Buradasınız
Sendikal Baskılara, Ücret Gaspına, Şiddete Karşı Eylemler

Telus’ta sendika düşmanlığı ve işten atma saldırısına karşı eylem
İzmir’de kötü çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı Çağrı-İş Sendikasında örgütlenen Telus Çağrı Merkezi çalışanları, işverenin sendikal örgütlülüğü engellemek için başlattığı işten atma saldırısını protesto etmek için 9 Ocakta eylem yaptı.
İzmir Buca Organize Sanayi Bölgesi 3. Bölge’de bulunan şirketin önünde Çağrı-İş Sendikası öncülüğünde basın açıklaması yapan işçiler, “Telus’ta İşçi Kıyımına Karşı Mücadeleye! Sendika Hakkımız Engellenemez” pankartı açtı. Basın açıklamasını en son işten çıkarılan ve direnişe başlayan Hasan Hüseyin Yavuz okudu. Yavuz, maaşlarının yıllar içinde asgari ücret seviyesine düştüğünü, mobbing, taciz ve usulsüzlüklerin arttığını tüm bunlara karşı 2023 Ocak ayında sendikada örgütlenmeye başladıklarını söyledi. Her fırsatta işçilerinin düşüncelerini ve isteklerini önemsediklerini söyleyen şirketin sendikanın Çalışma Bakanlığı tarafından onaylanan yetkisine yasadaki açıkları kullanarak itiraz ettiğini belirtti. İşten çıkarma saldırısının sendikal faaliyetleri nedeniyle olduğunu söyleyen Yavuz şöyle konuştu: “Ben 4 yıldır bu şirkette çalışıyorum, ne tesadüftür ki işten çıkarılmaların hepsi sendikalaşma hareketiyle birlikte başladı. Şimdiye kadar benimle birlikte yaklaşık 15 kişi ispatı olmayan haksız sebeplerden dolayı işten çıkarıldı. Şirket içerisinde ortak olarak kullanılan tuvaletlere kalemle yazılar yazıldığı bahanesi kullanılarak hiç bir kanıt tarafıma sunulmadan beni hedef gösterip kod 25 ile iş akdime son verilmiştir. Benim işten çıkarılmam sadece hakkımı aradığım, yasal haklarımı kullandığım ve diğer işçilere yol gösterip sendika öncüsü olduğum için somut deliller dahi sunulmadan gerçekleşmiştir. Bu açıkça bir sindirme operasyonudur.”
Yavuz, işçileri korkutup sendikadan vazgeçirmek için işverenin işten atma saldırısına devam edeceğini söyleyerek direnişi büyütme çağrısı yaptı.
Ücretlerinin ödenmesini talep eden SASA Polyester işçilerinin eylemi sonuç verdi
Adana’da SASA Polyester’in PTA tesis şantiyesinde Gemont Endüstri ve ardından Metropol İnşaat adlı taşeron şirketler bünyesinde çalışan inşaat işçileri alacakları ödenmediği için 9 Ocakta şirketin A kapısı önünde tekrar eyleme başladı. Alacakları arabulucu kararı olmasına rağmen ödenmeyen işçiler, Yapı ve Yol İşçileri Sendikası (Yapı Yol-İş) öncülüğünde Kasım ayından bu yana hakları olan ödemeleri almak için mücadele ediyorlar.
“İnşaat İşçileri Köle Değildir! Ücret Haktır Gasp Edilemez!” yazılı pankart açarak şirket önüne gelen işçilere etraftan geçen araçlardaki sürücüler de korna çalarak destek oldular. Sendika adına yapılan konuşmada işçilerin din, dil, ırk, siyasi parti ayrımı yapmadan birlik olmaları gerektiği söylendi. Birleşen, birliğini bozmayan işçilerin kazanacağı vurgusu yapıldı. Buradaki eylemin sonuç vermemesi durumunda İstanbul’daki Yapı Yol-İş üyesi işçilerin SASA’nın Genel Merkezi önünde eylem yapacağı duyuruldu.
10 Ocakta SASA Polyester yönetimiyle yapılan görüşmenin ardından 23 Ocak’a kadar ücretlerinin ödeneceğinin sözünü alan işçiler eylemlerini sonlandırdı. Yapı Yol-İş Sendikası ödemeler yapılıncaya kadar takipte olacağını duyurdu.
Antep Türk Telekom’da taşeron şirkette çalışan işçiler iş bıraktı
Antep Türk Telekom’da Alka isimli şirket bünyesinde çalışan taşeron işçiler, çalışma koşularının ve ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle 9 Ocakta iş bırakarak Balıklı Parkında eylem yaptı.
Asgari ücretin yüzde 20 üzerinde bir ücrete çalışan işçiler zamlı maaşlarının 26 bin 500 lira olduğunu, bu paranın ancak ev kirası ve faturalara yettiğini, geçinemediklerini söylüyorlar. Asgari ücretin yüzde 40 üzerinde bir ücret talep ediyorlar. Haftanın 7 günü çalıştıklarında takip eden haftada izin haklarını kullanmak istediklerini söyleyen işçiler, bayramlar için fazla mesai ücretlerinin de yatırılmasını istiyorlar. İşverenin eyleme çıkan işçileri tek tek çağırıp işten atmakla tehdit ettiğini söyleyen işçiler, talepleri arasında haklı eylemleri nedeniyle kimsenin işten atılmaması olduğunu belirtiyorlar.
PTT çalışanlarının öldürülmesi protesto edildi
Rize’de iki PTT çalışanı, 7 Ocakta, usulsüz işlem yapılmasını talep eden kişi tarafından bu talebi reddettikleri için saldırıya uğrayarak katledildi. PTT emekçilerinin öldürülmesi çeşitli illerde protesto edildi. PTT-SEN, 8 Ocakta saldırıyı kınadığına ilişkin bir açıklama yaparken tüm illerde 1 dakikalık sessiz protesto çağrısı yaptı. KESK Haber-Sen ile diğer konfederasyonlara bağlı kamu sendikaları da 9-10 Ocakta çeşitli illerde basın açıklamaları gerçekleştirdi. 9 Ocakta İzmir’de Posta İşleme Merkezi önünde, Kamu-Sen’e bağlı Türk Haber Sen 1 Nolu Şube ile Haber-Sen 6 Nolu Şube’nin yaptığı ortak açıklamada PTT emekçilerinin şiddetin hedefi haline geldiği belirtildi, güvenlik önlemlerinin alınması talep edildi.
10 Ocakta Memur-Sen’e bağlı Birlik Haber-Sen ile KESK/Haber-Sen üyeleri de Batman’da PTT Başmüdürlüğü önünde ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamada kamu çalışanlarının görevlerini yerini getirirken can güvenliklerinden endişe duymak zorunda bırakılmaması gerektiğine dikkat çekildi. Burada konuşan Haber-Sen İl Temsilcisi Enes Cengiz şunları söyledi: “Daha birkaç ay önce Batman Merkez PTT çalışanı güvenlik personeli arkadaşımız bıçaklandı. Daha nice yerde benzer saldırılara şahit oluyoruz. Son olarak Rize’de iki meslektaşımız, işlerini yaptıkları için bir katil tarafından katledildiler. Bizim can güvenliğimizin sağlanması için daha ne olması gerekiyor. Yetkililerin, kamu hizmeti yürüten PTT çalışanlarının iş ve can güvenliğini sağlama noktasında adım atmaları için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.”
Diğer taraftan bir açıklama yapan Basın Yayın ve Posta Çalışanları Mücadele Platformu da PTT çalışanlarına yönelik saldırıyı kınayarak şu ifadelere yer verdi: “Benzer olayların bir daha yaşanmaması adına işyerlerinde güvenliğin derhal sağlanması için yetkilileri göreve davet ediyoruz. Çalışanların can güvenliğinin sağlanması, işyerlerinde gerekli güvenlik önlemlerinin alınması ve bu tür trajedilerin tekrar yaşanmaması için ivedilikle adım atılması hayati önem taşımaktadır.”
Bocchi Sanikey Seramik işçileri ücretlerinin ödenmesi talebiyle iş bıraktı
Kocaeli Dilovası’nda bulunan Bocchi Sanikey Seramik fabrikasında çalışan işçiler, 8 Ocakta iş bıraktı. Uzun zamandır ücretleri düzensiz ödenen işçiler, üç aydır ücretlerini ve ikramiyelerini alamıyorlar. Hammadde olmadığı gerekçesiyle ücretiz izne çıkarılıyorlar.
Direnişlerinin üçüncü gününde açıklama yapan işçiler, 9 Ocakta işverenle görüşme gerçekleştirdiklerini, patronun önümüzdeki hafta ücretleri ödeme sözü verdiğini, ancak bu söz yerine getirilinceye ve diğer talepleri karşılanıncaya kadar direnişlerini sürdüreceklerini belirttiler. İşçiler, içeride kalan ücretlerinin derhal ödenmesini, ücretsiz izin uygulamasına son verilmesini, bundan sonraki maaş ödemelerinin eksiksiz ve gününde yapılmasını, eyleme katılan hiçbir işçinin işten atılmamasını talep ediyorlar. “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek”, “İşçiler Açken Patronlara Huzur Yok” sloganları atan işçiler haklarını alana kadar mücadelede kararlı olduklarını belirtiyorlar.
- Sağlık Çalışanları Tıp Bayramında İş Bıraktı
- Tersane ve Belediye İşçileri Ücret Gaspına Karşı Mücadele Ediyor
- Metal İşçisi “Grev”, Belediye İşçisi “Ücret Gaspına Hayır” Dedi
- İstanbul’da Enerji, İzmir’de Tütün, Ankara’da Maden İşçileri Mücadele Ediyor
- İzmir’de Sunel Tütün İşçileri Greve Çıktı
- Doktorların “Beyaz Yürüyüş”ü Devam Ediyor
- Belediye İşçileri Ücret Gaspına Karşı İş Bıraktı
- Sendikal Baskılara ve Hak Gasplarına Karşı Mücadele Sürüyor
- Başpınar İşçilerine Yönelik Baskılar ve BİRTEK-SEN Genel Başkanının Tutuklanması Protesto Edildi
- BİRTEK-SEN Genel Başkanının Tutuklanması Protesto Edildi
- Antep Başpınar İşçileriyle Dayanışma Eylemleri
- Ağız ve Diş Sağlığı Çalışanları İş Bıraktı
- Chinatool ve Green Transfo Grevlerinde Anlaşma Sağlandı
- Digel Tekstil İşçileri: Sendikalı Çalışmak İstiyoruz!
- Çayırhan İşçilerinin Ankara Yürüyüşü Sona Erdi
- Antep: İşçiye Yine Baskı ve Yasak!
- Antep’te Tekstil İşçilerinin Düşük Zamlara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Çayırhan İşçileri Özelleştirmeye Karşı Ankara’ya Yürüyüş Başlattı
- KFC ve Pizza Hut İşçileri Haklarını Arıyor
- Chinatool Otomotiv İşçileri Greve Çıktı
Son Eklenenler
- Sırbistan’da 2024’te Novi Sad şehrinin bir tren istasyonunda 15 kişinin yaşamını yitirmesi üzerine gerçekleşen kitlesel protestolar sonucunda Bakanlar ve Başbakan istifa etmek zorunda kaldı. Ancak bunlarla yetinmeyen, yolsuzlukların son bulmasını ve...
- İngiltere’de emperyalistlerin savaşına karşı emekçilerin barış sesi yükselmeye devam ediyor. 25. Ulusal Eylem Gününde çeşitli şehirlerden başkent Londra’ya akan on binler, İsrail saldırısı altındaki Filistin halkıyla dayanışma içinde olduğunu...
- İşçi sınıfının kapitalist sömürüye karşı mücadelesini, dayanışmasını güçlendirmek için çalışan UİD-DER’in, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle gerçekleştirdiği etkinlikler 16 Martta devam etti. UİD-DER’in İstanbul Avrupa ve Anadolu...
- Dünyanın pek çok ülkesinde işçi ve emekçiler, gençler eşitlik ve özgürlük talepleriyle, daha iyi bir yaşam özlemiyle bir araya geliyor, meydanlara çıkıyor. Almanya’da yapılan görkemli eylemlere katılan insanlar bu eylemlerine “iyi insanların isyanı...
- Geçtiğimiz günlerde, sigorta girişleri 1 Ekim 2008’den sonra olanların, emekli olduktan sonra çalıştıkları takdirde emekli maaşlarının kesileceği gündeme geldi. Üç kuruşluk emekli maaşıyla değil geçinmek, zorunlu gıda harcamasını bile karşılamak...
- Gece vardiyasında çalıştığımız bir gün elektrik kesildi. Biz de karanlıkta ayrı ayrı beklemek yerine üretimdeki arkadaşlarla yan yana geldik. Haliyle sohbet etme şansımız oldu. Bir ablamız iş kazası geçirmiş ve işvereni dava etmiş. İş güvenliği...
- Kapitalizm altında sağlık sistemi bolca kâr elde edilen büyük bir rant kapısı haline getirildi. Sağlık sektörü patronları için durum böyleyken sağlık çalışanları açısından tablo uzun çalışma saatleri, can güvenliğinin olmadığı iş ortamı, ağır...
- Ben Tahran Üniversitesinde öğrenciyim. Üniversiteye bağlı bir yurtta kalıyorum. Örgütlü bir şekilde hareket etmediğimiz için her gün yeni bir felaket haberiyle uyanıyoruz. Geçtiğimiz ay 14 Şubat akşamı bir arkadaşımızı kaybettik. Hem yurt hem de...
- Sağlık çalışanları 14 Mart Tıp Bayramında Türkiye genelinde iş bıraktı, hastaneler ve İl Sağlık Müdürlükleri önlerinde, kent meydanlarında basın açıklamaları yaptı.
- Suriye’nin Lazkiye, Tartus, Humus ve Hama kentlerinde 6 Martta başlayan Alevilere yönelik saldırılarda yüzlerce kadın, erkek, çocuk katledildi. “Eski rejim kalıntılarının temizlenmesi” bahanesiyle gerçekleştirilen saldırılarda cihatçı çeteler evlere...
- İstanbul Şişli Belediyesi’nde DİSK/Genel-İş Sendikasına üye işçiler, ücretleri zamanında ödenmediği ve eksik ödendiği için 12 Martta belediye önünde eylem yaptı. İstanbul Tuzla’da bulunan Kuzey Star Tersanesi’nde taşeron şirkette çalışan DİSK/Limter...
- Almanya genelinde Birleşik Hizmet Sendikası Ver.di’nin çağrısıyla 10 Martta ülke genelindeki havalimanlarında 24 saatlik bir uyarı grevi gerçekleştirildi. Grev nedeniyle Frankfurt, Münih, Berlin ve Hamburg gibi en büyük ve en işlek havalimanlarında...
- Kış neredeyse geçiyor ve şu sıralar çevremdeki herkesten “hastalandım, bir türlü geçmiyor, öksürük devam ediyor” gibi şeyler duyuyorum. Ben de bu hastalığı yakın zamanda atlattım. Sonra kafama şu takıldı: Neden hastalıklar bu kadar uzun sürüyor? Bu...