Buradasınız
Sefaköy’de İşçilerle Konuştuk: “Tam da 1 Mayıs Talebi”
![](https://uidder.org/sites/all/modules/lazyloader/image_placeholder.gif)
Derneğimizin 1 Mayıs çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Başlattığımız kampanya çerçevesinde işçi kardeşlerimize “Ücretler Yükseltilsin, İş Saatleri Kısaltılsın!” talebini anlatıyor ve onları 1 Mayıs’a davet ediyoruz. Standımızı ziyaret eden işçilerle uzun iş saatleri, fazla mesailer, düşük ücretler ve 1 Mayıs üzerine konuştuk.
UİD-DER: Günde kaç saat çalışıyorsunuz?
Kadın işçi: Hastanede, mutfakta çalışıyorum. Belli olmuyor ama sürekli 8 saati aşıyor.
Lütfü: Ben İnci Ayakkabı’da 10 yıl çalıştım. İşyeri kapatıldığı için patron herkesi işten çıkardı. Tabii çalıştığım zamanlar günde en az 10 saat çalışıyordum. İş olduğunda Cumartesi ve Pazarları da çalışıyorduk. Bazen dini bayramlarda bile çalıştırıyorlardı.
Cihan: Turizm işinde çalışıyorum, fazlasıyla esnek. 8 saatin çok üstünde çalışıyorum. Çok yorucu; hem bedenen, hem de zihnen. Psikolojim bozuluyor.
Deniz: 11 buçuk saat çalışıyorum. Büro işçisiyim. Bundan dolayı uzun saatler çalışıyorum.
Haftada ve ayda kaç saat fazla mesai yapıyorsunuz? Mesailer zorunlu mu, siz isteyerek mi kalıyorsunuz?
Kadın işçi: Ne kadar çalışırsam çalışayım fazla mesai almıyorum. Sadece bazen resmî tatillerde çalışmıyorum.
Cihan: Fazla mesai almıyorum. Patronlar o kadar canavarlaştı ki, ben çalışmam desem başkasını alır. İnsan tek başına bir şey yapamıyor.
Deniz: Daha önce MNG Kargo’da çalışıyordum. Gece 12’ye, 1’e kadar çalışıyorduk. Bize mesaiye kalmak isteyip istemediğimiz sorulmuyordu bile. Bunlar yetmezmiş gibi mesai parası da vermiyorlardı. Ben dayanamadım, ayrıldım. Ama orada hâlâ o koşullarda çalışıyorlar.
Lütfü: Haftalık 15 saatten fazla mesai yapıyorduk. Kalmak isteyip istemediğimiz bize sorulmuyordu bile. Zaten işe girerken mesaiye kalmamız için sözleşme imzalattılar.
Peki, bunca çalışıyorsunuz, geçinebiliyor musunuz?
Kadın işçi: Yetirmeyip ne yapacağız? Yetmese de yetiriyoruz, ne yapalım!
Cihan: Tek başıma olduğum için bir de asgari ücretten fazla aldığım için kısmen yetiyor. Evli olsaydım hem kira, hem yol, hem evin diğer masrafları nasıl geçinirdim, bilmiyorum.
Hafta sonu tatiliniz var mı? Ailenize zaman ayırabiliyor musunuz, sosyal yaşamınız var mı?
Kadın işçi: Ne gezer, Pazar günleri tatili de yetmiyor ki. Eş dostla ancak telefonda görüşüyoruz.
Cihan: Belirsiz, Pazar tatili var ama genelde çalışıyoruz. Kesinlikle zaman kalmıyor. Ne zaman arayacakları belli olmadığı için hiçbir şeye zaman ayıramıyorum. Yorgunluk üzerimden silindir geçmiş gibi oluyor. Televizyonun başında sızıp kalıyorum.
İşyerinde çalışma temposu nasıl, hızlı mı?
Kadın işçi: Özel kahvaltılar hazırlıyoruz. Çok tempolu oluyor. Bazen gece yarısında ancak çıkıyoruz.
Cihan: Çok yoğun çalışıyoruz. İşi hallet de ne yaparsan yap, istediğin şekilde ölmek serbest!
Dışarıda milyonlarca işsiz varken, üç işçinin yapacağı işi neden bir işçi yapıyor? Bu normal mi?
Kadın işçi: Bence çok saçma, ama patronlar 3 kişiye ayrı ayrı maaş ödeyeceğine 1 kişiy yine aynı işi yaptırıyorlar. Bir kişinin suyunu sıkmak varken, diğerlerine ne gerek var?
Cihan: Tabii ki değil. İşsizlikle gözümüzü korkutuyorlar, sanki bilinçli olarak yaratılmış. Her an kapıda kendimizi bulacağımız hatırlatılıyor.
Önümüz 1 Mayıs, işçi sınıfının birlik mücadele ve dayanışma günü. UİD-DER “İş Saatleri Kısaltılsın, Ücretler Yükseltilsin” adıyla bir kampanya yürütüyor. Bu konuda düşüncenizi alabilir miyiz?
Kadın işçi: Asgari ücret yükseltilse çok iyi olur. Aldığımız ücret hiçbir şeye yetmiyor. Benim bir çocuğum var, çok çocuğu olanlar ne yapsın? Devletin bunları düşünmesi lazım ama düşünmüyor.
Cihan: Çok doğru. 1 Mayıs’ı zaten çok uzun iş saatlerini kısaltmak isteyen işçiler yaratmış. Çok daha başka yerlerde olmalıydık.
Deniz: Çok mantıklı bir taleple 1 Mayıs’a gidilecek. Tam da 1 Mayıs talebi.
Kampanyamızı yaygınlaştırmak için siz ne yapmak istersiniz?
Kadın işçi: Medyaya duyurmak lâzım ama onlar da dinlemiyor. Başka şeylerle uğraşıyorlar.
Cihan: Bilinmesini sağlamalıyız. Sosyal paylaşım alanlarında da yaygınlaştırılmalı.
Kampanyamızdaki talepleri haykırmak için 1 Mayıs’ta yerimizi alacağız. Sizi, ailenizi ve çevrenizi yanımızda görmek isteriz. Bize destek vermek için ne gibi çalışmalar yapmak istersiniz?
Kadın işçi: Ben sürekli çalışıyorum. Gelmek isteyen olursa sizi söylerim. İzin verirlerse ailemle ben de gelirim. Siz en iyisini yapıyorsunuz.
Cihan: Lise döneminden beri katılan arkadaşlarım var. Katılmayanlar da var. Aldığım bülteni, bildiriyi onlara da anlatacağım. Sitenizden de yararlanacağım.
Lütfü: İnci’de çalıştığım zamanlar, sendikalaşmak için arkadaşları bir araya topladığımda sadece 20 kişi gelmişti. Ama işyeri kapandıktan sonra hepsi aradı. Şimdi de ben arayacağım 1 Mayıs için. Zaten gelirler de.
Son Eklenenler
- Soma, Ermenek, Amasra, İliç madenci katliamları, Çorlu tren katliamı, Elazığ, İzmir, 6 Şubat depremleri, orman yangınları ve sel felaketleri, Hendek havai fişek fabrikası ve Balıkesir mühimmat fabrikası patlamaları, yüzlerce iş cinayeti ve son...
- Yeni yılın ilk günlerinde MÜSİAD toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek patronlara “biz sizin daha çok para kazanmanızı istiyoruz” dedi. Patronlar tarafından alkışlanan Bakan, tam da bunu yapıyor, patronların kazanması için...
- Cep telefonu hayatımıza gireli yaklaşık 30 yıl, akıllı telefonun hayatımıza girmesi ve jet hızıyla yayılması ise 10-15 yıl oldu. Bu nedenle akıllı cep telefonumuz 1 saat kapalı kalsa kendimizi adeta nefessiz kalmış hissediyoruz.
- Ankara’dan bir grup UİD-DER’li işçi, “Küçük Kara Balık ve Samed Behrengi” adlı bir video hazırladı. Farklı sektörlerde çalışan, uzun ve yorucu iş saatlerine, vardiya engeline rağmen birlikte öğrenip birlikte üretmek için bir araya gelen işçi...
- Asgari ücrete yüzde 30, kamu emekçilerine yüzde 11,54 ve emeklilere yüzde 15,75 oranında sefalet zammı dayatılmasının ardından Antep’te bulunan tekstil patronları da ücret artışlarını sefalet düzeyinde tuttu. Şubat ayına girilmesiyle belli olan...
- Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santrali işçileri, özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı 10 Şubatta Ankara’ya yürüyüş başlattı.
- ABD merkezli Yum Brands şirketinin KFC ve Pizza Hut restoranlarının Türkiye’deki işletmecisi olan İş Gıda'nın konkordato ilan etmesinin ardından 7 bin işçi Ocak ayı maaşlarını, kıdem ve ihbar tazminatlarını, izin paralarını alamadı. İşçiler şirketin...
- Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesinde otomotiv parçaları üreten Chinatool Otomotiv’de işçiler 10 Şubat sabahı greve çıktı.
- Aralık ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1’in biraz üzerinde yükseldiği, yıllık enflasyonunsa azalarak yüzde 44 civarında gerçekleştiği açıklandı. Bu oranlara bakarak enflasyonun hız kestiğine, ücret zamlarının “beklenen enflasyona” göre belirlenip...
- 2025 yılı için asgari ücret zammı, TÜİK’in sahte rakamlarıyla açıklanan enflasyon oranının dahi altında kalan yüzde 30 olarak belirlendi. Patronlar da işçilere bu sefalet zammını dayatıyor. Şubat ayıyla beraber zamlı ücretlerin açıklanması sonrası...
- İş kazaları ve iş cinayetleri dur durak bilmiyor. Sermeyenin aç gözlülüğü işçileri yaşamından ediyor. Balıkesir’de bulunan ZSR Patlayıcı üretim tesisinde, 24 Aralık 2024’te gerçekleşen patlamada 11 işçi yaşamını yitirdi. Patlama sonrasında Balıkesir...
- Maraş ve Hatay başta olmak üzere 11 şehirde çok büyük yıkım yaratan, yaklaşık yüz bin insanın hayatını kaybettiği, on binlerce insanın yaralandığı, milyonlarca insanın yaşamının derinden etkilendiği 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti....
- Siyasi iktidarın ekonomi politikalarının hedefi belli: Ekonomik yıkımın bedelini işçi ve emekçilere ödetmek, on milyonlarca işçinin, emekçinin, emeklinin açlığa talim etmesi pahasına sermayeyi dizginsizce büyütmeye devam etmek. Soygunun, talanın...