Buradasınız
Sağlık İşçileri: 2024’te Her Şeye Rağmen Mücadele!
UİD-DER’li sağlık işçileri
![](https://uidder.org/sites/all/modules/lazyloader/image_placeholder.gif)
Ekonomik yıkımın faturası işçi ve emekçilere ödetilirken biz sağlık emekçileri de bundan nasibimizi fazlasıyla aldık. Giderek artan baskılar, antidemokratik uygulamalar, sendikalaşmanın önündeki engellerle beraber 2023 yılının faturası bizler için de ağır oldu. Emekçilerden esirgenen kaynakların patronlara peşkeş çekilmesinin sağlık sisteminde can yakıcı sonuçları oldu. Hastanelerin, tıbbi cihazların, sağlık çalışanlarının yetersizliği ve koruyucu sağlık hizmetlerinin ortadan kaldırılmasıyla beraber gözlerimizin önünde tüm işçi ve emekçiler sağlıksızlığa mahkûm edilmiş durumda. En temel yaşam hakkı olan sağlıklı beslenme, sağlıklı barınma lüks haline geldi. Depremin acısı hâlâ yüreğimizde… Onbinlerce kardeşimizi bu enkaz düzenine kurban verdik. Öfkemizi bileyecek nice başka gelişme yaşandı. Son yıllarda savaşlar, orman yangınları, seller, sanayi atıkları, depremlerle kapitalizmin dünyada sağlıklı bir yaşam alanı bırakmadığını görmüş olduk.
Sağlık sektöründe tüm bu sorunlar yumağını gözümüzle görmediğimiz, canımızla hissetmediğimiz bir an bile yok. Çözüm arayışında olan sağlık emekçilerinin ilk aklına gelen yurt dışına gitmek oluyor. Yurt dışına gitmek için başvuran hekim sayısı rekor düzeyde. Sağlık öğrencilerinin çoğunluğu şimdiden yabancı dil kurslarına gidiyor ve yurtdışında bir gelecek kurmak istiyor. Elbette hepimiz sağlıklı koşullarda çalışmayı, çalışırken dövülme ve öldürülme korkusu yaşamamayı, sağlıklı evlerde ve kentlerde yaşamayı, çocuklarımız için güzel bir gelecek kurmayı istiyoruz. Üstelik bunlar sadece Türkiyeli işçilerin değil tüm dünya işçilerinin ortak talepleri. Gelin bu talepleri için tüm yıl boyunca dünya sağlık emekçileri neler yapmış birlikte bakalım. Çözümü başka ülkeye gitmekte mi aramışlar yoksa sendikalarına, meslek örgütlerine sahip çıkarak meydanlarda taleplerini mi haykırmışlar?
Aralık ayı içerisinde, Almanya’da hekimler düşük ücretler ve istihdam eksikliği nedeniyle iş bıraktı. İngiltere’de ise hekim birliğinin çağrısıyla 50 binin üzerinde pratisyen hekim grev yaptı. Yaklaşık on yıldır neredeyse hiç ücret zammı almadıklarını söyleyen hekimler bakanlıkla yapılan görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine grevlerine devam edeceklerini belirttiler. Yine İngiltere’de Unite sendikası üyesi Ulusal Sağlık Servisi (NHS) çalışanları iş bırakarak bakanlığın sağlık politikalarına karşı olduklarını ifade ettiler. Yaptıkları eylemde aynı zamanda Filistin’de yürüyen savaşa karşı da tutumlarını ortaya koydular, “Sağlık İşçileri Özgür Filistin’i destekliyor” sloganını yükselttiler.
Fransa’da da hekimler ücret artışı ve daha iyi koşullar talep etmek için bir haftalık grev başlattılar. Hazırladıkları raporda ülkedeki grip ve bronşiolit salgınları nedeniyle hastanelerin aşırı kalabalık olduğunu ve Fransız sağlık sisteminin benzeri görülmemiş bir krizle karşı karşıya olduğunu vurguladılar. Portekiz’de hekimler sistemin çöküş eşiğinde olduğunu söyleyerek, daha iyi çalışma koşulları ve ücret zammı için grev yaptılar. 2022 yılından beri hükümetle süren görüşmelerden sonuç alınmamasını protesto ettiler. Kendilerini “unutulmuş kahramanlar” olarak adlandıran yüzlerce İtalyan hekim ve hemşire ise çalışma koşullarını protesto etmek ve halk sağlığını olumsuz etkileyen son uygulamalara karşı olduklarını ifade etmek için Roma’nın merkezinde toplandılar. Eyleme İtalya sağlık çalışanlarının yüzde 80’i katıldı.
Geçen sene başından itibaren meydanları sık sık dolduran İspanya sağlık emekçilerinin taleplerinin büyük çoğunluğu verilen mücadele sonucunda karşılandı. Sağlık emekçileri, koruyucu sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi ve çalışma saatlerinin düşürülmesi için mücadeleye devam edeceklerini belirtiyorlar. Hollanda’da bulunan yüzlerce hastaneden yaklaşık 200 bin sağlık işçisi grevler gerçekleştirdi. Bu hastanelerin çoğunun tarihindeki ilk grevi yapıyordu sağlık işçileri! Amerika’da ise 75 binden fazla sağlık işçisi greve gitti. Böylece onlar da ülke tarihindeki en büyük sağlık grevini başlatmış oldular. Türkiye’de sağlık emekçileri hijyenden yoksun ve kalitesiz hastane yemeklerine karşı eylemler, TTB Merkez Konseyinin görevden alınmasına karşı eylemler, şiddete uğrayan sağlık emekçileri için hastane önünde basın açıklamaları yaptılar.
Avrupa’dan Amerika’ya sağlık işçileri 2024 yılını eylemlerle karşıladılar. Çünkü sağlık emekçileri dünyanın tüm ülkelerinde aynı sorunları yaşıyorlar. Hoşnut olmadıkları koşulları değiştirmek, haklarına sahip çıkmak için mücadele yolunu seçiyorlar. Çok açık ki yurt dışına göç etmek bizi kurtarmaz. Kapitalizmin olduğu bir dünyada bizim için hiçbir ülkede sorunlardan arınmış bir yaşam yok. Evet, Türkiye’den görece daha demokratik ve müreffeh toplumlar olabilir. Fakat bunun bir sebebi var. O ülkelerde işçi ve emekçiler geçmişte büyük mücadeleler verdiler. Bugün de pek çoğunda hak kayıplarına karşı yaygın mücadeleler var.
Bizim de “memurun sendikası olmaz” denirken 12 Eylül 1980 askeri faşist darbesinin karanlığını yırtan eylemler yaptığımız, mücadeleyle kamuda sendikalaşma hakkını elde ettiğimiz bir geçmişimiz var. Biz UİD-DER’li örgütlü sağlık işçileri olarak geçmişin deneyimlerine sahip çıkıyoruz. Bu deneyimleri sendikalarımızda yeniden yeşertip örgütlü gücümüzü büyütüyoruz. Mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışına sahip çıkıp bu sorumluluğun gereğini yerine getiriyoruz. Hak ettiğimiz yaşamı bireysel kurtuluş hayalleriyle değil örgütlü mücadelemizle, hep birlikte var edebiliriz. Kapitalizmi tüm dünyanın işçileriyle birlikte tarihin çöplüğüne atabiliriz. İşimizin kolay olmadığının ve zorlu bir sürecin bizi beklediğinin farkındayız. Ama emek vermeden, çaba harcamadan ne değişir ki? İşçi Dayanışması’nda da yazdığı gibi; 2024’te her şeye rağmen mücadeleye!
Şafaktan ve Ümitten Korkanlara İnat
Yüreğin Üşüdüğü Gün
- Antep’te Tekstil İşçilerinin Düşük Zamlara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Çayırhan İşçileri Özelleştirmeye Karşı Ankara’ya Yürüyüş Başlattı
- KFC ve Pizza Hut İşçileri Haklarını Arıyor
- Chinatool Otomotiv İşçileri Greve Çıktı
- İzBB ve Turkcell Global Bilgi İşçileri İşten Atma Saldırısına Karşı Mücadele Ediyor
- Tekstil İşçileri Sendika Düşmanlığına, Beltur İşçileri Düşük Ücretlere Karşı Mücadele Ediyor
- “Rehabilitasyonda Patronlar Kâr Peşinde, Öğretmenler Geçim Derdinde!”
- “Patronlara Değil Eğitime Bütçe!” Eylemi
- Kamu Emekçileri Sefalet Ücretine Karşı İş Bıraktı
- Sendikal Baskılara, Ücret Gaspına, Şiddete Karşı Eylemler
- Polonez İşçileri Fabrika Önünde Kazanımlarını Kutladı
- Perfetti Van Melle’de Direniş Kazanımla Sonuçlandı
- Sefalet Dayatmasına Karşı Eylemler Sürüyor
- DİSK Asgari Ücret Taleplerini Açıkladı
- Kartal’da Binlerce Emekçi Haykırdı: “İnsanca Yaşamak İstiyoruz!”
- Polonez İşçilerinin “Anayasal Hak Yürüyüşü”
- Sendika Düşmanlığı ve Ücret Gaspına Karşı İşçiler Mücadele Ediyor
- Belediye ve Tekstil İşçilerinden Hak Gasplarına ve Sendikal Baskılara Karşı Eylemler
- KESK Ankara Mitingi: “Geçinemiyoruz! Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz!”
- DİSK: Gözaltılar Derhal Serbest Bırakılsın
- Örgütlü İşçiler Unutmuyor, Hesap Soruyor! Sömürüye ve Haksızlıklara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere, ABD ve Sırbistan’da Mücadele Sürüyor
- Dünya İşçi Sınıfı Yeni Yıla Mücadeleyle Girdi
- Güney Kore’de Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı, Mücadele Devam Ediyor
- Güney Kore’de Devlet Başkanına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- Almanya’da Volkswagen İşçileri Grevde
- Dünya İşçi Sınıfı İşyerlerinde, Meydanlarda Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere’de İşçi ve Öğrenci ‘Filistin için İşyeri Eylem Günü’nde Birleşti
- İspanya’da On Binlerce Emekçi Artan Kira Fiyatlarını Protesto Etti
- Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dünyadan Eylemler
- Yunanistan’da Kitlesel Genel Grev
- Fransa’da Demiryolu İşçileri İş Bıraktı
- Gürcistan’da Binlerce Maden İşçisi İşsiz Bırakıldı
- İspanya’da Emekçiler: Bizim Üzerimizde Çamur, Sizin Elinizde Kan Var!
- İngiltere’de On Binler Filistin Halkı İçin Yeniden Meydanlara Çıktı
- İspanya’da Sel Felaketinde Can Kaybı Yükseliyor
- Dünya İşçi Sınıfının Yoksulluğa, Hak Gasplarına ve Emperyalist Savaşa Karşı Mücadelesi Devam Ediyor!
- Yunanistan Liman İşçileri İsrail’e Silah Sevkiyatını Engelledi
- İtalya’da Ulaşım, Liman ve Otomotiv İşçileri Grev Yaptı
- İspanya’da Emekçiler Yüksek Kiralara Karşı Meydanlara Çıktı
Son Eklenenler
- Soma, Ermenek, Amasra, İliç madenci katliamları, Çorlu tren katliamı, Elazığ, İzmir, 6 Şubat depremleri, orman yangınları ve sel felaketleri, Hendek havai fişek fabrikası ve Balıkesir mühimmat fabrikası patlamaları, yüzlerce iş cinayeti ve son...
- Yeni yılın ilk günlerinde MÜSİAD toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek patronlara “biz sizin daha çok para kazanmanızı istiyoruz” dedi. Patronlar tarafından alkışlanan Bakan, tam da bunu yapıyor, patronların kazanması için...
- Cep telefonu hayatımıza gireli yaklaşık 30 yıl, akıllı telefonun hayatımıza girmesi ve jet hızıyla yayılması ise 10-15 yıl oldu. Bu nedenle akıllı cep telefonumuz 1 saat kapalı kalsa kendimizi adeta nefessiz kalmış hissediyoruz.
- Ankara’dan bir grup UİD-DER’li işçi, “Küçük Kara Balık ve Samed Behrengi” adlı bir video hazırladı. Farklı sektörlerde çalışan, uzun ve yorucu iş saatlerine, vardiya engeline rağmen birlikte öğrenip birlikte üretmek için bir araya gelen işçi...
- Asgari ücrete yüzde 30, kamu emekçilerine yüzde 11,54 ve emeklilere yüzde 15,75 oranında sefalet zammı dayatılmasının ardından Antep’te bulunan tekstil patronları da ücret artışlarını sefalet düzeyinde tuttu. Şubat ayına girilmesiyle belli olan...
- Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santrali işçileri, özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı 10 Şubatta Ankara’ya yürüyüş başlattı.
- ABD merkezli Yum Brands şirketinin KFC ve Pizza Hut restoranlarının Türkiye’deki işletmecisi olan İş Gıda'nın konkordato ilan etmesinin ardından 7 bin işçi Ocak ayı maaşlarını, kıdem ve ihbar tazminatlarını, izin paralarını alamadı. İşçiler şirketin...
- Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesinde otomotiv parçaları üreten Chinatool Otomotiv’de işçiler 10 Şubat sabahı greve çıktı.
- Aralık ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1’in biraz üzerinde yükseldiği, yıllık enflasyonunsa azalarak yüzde 44 civarında gerçekleştiği açıklandı. Bu oranlara bakarak enflasyonun hız kestiğine, ücret zamlarının “beklenen enflasyona” göre belirlenip...
- 2025 yılı için asgari ücret zammı, TÜİK’in sahte rakamlarıyla açıklanan enflasyon oranının dahi altında kalan yüzde 30 olarak belirlendi. Patronlar da işçilere bu sefalet zammını dayatıyor. Şubat ayıyla beraber zamlı ücretlerin açıklanması sonrası...
- İş kazaları ve iş cinayetleri dur durak bilmiyor. Sermeyenin aç gözlülüğü işçileri yaşamından ediyor. Balıkesir’de bulunan ZSR Patlayıcı üretim tesisinde, 24 Aralık 2024’te gerçekleşen patlamada 11 işçi yaşamını yitirdi. Patlama sonrasında Balıkesir...
- Maraş ve Hatay başta olmak üzere 11 şehirde çok büyük yıkım yaratan, yaklaşık yüz bin insanın hayatını kaybettiği, on binlerce insanın yaralandığı, milyonlarca insanın yaşamının derinden etkilendiği 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti....
- Siyasi iktidarın ekonomi politikalarının hedefi belli: Ekonomik yıkımın bedelini işçi ve emekçilere ödetmek, on milyonlarca işçinin, emekçinin, emeklinin açlığa talim etmesi pahasına sermayeyi dizginsizce büyütmeye devam etmek. Soygunun, talanın...