Buradasınız
İşçiler, Emekliler, Öğretmenler Yeni Yıla Eylemlerle Giriyor

Asgari ücretin altında maaş alan, yok sayılan emekliler, eşit işe eşit ücret ve kamuda aynı işi yapan meslektaşlarıyla aynı özlük haklarını isteyen özel okul öğretmenleri, sendika düşmanlığına karşı çıkan işçiler Ankara, İstanbul ve Bursa’da eylemler yaptılar.
Emekliler Ankara’da eylem yaptı: “Sadaka Değil Toplu Sözleşme!”
2021 Tüm Emekliler Sendikası üyesi emekliler 29 Aralıkta Ankara’da Ulus Zafer Anıtı önünde siyasi iktidarın emekli politikalarını protesto edip taleplerini dile getirdiler. Eylem sırasında boş pazar çantası yanında tencerede taş kaynatıp fatura yakan emekliler “Sefalete Mahkûm Olmayacağız”, “Sadaka Değil Toplu Sözleşme”, “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz” sloganlarını attılar.
Emekliler adına yapılan açıklamada siyasi iktidarın ekonomi politikaları sonucunda artan hayat pahalılığı karşısında emeklilerin yaşadığı sıkıntılara değinildi. Toplu sözleşme yapma hakkı kazanılmadan, yüzdelik zamlarla emekli maaşlarının açlık sınırının üzerine çıkamayacağı vurgusu yapıldı. Emeklilerin talepleri şu şekilde sıralandı:
- En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesinde olmalı.
- Emeklilere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört ikramiye ödenmeli. İkramiyeler, dul ve yetim maaşlarına, aldıkları maaş oranı kadar değil tam ödenmeli.
- Temel gıda maddeleri ile elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle düşük satın alma gücümüzde meydana gelen kaybın telafisi için seyyanen zam yapılmalı.
- Anayasa’daki ilgili kısım, uluslararası tüm metinlerde geçtiği gibi, “herkes sendika kurabilir” şeklinde düzenlenmeli. Emekli maaşlarının, iktidar tarafından tek taraflı belirlenmesi yerine, TBMM’de emeklilerin sendika statüsü yasası çıkarılmasının ardından toplu sözleşme masasında belirlenmesi sağlanmalı.
- EYT yasası bir an önce çıkarılmalı, yasanın gereği doğru işletilmeli, emeklilerin hakları gasp edilmemeli, EYT’lilerin yaşadığı ağır mağduriyet giderilmeli ve aylık bağlanma oranı eski sisteme döndürülmeli.
- İntibak yasası derhal çıkartılarak eski ve yeni emekliler arasındaki maaş eksiklikleri giderilmeli.
- Emekli maaşlarında yapılan muayene, ilaç ve tüm kesintilere son verilmeli.
- Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğalgaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılmalı.
- Hastanelerde geriatri bölümleri açılmalı, var olanlara takviye yapılmalı.
- Emekliler ve yaşlılar için devlete ait huzurevi sayısı arttırılmalı, evde bakım hizmetlerini kolaylaştırmak için çalışma yapılmalıdır.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası: “Eşit İşe Eşit Ücret!”
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyeleri, Şişli Cevahir AVM önünde 30 Aralıkta basın açıklaması gerçekleştirdiler. “Asgariye Ret, Asgarinin Altına İsyan” pankartı açan öğretmenler adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kirasını, faturalarını, borçlarını ödeyemeyen, temel ihtiyaçlarını artık karşılayamayan öğretmenleriz. Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığına bağlı çalışan, onun personeli olarak tanımlanan öğretmenler olarak patronların insafına bırakılmak istemiyoruz. Taban maaş hakkımız 2014 yılında kaldırıldı. Güvencesizlik, asgari ücrete mahkûm eden çalışma koşulları bugün taban maaşın önemini daha da açığa çıkarttı. Eşit işe eşit ücret istiyoruz ve aynı işi yaptığımız meslektaşlarımızla aynı haklara sahip olmak istiyoruz.”
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasına üye öğretmenlerin temel taleplerinden biri olan taban maaş hakkı, 5580 sayılı Kanunda belirtilen “Özel öğretim kurumlarında yöneticilik ve öğretim hizmeti yapanlara kıdemlerine göre dengi resmi okullarda ödenen aylık ve sosyal yardım kapsamındaki ek ödeme tutarından az ücret verilemez” hükmünün 2014’te kaldırılmasıyla ellerinden alınmış, özel okul öğretmenlerinin ücretleri patronların insafına bırakılmıştı. Özel okul öğretmenleri bu hakkı geri almakta kararlılar.
Açıklamada “Denetimsiz kurumlar, fırsatçı kurucular özel sektör alanında at koşturdular fakat artık biz varız, Öğretmen Sendikası var. Öğretmenler haklarını biliyor ve yüksek sesle dile getiriyor artık. Patronların planlarını biliyoruz. Onların emeğe düşman planlarını bozacağız. Herkes bilmelidir ki özel sektör öğretmenleri yalnız değil. Çok kalabalık, çok haklı ve örgütlü” denilerek sendikal örgütlülüğün önemine vurgu yapıldı.
Barutçu Tekstil’de sendika düşmanlığı devam ediyor
Bursa’da faaliyet gösteren Barutçu Tekstil’de işçiler Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikasına üye oldukları için işyerinde baskılar artmış ve 4 kadın işçi işten atılmıştı. Sendikal haklarının tanınması ve işe iade talebiyle kadın işçiler Ekim ayında fabrika önünde direnişe başlamıştı. Sendika düşmanlığına devam eden Barutçu Tekstil patronu 29 Aralıkta 3 kadın işçiyi daha işten attı.
İşten atma saldırısı sonrası fabrika önünde bir açıklama yapan Öz İplik-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Serkan Açıcı sendikalaşmanın anayasal hak olduğunu ve işçilerin geçmişte ödediği bedellerle elde ettiği haklarının kanunlarla belirlendiğini belirtti. İşvereni şu sözlerle uyardı: “Bu hukuksuzluğa devam ederseniz sendikanın bir çağrısıyla on binler buraya iner. Bu yükü kaldıramazsınız. İşten çıkardığınız tüm arkadaşları işe aldıracağız.”
İşten atılan kadın işçiler haklarını aradıkları için, sendikaya üye oldukları için işten atıldıklarını söylüyor, mücadelelerinin haklılığından aldıkları güçle direnişe devam ediyorlar.
Liman-İş Sendikası Ambarlı Limanı’nda sendika düşmanlığına karşı eylem yaptı
İstanbul’da Ambarlı Limanı’nda faaliyet gösteren Marport firmasının taşeronu Karhan Gümrük’te çalışan 70 işçi Türk-İş’e bağlı Liman-İş Sendikasında örgütlendikleri için işten çıkarıldılar. Liman-İş Sendikası ve işten atılan işçiler 29 Aralıkta Marport önünde basın açıklaması yaparak işten atma saldırısını protesto ettiler.
Açıklamayı yapan Liman-İş Sendikası Marmara Bölge Başkanı Mülazim Dursun, işçilerin Liman-İş Sendikasına üye olmalarından sonra yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine sürecin Yüksek Hakem Kuruluna gittiğini belirtti. Buradan karar çıkmasına az bir zaman kala asıl işveren Marport Liman İşletmelerinin, taşeronu olan Karhan Gümrük’ü sendikalaşmanın önüne geçmek için bünyesinden çıkardığını söyledi. Şirketin bunu yaparak yasalara aykırı davrandığını ve suç işlediğini belirten Dursun, işçiler toplu iş sözleşmesinden faydalanana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.
İşçiler eylem sırasında “Sendika Haktır Engellenemez”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek” sloganlarını attılar.
- Mata İşçileri Direnişlerinin 30. Gününde Ankara’daydı
- Ankara’ya Yürümek İsteyen Mata İşçilerine Polis Engeli
- Mata İşçileri Hakları İçin Ankara’ya Yürüyor!
- Satera Elektrik ve Mata İşçilerinden Cengiz Holding Önünde Kitlesel Eylem
- Avcılar Belediye İşçilerinden Basın Açıklaması
- Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şube 8. Genel Kurulunu Gerçekleştirdi
- TÜMTİS 31. Olağan Genel Kurulu
- İşçiler Sendikal Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Mata İşçileri Kararlı: Sıkışan Patron Güçlü Görünmeye Çalışıyor!
- Mata İşçileri Direnişlerinin 12. Gününde Bir Kez Daha Kararlılıklarını Gösterdiler
- Sanatçılardan Mata İşçilerine Dayanışma Mesajları
- Mata İşçileri 8 Mart’ı Direniş Alanında Kutladı
- Mata İşçilerinin Mücadelesi Dayanışmayla Büyüyor
- Mücadele Eden İşçiler Kazanıyor!
- Mata Otomotiv İşçileri Hakları İçin Kararlı Bir Mücadele Veriyor!
- UNO ve Ahenk Halı İşçilerinden Eylem!
- Kitlesel Eylem Yapan Mata İşçileri: Baskılardan Bıktık!
- MKS Transformatör’de Sendika Hakkı için Mücadele Sürüyor
- Mata Otomotiv İşçileri Ek Zam Talebiyle İş Durdurdu
- Mil-May Tekstil Patronu Geri Adım Attı
Son Eklenenler
- Fransa işçi sınıfı Macron hükümetinin emeklilik yaşını 64’e çıkarmasına genel grevlerle karşı koymaya devam ediyor. Ülkede, 23 Marttan sonra 28 Martta da milyonlarca işçinin katıldığı grevler gerçekleştirildi. Böylelikle Fransa işçi sınıfı Ocak...
- 27 Martta Almanya’da son yılların en büyük grevi yaşandı. Havaalanları, demiryolları, limanlar tramvay, otobüs ve metrolar 24 saat boyunca çalışmadı. Ulaşım ve kamu hizmetleri durdu. Grev alanlarında mitingler, gösteriler yapıldı.
- Çalışma koşullarının düzeltilmesi, baskıların son bulması ve ücretlerine yüzde 25 oranında zam yapılması talebiyle direnişte olan Mata Otomotiv işçileri, direnişlerinin 30. gününde Ankara’daydı. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan...
- Ben Güneş, 17 yaşındayım. Nasıl başlamam gerektiğini bilmiyorum. Burası artık Hatay diyebileceğim bir yer değil, benim alıştığım Hatay değil. Çok garip bir şey, doğup büyüdüğüm yerin böyle yıkılışını görmek… Bunu yaşayacağımızı düşünmedim hiç. Tabii...
- İstanbul/Tuzla’da bulunan Mata Otomotiv işçileri, 27 Martta Ankara’ya yürümek üzere İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesinde toplandılar. Daha insani koşullarda çalışmak isteyen ve haklı taleplerini duyurmak için Ankara’ya yürümek isteyen...
- Mata Otomotiv’de 27 Şubatta üretimi durduran 1000 işçi, hakları için 27 Martta Ankara’ya yürüyor. Mata işçileri, iş güvenliği önlemlerinin alınması, yönetim ve amirlerin uyguladığı baskının son bulması ve yüzde 20 ek zam yapılması için işten kaçınma...
- Tıpkı depremden önce olduğu gibi depremden sonra da devlet yetkilileri sorumluluklarından kaçmaya devam ediyorlar. Hatta umursamazlıkta adeta birbirleriyle yarış halindeler! İlk imdada koşanın devlet olmasını bekleyen depremzedeler hayal kırıklığına...
- Depremzede emekçiler bu kış günlerinde sıcak bir yuvadan yoksunlar. Çoğunun giyecek doğru düzgün bir kıyafeti ya da belki sarılacak bir battaniyesi yok. Çocukların ayaklarında ayakkabıları yok. Kimisi sıcak bir çorbadan yoksun. Deprem bölgesinde...
- DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından Cengiz Holding binası önünde direnişçi işçilerle birlikte kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Satera Elektrik işçilerine direnişteki Mata işçileri ile MKS işçileri de destek verdi. Eyleme DİSK’...
- İran’da kız çocuklarının eğitim gördüğü okullarda 30 Kasım 2022 tarihinden beri zehirlenme vakaları görülüyor. İlk olarak Şiilerin kutsal saydığı Kum kentinde bulunan Kum Kız Sanat Okulunda görülen zehirlenme vakası, kısa sürede diğer okullarda da...
- Depremin üzerinden haftalar geçti ama ihmaller, keyfi tutumlar, umursamazlık, akıl almaz söylemler depremin sonuçlarını felakete çevirdi. Erdoğan depremin üçüncü gününde deprem bölgesine korumalarının da içinde bulunduğu upuzun bir konvoyla gitti. O...
- Belediye-İş üyesi Avcılar Belediye işçileri İstanbul Avcılar Havuz meydanında basın açıklaması gerçekleştirdiler. Eyleme Belediye-İş Sendikasından şube yöneticileri ve temsilciler, demokratik kitle örgütleri, emekten yana partiler ve UİD-DER katıldı.
- Fransa’da Macron hükümetinin emeklilik hakkına yönelik saldırısı işçi sınıfını bir kez daha ayağa kaldırdı. Hükümet emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmak istedi ancak işçi sınıfı bu saldırıya grevlerle, milyonları bulan protesto gösterileriyle...