Buradasınız
Sağlık İşçilerinden “Sağlıkta Şiddet Sona Ersin!” Grevi
Sağlık işçileri, bir yıl önce Gaziantep’te tedavi ettiği hastasının yakını tarafından öldürülen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümü olan 17 Nisanda, “sağlıkta şiddete, şiddeti doğuran ve besleyen sağlık sistemine karşı” bir grev gerçekleştirdiler. Grev, TTB, TDB, SES, Dev Sağlık-İş’in ve pek çok demokratik kitle örgütünün ve odanın çağrısıyla yapıldı. Tüm Türkiye’de sabah saatlerinden itibaren acil servisler dışında sağlık hizmeti üretmeyen sağlık çalışanları, alanlara çıkarak çeşitli eylemler gerçekleştirdiler.
İstanbul
İstanbul’daki sağlık işçileri, çalıştıkları sağlık kurumlarından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Ana Bilim Dalı binası önüne gelerek kortejler halinde Sağlık Müdürlüğü’ne yürüdüler. Eyleme KESK İstanbul Şubeleri ve Türk Sağlık-Sen de destek verdi.
Yürüyüş öncesi, toplanma yerinde konuşmalar yapıldı. Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Özdemir Ökten, hükümetin sağlık politikasını eleştirdi. Hekim-hasta ilişkisinin bozulduğuna, şiddetin artarak devam ettiğine dikkat çeken Ökten, sağlığın herkes için gerekli olduğunu, bunun için Türkiye’nin bütün illerinde bu grevi yaptıklarını ifade etti. 17 Nisanın her yıl Dr. Ersin Arslan’ı anma günü olduğunu ifade eden Ökten, Türk Tabipler Birliği olarak bu günün “Sağlıkta Şiddeti Kınama Günü” olması için Dünya Sağlık Örgütü’ne başvurduklarını söyledi.
Dev Sağlık-İş Genel Sekreteri Gürsel Kaya da söz alarak sağlıkta taşeronluğun kaldırılmasını istedi. Ardından SES Aksaray Şubesi Başkanı Ersoy Adıgüzel konuştu. Adıgüzel, sağlıkta şiddetin durdurulması, performans sisteminin kaldırılması, ek ödemelerin maaşlarla birleştirilmesi ve emekliliğe yansıtılması, 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanunu’nun değiştirilerek iş güvencesinin kaldırılması karşısında taşeronun kaldırılarak çalışanların kadroya alınması ve sağlıkta katkı paylarının kaldırılması için alanlarda olduklarını ifade etti.
Konuşmaların ardından sağlık işçileri “Bu Şiddet Sona ERSİN! Sağlıkta Şiddete Karşı G(ö)revdeyiz!” pankartı arkasında yürüyüşe geçtiler. “Sağlıkta Katkı Payı Kaldırılsın”, “Sağlıkta Şiddet Sona Ersin”, “Sağlıkta Dönüşüm Şiddete Dönüştü!” sloganlarını atan kitle alkış ve ıslıklarla Sağlık Müdürlüğü önüne geldi. Dr. Ersin Arslan’ın anısına 1 dakikalık saygı duruşundan sonra “Yiğidim Aslanım” ezgisi söylendi.
Basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu gerçekleştirdi. Çerkezoğlu, son bir yılda sağlıkçılara yönelik şiddetin arttığını ifade etti. Şiddeti sadece hasta ve hasta yakınlarından görmediklerini ifade eden Çerkezoğlu, şöyle konuştu: “Bakanlığın, hükümetin ve idarecilerin dil ve üslubu, uygulanan sağlık politikalarının etkisi sonucu şiddet görüyoruz. Mobbing, atanmışların ve seçilmişlerin uyguladığı şiddet, işyerinde kadrolaşmaya bağlı olarak çalışanlar üzerinde hegemonya kurma amaçlı baskı, ifade ve örgütlenme özgürlüğü karşısında sürgün, soruşturma, gözaltı ve tutuklamalar ya da siyasal şiddet, istihdam modelleri, iş yoğunluğu vb. gibi etkenlerle şiddete maruz kalıyoruz.” Çerkezoğlu, daha da bozulan sağlık sistemi ile hasta ve hasta yakınlarının öfkesinin sağlık çalışanlarına yönlendiğini vurgulayarak bunun nedenlerini şöyle sıraladı:
- Ödeme güvencesini tamamen yitirmiş, çalışanları birbirine düşüren, sağlıkta kaliteyi düşüren, performans uygulaması var!
- Gittikçe ağırlaşan iş yükü ve angarya, 7/24 esnek, kuralsız ve baskı altında çalıştırılma var, hemşirelerde 56, hekimlerde 64 saate kadar uzayan mesailer var!
- Birlik Hastaneleri arasında dama taşı gibi dolaşma, işyeri güvencesinin tamamen ortadan kalkması, görev tanımı dışında ‘sağlıkçı her işi yapabilir’ mantığı ile çalıştırılma var!
- Özel sektörde güvencesiz, parasını alamadan, kölelik koşullarında çalışma var!
- Sağlık hizmetine ulaşmanın önünde bin bir türlü engel var, her kademede ödenen katkı-katılım payı ve ilave ücretler var!
- Hükümet, siyasetçiler ve yöneticilerin sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıran, küçük düşüren, hedef gösteren kışkırtıcı üslubu ve açıklamaları var!
Bütün bunlara karşı bugün grevde olduklarını söyleyen Çerkezoğlu konuşmasını şöyle bitirdi: “Halkımıza daha iyi bir sağlık hizmeti sunabilmek için; halkımızı verdiğimiz bu mücadelede yanımızda olmaya, hükümeti şiddeti doğuran, emekçileri ve halkı mağdur eden bu sistemi ortadan kaldırmaya; işkolundaki sağlık meslek örgütleri olarak birlikte çözüm üretmeye davet ediyoruz. Taleplerimizin yerine getirilmesi için, daha etkili eylemlerle ve daha kararlı bir şekilde mücadelemizi sürdüreceğiz.”
Ankara
Ankara İbni Sina Hastanesi önünde toplanan sağlık emekçileri Dr. Ersin Arslan için yapılan 1 dakikalık saygı duruşundan sonra “Böyle Sağlık Sistemi Olmaz! Bu Şiddet Sona ERSİN!” pankartıyla Sağlık Bakanlığı önüne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Bakanlık önüne gelen sağlık emekçileri, buraya siyah çelenk bırakarak basın açıklaması gerçekleştirdiler.
Sağlık emekçileri adına basın açıklamasını SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara gerçekleştirdi. Kara şöyle konuştu ve sorunlarını dile getirdi.
Basın açıklamasının ardından Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Özden Şener bir konuşma yaptı. Şener, AKP hükümetine yönelik olarak öfkesini ortaya koyduğu konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Çok çalışkansınız! Bunca zamandır sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusunda caydırıcılığın artması adına TCK’ya eklenmesini talep ettiğimiz 2 yasa maddesini çıkaramadınız! İki maddeyi çıkaramazken Anayasa’yı nasıl yapacaksınız? Bizim gibi performans sistemiyle çalışıyor olsaydınız maaş alamazdınız.”
Basın açıklaması ve konuşmaların ardından sağlık çalışanlarının eylemi, üzerinde “Bu Şiddet Sona Ersin” yazan balonların gökyüzüne bırakılmasıyla sona erdi.
Mersin
Sağlık emekçileri Mersin’de de bir araya gelerek iş bıraktılar. Mersin Tabip Odası, Mersin Diş Hekimleri Odası, SES ve Dev Sağlık-İş üyelerinin yanı sıra, pek çok sağlık meslek örgütü de eyleme destek verdi. Mersin Tabip Odası Tıp Öğrencileri Kolu da “Sermayenin Değil Halkın Doktoru Olacağız” pankartıyla eyleme yoğun katılım gösterdi.
Sabah saatlerinde Mersin Devlet Hastanesi önünde toplanan sağlık emekçileri “Böyle Sağlık Sistemi Olmaz, Sağlıkta Şiddet Sona ERSİN!” pankartı altında bir araya geldi. Buradan Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne yürümek isteyen sağlık emekçileri, Akdeniz Belediyesi önüne gelindiğinde polis tarafından durdurulmak istendi. Polis ile sağlık emekçileri arasında yaşanan gerginlik üzerine oturma eylemi yapan sağlık emekçileri, Büyükşehir Belediyesi önüne kadar yürüyüşlerini sürdürdüler.
Burada açıklama yapan Mersin Tabip Odası Başkanı Galip Kırıcı, “sağlık çalışanlarını hasta ve hasta yakınlarıyla karşı karşıya getiren akıl dışı bir sağlık sistemi var. Bozuk bir sağlık sistemi, tedavi olmayan hastalar, çalışanlara yönelmiş öfke ve şiddet var. Böyle sağlık sistemi olmaz. Nitelikli sağlık hizmeti verilemez. Gaziantep’te bıçaklanarak katledilen Dr. Arslan’ın ölümünün üzerinden bir yıl geçti. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet sürüyor” dedi. Kırıcı, hükümete seslenerek “Sağlıkta Dönüşüm” programından geri dönülmesi çağrısında bulundu.
Adana
Adana’da da sağlık emekçileri, kendilerine yönelik şiddetin sona ermesi için iş bıraktılar. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde bir araya gelen sağlık çalışanlarına hasta yakınları da destek verdi. Burada çekilen grev halaylarının ardından Uğur Mumcu Meydanı’na yürüyüşe geçildi.
Burada açıklama yapan Adana Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten, Gaziantep’te Dr. Ersin Arslan’ın öldürülmesinin üzerinden 1 yıl geçtiğini anımsattı. Buna karşın sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin sona ermediğini söyleyen Ökten, “Şiddet daha da arttı. Önerimiz üzerine TBMM’de Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonu nihayet kuruldu. Ancak geçen bunca zamanda hâlâ bir rapor oluşturup açıklayamadı” dedi. Basın açıklamasının sona ermesiyle eylem son buldu.
12 Eylül Davası Devam Ediyor
- Çayırhan Maden ve Enerji İşçilerinin Eylemi Sona Erdi
- Direniş Çadırına Tezek Döktüren Korku
- Grev ve Direnişler Dayanışmayla Büyüyor
- Çayırhan Maden İşçileri: “Biz Çocuklarımızın Geleceği İçin Mücadele Ediyoruz”
- SASA İşçileri Ücret Gaspına Karşı Mücadele Ediyor
- UİD-DER’den Atakaş Çelik İşçilerine Dayanışma Ziyareti
- Ankara’da Madenciler Özelleştirmeye Karşı Eylemde
- MKB Rondo Grev Yerinde Müzik Dinletisi
- As Plastik ve Bayraklı Belediyesi İşçilerinden Eylemler
- Öğretmenler, Belediye ve Üniversite İşçileri Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor
- Direnen İşçiler Kartal Belediyesi’ne Geri Adım Attırdı
- Hak Gasplarına İşçilerin Yanıtı Grev ve Direnişler!
- Sendika Düşmanlığına ve Ücret Gaspına Karşı İşçi Eylemleri
- As Plastik Grevcileriyle Dayanışma Gecesi
- Dayanışmayla Mücadeleyi Büyüten Fernas Madencileri Soma’da Patron Vekilleriyle Görüşecek
- Direnişçi İşçilerle Omuz Omuza!
- Polonez İşçilerinden Boykot Çağrısı
- Ruhumuzu Esir Alan Korkuyu Çıkarıp Atalım
- “Annemle Gurur Duyuyorum”
- Grevdeki MKB Rondo İşçileriyle Söyleşi
Son Eklenenler
- Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirilmesine karşı yeraltında ve yer üstünde eylemler yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası ve Tes-İş Sendikası üyesi işçiler, Enerji Bakanlığıyla yapılan görüşmelerden olumlu sonuç alınamaması...
- Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla, başta İstanbul olmak üzere pek çok kentte, sendika yöneticilerinin, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü üyelerinin, gazeteci ve yazarların aralarında olduğu 200’den fazla kişinin gece yarısı...
- Türkiye’nin dört bir yanında, ücretlerini yükseltmek, sendikalaşmak istedikleri için mücadele eden işçiler çeşitli engellerle karşılaşıyor, işten atılıyor, baskıyla sindirilmek isteniyor. Siyasi iktidarın desteğini arkasına alan patronlar işçilerin...
- İspanya’nın Barcelona kentinde on binlerce emekçinin katılımıyla 23 Kasımda yüksek kira fiyatlarına karşı bir protesto gösterisi düzenlendi. Konut kiralarının düşürülmesi ve daha iyi yaşam koşulları talepleriyle bir araya gelen işçi ve emekçiler,...
- 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 23 ve 25 Kasımda dünyanın dört bir yanında emekçi kadınlar meydanlara çıkarak öfkelerini haykırdı. Kapitalizm altında çifte ezilmişliğe maruz kalan emekçi kadınlar, kadına şiddetin...
- Bizim mahallenin gençlerinin her birine okuyacakları kitaplar almak için Konak’tan Kemeraltı’na girdim. Kitabın adı Küçük Kara Balık, yazarı Samed Behrengi. Kitap her yaştan işçilere ve işçi çocuklarına dereden çaya, çaydan ırmağa, ırmaklardan...
- Yıllar önce çok sevdiğim, dertlerimizi, sevinçlerimizi paylaştığımız ama hayata dair fikirlerimiz ayrı olan bir arkadaşımla aynı dönemde hamile kaldık. Onu hamile olduğu için işten çıkardılar ve buna karşı çok fazla direnemedi. Patron bana da,...
- DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ile Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı ve DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Kemal Göksoy’un 26 Kasımda sabaha karşı bir ev baskınıyla gözaltına alınmaları üzerine DİSK...
- Türkiye’deki grev ve direnişlere her geçen gün yenileri eklenirken işçilerin mücadelesi dayanışmayla büyüyor. Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmelerinin özelleştirilmesine karşı işçilerin başlattığı direniş devam ediyor. Genel Maden İşçileri...
- 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Gününde her yıl olduğu gibi bu yıl da emekçi kadınlar alanları doldurdu. Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Türkiye’de de kadınlar onlarca kent ve ilçede protesto yürüyüşleri, nöbet eylemleri...
- Yunanistan’da 20 Kasımda pek çok sektörden on binlerce işçi genel greve çıktı. Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (ADEDY) çağrısıyla gerçekleşen grevle birlikte 70 şehirde protesto...
- Ankara’dan UİD-DER’li işçiler olarak özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı eyleme geçen Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmesi işçilerini eylem alanlarında ziyaret ettik. 20 Kasımda maden işçileri iş bırakarak direnişe başlamış, ardından...
- “Eğer öleceksem, burada size karşı mücadele ederken öleceğim. Benim düşmanım sizsiniz. Vietnamlılar ya da Çinliler, Japonlar değil. Benim düşmanlarım ben özgürlüğümü istediğimde buna karşı duranlardır. Adalet istediğimde buna karşı duranlardır....