Buradasınız
İşçi Sağlığı ve Güvenliği Patronlara Emanet Edilemez!

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve HSGG Platformu “Önce insan, önce sağlık, önce iş güvenliği” anlayışını taşımayan yasa tasarısını protesto etmek için Lütfi Kırdar Kongre Salonu girişinde gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile tepkilerini dile getirdiler. Basın açıklamasına geçilmeden önce, eyleme katılan tersane işçileri, kot taşlama işçileri ve aileleri, yaşadıkları sorunları yaptıkları konuşmalarla ifade ettiler.
TAYAD’lı aileler adına yapılan açıklamada, cezaevlerinde koşulların düzeltilmesi için yapılan ölüm orucu eyleminin bitme gerekçesi olan ve Adalet Bakanlığı tarafından F tipi cezaevlerinde kalan devrimci tutuklulara verileceği söylenen hakların halen hayata geçirilmediğini, cezaevlerinde kötü muamele ve işkencenin devam ettiğini belirtti. Engin Çeber’in işkenceyle katledilmesi protesto edildi.
Kot taşlama işçileri adına konuşan ve kendisi de silikozis hastası olan bir işçi, hiçbir sağlık güvencesine sahip olmadan ve iş güvenliği önlemleri alınmadan çalışmak zorunda bırakıldıkları kot kumlama işi yüzünden yakalandıkları silikozis hastalığını tedavi ettiremediklerini, çalışamaz duruma geldikleri halde malulen emekli sayılmadıklarını ifade etti. Üç çocuğu da kot taşlama işçisi iken silikozis hastalığına yakalanan bir anne, çocuklarını tedavi ettirmekte zorluk yaşadığını, bu hastalığa yakalanan işçilere ücretsiz sağlık hizmeti verilmesi gerektiğini anlattı.
Kızılay’da çalışan ve sürgün edilerek örgütlenmelerinin önüne geçilmeye çalışılan sağlık emekçileri adına söz alan bir sağlık emekçisi de, uzun yıllar boyunca her koşul altında ve isteyerek çalıştıkları Kızılay’da, bir süredir sözleşmeli olarak çalıştırılmaya başladıklarını ve bundan sonra çalışma koşullarının gittikçe ağırlaşmaya başladığını, aileleriyle bile yeterince ilgilenemediklerini anlattı. Bu koşullara karşı örgütlenerek Dev Sağlık-İş’e üye olmalarının ardından başka illere sürgün edilmek istendiklerini, kabul etmedikleri için de işten çıkarıldıklarını belirtti.
Davutpaşa’daki patlamada yaşamını yitiren işçilerin ailelerinin oluşturdukları platform adına söz alan bir emekçi, patlamadan sorumlu olarak belirlenen 30 kişiden 15’inin patlamada yaşamını yitirenler olduğunu belirterek güvencesiz koşullarda çalıştırıldıklarını ifade etti.
Tersane işçileri adına söz alan Limter-İş ve TİB-DER üyesi işçiler yaptıkları konuşmalarda iş kazalarına taşeronlaşmanın neden olduğunu, iş kazalarına engel olmak ve istihdamı artırmak gerekçesiyle çıkartılan yasa ve paketle taşeronlaştırmanın önünün açılmak istendiğini anlattılar.
Yapılan konuşmaların ardından HSGG Platformunun basın açıklaması okundu. Açıklamada, “başta işçi sağlığı ve güvenliği olmak üzere, çalışma yaşamının her aşamasında sendikal örgütlülüğü esas almayan bir anlayışın kabul edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle sendikalaşmanın önündeki engelleri kaldırma yönelimi olmayan hiçbir çabanın işçilerin lehine olması beklenemez” denildi.
Ayrıca, bu yasa ile,- İş kazaları ÖNLENEMEZ!
- Meslek hastalıklarının önüne geçilemez veya GİZLENİR!
- İşe ve çalışma ortamına bağlı hastalıklar ARTAR!
- İşyerlerindeki sağlıksız ve güvensiz çalışma ortamları DÜZELTİLEMEZ!
- Çalışanların her türlü kişisel ve sağlıkla ilgili bilgileri, işverenlerin hizmet satın aldığı şirket yetkililerine verilerek kişisel mahremiyet ihlalleri ÇOĞALIR!
- İşyerlerinde sağlıklı ve güvenli çalışma ZORLAŞIR!
denildi. Hazırlanan yasanın dayatılması halinde bütün işçi ve emekçilerin Türkiye genelinde eyleme geçeceği ifade edildi. Basın açıklamasının sonunda şu noktaların da altı çizildi:
Emek dünyasının onaylamadığı yasa tasarısı geri çekilsin!
Sağlığımızdan, iş güvenliğimizden, haklı mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz!
Patronlara değil işçiye iş güvenliği!
- Cam İşçileri Grevde, İzBB İşçilerinin Direnişi Sonuç Verdi
- Sosyal Hizmet İşçilerinden Ortak Eylem: “Sefalete Teslim Olmayacağız!”
- İzmir Belediye İşçileri İşlerini Geri İstiyor
- KESK 8. Dönem TİS Taleplerini ve Mücadele Programını Açıkladı
- DİSK Emekli-Sen Ankara’da Emekli Buluşması Düzenledi
- Haydarpaşa ve Sirkeci Garları İçin Eylem
- Dev Sağlık-İş Bursa Sorumlusu Alper Küçük ile KÇP Üzerine Söyleşi
- Kamu İşçileri Ülke Genelinde Meydanlara Çıktı
- Özel Sektör Öğretmenlerinin Eylemine Gözaltı Saldırısı
- Kamu İşçilerinin Sefalet Zammına Karşı Eylemleri Sürüyor
- İşçiler Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor, Mücadele Kazanım Getiriyor
- Türk-İş Sefalet Zammına Karşı Eylemlere Başladı
- Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Genel Kurulu Yapıldı
- KESK’ten Toplu Sözleşme Eylemleri
- Dev Sağlık-İş’ten Kamuda Sefalet Zammı Dayatmasına Karşı Eylem
- KRT TV İşçileri Beşiktaş Meydanından Seslendi
- Genel-İş Sendikacıların Tutuklanmasını Protesto Etti
- Türk-İş’ten Maliye Bakanlığı Önünde Eylem
- Sağlık Emekçileri: “Bitmeyen Eziyet Bitmeyen Rezalet! Hasta Gelmedi Ceza Geldi”
- DİSK 15-16 Haziran Anma Etkinlikleri Gerçekleştirdi
Son Eklenenler
- Biz bir grup genç olarak UİD-DER’li abilerimizle birlikte, mücadeleye yıllarca katkı sunan, tecrübe sahibi bir büyüğümüzü Çatalca’daki evinde ziyaret ettik.
- İşçi sınıfının uluslararası marşı Enternasyonal 137 yıldır her dilde söyleniyor, işçi sınıfının sömürüden kurtuluşu mücadelesinin en güzel sembollerinden biri olmaya devam ediyor. Sınıfımızın mücadele geleneğinden doğan bu marşın nasıl ortaya...
- Sağlık Bakanlığı’nın son düzenlemeleriyle birlikte Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) büyük bir çöküşe sürükleniyor. Halk sağlığını korumakla görevli ASM’ler, sağlık hizmeti sunulan yerler olmaktan çıkarılıp, sağlık emekçilerini cezalandıran, halkı...
- Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderi, DİSK’in kurucusu ve Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 45. yılında Topkapı Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı.
- Katledilişinin 45’inci yılında Kemal Türkler’i ve lideri olduğu Maden-İş Sendikasının mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışını hatırlamak, belki de her zamankinden daha büyük önem taşıyor.
- Sınıf temelinde örgütlü olmak, işçi sınıfının gücüne inanmak demektir. “Bu işçiler değişmez” diyenlerin yanıldığını, İzmir’deki grev ve direnişlerde bir kez daha gördük.
- Geçtiğimiz günlerde evde bazı tadilat işleri yapmaya başladık. Eşim de ben de emekli olduğumuz için bu masraflar bütçemizin biraz üzerine çıktı. Ben de düşük limitli kredi kartımın limitini yükseltip, taksitlendirmeyle bu sorunu çözmeyi düşündüm.
- İngiltere’de işçi, emekçi ve öğrenciler, yaklaşık 22 aydır devam eden İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı durmak, Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı büyütmek ve suç ortağı İngiltere hükümetinin barış eylemlerine yönelik baskılarını...
- Eşimiz, kardeşimiz ya da başka bir yakınımız dayanışmanın öneminin farkında olmayabilir. Eğer biz biliyorsak, bilmeyenlere sabırla öğretelim ve yol gösterelim! Unutmayalım ki işçinin işçiden başka dostu yoktur.
- Sağlık emekçileri, “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırdıkları, hem sağlık emekçilerinin hem de hastaların hak kaybına uğratıldığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı 16 Haziran’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. ASM’lere 6...
- Dünya egemenlerinin emperyalist paylaşım savaşlarında ölenlerin net sayısını telgraf telleri bildirmiyor artık. Bugün sosyal medyayla, telefonlarımıza düşen bildirimlerle çok kısa bir sürede alıyoruz dünyanın başka yerlerindeki saldırıların,...
- Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan, Kristal-İş Sendikasının örgütlü olduğu GM Teknik Cam fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Temmuzda grev başladı. İzBB Belediyesinde işten atılan Belediye-İş Sendikası...
- Türk-İş’e bağlı Sağlık-İş ve KESK’e bağlı SES üyesi sosyal hizmet işçileri, 18 Temmuzda Bahçelievler Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Ek Binası önünde ortak bir basın açıklaması düzenledi. Kamuda yürüyen toplu sözleşme süreçlerine dair gerçekleştirilen...