Buradasınız
Örgütlü İşçiler Unutmuyor, Hesap Soruyor! Sömürüye ve Haksızlıklara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor!

Sırbistan
Sırbistan’da 1 Kasım 2024’te kuzey şehri Novi Sad’daki bir tren istasyonunda çökme olmuş, 15 kişi yaşamını yitirmişti. Bu facia, ülke genelinde öğrencilerin başını çektiği kitlesel eylemlere yol açmıştı. Çeşitli sektörden işçilerin grevleriyle birleşen protestolar Başbakan Vucevic’in istifasını getirdi. Yolsuzluğa batmış hükümete karşı büyüyen öfkenin yansıması olan kitlesel protestolar sonucunda geçtiğimiz ay İnşaat, Ulaşım ve Altyapı, İç ve Dış Ticaret Bakanlıkları da istifa etmiş, savcılık Ulaşım Bakanının da dâhil olduğu 13 kişi hakkında soruşturma başlatmıştı. Protestolarını sürdüren işçi ve öğrenciler gerçek sorumlulardan ve yolsuzluğa batmış, çürümüş düzenden hesap sormaya devam ediyorlar. Tren istasyonundaki çökmeden hemen önce tamamlanan tadilata ilişkin tüm belgelerin yayınlanmasını, meydanlara çıkan ve hesap soran öğrencilere ve öğretim görevlilerine saldıranların yargılanmasını, sorumluların tutuklanmasını, kayırmacılık ve yolsuzluğun simgesi haline gelen Cumhurbaşkanı Vucic yönetiminin hesap vermesini talep ediyorlar.
Belgrad ve Novi Sad başta olmak üzere ülke genelinde kitlesel protestolar devam ederken bir yandan da öğrenciler dersleri boykot ederek üniversiteleri işgal ediyorlar. Öğretmenlerin ve çeşitli sektörden işçilerin grevleriyle birleşen kitlesel eylemler ülkeyi sarsmaya devam ediyor. Son olarak 27 Ocakta işçi ve öğrenciler başkent Belgrad’ın en önemli kavşaklarından biri olan Autokomanda’yı 24 saatlik bir eylemle kapattı. Ertesi gün devam eden protestolar sırasında Başbakan Vucevic istifasını verdi. Protestoların başını çeken işçi sınıfının gençleri, bunun yeterli olmadığını vurguluyorlar. Sorumluların yargılanmasını ve cezalandırılmasını talep eden işçiler ve gençler protestolarına devam ediyorlar.
Yunanistan
Yunanistan’ın Larisa kentinde bulunan Tembi bölgesinde 28 Şubat 2023 gecesi bir tren kazası meydana gelmiş, bu felakette 57 kişi yaşamını yitirmişti. Yunanistan, yüzbinlerin katıldığı protestolarla, okul boykotlarıyla ve işçi grevleriyle ayağa kalkmıştı. Emekçiler, esas sebebin kâr hırsı ve özelleştirme olduğunu haykırmışlardı. Göz göre göre gelen felaketin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen yükselen taleplere kulaklarını tıkayan hükümete karşı tepki ve öfke sürüyor. Mücadeleleriyle, hükümetin sorumluluklarını örtbas etme çabasını boşa çıkaran işçi ve emekçiler, sessiz kalmayacaklarını bir kez daha haykırdılar.
Katliamın ikinci yıl dönümünde işçiler, öğrenciler, öğrenci örgütleri ve sendikalar, demokratik örgütler yaşamını yitirenleri anmak, adalet talep etmek, sorumlulardan hesap sormak için meydanlara çıktı. Tembi Katliamını unutmayacaklarını ve üstünün örtülemeyeceğini dile getiren işçi ve emekçiler sorumlulardan hesap sormak için mücadeleyi büyütme çağrısı yaptılar. 26 Ocakta 100’den fazla şehirde gösteriler düzenlenirken başkent Atina’da on binlerce kişi meclisin bulunduğu Sintagma Meydanında bir araya geldi. İşçi ve emekçiler, hükümetin politikalarına, AB’nin dayattığı özelleştirme saldırılarına karşı “Oksijenim Yok” sloganı eşliğinde taleplerini yükselttiler. Felaketin ardından ortaya çıkan ses kayıtlarında yaşam mücadelesi verenlerin “nefes alamıyorum, oksijenim az” çığlıklarını ortak slogan haline getiren işçi ve emekçiler, “Bizi oksijensiz bırakan katil devlet” pankartları taşıdılar. Hükümetse, hesap sormaya devam eden işçi ve emekçilerin direncini kırmak için polis saldırısına başvurdu. Ama Yunanistan işçi sınıfının yaşamını yitirenler için adalet arayışı ve mücadelesi devam ediyor.
Almanya
Almanya’da yükselişe geçen faşizm tehlikesine, göçmen karşıtlığına ve ırkçılığa karşı on binlerce kişi meydanlara çıktı. 25 Ocakta Almanya’nın birçok kentinde meydanlara çıkan işçi ve emekçiler başkent Berlin’de Branderburg Kapısı önünde bir araya geldi. Faşist parti AfD’nin yükselişini protesto eden emekçiler, işçi sınıfı için büyüyen tehlikeye işaret etti. 23 Şubatta gerçekleşecek erken seçim için seçim kampanyası başlatan faşist AfD’nin düzenlediği mitingle aynı saatlerde protesto eylemi gerçekleştiren işçi ve emekçiler, “Faşizme Karşı Hep Birlikte” sloganını haykırdı, hep bir ağızdan faşizme karşı mücadele marşları söyledi. “Işık denizi” olarak adlandırdıkları eylemlerde işçi ve emekçiler “Umut ve Direniş” yazılı ışıklı pankartlarıyla, AfD’yi protesto eden slogan ve dövizleriyle faşizme geçit vermeyeceklerini bir kez daha ifade ettiler. İşçi sınıfının birliği önünde bir tehdit olarak yükselen faşizm belasına karşı mücadele eden, tehlikeyi görüp geçmişten ders çıkaran Almanya işçi sınıfı “bir daha asla!” diye haykırarak faşizme karşı mücadele çağrısını yükseltiyor.
Öte yandan başkent Berlin’de toplu taşıma şirketi BVG işçileri, 27 Ocakta 24 saatlik greve gitti. Ver.di sendikasında örgütlü işçiler, toplu sözleşme görüşmelerinde taleplerini görmezden gelen işverene karşı uyarı grevi gerçekleştirdi. İşçiler, otobüs, metro ve tramvay seferlerini durdurdu, haftanın ilk günü şehir içi trafik grev nedeniyle durma noktasına geldi. 16 bin BVG işçisi, aylık 750 avro zam, yılda 13 maaş, Noel ikramiyesi, dönüşümlü vardiya ödeneği talep ediyorlar. Talepleri karşılanmazsa grevlerle mücadeleye devam edeceklerini belirtiyorlar.
Bangladeş
Bangladeş’te demiryolu işçileri daha yüksek emeklilik maaşları ve diğer hakları için 28 Ocakta greve çıktı. Bangladeş Demiryolu İşçileri Sendikası ile hükümet arasında süren görüşmelerde hükümetin işçilerin taleplerini görmezden gelmesi üzerine grev kararı alındı.
Devlet tarafından işletilen demiryolu sektöründe gerçekleşen grev, başkent Dakka olmak üzere ülke genelindeki demiryolu ağını etkiledi, yolcu ve yük taşımacılığı sekteye uğradı. Demiryolu işçileri emeklilik haklarının yanı sıra, ücretlere zam ve kesintiye uğrayan diğer haklarının iyileştirilmesini talep ediyorlar. Demiryollarında personel eksikliği sebebiyle fazla mesailere kalan işçilerin 2021’e kadar fazla mesaileri emeklilik haklarına yansıyor, emekli maaşları hesaplanırken ek saatler dikkate alınıyordu. Ama Kasım 2021’de hükümetin kararıyla bu hak gasp edildi ve bu, işçiler arasında büyük bir hoşnutsuzluğa yol açtı. İşçilerin büyüyen hoşnutsuzluğu ve mücadelesi üzerine Demiryolu Bakanlığı tarafından emeklilik haklarının Kasım 2021 öncesinde olduğu gibi devam edeceği sözü verilmişti. Ama demiryolu işçileri Ağustos 2024’ten bu yana ülkeyi yöneten geçici hükümetin bu kararı uygulamayacağını düşünüyorlar. Haklarına grevlerle sahip çıkacaklarını ifade ediyorlar.
ABD
ABD’nin Oregon eyaletinde Providence Sağlık ve Hizmet şirketine bağlı hastanelerde çalışan 5 binden fazla sağlık emekçisi 10 Ocakta greve çıktı. Oregon Hemşireler Birliği ile şirket arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine başlayan süresiz grev 8 hastane ve 6 kadın sağlığı kliniğinde kararlılıkla devam ediyor.
Doktorların, asistanların, ebelerin ve hemşirelerin katılımıyla gerçekleşen grev eyalet tarihinin en büyük sağlık grevi oldu. Sağlık emekçileri ücret zammı, personel sayısının arttırılmasını, sağlık sigortalarının iyileştirilmesini ve ücretli izinlerin arttırılmasını talep ediyorlar. İşçiler, eksik istihdamın sadece çalışma koşullarını ağırlaştırmadığına, sağlık hizmetini de olumsuz etkilediğine dikkat çekiyorlar. Fazla mesai yapmak zorunda kalan ama düşük ücret alan sağlık emekçileri ücretlerine yüzde 20 oranında zam talep ediyorlar. Toplu sözleşmelerin üç yıllık değil iki yıllık düzenlenmesi de pazarlık maddelerinden biri. Eyaletteki sağlık hizmetlerini büyük oranda durduran sağlık emekçileri grev boyunca ücret almamalarına ve bir süre sonra sağlık sigortalarının iptal edilecek olmasına rağmen talepleri kabul edilinceye kadar greve devam edeceklerini ifade ediyorlar.
Kaynak Tekniği İşçileri Grevde
Emekliliği Kim Bitirdi?
- Örgütlüysek Her Şeyiz!
- Almanya’da Havayolu İşçileri Uyarı Grevi Yaptı
- Dünya Meydanlarında Emekçi Kadınlar: Şiddete, Baskıya, Sömürüye, Emperyalist Savaşa Son!
- Gürcistan’da Maden İşçileri Ayakta!
- Kadınıyla Genciyle İşçi Sınıfı Mücadeleyi ve Umudu Büyütüyor!
- Finlandiya’da Birçok Sektörden İşçiler Grevde
- İngiltere’de Yükselen Ses: “Gazze’den Elinizi Çekin!”
- Almanya’da Yükseltilen Irkçılığa Karşı Kitlesel Eylemler
- Örgütlü İşçiler Unutmuyor, Hesap Soruyor! Sömürüye ve Haksızlıklara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere, ABD ve Sırbistan’da Mücadele Sürüyor
- Dünya İşçi Sınıfı Yeni Yıla Mücadeleyle Girdi
- Güney Kore’de Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı, Mücadele Devam Ediyor
- Güney Kore’de Devlet Başkanına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- Almanya’da Volkswagen İşçileri Grevde
- Dünya İşçi Sınıfı İşyerlerinde, Meydanlarda Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere’de İşçi ve Öğrenci ‘Filistin için İşyeri Eylem Günü’nde Birleşti
- İspanya’da On Binlerce Emekçi Artan Kira Fiyatlarını Protesto Etti
- Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dünyadan Eylemler
- Yunanistan’da Kitlesel Genel Grev
- Fransa’da Demiryolu İşçileri İş Bıraktı
Son Eklenenler
- Dünyanın pek çok ülkesinde işçi ve emekçiler, gençler eşitlik ve özgürlük talepleriyle, daha iyi bir yaşam özlemiyle bir araya geliyor, meydanlara çıkıyor. Almanya’da yapılan görkemli eylemlere katılan insanlar bu eylemlerine “iyi insanların isyanı...
- Geçtiğimiz günlerde, sigorta girişleri 1 Ekim 2008’den sonra olanların, emekli olduktan sonra çalıştıkları takdirde emekli maaşlarının kesileceği gündeme geldi. Üç kuruşluk emekli maaşıyla değil geçinmek, zorunlu gıda harcamasını bile karşılamak...
- Gece vardiyasında çalıştığımız bir gün elektrik kesildi. Biz de karanlıkta ayrı ayrı beklemek yerine üretimdeki arkadaşlarla yan yana geldik. Haliyle sohbet etme şansımız oldu. Bir ablamız iş kazası geçirmiş ve işvereni dava etmiş. İş güvenliği...
- Kapitalizm altında sağlık sistemi bolca kâr elde edilen büyük bir rant kapısı haline getirildi. Sağlık sektörü patronları için durum böyleyken sağlık çalışanları açısından tablo uzun çalışma saatleri, can güvenliğinin olmadığı iş ortamı, ağır...
- Ben Tahran Üniversitesinde öğrenciyim. Üniversiteye bağlı bir yurtta kalıyorum. Örgütlü bir şekilde hareket etmediğimiz için her gün yeni bir felaket haberiyle uyanıyoruz. Geçtiğimiz ay 14 Şubat akşamı bir arkadaşımızı kaybettik. Hem yurt hem de...
- Sağlık çalışanları 14 Mart Tıp Bayramında Türkiye genelinde iş bıraktı, hastaneler ve İl Sağlık Müdürlükleri önlerinde, kent meydanlarında basın açıklamaları yaptı.
- Suriye’nin Lazkiye, Tartus, Humus ve Hama kentlerinde 6 Martta başlayan Alevilere yönelik saldırılarda yüzlerce kadın, erkek, çocuk katledildi. “Eski rejim kalıntılarının temizlenmesi” bahanesiyle gerçekleştirilen saldırılarda cihatçı çeteler evlere...
- İstanbul Şişli Belediyesi’nde DİSK/Genel-İş Sendikasına üye işçiler, ücretleri zamanında ödenmediği ve eksik ödendiği için 12 Martta belediye önünde eylem yaptı. İstanbul Tuzla’da bulunan Kuzey Star Tersanesi’nde taşeron şirkette çalışan DİSK/Limter...
- Almanya genelinde Birleşik Hizmet Sendikası Ver.di’nin çağrısıyla 10 Martta ülke genelindeki havalimanlarında 24 saatlik bir uyarı grevi gerçekleştirildi. Grev nedeniyle Frankfurt, Münih, Berlin ve Hamburg gibi en büyük ve en işlek havalimanlarında...
- Kış neredeyse geçiyor ve şu sıralar çevremdeki herkesten “hastalandım, bir türlü geçmiyor, öksürük devam ediyor” gibi şeyler duyuyorum. Ben de bu hastalığı yakın zamanda atlattım. Sonra kafama şu takıldı: Neden hastalıklar bu kadar uzun sürüyor? Bu...
- Hepimizin bildiği gibi sağlığa erişim bizim için neredeyse imkânsız hale gelmiş durumda. Sağlıklı kalmak, yoksullar için Fizan kadar, hatta uzay kadar uzak bir mesele haline geldi. Tıp teknolojisi hızla ilerliyor, ancak sömürü düzeni biz işçileri...
- Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Tezcan Galvaniz’de toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 11 Martta grev başladı. İzmir Narlıdere Belediyesi taşeron şirketi olan NAR-BEL’de...
- İşçilerin bilinç ve örgütlülük düzeyini yükseltmek için çalışan UİD-DER, bu amaçla işçi sınıfının saflarında mücadele eden sanatçıları ve eserlerini işçilere tanıtmaya devam ediyor. UİD-DER Web TV, bu kapsamda filmleriyle işçi sınıfını anlatan...