Buradasınız
Hayat Pahalılığına ve Sefalet Ücreti Dayatmasına Karşı İşçi Eylemleri Yayılıyor
![](https://uidder.org/sites/all/modules/lazyloader/image_placeholder.gif)
Sağlık emekçileri hakları için Beyaz Nöbet’te
Sağlık emekçileri, çalışma koşullarının daha da ağırlaşmasına ve güvencesizliğe karşı taleplerini dile getirmek için başlattıkları Beyaz Nöbet’in beşinci gününde İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve Adana’da basın açıklamaları gerçekleştirdiler. İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi, Ankara İbn-i Sina Hastanesi, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi ve Seyhan Devlet Hastanesi’nde basın açıklamaları yapıldı.
Sağlık emekçileri basın açıklamalarında ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesini, personel sayısının artırılmasını ve bunların kadrolu olmasını talep ettiler. Uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması, fazla mesailerin ücretlendirilmesi, emekli maaşlarının arttırılması, sağlıkta şiddetin önlenmesi ve işyerlerinde güvenli çalışma koşullarının sağlanması, özel sağlık kuruluşlarında taşeronlaştırma ve güvencesiz çalışmaya son verilmesi taleplerini dile getirdiler.
Yurtiçi Kargo işçileri: Biz sesimizi duyurmasını biliriz!
1 Şubatta kontak kapatarak Varyap Plaza Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan Yurtiçi Kargo kuryeleri, taleplerinin kabul edilmemesi üzerine 2 Şubatta da kontak kapattılar. Sabah saatlerinde Samandıra Bölge Müdürlüğü önünde eylem yapan işçiler öğleden sonra şirketin genel merkez binası önünde protesto eylemi gerçekleştirdiler. “Biz sesimizi duyurmasını biliriz” diyen işçiler, dağıtım işini yaptıkları araç ve motorlarla kornalara basarak seslerini duyurdular. Yurtiçi Kargo işçileri yüzde 40 zam, sözleşme fesihlerinin iptal edilmesini ve parça sayısının arttırılmasını talep ediyor.
Yemeksepeti işçileri eylemlerine devam ediyor
Patronun yüzde 32,7 oranındaki zam teklifine ve esnaf kurye dayatmasına tepki gösteren Yemeksepeti işçileri, 1 Şubatta birçok kentte kontak kapatma eylemleri gerçekleştirdiler. Şirketin İstanbul Şişli’deki genel merkezi önünde TÜMTİS Sendikası ile birlikte basın açıklaması yaptılar. 2 Şubatta Nakliyat-İş Sendikasının çağrısıyla genel merkezin ve Ankara’daki bölge müdürlüğünün önünde bir araya gelen işçiler eylemlerine devam ettiler. Ankara’daki kontak kapatma eylemine İzmir ve Eskişehir’den gelen kuryeler de katıldı. İşçiler, “Trendyol işçileri kazandı, Yemeksepeti işçileri de kazanacak” diyor. 5500 lira net maaş artı prim ile yemek ücretlerinde ve yan haklarda iyileştirme istiyorlar. İş kolunun taşımacılığa geçirilmesini, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını ve hiçbir kuryenin hakkını aradığı için işten atılmamasını talep ediyorlar.
Scotty çalışanları mücadeleye devam edecek
Yüzde 22’lik zam teklifini kabul etmeyen Scotty kuryeleri ücretlerine yüzde 40 zam talebiyle 29 Ocakta kontak kapatma eylemleri gerçekleştirmişlerdi. Esnaf kurye olarak çalışan Scotty çalışanları, yeni bir eylem planı hazırlayana dek kontak kapatma eylemlerine ara verdiklerini duyurdular.
HepsiJet çalışanları: “Paket başı 1 liralık zammı kabul etmiyoruz!”
27 Ocakta kontak kapatarak eylemlere başlayan HepsiJet kuryeleri, patronun yüzde 46’lık zam açıklamasının doğru olmadığını dile getiriyorlar. Yapılan zammın yüzde 28’den ibaret olduğunu ve paket başı 1 liralık artışa karşılık geldiğini ifade ediyorlar. Ücretlerinin 12 bin 500 + KDV olmasını talep eden 2 binden fazla HepsiJet kuryesi, iş durdurma eylemlerini sürdürüyor.
Digitürk çalışanları düşük zamları protesto ettiler
Digitürk çalışanları enflasyon oranının çok altında olan yüzde 17’lik zammı, İstanbul Beşiktaş’taki genel merkez binası önünde “Susma haykır, 17’ye hayır” sloganıyla protesto etti. İşçiler son beş yıldır ücretlerine çok düşük oranlarda zam yapılarak adım adım açlığa mahkûm edildiklerini dile getiriyor.
Çorap işçileri birçok fabrikada eylemde
Alpin Çorap işçileri düşük zam dayatmasına karşı üretimi durdurdu. Yaklaşık 2 bin işçi eylemlerinin üzerinden 24 saat geçmeden kazanım elde ettiler. Ücretlerine 2500 lira zam alan işçiler, birliklerini güçlendirmeye devam edeceklerini dile getiriyorlar.
İstanbul Esenyurt’ta bulunan Şimşek Çorap’ta düşük zam dayatmasına karşı iş bırakarak tepkilerini ortaya koyan işçilerin mücadelesi sonucunda ücretleri 6 bin 500 liraya yükseltildi ve 3 bin lira ikramiye kazandılar.
İstanbul Hadımköy’de üretim yapan Erdal Çorap’ta da işçiler düşük zam dayatmasına karşı mücadele başlattı. Fabrika yönetimiyle yapılan görüşmeler sonraki güne kaldı. Ancak işçiler haklarını alıncaya dek mücadeleye devam etmekte kararlı.
Alpin, Şimşek ve Erdal Çorap’ta işçiler Deriteks’te örgütlenmeye devam ediyor.
Çerkezköy’de bulunan Beks Çorap fabrikasında çalışan işçiler sefalet zammı dayatmasını Çerkezköy Kent Park’ta gerçekleştirdikleri eylemle protesto etti.
Polibak işçileri ek zam için iş durdurdu
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde BOPP ve CPP filmi üreten Polibak fabrikasında ambalaj bölümünde 80 işçi üretimi durdurdu. İşçiler bu bölümde çalışanların ücretlerine enflasyon oranının altında olan yüzde 27 zam yapılmasını kabul etmediler. 1 Şubat sabahı saat 08.00’de yapılan görüşmede işçiler Polibak yönetimine 1 hafta süre vererek saat 10.00’da eylemi sonlandırdı. Bakioğlu Holding’e bağlı fabrikada yönetim “sendika şartlarını sağlayacağım ama sendikaya üye olmayın” diyerek yıllardır işçilerin sendikalaşmasına engel oluyor ve ancak sınırlı haklar tanıyordu.
Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında işçiler iş bıraktı
Mersin Gülnar’da Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında taşeron firmaya bağlı çalışan 250 işçi maaşlarının ödenmemesi üzerine iş bıraktı.
Kızılay İçecek’in Afyon ve Erzincan fabrikalarında işçiler iş durdurdu
Kızılay İçecek’in Afyon ve Erzincan fabrikalarında işçiler iş durdurdular. İşçiler, Kızılay İçecek’in 2019 yılında anonim şirket olmasıyla, o güne kadar sahip oldukları sosyal hakların gasp edildiğini ve sefalet ücretine mahkûm edildiklerini dile getiriyorlar. 2022 yılı için yüzde 22’lik zam yapıldığını belirten işçiler, enflasyon altında kalan bu zam oranını kabul etmeyeceklerini söylüyorlar. Sendika hakkının tanınması, gasp edilen haklarının geri verilmesi ve ücretlerine zam yapılması talepleri karşılanana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtiyorlar.
Farplas işçileri işten atmalara ve baskılara rağmen mücadeleye devam ediyor
Gebze Taysad OSB’de bulunan Farplas fabrikasında işçilerin düşük zam dayatmasına karşı iş durdurmuş ve Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlenmişlerdi. 200 işçinin işten atılması üzerine işçiler fabrikayı işgal ettiler ancak polis fabrikaya girerek, gaz ve plastik mermi kullanarak işçileri dışarı çıkardı. Fakat Farplas işçilerinin mücadelesi sürüyor. Bugün işyeri önünde bir açıklama yapan işten atılan işçiler ve Birleşik Metal-İş Sendikası, hakları için mücadeleye etmeye devam edeceklerini dile getirdiler.
Hopa’da halk zamları protesto etti
Hayat pahalılığı ve zamlar karşısında eriyen ücretler işçilerin geçinmesine yetmiyor. İğneden ipliğe her şeye gelen fahiş zamlar, kabaran elektrik ve doğalgaz faturaları karşısında emekçilerin öfkesi büyüyor. 2 Şubatta sokağa çıkan Hopa halkı zamları protesto ederek tepkisini gösterdi.
Migros Esenyurt depoda işçiler iş bıraktı
Zincir marketlerden Migros’un İstanbul Esenyurt deposunda çalışan işçiler de kötü çalışma koşullarına ve düşük ücret dayatmasına karşı iş durdurdular. Migros’un kendilerine kölelik dayattığını ifade eden işçiler, ücretleri yükseltilinceye kadar işbaşı yapmayacaklarını dile getirdiler, destek ve dayanışma çağrısında bulundular. Ülkenin dört bir yanında, pek çok sektörde patronların sefalet ücreti dayatmasına karşı iş durduran işçilerin sayısı artıyor.
- İşçiler, Emekliler Mücadele Ediyor, Mücadele Kazandırıyor
- “Eziyet Yönetmeliği İstemiyoruz” Diyen Sağlık Emekçileri Bir Kez Daha İş Bıraktı
- SES: Sağlıkta Ticaret Ölüm Demektir!
- İşçiler, Kamu Emekçileri, Çiftçiler Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Tokat’tan Diyarbakır’a Maden Şirketlerine Karşı Köylüler Mücadele Ediyor
- Çiftçiler Düşük Fiyat Dayatmasına Karşı Çıkıyor
- 112 Acil Sağlık Çalışanlarından Eylem
- Tüm Emeklilerin Sendikası: “İnsanca Yaşamak İstiyoruz!”
- Mersin Dizge Okulu Öğretmenleri Kazandı!
- Mersin Dizge Okulu Öğretmenleri Düşük Ücretlere Karşı Eylem Yaptı
- Manisa Gördes’te Madene Karşı Direniş Nöbeti Sürüyor
- Özel Sektör Öğretmenleri Hakları İçin Eylemde
- Bursa ve İzmir’de İşten Atma Saldırılarına Karşı Eylemler
- Hak Gasplarına Karşı Mücadeleler Sürüyor
- Sendikal Baskılar Mücadeleyle Aşılıyor
- IFFCO Türkiye Fabrikasında Sendika Düşmanlığı
- Sendikalaşma Hakkı Engelleniyor, İşçiler Mücadele Ediyor
- Belediye ve Sağlık İşçileri Haklarını İstiyor
- Antep’ten Ankara’ya İşçilerin Mücadelesi Sürüyor
- Durak Tekstil’de Sendikalaşan İşçiler İşten Atıldı
- Chinatool Otomotiv İşçileri Greve Çıktı
- Antep’te Tekstil İşçileri Düşük Zamlara Karşı Mücadele Ediyor
- Kaynak Tekniği İşçileri Grevde
- Yolbulan Metal İşçileri Eylemlerine Devam Ediyor
- GE Grid Solutions Grevinde Anlaşma Sağlandı
- Schneider Elektrik’te Anlaşma Sağlandı
- Genel-İş Üyesi İZBB İşçileri İş Bıraktı
- Her Yer Bizim Düzenimiz Olsun Diye
- Direnişçi Polonez İşçileri: “Direne Direne Kazandık!”
- Polonez Direnişçisi: “Biz Başardık, Şimdi Hep Birlikte Başaralım!”
- Betek Boya’da İşten Atma Saldırısı
- Green Transfo’da Grev Başladı
- İşçilerin Grev-Direniş Rehberi
- İşçiler “146+Bir Polonez” Belgeselinin Galasında Buluştu
- Arıtaş Kriyojenik İşçileri de Greve Çıktı
- Metal İşçileri Yasak Tanımıyor, Grev Coşkusu Sürüyor
- Polonez Direnişçileri Çatalca Adliyesi Önünde
- Polonez İşçileri Baskılara Rağmen Mücadeleyi Sürdürüyor!
- Metal Sektöründe Bir Kez Daha Grev Yasağı
- Grev Ateşi Büyüyor: Grid Solutions ve Schneider Elektrik de Grevde!
Son Eklenenler
- Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santrali işçileri, özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı 10 Şubatta Ankara’ya yürüyüş başlattı.
- ABD merkezli Yum Brands şirketinin KFC ve Pizza Hut restoranlarının Türkiye’deki işletmecisi olan İş Gıda'nın konkordato ilan etmesinin ardından 7 bin işçi Ocak ayı maaşlarını, kıdem ve ihbar tazminatlarını, izin paralarını alamadı. İşçiler şirketin...
- Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesinde otomotiv parçaları üreten Chinatool Otomotiv’de işçiler 10 Şubat sabahı greve çıktı.
- Aralık ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1’in biraz üzerinde yükseldiği, yıllık enflasyonunsa azalarak yüzde 44 civarında gerçekleştiği açıklandı. Bu oranlara bakarak enflasyonun hız kestiğine, ücret zamlarının “beklenen enflasyona” göre belirlenip...
- 2025 yılı için asgari ücret zammı, TÜİK’in sahte rakamlarıyla açıklanan enflasyon oranının dahi altında kalan yüzde 30 olarak belirlendi. Patronlar da işçilere bu sefalet zammını dayatıyor. Şubat ayıyla beraber zamlı ücretlerin açıklanması sonrası...
- İş kazaları ve iş cinayetleri dur durak bilmiyor. Sermeyenin aç gözlülüğü işçileri yaşamından ediyor. Balıkesir’de bulunan ZSR Patlayıcı üretim tesisinde, 24 Aralık 2024’te gerçekleşen patlamada 11 işçi yaşamını yitirdi. Patlama sonrasında Balıkesir...
- Maraş ve Hatay başta olmak üzere 11 şehirde çok büyük yıkım yaratan, yaklaşık yüz bin insanın hayatını kaybettiği, on binlerce insanın yaralandığı, milyonlarca insanın yaşamının derinden etkilendiği 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti....
- Siyasi iktidarın ekonomi politikalarının hedefi belli: Ekonomik yıkımın bedelini işçi ve emekçilere ödetmek, on milyonlarca işçinin, emekçinin, emeklinin açlığa talim etmesi pahasına sermayeyi dizginsizce büyütmeye devam etmek. Soygunun, talanın...
- 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti. Aradan geçen zamanda depremlerin yarattığı yıkımın, ortaya saçılan yolsuzlukların, usulsüzlüklerin ve boş vermişliğin hesabı sorulmadı. Siyasi gelişmelerle, yaratılan yapay gündemlerle yaşanan felaketin...
- İzmir Büyükşehir Belediyesinde 158 işçinin ücretsiz izne çıkarılması üzerine DİSK/Genel-İş Sendikası İzmir 1, 2, 3 ve 9 No’lu Şubeleri 3 Şubatta direnişe başladı. Sosyal-İş Sendikasının örgütlendiği Turkcell Global Bilgi’nin Siirt Şubesinde 4 işçi...
- Adalet Peşinde Aileleri Platformu, 6 Şubat depremlerinin 2’nci yılında Kadıköy İskelesi önünde anma programı düzenledi. 2 Şubatta düzenlenen anmada “Rant Uğruna Ölenlerin Hesabını Sormaya Geldik! Susmak İhanettir, Hesap Sormak Görevdir!” yazılı...
- Çalıştığım işyerinde 60 yaşlarında bir abiyle sohbet ediyorduk. “Ne zaman emekli olacaksın?” diye sordu. “60 yaşında emekli olacağım” dedim. “Ooo senin işin çok zor yahu, o yaşa kadar çalışılır mı?” dedi. “Ama sen de emeklisin, hâlâ çalışıyorsun”...
- Sırbistan’da Belgrad ve Novi Sad başta olmak üzere ülke genelinde kitlesel protestolar devam ederken bir yandan da öğrenciler dersleri boykot ederek üniversiteleri işgal ediyorlar. Yunanistan’da 2023'teki tren kazasının yıldönümünde işçiler,...