Buradasınız
Sendikal Baskılara, Ücret Gaspına, Şiddete Karşı Eylemler

Telus’ta sendika düşmanlığı ve işten atma saldırısına karşı eylem
İzmir’de kötü çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı Çağrı-İş Sendikasında örgütlenen Telus Çağrı Merkezi çalışanları, işverenin sendikal örgütlülüğü engellemek için başlattığı işten atma saldırısını protesto etmek için 9 Ocakta eylem yaptı.
İzmir Buca Organize Sanayi Bölgesi 3. Bölge’de bulunan şirketin önünde Çağrı-İş Sendikası öncülüğünde basın açıklaması yapan işçiler, “Telus’ta İşçi Kıyımına Karşı Mücadeleye! Sendika Hakkımız Engellenemez” pankartı açtı. Basın açıklamasını en son işten çıkarılan ve direnişe başlayan Hasan Hüseyin Yavuz okudu. Yavuz, maaşlarının yıllar içinde asgari ücret seviyesine düştüğünü, mobbing, taciz ve usulsüzlüklerin arttığını tüm bunlara karşı 2023 Ocak ayında sendikada örgütlenmeye başladıklarını söyledi. Her fırsatta işçilerinin düşüncelerini ve isteklerini önemsediklerini söyleyen şirketin sendikanın Çalışma Bakanlığı tarafından onaylanan yetkisine yasadaki açıkları kullanarak itiraz ettiğini belirtti. İşten çıkarma saldırısının sendikal faaliyetleri nedeniyle olduğunu söyleyen Yavuz şöyle konuştu: “Ben 4 yıldır bu şirkette çalışıyorum, ne tesadüftür ki işten çıkarılmaların hepsi sendikalaşma hareketiyle birlikte başladı. Şimdiye kadar benimle birlikte yaklaşık 15 kişi ispatı olmayan haksız sebeplerden dolayı işten çıkarıldı. Şirket içerisinde ortak olarak kullanılan tuvaletlere kalemle yazılar yazıldığı bahanesi kullanılarak hiç bir kanıt tarafıma sunulmadan beni hedef gösterip kod 25 ile iş akdime son verilmiştir. Benim işten çıkarılmam sadece hakkımı aradığım, yasal haklarımı kullandığım ve diğer işçilere yol gösterip sendika öncüsü olduğum için somut deliller dahi sunulmadan gerçekleşmiştir. Bu açıkça bir sindirme operasyonudur.”
Yavuz, işçileri korkutup sendikadan vazgeçirmek için işverenin işten atma saldırısına devam edeceğini söyleyerek direnişi büyütme çağrısı yaptı.
Ücretlerinin ödenmesini talep eden SASA Polyester işçilerinin eylemi sonuç verdi
Adana’da SASA Polyester’in PTA tesis şantiyesinde Gemont Endüstri ve ardından Metropol İnşaat adlı taşeron şirketler bünyesinde çalışan inşaat işçileri alacakları ödenmediği için 9 Ocakta şirketin A kapısı önünde tekrar eyleme başladı. Alacakları arabulucu kararı olmasına rağmen ödenmeyen işçiler, Yapı ve Yol İşçileri Sendikası (Yapı Yol-İş) öncülüğünde Kasım ayından bu yana hakları olan ödemeleri almak için mücadele ediyorlar.
“İnşaat İşçileri Köle Değildir! Ücret Haktır Gasp Edilemez!” yazılı pankart açarak şirket önüne gelen işçilere etraftan geçen araçlardaki sürücüler de korna çalarak destek oldular. Sendika adına yapılan konuşmada işçilerin din, dil, ırk, siyasi parti ayrımı yapmadan birlik olmaları gerektiği söylendi. Birleşen, birliğini bozmayan işçilerin kazanacağı vurgusu yapıldı. Buradaki eylemin sonuç vermemesi durumunda İstanbul’daki Yapı Yol-İş üyesi işçilerin SASA’nın Genel Merkezi önünde eylem yapacağı duyuruldu.
10 Ocakta SASA Polyester yönetimiyle yapılan görüşmenin ardından 23 Ocak’a kadar ücretlerinin ödeneceğinin sözünü alan işçiler eylemlerini sonlandırdı. Yapı Yol-İş Sendikası ödemeler yapılıncaya kadar takipte olacağını duyurdu.
Antep Türk Telekom’da taşeron şirkette çalışan işçiler iş bıraktı
Antep Türk Telekom’da Alka isimli şirket bünyesinde çalışan taşeron işçiler, çalışma koşularının ve ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle 9 Ocakta iş bırakarak Balıklı Parkında eylem yaptı.
Asgari ücretin yüzde 20 üzerinde bir ücrete çalışan işçiler zamlı maaşlarının 26 bin 500 lira olduğunu, bu paranın ancak ev kirası ve faturalara yettiğini, geçinemediklerini söylüyorlar. Asgari ücretin yüzde 40 üzerinde bir ücret talep ediyorlar. Haftanın 7 günü çalıştıklarında takip eden haftada izin haklarını kullanmak istediklerini söyleyen işçiler, bayramlar için fazla mesai ücretlerinin de yatırılmasını istiyorlar. İşverenin eyleme çıkan işçileri tek tek çağırıp işten atmakla tehdit ettiğini söyleyen işçiler, talepleri arasında haklı eylemleri nedeniyle kimsenin işten atılmaması olduğunu belirtiyorlar.
PTT çalışanlarının öldürülmesi protesto edildi
Rize’de iki PTT çalışanı, 7 Ocakta, usulsüz işlem yapılmasını talep eden kişi tarafından bu talebi reddettikleri için saldırıya uğrayarak katledildi. PTT emekçilerinin öldürülmesi çeşitli illerde protesto edildi. PTT-SEN, 8 Ocakta saldırıyı kınadığına ilişkin bir açıklama yaparken tüm illerde 1 dakikalık sessiz protesto çağrısı yaptı. KESK Haber-Sen ile diğer konfederasyonlara bağlı kamu sendikaları da 9-10 Ocakta çeşitli illerde basın açıklamaları gerçekleştirdi. 9 Ocakta İzmir’de Posta İşleme Merkezi önünde, Kamu-Sen’e bağlı Türk Haber Sen 1 Nolu Şube ile Haber-Sen 6 Nolu Şube’nin yaptığı ortak açıklamada PTT emekçilerinin şiddetin hedefi haline geldiği belirtildi, güvenlik önlemlerinin alınması talep edildi.
10 Ocakta Memur-Sen’e bağlı Birlik Haber-Sen ile KESK/Haber-Sen üyeleri de Batman’da PTT Başmüdürlüğü önünde ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamada kamu çalışanlarının görevlerini yerini getirirken can güvenliklerinden endişe duymak zorunda bırakılmaması gerektiğine dikkat çekildi. Burada konuşan Haber-Sen İl Temsilcisi Enes Cengiz şunları söyledi: “Daha birkaç ay önce Batman Merkez PTT çalışanı güvenlik personeli arkadaşımız bıçaklandı. Daha nice yerde benzer saldırılara şahit oluyoruz. Son olarak Rize’de iki meslektaşımız, işlerini yaptıkları için bir katil tarafından katledildiler. Bizim can güvenliğimizin sağlanması için daha ne olması gerekiyor. Yetkililerin, kamu hizmeti yürüten PTT çalışanlarının iş ve can güvenliğini sağlama noktasında adım atmaları için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.”
Diğer taraftan bir açıklama yapan Basın Yayın ve Posta Çalışanları Mücadele Platformu da PTT çalışanlarına yönelik saldırıyı kınayarak şu ifadelere yer verdi: “Benzer olayların bir daha yaşanmaması adına işyerlerinde güvenliğin derhal sağlanması için yetkilileri göreve davet ediyoruz. Çalışanların can güvenliğinin sağlanması, işyerlerinde gerekli güvenlik önlemlerinin alınması ve bu tür trajedilerin tekrar yaşanmaması için ivedilikle adım atılması hayati önem taşımaktadır.”
Bocchi Sanikey Seramik işçileri ücretlerinin ödenmesi talebiyle iş bıraktı
Kocaeli Dilovası’nda bulunan Bocchi Sanikey Seramik fabrikasında çalışan işçiler, 8 Ocakta iş bıraktı. Uzun zamandır ücretleri düzensiz ödenen işçiler, üç aydır ücretlerini ve ikramiyelerini alamıyorlar. Hammadde olmadığı gerekçesiyle ücretiz izne çıkarılıyorlar.
Direnişlerinin üçüncü gününde açıklama yapan işçiler, 9 Ocakta işverenle görüşme gerçekleştirdiklerini, patronun önümüzdeki hafta ücretleri ödeme sözü verdiğini, ancak bu söz yerine getirilinceye ve diğer talepleri karşılanıncaya kadar direnişlerini sürdüreceklerini belirttiler. İşçiler, içeride kalan ücretlerinin derhal ödenmesini, ücretsiz izin uygulamasına son verilmesini, bundan sonraki maaş ödemelerinin eksiksiz ve gününde yapılmasını, eyleme katılan hiçbir işçinin işten atılmamasını talep ediyorlar. “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek”, “İşçiler Açken Patronlara Huzur Yok” sloganları atan işçiler haklarını alana kadar mücadelede kararlı olduklarını belirtiyorlar.
- Erlau İşçileri Sendikal Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Esenyurt Belediyesi’nde Kayyum Yönetiminin İşten Atma Saldırısı Protesto Edildi
- “Tutuklu Öğrencileri Serbest Bırakın” Eylemleri
- DİSK: “Emeğimiz, Haklarımız, Geleceğimiz ve Demokrasi İçin Ayaktayız”
- Manisa’da Mercan Makina’da Direniş Başladı
- Sağlık Çalışanları Tıp Bayramında İş Bıraktı
- Tersane ve Belediye İşçileri Ücret Gaspına Karşı Mücadele Ediyor
- Metal İşçisi “Grev”, Belediye İşçisi “Ücret Gaspına Hayır” Dedi
- İstanbul’da Enerji, İzmir’de Tütün, Ankara’da Maden İşçileri Mücadele Ediyor
- İzmir’de Sunel Tütün İşçileri Greve Çıktı
- Doktorların “Beyaz Yürüyüş”ü Devam Ediyor
- Belediye İşçileri Ücret Gaspına Karşı İş Bıraktı
- Sendikal Baskılara ve Hak Gasplarına Karşı Mücadele Sürüyor
- Başpınar İşçilerine Yönelik Baskılar ve BİRTEK-SEN Genel Başkanının Tutuklanması Protesto Edildi
- BİRTEK-SEN Genel Başkanının Tutuklanması Protesto Edildi
- Antep Başpınar İşçileriyle Dayanışma Eylemleri
- Ağız ve Diş Sağlığı Çalışanları İş Bıraktı
- Chinatool ve Green Transfo Grevlerinde Anlaşma Sağlandı
- Digel Tekstil İşçileri: Sendikalı Çalışmak İstiyoruz!
- Çayırhan İşçilerinin Ankara Yürüyüşü Sona Erdi
Son Eklenenler
- Kocaeli Gebze’de bulunan Alman sermayeli Erlau Metal fabrikasında işçiler, Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No’lu Şube’de örgütlendi. Sendika yakın zamanda Çalışma Bakanlığından yetki belgesini almasına rağmen işveren yetki itirazında bulundu....
- Kasım 2024’te Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer tutuklanarak görevden alınmış ve ardından belediyeye kayyum atanmıştı. İşçiler üzerinde baskı uygulayan kayyum yönetiminin tazminatlarını ödemeden, haklı gerekçe göstermeden pek çok işçiyi...
- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) geçtiğimiz hafta Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme sonuçlarını açıkladı. Sonuçların açıklanmasının ardından eğitim sendikaları atamaların ölçülebilir ve somut...
- Gerek dünyada gerekse yaşadığımız ülkede öyle olaylar, öyle gelişmeler yaşanıyor ki ilk bakışta her şey çok bilinmeyenli bir matematik denklemi gibi karmaşık ve anlaşılmaz görünebilir. Nasıl ki matematikte karmaşık problemleri çözebilmek için...
- İrfan Yalçın’ın “Ölümün Ağzı” romanı, 1940’lı yıllarda Zonguldak köylüsünün “mükellef” adı altında bedavaya çalıştırıldığını belgeleyen bir tanıklıktır. Dönemin tek partili rejiminde, İsmet İnönü madeni teftişe gittiğinde, karşısına dizilen...
- Ha geldi, ha gelecek, yok yok bu sene gelmeyecek derken Yaren leylek Bursa’nın Karacabey ilçesinde, Uluabat Gölünün kıyısında balıkçı Âdem amcayla buluştu. On dört yıllık dostluk! Adı gibi yarenlik yapıyor Âdem amcaya. Aslında kimsenin haberi...
- 11 Nisan’da Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Emek ve Demokrasi Güçleri ve öğrenciler birçok ilde tutuklu öğrencilerin serbest bırakılması talebiyle basın açıklamaları gerçekleştirdi. İstanbul’da KESK İstanbul Şubeler Platformunun...
- Yunanistan’da işçi ve emekçiler bir kez daha kamu ve özel sektörde 24 saatlik genel grev gerçekleştirdi. Tembi tren felaketinin ikinci yıldönümü olan 28 Şubatta tarihindeki en büyük grev ve protestolara sahne olan Yunanistan’da, 9 Nisanda bir kez...
- KESK’e bağlı Eğitim Sen, Birleşik Kamu-İş’e bağlı Eğitim-İş ve Hürriyetçi Eğitim Sen, 10 Nisanda birçok ilde Milli Eğitim Müdürlükleri önünde, kent meydanlarında, sendika şubelerinde proje okullara yapılan keyfi atamalara karşı basın açıklamaları...
- Üzerine sayfalarca yazı yazılabilecek, saatlerce sohbet edilebilecek bir konunun en öz, en çarpıcı halidir sloganlar… Hele ki işçi sınıfının sloganları! Birkaç kelimeyle büyük anlamlar sırtlanırlar. Kimisi somut bir talebi anlatır, kimisi bir...
- Ankara’nın Beypazarı ilçesinde bulunan Çayırhan Maden Ocağında 10 Nisanda gece vardiyası sırasında meydana gelen patlamada 2’si ağır olmak üzere 14 işçi yaralandı.
- Evrensel sağlık kapsamı; tüm insanların ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerine, ihtiyaç duydukları yer ve zamanda, mali sıkıntı çekmeden erişebilmeleri anlamına gelir. Sağlığın geliştirilmesinden, hastalıkların önlenmesine, rehabilitasyon ve...
- Gençlik yılları insanın en güzel, en verimli, en dinamik yılları olarak tanımlanır. Fakat gençlerin dinamizmleri yok ediliyor, gelecekleri ve hayalleri çalınıyor, toplum nefessiz bırakılıyor. Kapitalizm genç kuşaklara bir gelecek vaat etmiyor....