Buradasınız
İran’da Rejim Karşıtı Protestolar Ülke Geneline Yayılıyor

İran’da Haziran ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken, işçi sınıfının rejime karşı öfkesi büyüyor. Yıllardır baskıcı molla rejimi altında nefessiz bırakılan İranlı işçiler, geçtiğimiz yılın Aralık ayından bu yana yüzlerce grev ve protestoya imza attılar. Haziran ayındaki seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte, protesto dalgası bütün ülkeye yayılmaya devam ediyor. Çeşitli sektörlerden fabrika işçilerinin, emeklilerin, öğretmenlerin ve öğrencilerin katıldığı protestolar, İran işçi sınıfının, rejimin yolsuzluklarına, yıkıcı politikalarına ve baskılarına boyun eğmeyeceğini gösteriyor.
“Tiranlığa ve ayrımcılığa karşı” emekliler sokakta
Yıllardır emeklilik fonlarını yağmalayan rejim yetkililerine karşı İran’ın dört bir yanında gösteriler düzenlendi. 9 Mayıs’ta Sosyal Güvenlik Kuruluşlarının ofisleri önünde gerçekleştirilen eylemlere yüzlerce kişi katıldı. Rejim yetkililerinin, taleplerini ve ödenmeyen maaşlarını görmezden gelmesinden bıkan öfkeli protestocular, yozlaşmış politikaları nedeniyle yetkilileri eleştirdiler. Protestocular, Sosyal Güvenlik Örgütü Başkanı Mostafa Salari’ye seslenerek “İstifa Salari” diye slogan attılar. “Tiranlığa ve ayrımcılığa karşı haklarımızı sadece sokaklarda alacağız” diye haykıran emekliler, diğer emeklileri de mücadeleye katılmaya çağırdılar.
Öğretmenler ve öğrenciler: “Rejimin yalan vaatlerinden ve politikalarından bıktık!”
10 Mayıs Pazartesi günü ortaokul ve lise öğrencileri birkaç gün boyunca rejimin koronavirüsle mücadelede gerekli tedbirleri almamasını ve bu vaziyette öğrencilerin sınavlara yüz yüze katılmalarını zorunlu kılma kararını protesto etti.
11 Mayıs’ta ise rejimin eğitim politikalarına karşı bu kez öğretmenler sokağa çıktı. İran’ın pek çok şehrinden öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığının onları işe almayı reddetmesini protesto etmek için Meclis önünde bir miting düzenlediler. Tahran’da bir araya gelen öğretmenler “25 bin öğretmen istihdam testini geçti. Bakanlık bize atama sözü verdi. Ama şimdi bunu yapmayı reddediyor. Açız diyoruz kimse bizi duymuyor. Artık yeter, bu yalanlardan bıktık!” diyerek tepkilerini gösterdiler.
Fabrika işçileri işten atmalara ve düşük ücretlere karşı çıkıyor
10 Mayıs’ta, petrol endüstrisi işçileri Meclis önünde haklarını talep eden bir miting düzenlediler. İşçiler bir taraftan virüsle mücadele ederken diğer taraftan düşük ücretlerle çalışmayı kabul etmeyeceklerini açıkladılar. Petrol endüstrisi emeklileri de mitinge destek verdi. Tahran’a gidemeyen başka fabrikalardan işçiler ise, parlamento önünde gerçekleştirilen mitinge desteklerini dile getirdi.
Aynı gün Sepahan çimento fabrikasında çalışan işçiler de maaş çeklerinin ve özel ikramiyelerin gecikmesini protesto etti. İşçiler ayrıca şirketin sürekli olarak kendilerini işten çıkarmakla tehdit ettiğini belirterek “haklarımızın çiğnenmesine izin vermeyeceğiz!” dedi.
İran’da aylardır çeşitli dalgalar halinde protestolar devam ediyor. Daha önce belirttiğimiz gibi, İran işçi sınıfı tüm baskılara rağmen pes etmiyor, mücadeleyi büyütüyor. Bununla birlikte, son dönemdeki protestolarda önemli bir değişiklik yaşanıyor. İranlı sınıf kardeşlerimiz, ekonomik taleplerin yanı sıra siyasi nitelikteki talepler de ileri sürüyor. Önceki mitinglerde hayat pahalılığı, düşük ücretler ve güvencesizliğe karşı ekonomik talepler öne çıkarken; son gösteri dalgasında sokaklara çıkan kitleler, seçimleri boykot etme çağrısında bulunarak siyasi taleplerle rejime olan öfkesini haykırıyor.
Kurcalama!
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
- ABD, İspanya ve İtalya’da Emekçiler Meydanlarda
- İşçilerin Kemer Sıkma Politikalarına ve Anti-Demokratik Uygulamalara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Sırbistan’da Hükümet Düştü!
- Sırbistan’da Tarihi Protesto Gösterisi
- İngiltere’de On Binler Yeniden Meydanlarda!
- Örgütlüysek Her Şeyiz!
- Almanya’da Havayolu İşçileri Uyarı Grevi Yaptı
- Dünya Meydanlarında Emekçi Kadınlar: Şiddete, Baskıya, Sömürüye, Emperyalist Savaşa Son!
- Gürcistan’da Maden İşçileri Ayakta!
- Kadınıyla Genciyle İşçi Sınıfı Mücadeleyi ve Umudu Büyütüyor!
- Finlandiya’da Birçok Sektörden İşçiler Grevde
- İngiltere’de Yükselen Ses: “Gazze’den Elinizi Çekin!”
- Almanya’da Yükseltilen Irkçılığa Karşı Kitlesel Eylemler
- Örgütlü İşçiler Unutmuyor, Hesap Soruyor! Sömürüye ve Haksızlıklara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere, ABD ve Sırbistan’da Mücadele Sürüyor
- Dünya İşçi Sınıfı Yeni Yıla Mücadeleyle Girdi
- Güney Kore’de Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı, Mücadele Devam Ediyor
- Güney Kore’de Devlet Başkanına Karşı Protestolar Devam Ediyor
Son Eklenenler
- İzmir’de belediye işçileri birbiri ardına greve çıkıyor. Narlıdere Belediyesi işçileri 6 Mayısta grev başlattı, bir gün sonra talepleri kabul edildi. Konak Belediyesi işçileri ise 7 Mayısta greve çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan...
- Bu 1 Mayıs’a kızım, torunum ve oğlumla katıldım. 1 Mayıs alanında çocuklarımın da yanımda olmasının heyecanımı ve mutluluğumu arttırdığını belirtmek isterim. Ben her yıl 1 Mayıs’a UİD-DER’le katılıyorum ve her zaman çok heyecanlanıyorum.
- TÜPRAŞ Rafineri'de kendilerine haber verilmeden taleplerinin çok altında zam oranlarına ve 3 yıllık sözleşmeye imza atılmasına tepki gösteren işçiler üretimi durdurarak, yürüyüş yaparak sözleşmeyi protesto etti.
- Hiçbir şey siyaset üstü değildir. Ekmekten suya, yediğimiz peynirin kalitesinden oturduğumuz evin sağlamlığına kadar her şey siyasetin içindedir. İş cinayetlerini “kader” diye yutturanlar, depremleri de “fıtrat” diye anlatıyorlar.
- Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde olan belediyeler ile petrokimya sektöründeki fabrikalarda birer birer grev kararları alınıyor. İzmir’de Narlıdere Belediyesi işçileri grevin ilk gününde kazanım elde ederken Konak Belediyesinde 7 Mayısta grev...
- İşçi sınıfının 8 saatlik işgünü mücadelesi 1889’dan önce başlamıştı. Ancak 1 Mayıs 1889’da, 8 saat çalışma, 8 saat dinlenme ve 8 saat canımızın istediğini yapma talebiyle kitlesel olarak alanlara çıkıldı. 1 Mayıs bu başkaldırının ve daha adil bir...
- Genel-İş Sendikası İzmir 6 Nolu Şubenin örgütlü olduğu Narlıdere Belediyesine bağlı NARBEL’de çalışan işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 6 Mayısta greve çıktı. NARBEL işçileri bir müddettir ücretleri eksik ve...
- Bu mektubumda sizlere sınıf temelinde örgütlü olmanın ne demek olduğunu dilim döndüğünce anlatmak istiyorum. Önce kendi deneyimimden, ardından da 1980 öncesi işçi kuşaklarının örgütlü mücadelesinden örnekler vereceğim.
- 15 Nisanda geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle 18 gün yoğun bakımda kalan ve 3 Mayısta yaşamını yitiren Sırrı Süreyya Önder on binlerce insan tarafından sonsuzluğa uğurlandı. Siyasi parti yöneticileri, sanatçılar, gazeteciler, Barış Anneleri, Kürt...
- Sırrı Süreyya Önder’i, Sırrı Abimizi kaybettik. O, işçilerin birliği, halkların kardeşliği mücadelesine katkılarıyla hep yaşayacak, yüreğindeki umut ve direncin sembolü olan gülümsemesiyle hep saygı ve sevgiyle hatırlanacak.
- İzmir Konak Belediyesine bağlı MER-BEL’de işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine 2 Mayısta tam gün iş bıraktı. 31 Mart yerel seçimleri sonrası İzmir Çiğli Belediyesinde tasarruf bahanesiyle işten atılan ve verilen sözlere...
- Dünya işçi sınıfı bu sene de 1 Mayıs’ı baskıcı ve anti-demokratik uygulamaların, işçi sınıfına yönelik saldırıların katlanarak arttığı bir dönemde karşıladı. Öfkesini ve taleplerini tek ses, tek yumruk olup haykırmak isteyen işçi ve emekçiler ABD’...
- İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, Türkiye genelinde kitlesel katılımla kutlandı. İstanbul başta olmak üzere birçok kentte alanlara çıkan yüz binlerce işçi ve emekçi, yaşadıkları ekonomik ve siyasal sorunlar...