadele eden gruplar bir araya geldi. Seattle’da polisin göstericilere müdahale etmesinin ardından çatışmalar yaşandı. Ses bombası ve biber gazı kullanan polislere taşlarla karşılık verildi. 18 kişi tutuklandı.THY’de Grev 15 Mayısta!
İşçi Kardeş Kara Propagandaya Kanma!
- İngiltere’de İşçi ve Öğrenci ‘Filistin için İşyeri Eylem Günü’nde Birleşti
- İspanya’da On Binlerce Emekçi Artan Kira Fiyatlarını Protesto Etti
- Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dünyadan Eylemler
- Yunanistan’da Kitlesel Genel Grev
- Fransa’da Demiryolu İşçileri İş Bıraktı
- Gürcistan’da Binlerce Maden İşçisi İşsiz Bırakıldı
- İspanya’da Emekçiler: Bizim Üzerimizde Çamur, Sizin Elinizde Kan Var!
- İngiltere’de On Binler Filistin Halkı İçin Yeniden Meydanlara Çıktı
- İspanya’da Sel Felaketinde Can Kaybı Yükseliyor
- Dünya İşçi Sınıfının Yoksulluğa, Hak Gasplarına ve Emperyalist Savaşa Karşı Mücadelesi Devam Ediyor!
- Yunanistan Liman İşçileri İsrail’e Silah Sevkiyatını Engelledi
- İtalya’da Ulaşım, Liman ve Otomotiv İşçileri Grev Yaptı
- İspanya’da Emekçiler Yüksek Kiralara Karşı Meydanlara Çıktı
- Avrupa İşçi Sınıfı Emperyalist Savaşı Protestoya Devam Ediyor
- Savaşın Birinci Yılında Dünya İşçi Sınıfı “Emperyalist Savaşa Hayır’ Diyor
- ABD’de Liman İşçilerinden Kitlesel Grev
- Fransa’da İşçiler Greve Gitti
- İsrail’in Gazze ve Lübnan’daki Saldırıları Dünyanın Dört Bir Yanında Protesto Edildi
- İşçiler Yoksullaştırma Politikalarına Karşı Mücadele Ediyor
- İran’da Maden Faciası: Kapitalizm Can Almaya Devam Ediyor
Son Eklenenler
- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) 30 Kasımda Ankara Tandoğan Meydanında “Geçinemiyoruz! Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz” şiarıyla miting düzenledi. Mitinge Türkiye’nin onlarca kentinden KESK’e bağlı sendikalara üye emekçiler...
- Lübnan Ulusal İşçi ve Çalışan Sendikaları Federasyonu (FENASOL), İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının yoğunlaşmasının ardından uluslararası dayanışma çağrısı yükseltmişti. UİD-DER, FENASOL’un dayanışma çağrısının ardından Lübnanlı emekçilerin...
- Filistin halkıyla dayanışma eylemlerini aralıksız sürdüren İngiltere işçi sınıfı emperyalist savaş karşıtı mücadelesine devam ediyor. 28 Kasım gününü “Filistin için İşyeri Eylem Günü” ilan eden işçi, emekçi ve öğrenciler ülke çapında kitlesel...
- 30 Kasımda KESK tarafından Ankara’da düzenlenecek miting öncesi 2021 Tüm Emekliler Sendikası çeşitli kentlerde “Emekliler Ankara’ya Yürüyor” başlıklı basın açıklamaları gerçekleştirdi. Tekirdağ’da Hasan Ali Yücel Meydanı’nda gerçekleştirilen...
- Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirilmesine karşı yeraltında ve yer üstünde eylemler yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası ve Tes-İş Sendikası üyesi işçiler, Enerji Bakanlığıyla yapılan görüşmelerden olumlu sonuç alınamaması...
- Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla, başta İstanbul olmak üzere pek çok kentte, sendika yöneticilerinin, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü üyelerinin, gazeteci ve yazarların aralarında olduğu 200’den fazla kişinin gece yarısı...
- Türkiye’nin dört bir yanında, ücretlerini yükseltmek, sendikalaşmak istedikleri için mücadele eden işçiler çeşitli engellerle karşılaşıyor, işten atılıyor, baskıyla sindirilmek isteniyor. Siyasi iktidarın desteğini arkasına alan patronlar işçilerin...
- İspanya’nın Barcelona kentinde on binlerce emekçinin katılımıyla 23 Kasımda yüksek kira fiyatlarına karşı bir protesto gösterisi düzenlendi. Konut kiralarının düşürülmesi ve daha iyi yaşam koşulları talepleriyle bir araya gelen işçi ve emekçiler,...
- 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 23 ve 25 Kasımda dünyanın dört bir yanında emekçi kadınlar meydanlara çıkarak öfkelerini haykırdı. Kapitalizm altında çifte ezilmişliğe maruz kalan emekçi kadınlar, kadına şiddetin...
- Bizim mahallenin gençlerinin her birine okuyacakları kitaplar almak için Konak’tan Kemeraltı’na girdim. Kitabın adı Küçük Kara Balık, yazarı Samed Behrengi. Kitap her yaştan işçilere ve işçi çocuklarına dereden çaya, çaydan ırmağa, ırmaklardan...
- Yıllar önce çok sevdiğim, dertlerimizi, sevinçlerimizi paylaştığımız ama hayata dair fikirlerimiz ayrı olan bir arkadaşımla aynı dönemde hamile kaldık. Onu hamile olduğu için işten çıkardılar ve buna karşı çok fazla direnemedi. Patron bana da,...
- DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ile Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı ve DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Kemal Göksoy’un 26 Kasımda sabaha karşı bir ev baskınıyla gözaltına alınmaları üzerine DİSK...
- Türkiye’deki grev ve direnişlere her geçen gün yenileri eklenirken işçilerin mücadelesi dayanışmayla büyüyor. Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmelerinin özelleştirilmesine karşı işçilerin başlattığı direniş devam ediyor. Genel Maden İşçileri...