Buradasınız
Sağlık İşçilerinden “Sağlıkta Şiddet Sona Ersin!” Grevi
Sağlık işçileri, bir yıl önce Gaziantep’te tedavi ettiği hastasının yakını tarafından öldürülen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümü olan 17 Nisanda, “sağlıkta şiddete, şiddeti doğuran ve besleyen sağlık sistemine karşı” bir grev gerçekleştirdiler. Grev, TTB, TDB, SES, Dev Sağlık-İş’in ve pek çok demokratik kitle örgütünün ve odanın çağrısıyla yapıldı. Tüm Türkiye’de sabah saatlerinden itibaren acil servisler dışında sağlık hizmeti üretmeyen sağlık çalışanları, alanlara çıkarak çeşitli eylemler gerçekleştirdiler.
İstanbul
İstanbul’daki sağlık işçileri, çalıştıkları sağlık kurumlarından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Ana Bilim Dalı binası önüne gelerek kortejler halinde Sağlık Müdürlüğü’ne yürüdüler. Eyleme KESK İstanbul Şubeleri ve Türk Sağlık-Sen de destek verdi.
Yürüyüş öncesi, toplanma yerinde konuşmalar yapıldı. Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Özdemir Ökten, hükümetin sağlık politikasını eleştirdi. Hekim-hasta ilişkisinin bozulduğuna, şiddetin artarak devam ettiğine dikkat çeken Ökten, sağlığın herkes için gerekli olduğunu, bunun için Türkiye’nin bütün illerinde bu grevi yaptıklarını ifade etti. 17 Nisanın her yıl Dr. Ersin Arslan’ı anma günü olduğunu ifade eden Ökten, Türk Tabipler Birliği olarak bu günün “Sağlıkta Şiddeti Kınama Günü” olması için Dünya Sağlık Örgütü’ne başvurduklarını söyledi.
Dev Sağlık-İş Genel Sekreteri Gürsel Kaya da söz alarak sağlıkta taşeronluğun kaldırılmasını istedi. Ardından SES Aksaray Şubesi Başkanı Ersoy Adıgüzel konuştu. Adıgüzel, sağlıkta şiddetin durdurulması, performans sisteminin kaldırılması, ek ödemelerin maaşlarla birleştirilmesi ve emekliliğe yansıtılması, 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanunu’nun değiştirilerek iş güvencesinin kaldırılması karşısında taşeronun kaldırılarak çalışanların kadroya alınması ve sağlıkta katkı paylarının kaldırılması için alanlarda olduklarını ifade etti.
Konuşmaların ardından sağlık işçileri “Bu Şiddet Sona ERSİN! Sağlıkta Şiddete Karşı G(ö)revdeyiz!” pankartı arkasında yürüyüşe geçtiler. “Sağlıkta Katkı Payı Kaldırılsın”, “Sağlıkta Şiddet Sona Ersin”, “Sağlıkta Dönüşüm Şiddete Dönüştü!” sloganlarını atan kitle alkış ve ıslıklarla Sağlık Müdürlüğü önüne geldi. Dr. Ersin Arslan’ın anısına 1 dakikalık saygı duruşundan sonra “Yiğidim Aslanım” ezgisi söylendi.
Basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu gerçekleştirdi. Çerkezoğlu, son bir yılda sağlıkçılara yönelik şiddetin arttığını ifade etti. Şiddeti sadece hasta ve hasta yakınlarından görmediklerini ifade eden Çerkezoğlu, şöyle konuştu: “Bakanlığın, hükümetin ve idarecilerin dil ve üslubu, uygulanan sağlık politikalarının etkisi sonucu şiddet görüyoruz. Mobbing, atanmışların ve seçilmişlerin uyguladığı şiddet, işyerinde kadrolaşmaya bağlı olarak çalışanlar üzerinde hegemonya kurma amaçlı baskı, ifade ve örgütlenme özgürlüğü karşısında sürgün, soruşturma, gözaltı ve tutuklamalar ya da siyasal şiddet, istihdam modelleri, iş yoğunluğu vb. gibi etkenlerle şiddete maruz kalıyoruz.” Çerkezoğlu, daha da bozulan sağlık sistemi ile hasta ve hasta yakınlarının öfkesinin sağlık çalışanlarına yönlendiğini vurgulayarak bunun nedenlerini şöyle sıraladı:
- Ödeme güvencesini tamamen yitirmiş, çalışanları birbirine düşüren, sağlıkta kaliteyi düşüren, performans uygulaması var!
- Gittikçe ağırlaşan iş yükü ve angarya, 7/24 esnek, kuralsız ve baskı altında çalıştırılma var, hemşirelerde 56, hekimlerde 64 saate kadar uzayan mesailer var!
- Birlik Hastaneleri arasında dama taşı gibi dolaşma, işyeri güvencesinin tamamen ortadan kalkması, görev tanımı dışında ‘sağlıkçı her işi yapabilir’ mantığı ile çalıştırılma var!
- Özel sektörde güvencesiz, parasını alamadan, kölelik koşullarında çalışma var!
- Sağlık hizmetine ulaşmanın önünde bin bir türlü engel var, her kademede ödenen katkı-katılım payı ve ilave ücretler var!
- Hükümet, siyasetçiler ve yöneticilerin sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıran, küçük düşüren, hedef gösteren kışkırtıcı üslubu ve açıklamaları var!
Bütün bunlara karşı bugün grevde olduklarını söyleyen Çerkezoğlu konuşmasını şöyle bitirdi: “Halkımıza daha iyi bir sağlık hizmeti sunabilmek için; halkımızı verdiğimiz bu mücadelede yanımızda olmaya, hükümeti şiddeti doğuran, emekçileri ve halkı mağdur eden bu sistemi ortadan kaldırmaya; işkolundaki sağlık meslek örgütleri olarak birlikte çözüm üretmeye davet ediyoruz. Taleplerimizin yerine getirilmesi için, daha etkili eylemlerle ve daha kararlı bir şekilde mücadelemizi sürdüreceğiz.”
Ankara
Ankara İbni Sina Hastanesi önünde toplanan sağlık emekçileri Dr. Ersin Arslan için yapılan 1 dakikalık saygı duruşundan sonra “Böyle Sağlık Sistemi Olmaz! Bu Şiddet Sona ERSİN!” pankartıyla Sağlık Bakanlığı önüne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Bakanlık önüne gelen sağlık emekçileri, buraya siyah çelenk bırakarak basın açıklaması gerçekleştirdiler.
Sağlık emekçileri adına basın açıklamasını SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara gerçekleştirdi. Kara şöyle konuştu ve sorunlarını dile getirdi.
Basın açıklamasının ardından Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Özden Şener bir konuşma yaptı. Şener, AKP hükümetine yönelik olarak öfkesini ortaya koyduğu konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Çok çalışkansınız! Bunca zamandır sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusunda caydırıcılığın artması adına TCK’ya eklenmesini talep ettiğimiz 2 yasa maddesini çıkaramadınız! İki maddeyi çıkaramazken Anayasa’yı nasıl yapacaksınız? Bizim gibi performans sistemiyle çalışıyor olsaydınız maaş alamazdınız.”
Basın açıklaması ve konuşmaların ardından sağlık çalışanlarının eylemi, üzerinde “Bu Şiddet Sona Ersin” yazan balonların gökyüzüne bırakılmasıyla sona erdi.
Mersin
Sağlık emekçileri Mersin’de de bir araya gelerek iş bıraktılar. Mersin Tabip Odası, Mersin Diş Hekimleri Odası, SES ve Dev Sağlık-İş üyelerinin yanı sıra, pek çok sağlık meslek örgütü de eyleme destek verdi. Mersin Tabip Odası Tıp Öğrencileri Kolu da “Sermayenin Değil Halkın Doktoru Olacağız” pankartıyla eyleme yoğun katılım gösterdi.
Sabah saatlerinde Mersin Devlet Hastanesi önünde toplanan sağlık emekçileri “Böyle Sağlık Sistemi Olmaz, Sağlıkta Şiddet Sona ERSİN!” pankartı altında bir araya geldi. Buradan Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne yürümek isteyen sağlık emekçileri, Akdeniz Belediyesi önüne gelindiğinde polis tarafından durdurulmak istendi. Polis ile sağlık emekçileri arasında yaşanan gerginlik üzerine oturma eylemi yapan sağlık emekçileri, Büyükşehir Belediyesi önüne kadar yürüyüşlerini sürdürdüler.
Burada açıklama yapan Mersin Tabip Odası Başkanı Galip Kırıcı, “sağlık çalışanlarını hasta ve hasta yakınlarıyla karşı karşıya getiren akıl dışı bir sağlık sistemi var. Bozuk bir sağlık sistemi, tedavi olmayan hastalar, çalışanlara yönelmiş öfke ve şiddet var. Böyle sağlık sistemi olmaz. Nitelikli sağlık hizmeti verilemez. Gaziantep’te bıçaklanarak katledilen Dr. Arslan’ın ölümünün üzerinden bir yıl geçti. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet sürüyor” dedi. Kırıcı, hükümete seslenerek “Sağlıkta Dönüşüm” programından geri dönülmesi çağrısında bulundu.
Adana
Adana’da da sağlık emekçileri, kendilerine yönelik şiddetin sona ermesi için iş bıraktılar. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde bir araya gelen sağlık çalışanlarına hasta yakınları da destek verdi. Burada çekilen grev halaylarının ardından Uğur Mumcu Meydanı’na yürüyüşe geçildi.
Burada açıklama yapan Adana Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten, Gaziantep’te Dr. Ersin Arslan’ın öldürülmesinin üzerinden 1 yıl geçtiğini anımsattı. Buna karşın sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin sona ermediğini söyleyen Ökten, “Şiddet daha da arttı. Önerimiz üzerine TBMM’de Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonu nihayet kuruldu. Ancak geçen bunca zamanda hâlâ bir rapor oluşturup açıklayamadı” dedi. Basın açıklamasının sona ermesiyle eylem son buldu.
12 Eylül Davası Devam Ediyor
- GE Grid Solutions Grevinde Anlaşma Sağlandı
- Schneider Elektrik’te Anlaşma Sağlandı
- Genel-İş Üyesi İZBB İşçileri İş Bıraktı
- Her Yer Bizim Düzenimiz Olsun Diye
- Direnişçi Polonez İşçileri: “Direne Direne Kazandık!”
- Polonez Direnişçisi: “Biz Başardık, Şimdi Hep Birlikte Başaralım!”
- Betek Boya’da İşten Atma Saldırısı
- Green Transfo’da Grev Başladı
- İşçilerin Grev-Direniş Rehberi
- İşçiler “146+Bir Polonez” Belgeselinin Galasında Buluştu
- Arıtaş Kriyojenik İşçileri de Greve Çıktı
- Metal İşçileri Yasak Tanımıyor, Grev Coşkusu Sürüyor
- Polonez Direnişçileri Çatalca Adliyesi Önünde
- Polonez İşçileri Baskılara Rağmen Mücadeleyi Sürdürüyor!
- Metal Sektöründe Bir Kez Daha Grev Yasağı
- Grev Ateşi Büyüyor: Grid Solutions ve Schneider Elektrik de Grevde!
- Grevlerden Direnişlere İşçilerin Mücadelesi Büyüyor
- Hitachi Energy’nin 4 Fabrikasında Grev Başladı
- Aile Hekimleri Grevde
- Çayırhan Maden ve Enerji İşçilerinin Eylemi Sona Erdi
Son Eklenenler
- Sonradan görme bir burjuva olan Turkuaz Tekstilin sahibi Nihat Zeybekçi, asgari ücreti vatan-millet-Sakarya’ya bağlamak için cambazlık yapıyor. Asgari ücret 660 dolara karşılık geliyormuş. 2003’te asgari ücret 100 dolar ediyormuş. Bunlar yanıltıcı...
- Teksif Sendikasında örgütlenen İzmir/Gaziemir’de Digel Tekstil, İstanbul/Tuzla’da TKİS Blinds ve Kayseri’de Almer Tekstil işçileri, patronların sendika düşmanlığına ve işten atma saldırısına karşı mücadele ediyor. İBB’ye bağlı Beltur işçileri, 20...
- Bolu’da Kartalkaya Kayak Merkezinde bulunan Grand Kartal Otel’de 21 Ocakta gece saatlerinde meydana gelen yangında 79 kişi hayatını kaybederken onlarca kişi yaralandı. Yapılan açıklamalara göre yangın sırasında otelde kayıtlı 238 kişi bulunmaktaydı...
- Emekçi kadınlar olarak birçok sorunumuz var. Hayat pahalılığı, yoksulluk, çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılayamamak gibi sorunlar yaşıyoruz. İzmir’de tek göz bir evde çıkan yangında hayatını kaybeden beş küçük çocuk hepimizi çok üzdü. Bu çocuklar...
- İşçi sınıfının emeklileri, abi ve ablalarımız, Erdoğan 2024 yılını “emekliler yılı ilan ediyoruz” demişti. Erdoğan’ın o konuşmasını belki de hepimiz dinledik, gazetelerden okuduk. Bazılarımız burjuva siyasetinin zokasını yutarak, “belki bu sefer iyi...
- Baskılara, yasaklara rağmen direnişlerini sürdüren Polonez işçilerinin mücadelesi kazanımla sonuçlandı. Metal işçilerinin kararlı duruşu kazanım getirdi. Hitachi Energy grevi 24 Aralıkta, Schneider Elektrik grevi 6 Ocakta, Arıtaş Krijojenik grevi 10...
- Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, 19 Ocakta Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaparak Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde çalışan öğretmenlerin ve terapistlerin sorunlarına değindi.
- İngiliz egemenleri, sömürge döneminde ticaret gemilerini, donanmalarını korumak için vahşi bir yöntem geliştirmişler. “Yamyam fare yöntemi” olarak adlandırılan bu yöntem şöyle: Açık denizdeki gemilerde fareler çoğalınca önce bir fare yakalanır, boş...
- Asgari ücret pek çok işçinin beklediğinin tersine 23 bin lirayı bile bulmadı. Utanmadan “işçiyi enflasyona ezdirmedik” dediler, gözlerimizin içine baka baka bizimle dalga geçtiler. Hiçbirimiz bu yalana inanmıyoruz. Çünkü yoksulluğu biz yaşıyoruz,...
- Evlatlarımızın sağlıklı gelişimi, sadece ne yiyip içtikleriyle değil, nasıl bir ortamda, çevrede büyüdükleriyle de ilgilidir. Empati, iletişim gibi sosyal, duygusal ve zihinsel becerileri çevreleriyle etkileşimlerinin izlerini taşır. Çocukların...
- 17 Ocakta okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan yaklaşık 20 milyon öğrenci birinci dönem karnelerini alarak yarıyıl tatiline girdi. Mersin’de Eğitim-Sen ve Özel Öğretmenler Sendikası eğitimdeki sıkıntıları dile getirmek için Yenişehir İlçe...
- Suriye’deki Esad rejimi 8 Aralıkta yıkıldı. Hemen ardından da Suriye’deki savaşın bittiği ve Türkiye’deki Suriyelilerin artık güvenle ülkelerine geri dönebileceği konuşulmaya başlandı. Medyada Erdoğan’ın Suriye politikasının ne kadar başarılı olduğu...
- Sevgili işçi kardeşlerim, bizler yani işçi sınıfımızın örgütlü mücadelesinin bir parçası olanlar, eski kuşaktan işçilerin deneyimlerinden ziyadesiyle istifade etmeyi öğrendik sınıf büyüklerimizden. Bundandır karşımızdaki herhangi bir işçi...