Buradasınız
İşçiler Artan Baskılara Rağmen Mücadeleye Devam Ediyor

Yemeksepeti işçileri: Vazgeçmedik! Haklarımızı alana kadar direneceğiz!
Ücretlerinin yükseltilmesi ve sendikal hakların tanınması talebiyle mücadele eden Yemeksepeti işçileri, direnişlerinin 10. gününde bir kez daha İstanbul Levent’teki Yemeksepeti Genel Müdürlük önünde bir araya geldi. İşçiler motorlarıyla konvoylar oluşturarak şirketin genel merkezinde toplandılar. Kol kola girerek kısa bir yürüyüş de gerçekleştirdiler. Burada, Yemeksepeti’ni boykot çağrısını yineleyen motor kuryeler, sloganlarla taleplerini yükselttiler. Şirketin işçileri yıldırmak için tuttuğu tutanakları teşhir ettiler ve şirketin baskı ve tehditlerine rağmen mücadelede kararlılıklarını dile getirdiler.
Çok sayıda sanatçı Yemeksepeti işçilerinin çağrısına uyarak boykota destek açıklaması yaptı. Haluk Levent de Yemeksepeti işçilerini ziyaret etti. Öte yandan, Yemeksepeti İşçi Komitesi’nin çağrısıyla Almanya’da kuryeler Delivery Hero’ya karşı harekete geçiyor. Twitter hesaplarından yapılan açıklamada, Alman kuryeleri grubu Lieferando İşçileri Kolektifi’nin 11 Şubatta Delivery Hero önünde Yemeksepeti işçilerinin taleplerini haykıracağı ifade edildi. Yemeksepeti işçileri mücadeleye devam edeceklerini şu sözlerle haykırıyor: “Vazgeçmedik! Direnişimiz devam edecek! Haklarımızı alana kadar direneceğiz! Birlikte kazanacağız...”
Eskişehir’de OEDAŞ işçileri iş bıraktı
Birçok kentte yüksek elektrik faturalarına karşı tepkiler yükselmeye devam ederken, Eskişehir’de Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. (OEDAŞ) işçileri de düşük zam dayatmasına karşı iş bıraktı. Fazla mesai ücretlerinin de ödenmemesine tepki gösteren işçiler, artan hayat pahalılığını, ağır çalışma koşullarını da protesto ediyor. Asgari ücreti kabul etmeyeceklerini, ücretlerinin 5 bin 500-6 bin lira olması gerektiğini söylüyorlar.
Antep’te işçi eylemleri yayılıyor
10 Şubatta Artemis Halı’da, gece vardiya değişim saatinde ise Rad Çuval’da işçiler düşük zamma karşı iş bıraktılar. Artemis Halı’da anlaşma sağlanırken patronun 5400 lira ücret açıklamasına karşılık 6200 lira talep eden Rad Çuval işçilerinin mücadelesi sürüyor.
5200 lira ücret teklifini kabul etmeyerek 3 Şubatta iş bırakan Melike Tekstil’de patron zam teklifini güncelleyeceğini söyleyerek işçilerden zaman istemişti. 10 Şubatta açıklama yaparak ücretlerin 5600 lira+300 lira devamsızlık primi olacağı söylendi. Ancak işçiler net 6 bin lira ücret talep ettiklerini söyleyerek yeniden iş bıraktılar. İşçilerin bekleyişi sürüyor. Diğer taraftan Ahmet Aslansoy Tekstil ve Elyaf İplik’te eylemler devam ediyor.
Adapak karton fabrikasında işçiler, patronun asgari ücret üzerine primleri de ekleyerek 4800 lira teklif etmesine 3 vardiyada da iş bırakarak tepki gösterdi. Fabrikada çalışan toplam 100 işçi, 5500 lira net ücret ve 300 lira devam primi talep ediyor. İşçiler bugüne kadar ücretlerinin asgari ücret üzerinde kalan kısmının elden verildiğini belirterek bu uygulamaya son verilmesini ve ücretlerinin tamamının bankaya yatırılmasını da talep ediyor.
Fast food işçileri ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep etti
DİSK’e bağlı Dev Turizm-İş ile Gıda-İş sendikaları, TAB Gıda’ya bağlı Arby’s, Burger King, Popeyes, Sbarro, Usta Pideci ve Usta Dönerci’de çalışan işçilerin maruz kaldıkları sorunları protesto etmek için şirket genel merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada fast food işçilerinin çalışma koşullarının ve ücretlerinin iyileştirilmesi ve sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması talepleri dile getirildi. Basın açıklamasında bir konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçilerin TAB Gıda’da maruz kaldıkları çalışma koşullarının Türkiye işçi sınıfına reva görülen çalışma koşullarının özeti olduğunu, çalışma hayatının bütününde yaşananların da AKP iktidarının bir özeti olduğunu vurguladı.
Öztaş Çorap’ta sendikadan istifa baskısı
İstanbul Esenyut’ta üretim yapan Öztaş Çorap’ta ücretlerinin yükseltilmesi talebiyle iş bırakan ve Deriteks Sendikasında örgütlenmeye başlayan işçilere karşı patron işten atma saldırısına girişti. İşçiler telefonlarına gelen kısa mesajlarla Kod 49’la işten çıkarıldıklarını öğrendiler. İşten çıkarılan 70 işçinin tamamı Deriteks üyesi. Öztaş patronu işçileri sendikadan istifa etmeleri için yoğun baskı uyguluyor. İşçileri tazminatsız işten atmakla, kara listeye almakla tehdit eden patron, aynı zamanda sendikayı kötüleyerek, işçileri birbirine bölerek sendikalaşmanın önüne geçmeye çalışıyor. İşçilerin direnişi fabrika önünde devam ediyor.
İzmir Aliağa’da gemi söküm işçileri de iş bıraktı
Aliağa, Kursan ve Dörtel gemi söküm tersanelerinde işçiler ücretlerinin yükseltilmesi talebiyle iş bıraktı. Asbest, kurşun gibi ağır kimyasallara maruz kalan, ağır çalışma koşulları altında çalışan gemi söküm işçileri, ücretler arasındaki uçurumun giderilmesini ve ücretlerinin yükseltilmesini istiyor.
DİSK/Genel-İş Sendikası zamları protesto etti
DİSK/Genel-İş Sendikası örgütlü olduğu bütün belediyelerde zamları protesto etti ve kadro talebini yineledi. Genel-İş üyesi işçiler İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Adana, Mersin, Hatay, Ağrı, Artvin ve daha birçok kentte basın açıklamaları gerçekleştirdi. İşçiler, belediyelerin bünyesindeki şirketlerde çalışanlara ayrımsız, şartsız kadro ve ilave tediye hakkı; taşerondan kadroya geçirilen işçilerin zorla emekli edilmemesi ve zamların geri alınması taleplerini dile getirdiler. Elektriğe gelen fahiş zamları faturaları yakarak protesto ettiler.
Profilsan’da işten atmalara karşı eylem
Bursa’da üretim yapan Profilsan’da Türk Metal’in çoğunluğu sağlayıp yetkiyi almasının ardından 9 işçi işten çıkarıldı. İşçilerin örgütlendiği Türk Metal Bursa 2 No’lu Şube, işten atmaları fabrika önünde gerçekleştirdiği eylemle protesto etti. Atılan işçilerin geri alınmasını ve işçilerin sendika hakkının tanınmasını talep etti.
İzmir’de inşaat işçileri yemek ve barınma sorunlarını protesto etti
İzmir Bayraklı’da şehir hastanesi şantiyesinde çalışan inşaat işçileri, sürekli elektrik kesintisi nedeniyle koğuşlarda aydınlatma, ısınma ve sıcak su sorunu yaşanmasını şantiye içinde yaptıkları yürüyüşle protesto ettiler. Gama Türkerler tarafından yapılan hastanenin yapımında çalışan işçiler, yemekhane koşullarını, kalitesiz yemekleri, uzun kuyruklarda beklemek zorunda kalmalarını, koğuşlarda üst üste kalmaya zorlandıklarını defalarca dile getirdikleri halde çözüm üretilmemesine tepki gösteriyor. Aralarında DİSK/Dev Yapı-İş üyesi işçilerin de olduğu işçiler, “İnsanca barınma ve beslenme haktır. Hak verilmez alınır” diyor. İşçilerin eyleminin ardından şirket yönetimi taleplerin bir hafta içinde karşılanacağı sözü verdi.
Darinda Çorap işçileri basın açıklaması gerçekleştirdi
İstanbul/Beylikdüzü’nde bulunan Darinda Çorap’ta işçiler yüzde 70 zam talebiyle iş durdurmalarının ardından Kod 49 bildirimiyle işten atılmıştı. Ücretleri asgari ücretin altında kalan işçiler, masa başında çalışan kadın işçilere en az 6 bin lira, ütücü işçilere ise en az 6 bin 500 lira ücret verilmesini istiyorlar. 9 işçinin işten atıldığı Darinda Çorap önünde Deriteks Sendikası, Tekstil-İş Sendikası ve işçilerle birlikte ortak bir basın açıklaması yapıldı. Demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler destek verdiği basın açıklamasında işçiler haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini söylediler.
- İşçiler, Emekliler Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Eğitim Sendikaları Proje Okullara Yapılan Keyfi Atamaları Protesto Etti
- İşçiler, Emekliler Mücadele Ediyor, Mücadele Kazandırıyor
- “Eziyet Yönetmeliği İstemiyoruz” Diyen Sağlık Emekçileri Bir Kez Daha İş Bıraktı
- SES: Sağlıkta Ticaret Ölüm Demektir!
- İşçiler, Kamu Emekçileri, Çiftçiler Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Tokat’tan Diyarbakır’a Maden Şirketlerine Karşı Köylüler Mücadele Ediyor
- Çiftçiler Düşük Fiyat Dayatmasına Karşı Çıkıyor
- 112 Acil Sağlık Çalışanlarından Eylem
- Tüm Emeklilerin Sendikası: “İnsanca Yaşamak İstiyoruz!”
- Mersin Dizge Okulu Öğretmenleri Kazandı!
- Mersin Dizge Okulu Öğretmenleri Düşük Ücretlere Karşı Eylem Yaptı
- Manisa Gördes’te Madene Karşı Direniş Nöbeti Sürüyor
- Özel Sektör Öğretmenleri Hakları İçin Eylemde
- Bursa ve İzmir’de İşten Atma Saldırılarına Karşı Eylemler
- Hak Gasplarına Karşı Mücadeleler Sürüyor
- Sendikal Baskılar Mücadeleyle Aşılıyor
- IFFCO Türkiye Fabrikasında Sendika Düşmanlığı
- Sendikalaşma Hakkı Engelleniyor, İşçiler Mücadele Ediyor
- Belediye ve Sağlık İşçileri Haklarını İstiyor
- Belediyelerde Grev Sesleri Yükseliyor
- Oryantal Tütün Grevcilerinin Anlattıkları
- Manisa’da Mercan Makina’da Direniş Başladı
- Tütün ve Maden İşçileri Aileleriyle Grevde, Eylemde!
- Tütün, Tekstil, Maden İşçileri Mücadeleye Devam Ediyor
- İzmir’de Sunel Tütün İşçileri Greve Çıktı
- Temel Conta İşçilerinin Grevi Devam Ediyor
- Urfa’dan Trabzon’a, İnşaattan Enerjiye İşçiler Mücadele Ediyor
- Chinatool ve Green Transfo Grevlerinde Anlaşma Sağlandı
- Antep’te Tekstil İşçilerinin Düşük Zamlara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Chinatool Otomotiv İşçileri Greve Çıktı
- Antep’te Tekstil İşçileri Düşük Zamlara Karşı Mücadele Ediyor
- Kaynak Tekniği İşçileri Grevde
- Yolbulan Metal İşçileri Eylemlerine Devam Ediyor
- GE Grid Solutions Grevinde Anlaşma Sağlandı
- Schneider Elektrik’te Anlaşma Sağlandı
- Genel-İş Üyesi İZBB İşçileri İş Bıraktı
- Her Yer Bizim Düzenimiz Olsun Diye
- Direnişçi Polonez İşçileri: “Direne Direne Kazandık!”
- Polonez Direnişçisi: “Biz Başardık, Şimdi Hep Birlikte Başaralım!”
Son Eklenenler
- Gaziantep’teki Zeugma Mozaik Müzesinde dünyaca bilinen bir mozaik yer alıyor. “Çingene Kızı” adı verilen ve 1800 yıllık geçmişe sahip bu mozaiğin göreni etkileyen, güçlü bir yanı var. Farklı renk ve dokulardaki binlerce küçük taşın birleşiminden...
- 1 Mayıs yaklaşıyor. Ankara’dan emekçi kadınlar olarak sizlerle 1 Mayıs’a hangi taleplerle katılacağımızı paylaşmak istedik. Bu vesileyle tüm emekçi kadın kardeşlerimizi kendi taleplerini, ortak taleplerimizi birlikte dile getirmek için 1 Mayıs’ta...
- Geçtiğimiz günlerde yandaş medyada tam anlamıyla “yersen” cinsinden bir haberle karşılaştım. Manşeti oldukça cafcaflıydı: “60 bin maaşla çoban bulamıyorlar!” Bu “hadi canım” dedirten cinsten haber, kandırılmaya açık olanlara “köyümüze dönelim,...
- 19 Mart’tan bu yana artan baskılara, gözaltılara, tutuklamalara ve proje okullarındaki keyfi atamalara karşı protestolar devam ediyor. Bursa Demokrasi Bileşenleri ve Anne-Baba Dayanışma Ağı öncülüğünde yüzlerce kişi 19 Nisanda “Hak, Hukuk, Özgürlük...
- Tekgıda-İş Sendikasının örgütlü olduğu Sunel Tütün, Oryantal Tütün ve TTL Tütün fabrikalarında TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 1700 işçi greve çıkmıştı. İşçilerin grevi 12 Nisanda kazanımla sonuçlandı. Doruk Madencilikte çalışan...
- Gebzeli işçi, emekçi kadınlar olarak bir araya geldik ve “UİD-DER ile 1 Mayıslar” videosunu izledik. Sizlerle duygu ve düşüncelerimizi paylaşmak, tüm emekçi kadın kardeşlerimizi ortak bir mücadele duygusuyla ayağa kalkmak için 1 Mayıs’a çağırmak...
- Uçak yolculuğu yapanlar bilir. Yolculuk esnasında uçağın kabin basıncının düşmesi, oksijen seviyesinin azalması durumunda oksijen maskeleri devreye girer. Yanımızda çocuğumuz olsa böyle bir durumda çoğumuz maskeyi önce çocuğumuza takmaya çalışırız,...
- Gelsinler yoldaşlar ben hazırım/ İki satır, bir mısra şiirle hazırım/ En karanlık dönemlerde/ Ektiğim tohumlar yeter bana/ Gelsinler yoldaşlar ben hazırım
- Milli Eğitim Bakanlığının proje okul atamalarına tepkiler devam ediyor. Eğitim Sen, proje okul uygulamaları ve atamalarına karşı 18 Nisanda Cağaloğlu Anadolu Lisesi önünde basın açıklaması yaptı.
- Vezir Muhammed Nurtani… Tanıdık gelmiştir bu isim pek çoğunuza… Yine de hikâyesinin bildiğimiz kısmını bir kez daha paylaşalım sizinle: Afganistanlı göçmen işçi Vezir Muhammed Nurtani 10 Kasım 2023’te çalıştığı kaçak maden ocağında kalp krizi...
- Artık eski kuşak işçilerden sayılırım. Mücadele örgütümüz UİD-DER saflarında yaş alıp 60’a merdiven dayadığım için kendimi bahtiyar hissediyorum. İlk 1 Mayıs’a 1979 yılında, İzmir’de, ustamla birlikte katıldım. Katılım oldukça yüksekti. Kalabalıkta...
- TTL tütün işçileri, örgütlü oldukları Tekgıda-İş Sendikası ile birlikte, 41 gün önce “Bu işyerinde grev var” pankartını fabrikanın dört bir yanına asarak greve çıktılar. Grev çadırlarını fabrika önüne kurdular. Büyük çoğunluğu kadın olan işçi...
- DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 1 Mayıs’ı bu yıl İstanbul Kadıköy Meydanı’nda kutlama kararı aldıklarını basın açıklaması yaparak duyurdu.