Buradasınız
Kitlesel Grevler Artıyor, İsyan Büyüyor!

İran: Özgürlük isteyen emekçilerin isyanı büyüyor
İranlı emekçi kadınların, işçilerin, gençlerin başlattığı haklı isyan ikinci ayını geride bıraktı. Üniversitelerden fabrikalara, sokaklardan metro istasyonlarına ülkenin dört bir yanı direniş ve mücadele alanı! Farsi, Kürt, Azeri, Beluç, Arap, Lur, Türkmen gibi farklı kökenlerden İranlı emekçiler hep bir ağızdan “azadi” (özgürlük) diye haykırıyor. 43 yıldır ülkenin üzerine karabasan gibi çöken molla rejiminin yıkılmasını istiyorlar. Çünkü molla rejimi emekçiler için rantı, yağmayı, yolsuzluğu, hırsızlığı temsil ediyor; adaletsizliği, zulmü, baskı ve zorbalığı temsil ediyor; yoksulluğu, açlığı, dini inançların istismar edilmesini temsil ediyor!
İran’da siyasal ve tarihsel ömrünü yitiren, ülkeyi adeta bir hapishaneye çeviren, çoktan yıkılması gereken bir rejim ve sabrı taşan, nefes almak isteyen bir halk var! Bu yüzden molla rejiminin isyanı bastırmak için baskı ve şiddeti arttırması, hapis cezaları, idam cezaları vermesi, şehirlerin üzerine bombalar yağdırması öfkesi taşan milyonları evlerine döndürmeye yetmiyor. Rejimin attığı her adım yanan ateşin üzerine benzin dökercesine isyanı daha da büyütüyor. Öldürülenlerin cenazeleri büyük gösterilere dönüşüyor.
İran işçi sınıfının isyanı grevlerle taçlandırması, değişim umudunu daha da güçlendiriyor. Petrokimya işçilerinin ve Haft Tapeh şeker işçilerinin ardından İsfahan çelik işçileri başta olmak üzere Tahran, Reşt, Tebriz, Şehinşehr, Hürremabad, Abadi, Kirmanşah, Bender Abbas, Burucerd ve Ahvaz dâhil onlarca şehirde işçilerin “Diktatöre Ölüm” sloganlarıyla başlattığı grevler devam ediyor. Grevlere her gün yenileri ekleniyor. İşçiler fabrikalarda şûralar oluşturarak grevleri birleştirmeye başlıyor. İran’ın dört bir yanındaki fabrikalarda işçilerin “Özgürlük”, “Molla rejimine ölüm” haykırışları yankılanıyor. Bunun tazelediği cesaretle gösteriler daha kitlesel, daha kararlı hale geliyor, sloganlar daha gür atılıyor.
İranlı işçiler sömürülmeye, horlanmaya, sendikalarının yasaklanmasına “hayır” diyorlar. Baskı ve zulüm görmeden, aç, işsiz bırakılmadan yaşamak istiyorlar. İran’ın yiğit emekçi kadınları, işçileri ve gençleri yıllardır nefessiz bırakılmalarına, özgürlüklerinin yok edilmesine, etnik ve mezhepsel kimliklerine saldırılmasına, katliamlara, dipsiz yolsuzluğa ve derinleşen yoksulluğa karşı isyanı büyütüyorlar! “Diktatöre ölüm”, “Rejimin tamamına ölüm”, “Bu düzen böyle gitmeyecek” diyorlar.
İngiltere: Grev dalgası büyüyor
İngiltere’de ulaşımdan eğitime, sağlıktan iletişime birçok sektörde işçiler grevde. Şirketlerin ücretlere enflasyon oranının çok altında zam teklif etmesi işçilerin tepkisini büyütüyor. İşçiler direnişler, kitlesel grevler ve eylemler düzenleyerek haklı tepkilerini ortaya koyuyorlar.
Ülke genelinde sağlık sektöründe örgütlü olan UNISON, UNITE, GMB ve hemşireler sendikası RCN yüzbinlerce sağlık işçisinin dâhil olacağı grevlere hazırlanıyor. Sağlık işçileri enflasyon oranının üzerine yüzde 5’lik ek zam talep ediyorlar. Öğretmenlerin ve okul çalışanlarının örgütlü olduğu NEU, NASUWT ve NAHT sendikaları da koordineli grev için oylamalara başladı. Düşük ücretler, uzun çalışma saatleri gibi sorunlarla boğuşan yüzbinlerce öğretmen mücadelede kararlı. 24, 25 ve 30 Kasımda ise ülke genelindeki bütün üniversitelerde 70 bin üniversite çalışanı greve gidiyor.
Grev dalgasının başını çeken RMT üyesi on binlerce demiryolu işçisi greve yeniden “evet” dedi. 26 Kasımda ise makinistlerin örgütlü olduğu ASLEF Sendikasına üye yaklaşık 9 bin işçi greve gidiyor. Kamu sektöründe örgütlü PCS sendikasına üye yaklaşık 100 bin işçi de greve evet dedi. Yüzde 86’nın üzerinde bir oranla evet diyen işçiler sendika tarihindeki en yüksek katılımla büyüyen mücadelede yerini alıyorlar.
ABD’de Kaliforniya Üniversitesinde ve Starbucks’ta grev devam ediyor
Kaliforniya Üniversitesi emekçileri 14 Kasımdan bu yana grevde. 50 bine yakın üniversite çalışanının mücadelesi dayanışmayla büyüyor. Kaliforniya Üniversitesinin 10 ayrı kampüsünde direnişe geçen işçiler, asgari ücretin yıllık 54 bin dolara yükseltilmesini, ulaşım desteği verilmesini, üniversitede kreş açılmasını, sağlık sigortasının kapsamının genişletilmesini talep ediyorlar.
Araştırma görevlileri, öğretim asistanları, yüksek lisans öğrencileri, laboratuvarlarda çalışan asistanlar ve doktora sonrası araştırma görevlilerinden oluşan 48 binin üzerindeki çalışanın grevi öğrencilerin, profesörlerin desteğiyle, kampüslerdeki grev alanlarını ziyaret eden farklı sektörlerden işçilerin dayanışmasıyla büyüyor. Kampüslerde çalışan sendikalı inşaat ve taşıma işçileri de grev kırıcılığı yapmayı reddederek grevci işçilerle omuz omuza duruyor. Kampüsleri grev alanına çeviren işçiler, yürüyüşlerle, mitinglerle, eğitim toplantılarıyla, şarkılar, sloganlar ve marşlarla grev coşkusunu büyütüyor.
Starbucks işçileri de ABD genelinde 100’den fazla şubede greve gitti. Starbucks yönetiminin sendikayla masaya oturmaması üzerine greve çıkan 2 binden fazla işçi “Sözleşme yoksa kahve de yok” diyerek iş bıraktı. 17 Kasımda greve çıkan işçiler ücretlerin yükseltilmesini, vardiya sistemlerinin iyileştirilmesini, daha az iş yükü ve daha fazla işçi alımı talep ediyorlar.
İspanya: Yüz binlerin desteğini alan sağlık işçileri grevde
İspanya’nın başkenti Madrid’de 600 binin üzerinde işçinin katılımıyla 13 Kasımda kitlesel bir miting gerçekleşti. İşçi ve emekçiler, “Patronların kârı insanların sağlığını bozuyor”, “Sağlığımız satılamaz”, “Madrid, halk sağlığı için ayağa kalkıyor” sloganları eşliğinde yürüdü. Sağlığın özelleştirilmesine karşı grev ve eylemlerle mücadele yürüten sağlık işçileriyle dayanışmayı büyüten yüz binlerce işçi, “kamusal sağlık hizmeti” talebini yükseltti. İşçi Komisyonları (CCOO) başta olmak üzere sendikaların, sosyalist kurumların, sivil toplum örgütlerinin ortaklaşa düzenlediği mitingde “Herkes için sağlık, sağlık asla cüzdanına bağlı olmamalı” yazılı pankartlar taşındı.
Yüz binlerin desteğini yanına alan binlerce aile hekimi ve çocuk doktoru 21 Kasımda süresiz grev başlattı. Sağlık işçileri sağlığa daha fazla bütçe ayrılmasını, doktor başına günlük hasta sayısının sınırlandırılmasını, daha fazla sağlık çalışanının işe alınmasını, hastane ve poliklinikleri özelleştirmek yerine ücretsiz ve kaliteli devlet kurumlarının arttırılmasını istiyorlar. Hastaların randevu almak için haftalarca bekletildiğini, çalışma koşullarının ağırlaştığını ve sağlık hizmetlerinin kalitesizleştiğini dile getiren işçiler, talepleri karşılanıncaya kadar greve devam edeceklerini haykırıyorlar!
Güney Afrika: Yüz binlerce kamu işçisi grevde
Güney Afrika’da 800 bin kamu işçisi artan hayat pahalılığına karşı daha yüksek ücret talebiyle 22 Kasımda ülke genelinde greve çıktı. 7 farklı sendika altında örgütlü olan ve “Genel Eylem Günü” çağrısıyla greve giden işçiler, en az yüzde 10 zam talep ediyorlar. Hastaneler, okullar, limanlar dâhil pek çok sektörde iş durduran işçiler, hükümetin yüzde 3’lük zam teklifini kabul etmeyeceklerini ifade ettiler.
Güney Kore: On binlerce işçi hükümetin saldırılarını protesto etti
12 Kasımda Güney Kore’nin en büyük işçi sendikalarından biri olan Kore Sendikalar Konfederasyonu KCTU, on binlerce işçinin katıldığı bir miting düzenledi. Başkent Seul’da gerçekleşen mitingde işten çıkartmalar, kötü çalışma koşulları, özelleştirmeler ve reform adı altında işçi haklarına yönelik saldırılar protesto edildi. Mitinge Japonya Demiryolu İşçileri Sendikası Doro-Çiba da katıldı.
ABD’de Yine Kanlı Saldırılar
- İspanya’da Metal İşçilerinin Grevi Bitti, Mücadele Devam Ediyor
- Hindistan’da 250 Milyon İşçi ve Emekçi: Boyun Eğmiyoruz!
- ABD’de Trump’a ve Otoriterleşmeye Karşı Öfke Büyüyor
- Kenya’da İşçilerin ve Emekçi Gençliğin Yükselen Mücadelesi
- İspanya’da Metal İşçileri Grevde
- Dünya Meydanlarında Emperyalist Savaşa Hayır Sesleri Yükseliyor
- İtalya’da Savaşa Karşı Genel Grev ve Protesto
- Dünya Meydanlarında Milyonların Sesi
- Filistinli İşçi ve Emekçilerle Uluslararası Dayanışma Büyüyor
- ABD’de Göçmen Karşıtlığına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- İngiltere’de İşçiler Kemer Sıkma ve Savaş Politikalarına Karşı Meydanlarda
- İsveçli Liman İşçileri İsrail Zulmüne ve Sendikal Baskılara Hayır Diyor!
- Madrid Ayakta: “Sağlık Haktır, Satılamaz!”
- Hollanda’da 100 Bin Kişi Filistin Halkı İçin Yürüdü
- Nakba’nın 77. Yılında İngiltere’de Yüzbinler Meydanlara Çıktı
- Peru ve Almanya’da Grev, İspanya’da Protesto
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
- ABD, İspanya ve İtalya’da Emekçiler Meydanlarda
- İşçilerin Kemer Sıkma Politikalarına ve Anti-Demokratik Uygulamalara Karşı Mücadelesi Sürüyor
Son Eklenenler
- DİSK Emekli-Sen, 13 Temmuzda Çankaya Zübeyde Hanım Sosyal Tesisleri’nde “Emekli Buluşması” düzenledi. DİSK-AR tarafından hazırlanılan 2025 Emekli Raporu’nun kamuoyuyla paylaşıldığı etkinliğe DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Emekli-Sen Genel...
- Haydarpaşa Dayanışması, son banliyö seferlerinin durdurulduğu 2013’ten bu yana Haydarpaşa Garında her Pazar günü “Ne Otel Ne Müze, Haydarpaşa Gardır Gar Kalacak!” pankartıyla basın açıklamaları gerçekleştiriyor. 13 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilen...
- Modern tıbbın temel kurallarından biri elleri çok iyi yıkamak, el hijyenine dikkat etmektir. Peki, el yıkamanın bile geçmişte mücadele konusu olduğunu biliyor muydunuz? Ignaz Semmelweis, 1840’lı yılların sonunda, Viyana’daki bir kadın doğum...
- Hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon karşısında işçi ücretleri erimeye devam ederken kamudan özel sektöre işçiler, düşük ücretlere karşı mücadele ediyor. Harb-İş Sendikası, 11 Temmuzda Ankara’da basın açıklaması yaparak sefalet zammı dayatmasına...
- Kamu çerçeve protokol süreci uzadıkça uzuyor. Savunma sanayi sözleşmesi hakem heyetine gönderildi. Diğer işkolları ise 3. teklifi bekliyor. Kamu çerçeve protokolü kamu işçilerinin asgari ücretini belirleyen bir protokoldür. Nisan 2024’te Anayasa...
- İspanya’nın Cadiz kentinde 23 Hazirandan bu yana süresiz grevde olan metal işçileri, 8 Temmuzda eylemlerini sonlandırdılar. Yetkili sendika UGT sendikasının işverenle imzaladığı ön anlaşmayı kabul etmeyen yaklaşık 30 bin metal işçisi, 18-19...
- 600 binden fazla kamu işçisini ilgilendiren Kamu Çerçeve Protokolü (KÇP) görüşmelerinde siyasi iktidarın dayattığı düşük zam oranları sağlık işçileri tarafından “sefalet dayatması” olarak değerlendiriliyor. Yüksek enflasyon ve ağır vergi yükü...
- Gebze Sendikalar Birliği, geçtiğimiz hafta İsrail’in Filistin’deki zulüm ve katliamını protesto etmek için bir eylem organize etti. Biz de UİD-DER’li işçiler olarak, zulme uğrayan Filistinli işçi ve emekçilerin haklı mücadelesine destek olmak için...
- 9 Temmuzda Hindistan genelinde milyonlarca işçi, emekçi, çiftçi ve genç, Modi hükümetinin işçi düşmanı politikalarına karşı ülke çapında greve çıktı. Kentlerden köylere, fabrikalardan tarlalara kadar yaşamı durduran dev grev, Hindistan’daki tüm...
- Annem, ablamla birlikte dördüncü katta oturur. Sokağa inmez ama mahallede, köyde, Almanya’daki akrabalarda ne olup bittiğini mutlaka bilir. Evden her çıktığımda balkonundadır. Selamlaşır, iki laf ederiz. Başımda bazen UİD-DER yazılı kırmızı şapkam,...
- Karanlık ve aydınlık… Ölüm ve yaşam… Emek ve sermaye… Sonsuz evrenimizde her şey karşıtıyla birlikte var. Sömürü ve zulüm varsa isyan da var. Sınır, din dil, ırk farkı tanımadan dünya meydanlarında tek ses tek yürek olan işçiler, işçi sınıfımız var...
- Emperyalist savaşın alevlerini büyüten, milyonlarca masum insanı, doğayı katleden, kentleri yok eden egemenler ne yaparlarsa yapsınlar emekçilerin birbirleriyle dayanışmasının önüne geçemiyorlar. İşçi ve emekçiler fabrikalardan limanlara,...
- İzmir Büyükşehir Belediyesi grevinde yaşananlar hakkında Marksist Tutum’da bir makale okudum. Tam da içimden geçenleri, cümlelere dökemediklerimi noktasına virgülüne kadar yansıtan bir yazıydı. Konuyu derinlemesine ele alan bu yazı her mücadelede...