Buradasınız
Kod-A Bilişim İşçilerinin Mücadelesi Büyüyor!

Türk Telekom’un arşivleme bölümünde çalışan taşeron Kod-A Bilişim işçileri, kölece çalışma koşullarına karşı DİSK’e bağlı Sosyal-İş sendikasında örgütlendiler. İstanbul, İzmir ve Ankara’da faaliyet gösteren Kod-A firmasında Sosyal-İş’in çoğunluğu sağlamasının ardından patron, işçilerin örgütlülüğünü kırmak için sürgün, baskı ve işten atma saldırılarını devreye soktu. Bunun üzerine Kod-A işçileri, mücadeleyi yükselterek saldırılara boyun eğmeyeceklerini çeşitli eylemlerle vurguladılar ve 3 Ekimde işten atılan 11 işçi İstanbul/Güneşli’de bulunan Türk Telekom binası önünde direnişe geçti.
5 Ekimde DİSK Genel Merkez yöneticileri, Hadımköy’de 2 ayı aşkın süredir direnişlerini sürdüren Petrol-İş üyesi Akkim işçileri ve Kod-A Bilişim’in hemen bitişiğinde yaklaşık 3 aydır direnişlerini sürdüren TÜMTİS üyesi DHL Express işçileri Kod-A direnişini ziyaret ettiler. İşyeri önünde Kod-A’da yaşanan mücadele sürecine ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Eylemde omuz omuza veren, hep bir ağızdan aynı talepleri ve sloganları haykıran DHL Express, Akkim ve Kod-A’dan direnişçi işçiler, sınıf dayanışmasının anlamlı bir örneğini sergilediler.
İçeride çalışan işçilerin katılımının amaçlandığı basın açıklaması, öğle arasına denk getirilmişti fakat Kod-A patronu işçilerin öğlen yemeğine çıkmasını engelledi. Böylece direnişten ne kadar korktuğunu da göstermiş oldu. Basın açıklamasında ilk sözü Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk aldı. Ebetürk, Kod-A işçilerinin sendikalaşma süreçleri hakkında bilgi vererek işçilerin iş yasasına aykırı bir şekilde işten çıkarıldıklarını vurguladı. İşverenin saldırılarına boyun eğmeyeceklerini ifade eden Ebetürk, Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) 10. Avrupa Bölge Toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım’ın işçilere yönelik “sendikalaşmaktan korkmayın” sözlerine de değindi. Ebetürk, “Biz korkmadığımız için şu an buradayız. Biz korkmuyoruz zaten. Ya Başbakan bu ülkede yaşamıyor ya da biz. Ya başbakan başka bir atmosferde yaşıyor ya da biz” dedi.
Ebetürk’ün ardından DİSK Genel Başkanı Kani Beko söz aldı. Beko; Türkiye’de sendikal hak ve özgürlüklerin ayaklar altına alındığını, her yıl on binlerce işçinin, kendi özgür iradeleriyle bir sendikaya üye olmak istediği için işten atıldığını, sendikal haklarını kullanan işçilerin baskı, tehdit ve hatta şiddet ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Başbakanın ILO toplantısında yaptığı konuşmaya da değinen Beko, “O zaman Başbakana soruyoruz; bugüne kadar işçilerin anayasal haklarını gasp eden işverenlere karşı ne yaptınız? Her gün işverenlerle buluşuyorsunuz. Bir kere olsun, sendika üyesi olduğu için işten atılan işçileri ziyaret ettiniz mi? Sendikalı olduğu için işten atılan Kod-A, DHL Express, Akkim işçilerini ziyaret edecek misiniz?” diye konuştu. Adaletsizliğe karşı mücadele etmenin hak olduğunu ifade eden Beko, “Onuruyla direnen, adalet isteyen, haksızlık karşısında eğilmeyen arkadaşlarımız işbaşı yapana kadar, onlarla kol kola, omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz. Bedeli ne olursa olsun bu onur mücadelesinin sonuna kadar yanında olacağız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Basın açıklaması sonlandıktan sonra kitle, “DHL İşçisi Yalnız Değildir!”, “Yaşasın Sınıf Dayanışması” sloganlarıyla DHL Express işyeri önüne yürüdü. Burada yapılan sohbetlerde direnişçi işçiler deneyim alışverişinde bulunurken, DİSK Genel Merkez yöneticileri TÜMTİS üyesi DHL Express işçilerine dayanışma duygularını ilettiler. Yapılan sohbetlerin ardından “Atılan İşçiler Geri Alınsın”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz!” sloganları atıldı ve direnişçi işçiler vedalaşarak mücadele alanlarına döndüler.
Beş Kuruş
- İzmir’den Kocaeli’ye İşçiler Grev Diyor
- İzmir Narlıdere Belediyesi İşçileri Greve Çıktı
- İşçilerin Düşük Ücret Dayatmasına Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Erlau Metal, ATR Yapı, TÜPRAŞ İşçileri Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Sakarya Şehir Hastanesi İşçileri Direnişte
- Belediyelerde Grev Sesleri Yükseliyor
- Oryantal Tütün Grevcilerinin Anlattıkları
- Manisa’da Mercan Makina’da Direniş Başladı
- Tütün ve Maden İşçileri Aileleriyle Grevde, Eylemde!
- Tütün, Tekstil, Maden İşçileri Mücadeleye Devam Ediyor
- İzmir’de Sunel Tütün İşçileri Greve Çıktı
- Temel Conta İşçilerinin Grevi Devam Ediyor
- Urfa’dan Trabzon’a, İnşaattan Enerjiye İşçiler Mücadele Ediyor
- Chinatool ve Green Transfo Grevlerinde Anlaşma Sağlandı
- Antep’te Tekstil İşçilerinin Düşük Zamlara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Chinatool Otomotiv İşçileri Greve Çıktı
- Antep’te Tekstil İşçileri Düşük Zamlara Karşı Mücadele Ediyor
- Kaynak Tekniği İşçileri Grevde
- Yolbulan Metal İşçileri Eylemlerine Devam Ediyor
- GE Grid Solutions Grevinde Anlaşma Sağlandı
Son Eklenenler
- Bu yıl 1 Mayıs’ta Kadıköy’de yan yanaydık! Yağmur da yağdı, çamur da vardı ama biz çocuk, yaşlı, genç, engelli, üniversiteli, liseli, emekli, kadın, işçi, emekçi oradaydık. Omuz omuza, yürek yüreğeydik…
- İzmir’de belediye işçileri birbiri ardına greve çıkıyor. Narlıdere Belediyesi işçileri 6 Mayısta grev başlattı, bir gün sonra talepleri kabul edildi. Konak Belediyesi işçileri ise 7 Mayısta greve çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan...
- Bu 1 Mayıs’a kızım, torunum ve oğlumla katıldım. 1 Mayıs alanında çocuklarımın da yanımda olmasının heyecanımı ve mutluluğumu arttırdığını belirtmek isterim. Ben her yıl 1 Mayıs’a UİD-DER’le katılıyorum ve her zaman çok heyecanlanıyorum.
- TÜPRAŞ Rafineri'de kendilerine haber verilmeden taleplerinin çok altında zam oranlarına ve 3 yıllık sözleşmeye imza atılmasına tepki gösteren işçiler üretimi durdurarak, yürüyüş yaparak sözleşmeyi protesto etti.
- Hiçbir şey siyaset üstü değildir. Ekmekten suya, yediğimiz peynirin kalitesinden oturduğumuz evin sağlamlığına kadar her şey siyasetin içindedir. İş cinayetlerini “kader” diye yutturanlar, depremleri de “fıtrat” diye anlatıyorlar.
- Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde olan belediyeler ile petrokimya sektöründeki fabrikalarda birer birer grev kararları alınıyor. İzmir’de Narlıdere Belediyesi işçileri grevin ilk gününde kazanım elde ederken Konak Belediyesinde 7 Mayısta grev...
- İşçi sınıfının 8 saatlik işgünü mücadelesi 1889’dan önce başlamıştı. Ancak 1 Mayıs 1889’da, 8 saat çalışma, 8 saat dinlenme ve 8 saat canımızın istediğini yapma talebiyle kitlesel olarak alanlara çıkıldı. 1 Mayıs bu başkaldırının ve daha adil bir...
- Genel-İş Sendikası İzmir 6 Nolu Şubenin örgütlü olduğu Narlıdere Belediyesine bağlı NARBEL’de çalışan işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 6 Mayısta greve çıktı. NARBEL işçileri bir müddettir ücretleri eksik ve...
- Bu mektubumda sizlere sınıf temelinde örgütlü olmanın ne demek olduğunu dilim döndüğünce anlatmak istiyorum. Önce kendi deneyimimden, ardından da 1980 öncesi işçi kuşaklarının örgütlü mücadelesinden örnekler vereceğim.
- 15 Nisanda geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle 18 gün yoğun bakımda kalan ve 3 Mayısta yaşamını yitiren Sırrı Süreyya Önder on binlerce insan tarafından sonsuzluğa uğurlandı. Siyasi parti yöneticileri, sanatçılar, gazeteciler, Barış Anneleri, Kürt...
- Sırrı Süreyya Önder’i, Sırrı Abimizi kaybettik. O, işçilerin birliği, halkların kardeşliği mücadelesine katkılarıyla hep yaşayacak, yüreğindeki umut ve direncin sembolü olan gülümsemesiyle hep saygı ve sevgiyle hatırlanacak.
- İzmir Konak Belediyesine bağlı MER-BEL’de işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine 2 Mayısta tam gün iş bıraktı. 31 Mart yerel seçimleri sonrası İzmir Çiğli Belediyesinde tasarruf bahanesiyle işten atılan ve verilen sözlere...
- Dünya işçi sınıfı bu sene de 1 Mayıs’ı baskıcı ve anti-demokratik uygulamaların, işçi sınıfına yönelik saldırıların katlanarak arttığı bir dönemde karşıladı. Öfkesini ve taleplerini tek ses, tek yumruk olup haykırmak isteyen işçi ve emekçiler ABD’...