Buradasınız
Güney Afrika: 100 Bin İşçi Grevde

16 Ağustosta Lonmin madeninde başlayan greve, polis saldırmış ve bir katliam gerçekleştirmişti. Saldırının ardından geride 34 ölü ve 78 yaralı kalmıştı. Ancak işçiler, %22’lik zam talebinde ısrar ettiler, kararlı bir biçimde mücadelelerini sürdürdüler ve kazandılar. Madencilerin, patronlar karşısındaki dik duruşları diğer sektörlerdeki işçilere de örnek oldu. Güney Afrika’da Marikana işçilerinin mücadelesini takip eden 100 bin işçi patronlara karşı mücadele bayrağını yükseltiyor. Ulaşım sektöründeki işçiler de ücret artışı talebiyle iş durduruyorlar.
Taşımacılık ve nakliye sektöründe örgütlü 4 ayrı sendikaya üye 20 bin işçi, %12’lik ücret artışı talebiyle greve çıktı. Greve katılan ve katılmayan işçiler arasında yaşanan kavgada, grev kırıcı işçiler hastanelik edildi. Çok sayıda kamyon yakıldı. Patronlar ise işçileri daha fazla korkutmaya çalışıyor. Greve çıkan işçiler için disiplin cezası uygulayacaklarını ve mücadeleci, öncü işçileri işten atacaklarını söylüyorlar. Hükümet ise grevleri yasadışı ilan ediyor. İşçilerin grevinin ve zam talebinin ulusal güvenliği tehdit eden bir risk oluşturduğunu söylüyor. Ancak işçilerin mücadelesini durduramıyorlar.
Madenlerdeki grevler de yayılarak devam ediyor. Güney Afrika dünyanın en büyük platin ve altın madenlerine sahip ülkelerin arasında yer alıyor. Dünya maden devlerinin firmaları çalışmıyor. Gold Fields, Anglo Gold ve diğer madenlerde direnişler yükseliyor. Madenlerin %39’unda iş durdu. 20 Eylülde dünyanın en büyük üçüncü altın madeni olan Anglo Gold Ashanti’de 35 bin işçi zam talebiyle direnişe çıktı. Maden yönetimi, üretime ara verdiğini duyurmak zorunda kaldı.
Başka bir dünya devi Anglo Amerikan Platinum Amplats madeninde 21 bin işçi zam talebiyle direnişe çıktı. Firmanın Rustenberg bölgesindeki dört ayrı madeninde işçilerin yalnızca %20’si çalışıyor.
Madenciler hem ücret artışı talep ediyorlar hem de sendikalarını daha mücadeleci bir çizgiye çekmek istiyorlar. İşçiler, Güney Afrika Sendikalar Konfederasyonu COSATU’nun ve Ulusal Maden İşçileri Sendikası NUM’un devletin ve patronların sözcülüğünü yapmasına karşı öfkeliler. Patronlar ise, işçilerin sendikaları da ezerek kendilerinden daha fazla hak talep etmelerinden korkuyorlar. Toplu sözleşmelerle alınan hakları ödemeyeceklerini söyleyerek tehditler savuruyorlar. Hükümet grevleri yasadışı ilan ediyor. Bu grevlere katılan işçiler hakkında işlemler başlatacağını söylüyor. Bir yandan da COSATU ve NUM sendikasını kullanarak işçileri baskı altına almaya çalışıyor. Marikana’daki Lonmin madeninde katliam yaparak meşruluğunu kaybeden patronlar ve hükümet, işçilerin mücadelesini bastırmak için her yolu deniyor. Fakat 100 bin işçinin grevi sürüyor.
Avrupa’da İşçi Eylemleri
- İngiltereli Emekçiler Filistin Halkıyla Dayanışmaya, Protesto Hakkına Sahip Çıkmaya Devam Ediyor
- Dünya İşçi Sınıfı “Mücadeleye Devam” Diyor
- İspanya’da Metal İşçilerinin Grevi Bitti, Mücadele Devam Ediyor
- Hindistan’da 250 Milyon İşçi ve Emekçi: Boyun Eğmiyoruz!
- ABD’de Trump’a ve Otoriterleşmeye Karşı Öfke Büyüyor
- Kenya’da İşçilerin ve Emekçi Gençliğin Yükselen Mücadelesi
- İspanya’da Metal İşçileri Grevde
- Dünya Meydanlarında Emperyalist Savaşa Hayır Sesleri Yükseliyor
- İtalya’da Savaşa Karşı Genel Grev ve Protesto
- Dünya Meydanlarında Milyonların Sesi
- Filistinli İşçi ve Emekçilerle Uluslararası Dayanışma Büyüyor
- ABD’de Göçmen Karşıtlığına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- İngiltere’de İşçiler Kemer Sıkma ve Savaş Politikalarına Karşı Meydanlarda
- İsveçli Liman İşçileri İsrail Zulmüne ve Sendikal Baskılara Hayır Diyor!
- Madrid Ayakta: “Sağlık Haktır, Satılamaz!”
- Hollanda’da 100 Bin Kişi Filistin Halkı İçin Yürüdü
- Nakba’nın 77. Yılında İngiltere’de Yüzbinler Meydanlara Çıktı
- Peru ve Almanya’da Grev, İspanya’da Protesto
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
Son Eklenenler
- Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderi, DİSK’in kurucusu ve Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 45. yılında Topkapı Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı.
- Katledilişinin 45’inci yılında Kemal Türkler’i ve lideri olduğu Maden-İş Sendikasının mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışını hatırlamak, belki de her zamankinden daha büyük önem taşıyor.
- Sınıf temelinde örgütlü olmak, işçi sınıfının gücüne inanmak demektir. “Bu işçiler değişmez” diyenlerin yanıldığını, İzmir’deki grev ve direnişlerde bir kez daha gördük.
- Geçtiğimiz günlerde evde bazı tadilat işleri yapmaya başladık. Eşim de ben de emekli olduğumuz için bu masraflar bütçemizin biraz üzerine çıktı. Ben de düşük limitli kredi kartımın limitini yükseltip, taksitlendirmeyle bu sorunu çözmeyi düşündüm.
- İngiltere’de işçi, emekçi ve öğrenciler, yaklaşık 22 aydır devam eden İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı durmak, Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı büyütmek ve suç ortağı İngiltere hükümetinin barış eylemlerine yönelik baskılarını...
- Eşimiz, kardeşimiz ya da başka bir yakınımız dayanışmanın öneminin farkında olmayabilir. Eğer biz biliyorsak, bilmeyenlere sabırla öğretelim ve yol gösterelim! Unutmayalım ki işçinin işçiden başka dostu yoktur.
- Sağlık emekçileri, “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırdıkları, hem sağlık emekçilerinin hem de hastaların hak kaybına uğratıldığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı 16 Haziran’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. ASM’lere 6...
- Dünya egemenlerinin emperyalist paylaşım savaşlarında ölenlerin net sayısını telgraf telleri bildirmiyor artık. Bugün sosyal medyayla, telefonlarımıza düşen bildirimlerle çok kısa bir sürede alıyoruz dünyanın başka yerlerindeki saldırıların,...
- Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan, Kristal-İş Sendikasının örgütlü olduğu GM Teknik Cam fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Temmuzda grev başladı. İzBB Belediyesinde işten atılan Belediye-İş Sendikası...
- Türk-İş’e bağlı Sağlık-İş ve KESK’e bağlı SES üyesi sosyal hizmet işçileri, 18 Temmuzda Bahçelievler Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Ek Binası önünde ortak bir basın açıklaması düzenledi. Kamuda yürüyen toplu sözleşme süreçlerine dair gerçekleştirilen...
- Merhaba, ben İstanbul’da bir devlet hastanesinde temizlik personeli olarak çalışan bir kadın işçiyim. Bilindiği gibi senenin yarısı geride kalmasına rağmen toplu iş sözleşmemiz halâ imzalanmadı. Bu süreçte sendikalar meydanlarda mitingler yaptılar,...
- 14 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yasa değişikliğiyle turizm sektöründe çalışan işçilerin hafta tatili hakkı fiilen gasp edildi.
- Ne acıdır, barış sözcüğü ağzımızdan çıkar çıkmaz yüreğimizde savaşın gölgesi belirir. Gözlerimiz dolar, sesimiz titrer, mahzunlaşırız çocuklar gibi. Oysa ne güzeldir kim bilir ağzımızdan taşan gülücüklerle, yüreğimizden kopan kardeşlik türküleriyle...