Buradasınız
Hayat Pahalılığına ve Sefalet Ücreti Dayatmasına Karşı İşçi Eylemleri Yayılıyor

Sağlık emekçileri hakları için Beyaz Nöbet’te
Sağlık emekçileri, çalışma koşullarının daha da ağırlaşmasına ve güvencesizliğe karşı taleplerini dile getirmek için başlattıkları Beyaz Nöbet’in beşinci gününde İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve Adana’da basın açıklamaları gerçekleştirdiler. İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi, Ankara İbn-i Sina Hastanesi, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi ve Seyhan Devlet Hastanesi’nde basın açıklamaları yapıldı.
Sağlık emekçileri basın açıklamalarında ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesini, personel sayısının artırılmasını ve bunların kadrolu olmasını talep ettiler. Uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması, fazla mesailerin ücretlendirilmesi, emekli maaşlarının arttırılması, sağlıkta şiddetin önlenmesi ve işyerlerinde güvenli çalışma koşullarının sağlanması, özel sağlık kuruluşlarında taşeronlaştırma ve güvencesiz çalışmaya son verilmesi taleplerini dile getirdiler.
Yurtiçi Kargo işçileri: Biz sesimizi duyurmasını biliriz!
1 Şubatta kontak kapatarak Varyap Plaza Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan Yurtiçi Kargo kuryeleri, taleplerinin kabul edilmemesi üzerine 2 Şubatta da kontak kapattılar. Sabah saatlerinde Samandıra Bölge Müdürlüğü önünde eylem yapan işçiler öğleden sonra şirketin genel merkez binası önünde protesto eylemi gerçekleştirdiler. “Biz sesimizi duyurmasını biliriz” diyen işçiler, dağıtım işini yaptıkları araç ve motorlarla kornalara basarak seslerini duyurdular. Yurtiçi Kargo işçileri yüzde 40 zam, sözleşme fesihlerinin iptal edilmesini ve parça sayısının arttırılmasını talep ediyor.
Yemeksepeti işçileri eylemlerine devam ediyor
Patronun yüzde 32,7 oranındaki zam teklifine ve esnaf kurye dayatmasına tepki gösteren Yemeksepeti işçileri, 1 Şubatta birçok kentte kontak kapatma eylemleri gerçekleştirdiler. Şirketin İstanbul Şişli’deki genel merkezi önünde TÜMTİS Sendikası ile birlikte basın açıklaması yaptılar. 2 Şubatta Nakliyat-İş Sendikasının çağrısıyla genel merkezin ve Ankara’daki bölge müdürlüğünün önünde bir araya gelen işçiler eylemlerine devam ettiler. Ankara’daki kontak kapatma eylemine İzmir ve Eskişehir’den gelen kuryeler de katıldı. İşçiler, “Trendyol işçileri kazandı, Yemeksepeti işçileri de kazanacak” diyor. 5500 lira net maaş artı prim ile yemek ücretlerinde ve yan haklarda iyileştirme istiyorlar. İş kolunun taşımacılığa geçirilmesini, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını ve hiçbir kuryenin hakkını aradığı için işten atılmamasını talep ediyorlar.
Scotty çalışanları mücadeleye devam edecek
Yüzde 22’lik zam teklifini kabul etmeyen Scotty kuryeleri ücretlerine yüzde 40 zam talebiyle 29 Ocakta kontak kapatma eylemleri gerçekleştirmişlerdi. Esnaf kurye olarak çalışan Scotty çalışanları, yeni bir eylem planı hazırlayana dek kontak kapatma eylemlerine ara verdiklerini duyurdular.
HepsiJet çalışanları: “Paket başı 1 liralık zammı kabul etmiyoruz!”
27 Ocakta kontak kapatarak eylemlere başlayan HepsiJet kuryeleri, patronun yüzde 46’lık zam açıklamasının doğru olmadığını dile getiriyorlar. Yapılan zammın yüzde 28’den ibaret olduğunu ve paket başı 1 liralık artışa karşılık geldiğini ifade ediyorlar. Ücretlerinin 12 bin 500 + KDV olmasını talep eden 2 binden fazla HepsiJet kuryesi, iş durdurma eylemlerini sürdürüyor.
Digitürk çalışanları düşük zamları protesto ettiler
Digitürk çalışanları enflasyon oranının çok altında olan yüzde 17’lik zammı, İstanbul Beşiktaş’taki genel merkez binası önünde “Susma haykır, 17’ye hayır” sloganıyla protesto etti. İşçiler son beş yıldır ücretlerine çok düşük oranlarda zam yapılarak adım adım açlığa mahkûm edildiklerini dile getiriyor.
Çorap işçileri birçok fabrikada eylemde
Alpin Çorap işçileri düşük zam dayatmasına karşı üretimi durdurdu. Yaklaşık 2 bin işçi eylemlerinin üzerinden 24 saat geçmeden kazanım elde ettiler. Ücretlerine 2500 lira zam alan işçiler, birliklerini güçlendirmeye devam edeceklerini dile getiriyorlar.
İstanbul Esenyurt’ta bulunan Şimşek Çorap’ta düşük zam dayatmasına karşı iş bırakarak tepkilerini ortaya koyan işçilerin mücadelesi sonucunda ücretleri 6 bin 500 liraya yükseltildi ve 3 bin lira ikramiye kazandılar.
İstanbul Hadımköy’de üretim yapan Erdal Çorap’ta da işçiler düşük zam dayatmasına karşı mücadele başlattı. Fabrika yönetimiyle yapılan görüşmeler sonraki güne kaldı. Ancak işçiler haklarını alıncaya dek mücadeleye devam etmekte kararlı.
Alpin, Şimşek ve Erdal Çorap’ta işçiler Deriteks’te örgütlenmeye devam ediyor.
Çerkezköy’de bulunan Beks Çorap fabrikasında çalışan işçiler sefalet zammı dayatmasını Çerkezköy Kent Park’ta gerçekleştirdikleri eylemle protesto etti.
Polibak işçileri ek zam için iş durdurdu
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde BOPP ve CPP filmi üreten Polibak fabrikasında ambalaj bölümünde 80 işçi üretimi durdurdu. İşçiler bu bölümde çalışanların ücretlerine enflasyon oranının altında olan yüzde 27 zam yapılmasını kabul etmediler. 1 Şubat sabahı saat 08.00’de yapılan görüşmede işçiler Polibak yönetimine 1 hafta süre vererek saat 10.00’da eylemi sonlandırdı. Bakioğlu Holding’e bağlı fabrikada yönetim “sendika şartlarını sağlayacağım ama sendikaya üye olmayın” diyerek yıllardır işçilerin sendikalaşmasına engel oluyor ve ancak sınırlı haklar tanıyordu.
Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında işçiler iş bıraktı
Mersin Gülnar’da Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında taşeron firmaya bağlı çalışan 250 işçi maaşlarının ödenmemesi üzerine iş bıraktı.
Kızılay İçecek’in Afyon ve Erzincan fabrikalarında işçiler iş durdurdu
Kızılay İçecek’in Afyon ve Erzincan fabrikalarında işçiler iş durdurdular. İşçiler, Kızılay İçecek’in 2019 yılında anonim şirket olmasıyla, o güne kadar sahip oldukları sosyal hakların gasp edildiğini ve sefalet ücretine mahkûm edildiklerini dile getiriyorlar. 2022 yılı için yüzde 22’lik zam yapıldığını belirten işçiler, enflasyon altında kalan bu zam oranını kabul etmeyeceklerini söylüyorlar. Sendika hakkının tanınması, gasp edilen haklarının geri verilmesi ve ücretlerine zam yapılması talepleri karşılanana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtiyorlar.
Farplas işçileri işten atmalara ve baskılara rağmen mücadeleye devam ediyor
Gebze Taysad OSB’de bulunan Farplas fabrikasında işçilerin düşük zam dayatmasına karşı iş durdurmuş ve Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlenmişlerdi. 200 işçinin işten atılması üzerine işçiler fabrikayı işgal ettiler ancak polis fabrikaya girerek, gaz ve plastik mermi kullanarak işçileri dışarı çıkardı. Fakat Farplas işçilerinin mücadelesi sürüyor. Bugün işyeri önünde bir açıklama yapan işten atılan işçiler ve Birleşik Metal-İş Sendikası, hakları için mücadeleye etmeye devam edeceklerini dile getirdiler.
Hopa’da halk zamları protesto etti
Hayat pahalılığı ve zamlar karşısında eriyen ücretler işçilerin geçinmesine yetmiyor. İğneden ipliğe her şeye gelen fahiş zamlar, kabaran elektrik ve doğalgaz faturaları karşısında emekçilerin öfkesi büyüyor. 2 Şubatta sokağa çıkan Hopa halkı zamları protesto ederek tepkisini gösterdi.
Migros Esenyurt depoda işçiler iş bıraktı
Zincir marketlerden Migros’un İstanbul Esenyurt deposunda çalışan işçiler de kötü çalışma koşullarına ve düşük ücret dayatmasına karşı iş durdurdular. Migros’un kendilerine kölelik dayattığını ifade eden işçiler, ücretleri yükseltilinceye kadar işbaşı yapmayacaklarını dile getirdiler, destek ve dayanışma çağrısında bulundular. Ülkenin dört bir yanında, pek çok sektörde patronların sefalet ücreti dayatmasına karşı iş durduran işçilerin sayısı artıyor.
- TMK Kataforez’de Sendika Düşmanlığı
- Patronların Hakkını Arayan İşçiye Tahammülü Yok
- Ağaç A.Ş. İşçileri Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Patronların Sendika Düşmanlığına İşçiler Mücadeleyle Yanıt Veriyor!
- Sağlık Emekçileri Sağlıkta Şiddetin Artmasını Protesto Etti
- Alpin Çorap’ta İşten Atmalar Protesto Edildi
- İnşaat İşçileri Haksızlıklara Karşı Mücadele Ediyor!
- Sağlık Emekçilerinden Beyaz Miting: “Sağlık Hepimizin!”
- Asen Metal İşçileri Sendika Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Patronların Hak Arayan İşçiye Tahammülü Yok
- EnerjiSa İşçileri Sendikal Haklarına Sahip Çıkıyor
- Xiaomi Salcomp’ta İşten Atmalar Protesto Edildi
- Samsun’da Esnaf Kurye Dayatmasına Karşı Eylem
- İş Bırakma ve Enerji Protestoları
- Gemi Söküm, Depo, Tekstil, Petrol ve Metal İşçilerinin Mücadelesi Sürüyor
- Enerji Zamları Protestoları Yayılıyor
- Hacettepe Üniversitesi’nde İşten Atma Saldırısı
- Somalı Madenciler: “Çalışmak Zulüm, Emeklilik Ölüm”
- İşçi Eylemleri ve Enerji Protestoları Büyüyor
- İşçiler Artan Baskılara Rağmen Mücadeleye Devam Ediyor
- Atışkan Yapı’da İşçiler Greve Başladı
- Lezita İşçileri Direnişlerini İstanbul’a Taşıdı
- Smart Solar İşçileri Üretimden Gelen Gücünü Kullanıyor
- İşçiler Hakları İçin Mücadele Ediyor, Birleşip Direndikçe Kazanıyor
- UİD-DER’den Grevdeki Mutlu Akü İşçilerine Dayanışma Ziyareti
- Patronların Sendika Düşmanlığına İşçiler Mücadeleyle Yanıt Veriyor!
- Grevdeki Neşe Plastik İşçilerini Ziyaret Ettik
- Direnişçi Asen Metal İşçileri Sendikalı Olmanın Önemini Anlatıyor…
- EnerjiSA İşçileri Bir Kez Daha Gözaltına Alındı
- UİD-DER’den Asen Metal İşçilerine Dayanışma Ziyareti
- Sendikalardan Neşe Plastik ve Asen Metal İşçilerine Dayanışma Ziyareti
- Lezita İşçileri Sendikalı Çalışmak İçin Direnişteler
- TÜPRAŞ İşçileri Direniyor
- Neşe Plastik İşçilerinin Grevi Devam Ediyor
- İnşaat İşçileri Gasp Edilen Hakları İçin Direnişte!
- Asen Metal İşçileri Sendika Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Çiğli Belediyesi İşçileri Sendikanın İmzaladığı Sözleşmeyi Kabul Etmiyor
- Acarsoy Tekstil’de Dört Kadın İşçi Sendikal Hakları İçin Direniyor
- EnerjiSA İşçileri Direnişe Devam Ediyor
- Çiğli Belediyesi İşçilerinin Grevi Devam Ediyor
Latest posts
- İngiltere’de Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikası RMT’ye üye on binlerce demiryolu işçisi 21, 23 ve 25 Haziranda greve çıktı.
- Avusturalya’da eğitim, sağlık ve demiryolu işçileri mücadeleyi yükseltiyor. Yeni Güney Galler (NSW) eyaletinin Sidney şehrinde önce 28 Haziranda 50 binden fazla sağlık çalışanı, ardından 30 Haziranda on binlerce öğretmen greve gitti. Özel ve devlet...
- Türk-İş’e bağlı Kristal-İş Sendikasının örgütlü olduğu Eskişehir’de faaliyet gösteren Atışkan Yapı ve Endüstriyel Alçı Ürünleri fabrikası işçileri, toplu sözleşme masasında anlaşma sağlanamaması üzerine 30 Haziranda greve çıktı. 2022 yılının Şubat...
- Tatil yapamayan işçi ailelerinden birisi de biziz. Her sene yaz başlamadan umutla planlar yapıyoruz, sonrasında hesap yaparak işin içinden çıkamıyoruz. Böylelikle kurduğumuz hayaller de sadece hayal olarak kalmaya devam ediyor. Denizleri ve...
- Türkiye’de yoksullaşma daha geniş kesimleri içine alarak ve derinleşerek sürüyor. Özellikle 2021’in sonbaharından bu yana ekonomide yaşanan serbest düşüş asıl olarak emekçileri vuruyor. Siyasi iktidarın iddia ettiği gibi bunun asıl nedeni dünya...
- Doğa katliamları artık insanlığı soluksuz bırakma noktasına geldi. Ekolojik kriz ve neredeyse her coğrafyada doğanın rant için talan edilmesi tüm canlılığın yaşamını tehlikeye atıyor. İklimlerin değişmesinin, doğanın yok olmasının sorumluluğunu “...
- İzmir’de üretim yapan Lezita fabrikasında çalışan işçiler sendikalaşmış ve 39 işçi işten atılmıştı. Öz Gıda-İş’te örgütlenen ve işten atılan işçiler fabrika önünde direnişe başlamışlardı. 43 gündür direnişte olan işçiler İstanbul’da zincir market ve...
- İngiltere’de Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikasına (RMT) üye on binlerce demiryolu işçisinin büyük grevi sona erdi. 21, 23 ve 25 Haziranda ülke genelinde demiryolu işleyişini durduran işçilerin grevi, tırmanan enflasyona karşı öfkenin...
- Daha İspanya’nın Melilla kentinde sınırı geçmek isterken dövülen, ters kelepçe takılan ve onlarcası ölen göçmenlerin haberinin şoku ve öfkesi sıcaklığını korurken, bu sefer de Texas’tan 46 göçmenin ölüm haberi geldi. Yeni bir hayat kurmak için ABD’...
- Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), başkanlık rejiminin asgari ücret, enflasyon, işsizlik, döviz kuru ve bölüşüm ilişkileri üzerinde etkilerini ele alan raporunu geçtiğimiz günlerde yayınladı. “Başkanlık...
- Bundan iki yıl önce İşçi Dayanışması’nda yayınlanan bir mektupta şöyle bir hikâye anlatılıyordu. “Vakti zamanında mahallelerde, köylerde, kasabalarda, semt merkezlerinde halkı eğlendirmek için sirk gösterileri düzenlenirmiş. Bu sirkler o kadar...
- Tarihte birçok büyük kriz/buhran dönemleri yaşanmıştır. Eski olanın çürüyüp toplumun gelişmesinin önünde yıkıcı bir engele dönüştüğü ama yeni olanın da doğamadığı krizli, çalkantılı, sancılı dönemler… Var olan düzenin çivisinin çıkması, üretimin...
- Bursa’da faaliyet gösteren TMK Kataforez Teknik Metal Kaplama Fabrikasında işçilerin Türk Metal Sendikasına üye olmasının ardından 24 Haziranda 7 işçi işten atıldı. Sendikal örgütlenmeyi engellemek için işten atma saldırısına başvuran işveren,...