Buradasınız
İşçilerin Protestosu 100 Bin İmzayla Meclis’e Ulaştı!
Derneğimiz UİD-DER’in iş kazalarına, meslek hastalıklarına ve işçi ölümlerine dur demek için başlattığı “İş Kazaları Kader Değildir, İşçi Ölümlerini Durduralım!” kampanyasında 100 binden fazla imza toplandı. Toplanan imzalar, işçilerin protestosu olarak 21 Kasımda Meclis’e teslim edildi. UİD-DER temsilcileri HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ve BDP Milletvekili Erol Dora ile birlikte Meclis’te yaptıkları basın toplantısında, 100 bin imzayla işçilerin “artık ölmek istemiyoruz” çığlığını, protestosunu ve somut taleplerini dile getirdiler.
Bir konuşma yapan Levent Tüzel, 2013’ün ilk 10 ayında 1017 işçinin iş kazalarına kurban gittiğini, bunların 55’inin çocuk olduğunu belirtti.Tüzel, “Davutpaşa, OSTİM’deki iş kazalarını ve bu konuda açılan davaları hatırlatarak, davaların hâlâ sonuçlanmadığını dile getirdi. Tüzel şöyle konuştu: “Geçtiğimiz günlerde ev işçisi bir kadın, Rukiye Şimşek dördüncü kattan düşerek hayatını kaybetti. Bütün emekçiler için iş cinayetleri bir kader değil. Alınmayan önlemler, göz yumulan bir sömürü. Burada sorumluğu olan bir iktidar var. Denetim meselesi çok önemli. İşçinin, emekçinin hayatı, geleceği bu şekilde ellere emanet edilmiş durumda. Bu ölümleri durdurmak için kamuoyu yaratmak gerekiyor.”
Tüzel konuşmasında, geçtiğimiz günlerde Gaziantep’te bir tekstil atölyesinde gerçekleşen yangında yakınlarını kaybeden ailelerin sözlerini ise şöyle aktardı: “Çocuklarımız burada çok kötü koşullarda çalışıyorlar. Hiç denetim yapılmıyor. Ne zaman ki ölümler oluyor, denetim ancak o zaman yapılıyor.” Tüzel, Türkiye’de 1 buçuk milyon işyeri olduğunu ancak sadece 82 bin işyerinin denetlendiğini ifade etti. Bu denetlemeleri yapması gereken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın da denetlenemediğini, bunun bütçe görüşmelerinde ve Sayıştay raporlarında ortaya çıktığını anlattı. Tüzel, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Mücadele etmek, birleşmek, hak aramak ve işçi ölümlerini durdurmak için topyekûn bir kamuoyu oluşturmak mutlaka gerekiyor.”
Tüzel’den sonra UİD-DER temsilcileri konuştular. Kampanya sürecini, işçilerin ve ailelerinin yaşadığı acıları, taleplerini anlattılar. UİD-DER temsilcisi Dilek Fahlioğulları, iş kazaları ve meslek hastalıklarının işçi sınıfının en büyük yaralarından biri olduğunu ve bu konuda işçilerin protestosunu ve taleplerini Meclis’e taşımak üzere basın kürsüsünde olduklarını ifade etti. İşçilerin protestosunu Meclis’e taşımaya yardımcı olan Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’e ve Barış ve Demokrasi Partisi Milletvekili Erol Dora’ya teşekkür eden Fahlioğulları, şöyle konuştu: “Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği olarak kurulduğumuz günden bu yana işçilerin sorunlarına sahip çıkıyor ve bu sorunların çözümü için canla başla çalışıyoruz. Bu kampanyayı yürüttük çünkü son 10 yıldır gittikçe ağırlaşan iş ve yaşam koşulları, sendikasızlaştırma, taşeronlaştırma, esnek çalıştırma, uzayan iş saatleri, denetimlerin yapılmaması, iş güvenliği önlemlerinin alınmaması iş kazalarını daha da arttırıyor.”
Fahlioğulları, Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada olduğunu belirtti. Yaşanan iş kazalarına, meslek hastalıklarına ve iş cinayetlerine ilişkin rakamları aktararak bu rakamların her birinin bir acıyı ortaya koyduğunu vurguladı.
- Son 10 yılda ekonominin büyümesine paralel olarak iş kazaları ve işçi ölümleri artmıştır.
- 10 yılda 12 bine yakın işçi yaşamını kaybetmiştir.
- Yalnızca 2013’ün ilk 10 ayında 1017 işçi sermayenin kâr hırsının kurbanı olmuştur.
İşçilerin iş kazalarının nedenlerine dair anlattıkları şu maddeler basınla paylaşıldı:
- İş saatleri çok uzun ve çalışma temposu çok yorucudur.
- En temel iş güvenliği önlemleri bile alınmamaktadır.
- Makinelerin bakımı yapılmadan ya da iş ortamında gerekli donanım sağlanmadan çalışmaya zorlanıyoruz.
- Makineleri hızlandırmak ve üretimi artırmak amacıyla makinelerin sensörlerinin sökülmesi iş kazalarının en büyük sebeplerinden biridir.
- İş kazalarına karşı gerekli eğitimler verilmemektedir. Kâğıt üzerinde verildi gösterilen eğitimlerle formaliteler yerine getirilmektedir.
- İş kazası işverenler tarafından küçümsenmekte, işçiler suçlanmakta ve dile getirilen taleplere kulak tıkanmaktadır.
- İşverenler, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmemektedirler.
- İş kazası geçiren işçiler Sosyal Güvenlik Kurumu gibi kamu hastanelerine değil, özel hastanelere götürülmektedir. İşverenlerin isteği üzerine bu özel hastaneler iş kazası geçiren işçi hakkında rapor tutmamaktadır. Rapor tutulmasını isteyen işçi, işten atılmakla tehdit edilmekte ve böylece gerçeklerin üzeri örtülmektedir.
Fahlioğulları, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her ay ortalama 100 işçinin canını alan, binlercesini yaralayan, bir o kadarını sakat bırakan ve işçilere, ailelerine büyük acılar yaşatan iş kazaları ve meslek hastalıkları konusunda elbette sessiz kalamazdık.” AKP hükümetinin, artan baskılar sonucunda iş kazalarını önlemek için sözde İş Güvenliği Yasası adıyla bir yasa çıkardığını, ancak baskıları savuşturmak üzere çıkartılan bu yasanın işçilerin derdine derman olmadığını ifade etti. AKP’nin işçileri umursamadığını dile getiren Fahlioğulları, yasanın son derece sınırlı önlemler getirdiğini, üstelik bu haliyle bile kâğıt üzerinde kaldığını ve bazı maddelerinin uygulanmasının da ertelendiğini söyledi.
Fahlioğulları, patronların ve AKP hükümetinin iş kazalarını kader olarak açıkladığını, bunu asla kabul etmeyeceklerini ve işçilerin canını alan kazaların kader değil bir cinayet olduğunu belirtti. “Bu cinayetlerin sorumluları, kârlarını artırmak için işçilerin canını umursamayan işverenler ve gerekli denetimleri yapmayan devlettir” diyen Fahlioğulları, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in iş kazalarının %98’inin önlenebileceği ifadesini hatırlattı ve şöyle sordu: “Madem bu gerçeğin farkındasınız ve dile getiriyorsunuz, o halde son 10 yılda 11 binden fazla işçi neden şu anda hayatta, sevdiklerinin yanında değil?” Dilek Fahlioğulları, imzaların ve bu sorunun ve işçilerin taleplerinin takipçisi olacaklarını vurgulayarak ve sorumluları bu konuda ciddi adımlar atmaya çağırarak sözlerine son verdi.
UİD-DER sözcülerinden Caner Akyol ise Türkiye’nin birçok kentinde, özellikle de sanayinin yoğunlaştığı işçi bölgelerinde yürütülen kampanyaya işçi-emekçilerin büyük bir ilgi gösterdiklerini ve destek verdiklerini dile getirdi. UİD-DER temsilcisi, kampanya boyunca 500 bin emekçiye ulaşıldığını ve iş kazalarının nasıl bir yıkım olduğu konusunda önemli bir duyarlılık oluşturduklarını ifade etti. “Rakamların dili soğuktur. Biz bunları işçi evlerine ve ailelerine ulaştıkça daha iyi anladık” diyen Akyol, kampanyanın yürütümü sırasında şahit oldukları acılara değindi, örnekler verdi. Feniş fabrikasında direnişte iken gündüz sigortasız çalıştığı inşaatta iş cinayetine kurban giden 5 çocuk babası Nizamettin Önelge’yi, ziyaret ettiğimiz bir emekçi kadının iki çocuğunu birden iş kazalarında kaybettiğini belirtti. Gemideki bir patlamada feci şekilde yanan Azerbaycanlı işçi Hamzayev’in resimlerini gösteren Akyol, bu işçiyi hastanede ziyaret ettiklerini ve acılarına ortak olduklarını anlattı. Akyol sözlerine şöyle devam etti: “Küçük sanayi sitelerine gittik. 16 yaşında meslek hastalıklarına yakalanmış çocuk işçiler gördük. Sermayeleri ile Türkiye’nin ilk 500’ü arasında yer alan fabrikalara gittik. Oradaki taşeronlaştırmayı ve iş kazalarını gördük. İş kazaları yaşanmasın diye bu kampanyayı yürüttük ve iş kazalarının kader olmadığını haykırıyoruz.”
UİD-DER Kadın Komitesi adına söz alan Meliha Hız ise, şöyle konuştu: “Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği Kadın Komitesi’nde aktif çalışan 20 yıllık bir işçi ve aynı zamanda bir anneyim. Evlatlarını iş kazalarında kaybeden anaların, eşlerini genç yaşında kaybeden eşlerin, gelinlerin çığlığı olmaya geldim. Her gün eşini, evladını madenlere uğurlarken ‘acaba akşam eve dönecek mi?’ diye kaygılanan annelerin, eşlerin feryadını getirdim sizlere. Meslek hastalıkları nedeniyle evladını kollarında kucağına alamayan anaların sesi olmaya geldim.” UİD-DER Kadın Komitesi olarak yürüttükleri çalışmalardan söz eden Hız, Esenyurt’taki AVM inşaatında ölen Barış Kıyak’ın annesinin, dizi setinde ölen Selin Erdem’in annesinin, Davutpaşa’da ölen Kadir Cesur’un eşinin sözlerini aktardı. Tekstil işçisi bir kadının 5 aylık bebeği olduğu halde vardiyalı çalışmaya zorlandığını ve uykusuz bir biçimde işe gittiği için iş kazası riski altında olduğunu aktaran Hız, mevsimlik kadın tarım işçilerinin ve THY işçilerinin yaşadığı sıkıntılara değindi.
Hız, aktardığı örneklerin ardından “İş Kazaları Kader Değildir, İşçi Ölümlerini Durduralım!” kampanyasının işçilerden yoğun destek gören temel taleplerini şöyle sıraladı:
- İş sağlığı ve güvenliği kurulları tüm işyerlerinde kurulsun ve işçilerin yönetimine verilsin, bu kuruldaki işçi temsilcilerinin işten atılması yasaklansın!
- İşyeri hekimlerinin ve iş güvenliği uzmanlarının ücretleri, sendikaların ve meslek örgütlerinin denetimindeki bir devlet fonundan karşılansın!
- Gerekli önlemleri almayan, denetimleri engelleyen patronlara ağır para ve hapis cezaları getirilsin!
- İşçilere, gerekli önlemler alınmadığı takdirde topluca üretimi durdurma hakkı tanınsın!
- Ağır ve tehlikeli işlerde gece vardiyaları yasaklansın!
- Ücretler yükseltilsin, iş saatleri düşürülsün!
İşçilerin sorunlarının çözümü yolunda mücadelemizi büyüteceğimizi, haklarımızın ve imzalarımızın takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz. Tüm kamuoyunu, meslek hastalıklarının, iş kazalarının ve iş cinayetlerinin önlenmesi için duyarlı olmaya davet ediyoruz.
İşçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele örgütü UİD-DER, işçilerin katılımı ve desteğiyle büyümeye devam ediyor. Binbir türlü sıkıntı ile boğuşan ve sömürü çarkları arasında ezilen işçiler, UİD-DER’in kendi sorunlarına sahip çıktığını, sorunlarının çözümü yolunda onlara yol gösterdiğini görüyor, moral buluyor ve mücadelenin bir parçası oluyorlar.
Son Eklenenler
- 30 Kasımda KESK tarafından Ankara’da düzenlenecek miting öncesi 2021 Tüm Emekliler Sendikası çeşitli kentlerde “Emekliler Ankara’ya Yürüyor” başlıklı basın açıklamaları gerçekleştirdi. Tekirdağ’da Hasan Ali Yücel Meydanı’nda gerçekleştirilen...
- Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirilmesine karşı yeraltında ve yer üstünde eylemler yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası ve Tes-İş Sendikası üyesi işçiler, Enerji Bakanlığıyla yapılan görüşmelerden olumlu sonuç alınamaması...
- Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla, başta İstanbul olmak üzere pek çok kentte, sendika yöneticilerinin, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü üyelerinin, gazeteci ve yazarların aralarında olduğu 200’den fazla kişinin gece yarısı...
- Türkiye’nin dört bir yanında, ücretlerini yükseltmek, sendikalaşmak istedikleri için mücadele eden işçiler çeşitli engellerle karşılaşıyor, işten atılıyor, baskıyla sindirilmek isteniyor. Siyasi iktidarın desteğini arkasına alan patronlar işçilerin...
- İspanya’nın Barcelona kentinde on binlerce emekçinin katılımıyla 23 Kasımda yüksek kira fiyatlarına karşı bir protesto gösterisi düzenlendi. Konut kiralarının düşürülmesi ve daha iyi yaşam koşulları talepleriyle bir araya gelen işçi ve emekçiler,...
- 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 23 ve 25 Kasımda dünyanın dört bir yanında emekçi kadınlar meydanlara çıkarak öfkelerini haykırdı. Kapitalizm altında çifte ezilmişliğe maruz kalan emekçi kadınlar, kadına şiddetin...
- Bizim mahallenin gençlerinin her birine okuyacakları kitaplar almak için Konak’tan Kemeraltı’na girdim. Kitabın adı Küçük Kara Balık, yazarı Samed Behrengi. Kitap her yaştan işçilere ve işçi çocuklarına dereden çaya, çaydan ırmağa, ırmaklardan...
- Yıllar önce çok sevdiğim, dertlerimizi, sevinçlerimizi paylaştığımız ama hayata dair fikirlerimiz ayrı olan bir arkadaşımla aynı dönemde hamile kaldık. Onu hamile olduğu için işten çıkardılar ve buna karşı çok fazla direnemedi. Patron bana da,...
- DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ile Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı ve DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Kemal Göksoy’un 26 Kasımda sabaha karşı bir ev baskınıyla gözaltına alınmaları üzerine DİSK...
- Türkiye’deki grev ve direnişlere her geçen gün yenileri eklenirken işçilerin mücadelesi dayanışmayla büyüyor. Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmelerinin özelleştirilmesine karşı işçilerin başlattığı direniş devam ediyor. Genel Maden İşçileri...
- 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Gününde her yıl olduğu gibi bu yıl da emekçi kadınlar alanları doldurdu. Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Türkiye’de de kadınlar onlarca kent ve ilçede protesto yürüyüşleri, nöbet eylemleri...
- Yunanistan’da 20 Kasımda pek çok sektörden on binlerce işçi genel greve çıktı. Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (ADEDY) çağrısıyla gerçekleşen grevle birlikte 70 şehirde protesto...
- Ankara’dan UİD-DER’li işçiler olarak özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı eyleme geçen Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmesi işçilerini eylem alanlarında ziyaret ettik. 20 Kasımda maden işçileri iş bırakarak direnişe başlamış, ardından...