Buradasınız
Hayat Pahalılığına ve Sefalet Ücreti Dayatmasına Karşı İşçi Eylemleri Yayılıyor

Sağlık emekçileri hakları için Beyaz Nöbet’te
Sağlık emekçileri, çalışma koşullarının daha da ağırlaşmasına ve güvencesizliğe karşı taleplerini dile getirmek için başlattıkları Beyaz Nöbet’in beşinci gününde İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve Adana’da basın açıklamaları gerçekleştirdiler. İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi, Ankara İbn-i Sina Hastanesi, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi ve Seyhan Devlet Hastanesi’nde basın açıklamaları yapıldı.
Sağlık emekçileri basın açıklamalarında ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesini, personel sayısının artırılmasını ve bunların kadrolu olmasını talep ettiler. Uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması, fazla mesailerin ücretlendirilmesi, emekli maaşlarının arttırılması, sağlıkta şiddetin önlenmesi ve işyerlerinde güvenli çalışma koşullarının sağlanması, özel sağlık kuruluşlarında taşeronlaştırma ve güvencesiz çalışmaya son verilmesi taleplerini dile getirdiler.
Yurtiçi Kargo işçileri: Biz sesimizi duyurmasını biliriz!
1 Şubatta kontak kapatarak Varyap Plaza Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan Yurtiçi Kargo kuryeleri, taleplerinin kabul edilmemesi üzerine 2 Şubatta da kontak kapattılar. Sabah saatlerinde Samandıra Bölge Müdürlüğü önünde eylem yapan işçiler öğleden sonra şirketin genel merkez binası önünde protesto eylemi gerçekleştirdiler. “Biz sesimizi duyurmasını biliriz” diyen işçiler, dağıtım işini yaptıkları araç ve motorlarla kornalara basarak seslerini duyurdular. Yurtiçi Kargo işçileri yüzde 40 zam, sözleşme fesihlerinin iptal edilmesini ve parça sayısının arttırılmasını talep ediyor.
Yemeksepeti işçileri eylemlerine devam ediyor
Patronun yüzde 32,7 oranındaki zam teklifine ve esnaf kurye dayatmasına tepki gösteren Yemeksepeti işçileri, 1 Şubatta birçok kentte kontak kapatma eylemleri gerçekleştirdiler. Şirketin İstanbul Şişli’deki genel merkezi önünde TÜMTİS Sendikası ile birlikte basın açıklaması yaptılar. 2 Şubatta Nakliyat-İş Sendikasının çağrısıyla genel merkezin ve Ankara’daki bölge müdürlüğünün önünde bir araya gelen işçiler eylemlerine devam ettiler. Ankara’daki kontak kapatma eylemine İzmir ve Eskişehir’den gelen kuryeler de katıldı. İşçiler, “Trendyol işçileri kazandı, Yemeksepeti işçileri de kazanacak” diyor. 5500 lira net maaş artı prim ile yemek ücretlerinde ve yan haklarda iyileştirme istiyorlar. İş kolunun taşımacılığa geçirilmesini, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını ve hiçbir kuryenin hakkını aradığı için işten atılmamasını talep ediyorlar.
Scotty çalışanları mücadeleye devam edecek
Yüzde 22’lik zam teklifini kabul etmeyen Scotty kuryeleri ücretlerine yüzde 40 zam talebiyle 29 Ocakta kontak kapatma eylemleri gerçekleştirmişlerdi. Esnaf kurye olarak çalışan Scotty çalışanları, yeni bir eylem planı hazırlayana dek kontak kapatma eylemlerine ara verdiklerini duyurdular.
HepsiJet çalışanları: “Paket başı 1 liralık zammı kabul etmiyoruz!”
27 Ocakta kontak kapatarak eylemlere başlayan HepsiJet kuryeleri, patronun yüzde 46’lık zam açıklamasının doğru olmadığını dile getiriyorlar. Yapılan zammın yüzde 28’den ibaret olduğunu ve paket başı 1 liralık artışa karşılık geldiğini ifade ediyorlar. Ücretlerinin 12 bin 500 + KDV olmasını talep eden 2 binden fazla HepsiJet kuryesi, iş durdurma eylemlerini sürdürüyor.
Digitürk çalışanları düşük zamları protesto ettiler
Digitürk çalışanları enflasyon oranının çok altında olan yüzde 17’lik zammı, İstanbul Beşiktaş’taki genel merkez binası önünde “Susma haykır, 17’ye hayır” sloganıyla protesto etti. İşçiler son beş yıldır ücretlerine çok düşük oranlarda zam yapılarak adım adım açlığa mahkûm edildiklerini dile getiriyor.
Çorap işçileri birçok fabrikada eylemde
Alpin Çorap işçileri düşük zam dayatmasına karşı üretimi durdurdu. Yaklaşık 2 bin işçi eylemlerinin üzerinden 24 saat geçmeden kazanım elde ettiler. Ücretlerine 2500 lira zam alan işçiler, birliklerini güçlendirmeye devam edeceklerini dile getiriyorlar.
İstanbul Esenyurt’ta bulunan Şimşek Çorap’ta düşük zam dayatmasına karşı iş bırakarak tepkilerini ortaya koyan işçilerin mücadelesi sonucunda ücretleri 6 bin 500 liraya yükseltildi ve 3 bin lira ikramiye kazandılar.
İstanbul Hadımköy’de üretim yapan Erdal Çorap’ta da işçiler düşük zam dayatmasına karşı mücadele başlattı. Fabrika yönetimiyle yapılan görüşmeler sonraki güne kaldı. Ancak işçiler haklarını alıncaya dek mücadeleye devam etmekte kararlı.
Alpin, Şimşek ve Erdal Çorap’ta işçiler Deriteks’te örgütlenmeye devam ediyor.
Çerkezköy’de bulunan Beks Çorap fabrikasında çalışan işçiler sefalet zammı dayatmasını Çerkezköy Kent Park’ta gerçekleştirdikleri eylemle protesto etti.
Polibak işçileri ek zam için iş durdurdu
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde BOPP ve CPP filmi üreten Polibak fabrikasında ambalaj bölümünde 80 işçi üretimi durdurdu. İşçiler bu bölümde çalışanların ücretlerine enflasyon oranının altında olan yüzde 27 zam yapılmasını kabul etmediler. 1 Şubat sabahı saat 08.00’de yapılan görüşmede işçiler Polibak yönetimine 1 hafta süre vererek saat 10.00’da eylemi sonlandırdı. Bakioğlu Holding’e bağlı fabrikada yönetim “sendika şartlarını sağlayacağım ama sendikaya üye olmayın” diyerek yıllardır işçilerin sendikalaşmasına engel oluyor ve ancak sınırlı haklar tanıyordu.
Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında işçiler iş bıraktı
Mersin Gülnar’da Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında taşeron firmaya bağlı çalışan 250 işçi maaşlarının ödenmemesi üzerine iş bıraktı.
Kızılay İçecek’in Afyon ve Erzincan fabrikalarında işçiler iş durdurdu
Kızılay İçecek’in Afyon ve Erzincan fabrikalarında işçiler iş durdurdular. İşçiler, Kızılay İçecek’in 2019 yılında anonim şirket olmasıyla, o güne kadar sahip oldukları sosyal hakların gasp edildiğini ve sefalet ücretine mahkûm edildiklerini dile getiriyorlar. 2022 yılı için yüzde 22’lik zam yapıldığını belirten işçiler, enflasyon altında kalan bu zam oranını kabul etmeyeceklerini söylüyorlar. Sendika hakkının tanınması, gasp edilen haklarının geri verilmesi ve ücretlerine zam yapılması talepleri karşılanana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtiyorlar.
Farplas işçileri işten atmalara ve baskılara rağmen mücadeleye devam ediyor
Gebze Taysad OSB’de bulunan Farplas fabrikasında işçilerin düşük zam dayatmasına karşı iş durdurmuş ve Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlenmişlerdi. 200 işçinin işten atılması üzerine işçiler fabrikayı işgal ettiler ancak polis fabrikaya girerek, gaz ve plastik mermi kullanarak işçileri dışarı çıkardı. Fakat Farplas işçilerinin mücadelesi sürüyor. Bugün işyeri önünde bir açıklama yapan işten atılan işçiler ve Birleşik Metal-İş Sendikası, hakları için mücadeleye etmeye devam edeceklerini dile getirdiler.
Hopa’da halk zamları protesto etti
Hayat pahalılığı ve zamlar karşısında eriyen ücretler işçilerin geçinmesine yetmiyor. İğneden ipliğe her şeye gelen fahiş zamlar, kabaran elektrik ve doğalgaz faturaları karşısında emekçilerin öfkesi büyüyor. 2 Şubatta sokağa çıkan Hopa halkı zamları protesto ederek tepkisini gösterdi.
Migros Esenyurt depoda işçiler iş bıraktı
Zincir marketlerden Migros’un İstanbul Esenyurt deposunda çalışan işçiler de kötü çalışma koşullarına ve düşük ücret dayatmasına karşı iş durdurdular. Migros’un kendilerine kölelik dayattığını ifade eden işçiler, ücretleri yükseltilinceye kadar işbaşı yapmayacaklarını dile getirdiler, destek ve dayanışma çağrısında bulundular. Ülkenin dört bir yanında, pek çok sektörde patronların sefalet ücreti dayatmasına karşı iş durduran işçilerin sayısı artıyor.
- Eğitim Sendikaları Proje Okullara Yapılan Keyfi Atamaları Protesto Etti
- İşçiler, Emekliler Mücadele Ediyor, Mücadele Kazandırıyor
- “Eziyet Yönetmeliği İstemiyoruz” Diyen Sağlık Emekçileri Bir Kez Daha İş Bıraktı
- SES: Sağlıkta Ticaret Ölüm Demektir!
- İşçiler, Kamu Emekçileri, Çiftçiler Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Tokat’tan Diyarbakır’a Maden Şirketlerine Karşı Köylüler Mücadele Ediyor
- Çiftçiler Düşük Fiyat Dayatmasına Karşı Çıkıyor
- 112 Acil Sağlık Çalışanlarından Eylem
- Tüm Emeklilerin Sendikası: “İnsanca Yaşamak İstiyoruz!”
- Mersin Dizge Okulu Öğretmenleri Kazandı!
- Mersin Dizge Okulu Öğretmenleri Düşük Ücretlere Karşı Eylem Yaptı
- Manisa Gördes’te Madene Karşı Direniş Nöbeti Sürüyor
- Özel Sektör Öğretmenleri Hakları İçin Eylemde
- Bursa ve İzmir’de İşten Atma Saldırılarına Karşı Eylemler
- Hak Gasplarına Karşı Mücadeleler Sürüyor
- Sendikal Baskılar Mücadeleyle Aşılıyor
- IFFCO Türkiye Fabrikasında Sendika Düşmanlığı
- Sendikalaşma Hakkı Engelleniyor, İşçiler Mücadele Ediyor
- Belediye ve Sağlık İşçileri Haklarını İstiyor
- Antep’ten Ankara’ya İşçilerin Mücadelesi Sürüyor
- Oryantal Tütün Grevcilerinin Anlattıkları
- Manisa’da Mercan Makina’da Direniş Başladı
- Tütün ve Maden İşçileri Aileleriyle Grevde, Eylemde!
- Tütün, Tekstil, Maden İşçileri Mücadeleye Devam Ediyor
- İzmir’de Sunel Tütün İşçileri Greve Çıktı
- Temel Conta İşçilerinin Grevi Devam Ediyor
- Urfa’dan Trabzon’a, İnşaattan Enerjiye İşçiler Mücadele Ediyor
- Chinatool ve Green Transfo Grevlerinde Anlaşma Sağlandı
- Antep’te Tekstil İşçilerinin Düşük Zamlara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Chinatool Otomotiv İşçileri Greve Çıktı
- Antep’te Tekstil İşçileri Düşük Zamlara Karşı Mücadele Ediyor
- Kaynak Tekniği İşçileri Grevde
- Yolbulan Metal İşçileri Eylemlerine Devam Ediyor
- GE Grid Solutions Grevinde Anlaşma Sağlandı
- Schneider Elektrik’te Anlaşma Sağlandı
- Genel-İş Üyesi İZBB İşçileri İş Bıraktı
- Her Yer Bizim Düzenimiz Olsun Diye
- Direnişçi Polonez İşçileri: “Direne Direne Kazandık!”
- Polonez Direnişçisi: “Biz Başardık, Şimdi Hep Birlikte Başaralım!”
- Betek Boya’da İşten Atma Saldırısı
Son Eklenenler
- Gerek dünyada gerekse yaşadığımız ülkede öyle olaylar, öyle gelişmeler yaşanıyor ki ilk bakışta her şey çok bilinmeyenli bir matematik denklemi gibi karmaşık ve anlaşılmaz görünebilir. Nasıl ki matematikte karmaşık problemleri çözebilmek için...
- İrfan Yalçın’ın “Ölümün Ağzı” romanı, 1940’lı yıllarda Zonguldak köylüsünün “mükellef” adı altında bedavaya çalıştırıldığını belgeleyen bir tanıklıktır. Dönemin tek partili rejiminde, İsmet İnönü madeni teftişe gittiğinde, karşısına dizilen...
- Ha geldi, ha gelecek, yok yok bu sene gelmeyecek derken Yaren leylek Bursa’nın Karacabey ilçesinde, Uluabat Gölünün kıyısında balıkçı Âdem amcayla buluştu. On dört yıllık dostluk! Adı gibi yarenlik yapıyor Âdem amcaya. Aslında kimsenin haberi...
- 11 Nisan’da Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Emek ve Demokrasi Güçleri ve öğrenciler birçok ilde tutuklu öğrencilerin serbest bırakılması talebiyle basın açıklamaları gerçekleştirdi. İstanbul’da KESK İstanbul Şubeler Platformunun...
- Yunanistan’da işçi ve emekçiler bir kez daha kamu ve özel sektörde 24 saatlik genel grev gerçekleştirdi. Tembi tren felaketinin ikinci yıldönümü olan 28 Şubatta tarihindeki en büyük grev ve protestolara sahne olan Yunanistan’da, 9 Nisanda bir kez...
- KESK’e bağlı Eğitim Sen, Birleşik Kamu-İş’e bağlı Eğitim-İş ve Hürriyetçi Eğitim Sen, 10 Nisanda birçok ilde Milli Eğitim Müdürlükleri önünde, kent meydanlarında, sendika şubelerinde proje okullara yapılan keyfi atamalara karşı basın açıklamaları...
- Üzerine sayfalarca yazı yazılabilecek, saatlerce sohbet edilebilecek bir konunun en öz, en çarpıcı halidir sloganlar… Hele ki işçi sınıfının sloganları! Birkaç kelimeyle büyük anlamlar sırtlanırlar. Kimisi somut bir talebi anlatır, kimisi bir...
- Ankara’nın Beypazarı ilçesinde bulunan Çayırhan Maden Ocağında 10 Nisanda gece vardiyası sırasında meydana gelen patlamada 2’si ağır olmak üzere 14 işçi yaralandı.
- Evrensel sağlık kapsamı; tüm insanların ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerine, ihtiyaç duydukları yer ve zamanda, mali sıkıntı çekmeden erişebilmeleri anlamına gelir. Sağlığın geliştirilmesinden, hastalıkların önlenmesine, rehabilitasyon ve...
- Gençlik yılları insanın en güzel, en verimli, en dinamik yılları olarak tanımlanır. Fakat gençlerin dinamizmleri yok ediliyor, gelecekleri ve hayalleri çalınıyor, toplum nefessiz bırakılıyor. Kapitalizm genç kuşaklara bir gelecek vaat etmiyor....
- Ruhunda özgür bir dünyanın umudunu taşıyan, yüreği bencil çıkarlarla değil, toplumsal kurtuluş özlemiyle çarpan sevgili büyüklerimiz ve değerli genç arkadaşlarımız, merhaba!
- Rejimin 19 Martta başlattığı saldırı dalgasına karşı başlayan protestolarda öğrenci gençler kitlesel katılımıyla dikkati çekmişti. Günlerce süren eylemlerde, polis barikatlarına, polisin şiddetli müdahalesine rağmen alanları terk etmeyen yüzlerce...
- Çünkü büyük kapitalist ülkeler, milyonlarca emekçinin vergileriyle oluşan bütçeleri sağlık, eğitim, barınma gibi temel ihtiyaçlara değil daha fazla silahlanmaya akıtıyorlar. Baskıcı ve otoriter uygulamaları arttırıyor, demokratik hak ve özgürlükleri...