Buradasınız
“Grev ve Direnişler”i İşçilere Sorduk
Derneğimizin Gebze temsilciliğinde geçtiğimiz hafta düzenlenen “Grev ve Direnişlerden Süzülenler” konulu etkinliğimiz, yoğun istek üzerine bu hafta ikinci kez gerçekleştirildi. Etkinliğimize, tekstil, metal, plastik işkollarından işçilerin yanı sıra kriz gerekçesiyle işten çıkarılan ve fabrika önünde direniş başlatan Akkardan işçileri de katıldılar. Fabrikalarında yeni örgütlenmekte olan bir grup işçi de bizimle birlikteydi. Etkinliğimiz sonrasında katılan işçi arkadaşlarımızla röportaj yaptık. İşte bu röportaj sırasında öne çıkan duygu ve düşüncelerden kısa özetler.
Hangi işkolunda, kaç yıldır çalışıyorsunuz?
Plastik işçisi: 2,5 yıldır, Petrol-İş sendikasının örgütlü olduğu, plastik hortum üreten bir fabrikada çalışıyorum.
Havaalanı işçisi: 4 yıldır hava alanında yükleme boşaltma işinde çalışıyordum. Sendikalılaşmaya çalıştığımız için işten atıldım.
Direnişçi Akkardan işçisi: Bu fabrikada 8 yıldır CNC operatörü olarak çalışıyorum. Kriz gerekçesiyle 96 kişiyle birlikte işten çıkarıldım. Fabrikamızda Birleşik Metal-İş sendikası örgütlü.
Nakliyat işçisi: 3 aydır ambalaj fabrikasında etiket bölümünde çalışıyorum. Fabrikamız sendikalı olma sürecinde ve işten atılan arkadaşlarımız var.
Metal işçileri: 5 yıldır, otomobil parçaları üreten bir fabrikada çalışıyorduk. Kriz gerekçesiyle 300 kişiyle birlikte işten çıkarıldık. Fabrikamızda Türk Metal-İş sendikası örgütlü.
Daha önce hiç grev ve direniş deneyimi yaşadınız mı? Grev ve direnişlere ziyaretlerde bulundunuz mu?
Plastik işçisi: Geçtiğimiz aylarda toplu sözleşme döneminde 7 saat süren bir grev deneyimim oldu. Bir kez de sendikamızla birlikte yeni örgütlenmekte olan bir fabrikada işten atılan işçi arkadaşlarımızı ziyarete gittim.
Havaalanı işçisi: Birçok fabrikada örgütlenme çabası verdim ve bunun sonucunda işten atıldım. Ama bir grev ve direniş deneyimim yok. Ziyaretlerde bulunmadım.
Direnişçi Akkardan işçisi: Daha önce bir deneyimim yoktu ve böyle durumlara çok uzak yaşayan birisiydim. Aklıma gelmezdi bile, ama bugün içindeyim, direniyorum.
Nakliyat işçisi: Üniversitede okurken öğrenci arkadaşlarla bölgede yaşanan bir greve desteğe gitmiştim.
Metal işçileri: Grev ya da direniş deneyimimiz yok. Geçtiğimiz günlerde direnişte olan Akkardan işçilerini ziyaret ettik.
Grev ve direnişlerin olumlu ya da olumsuz sonuçlanmasının sizce nedenleri nelerdir?
Plastik işçisi: Birlik ve dayanışmanın eksikliği.
Havaalanı işçisi: Eğitimsiz oluşumuzun yanı sıra hazırlık yapmadan acele etmemiz.
Direnişçi Akkardan işçisi: Bizleri yönlendirecek önderlerimizin bilinçli olması ve bizleri eğitmesi, sürece herkesin hazırlanmasını sağlamak, sadece sendikacılara güvenmemek, onları denetlemek, sonucu olumlu yönde etkiler.
Nakliyat işçisi: Sorunlarımızı iyi algılamalı, patronun baskıları karşısında yarı yolda fikrimizi değiştirmemeliyiz.
Metal işçileri: Böylesi süreçlerde önümüze engeller çıkıyor. İşçi arkadaşlarımızın kararsız oluşu, patronların saldırısı bir tarafa, ama önemli olan sendikacıların tavrı engellerin aşılmasında rol oynamalı. Bizler haklarımızı öğrenmeliyiz.
Grev ve direnişlerde sadece kararlı olmak yeterli mi? Neler yapmalıyız?
Plastik işçisi: Bugün burada olan tartışmadan komitelerin olmazsa olmaz olduğunu öğrendim. Kararlı olmak sadece bence kişisel bir neden ama sonuca gitmek istiyorsak deneyimlerden yararlanmalıyız.
Havaalanı işçisi: Öylesi dönemlerde biz işçileri diğer fabrikalardan işçiler sarmalı ve bize destek olmalılar. Sadece bizlerin kararlı olması yeterli olmayabilir. Yaşayacağımız sıkıntıları önceden gören bir komitemiz olmalı.
Direnişçi Akkardan işçisi: Bizler şanslıyız çünkü içimizde bu konularda deneyimli işçi arkadaşlarımız var. Her şeyi planlıyoruz ve ona göre hareket ediyoruz. Bizlerin kararlı duruşu da önemli, yoksa aldığımız kararları uygulayamayız.
Nakliyat işçisi: Bizlerin kazanımları çevre fabrikalardaki işçi arkadaşlarımıza ışık olacaktır. O nedenle sendikaları işlerini yapar hale getirmeliyiz. Herkese derdimizi anlatmalıyız ve dayanışma fonu oluşturmalıyız.
Metal işçileri: Tekel işçilerini örnek verirsek eğer, şimdilerde işçiler ayakta. Onun için grev ve direnişlerle dayanışma ağını oluşturmalıyız.
Etkinliğimizi nasıl buldunuz?
Plastik işçisi: Beni fabrikamda beraber çalıştığım arkadaşım çağırdı etkinliğe. İşçiler olarak birlik ve dayanışma içinde olunca neleri başarabileceğimizi öğrendim.
Havaalanı işçisi: Her zaman bir araya gelmeli, sorunlarımızı tartışmalıyız. Bugün katıldığım etkinlik benim için çok yararlı oldu. Anladım ki biz işçiler sendikamızı denetlemiyor ve onları bürokratların eline bırakıyorsak hırsıza evimizin anahtarını veriyoruzdur.
Direnişçi Akkardan işçisi: Böylesi bir etkinliğe çağrılmış olmaktan son derece onur duydum. Anlatılan şeyler benim hayatım, aşım, ekmeğim. O nedenle gerçekleri öğrendiğim için şanslı hissediyorum kendimi. Ben de öğrendiklerimi işçi arkadaşlarıma anlatacağım.
Nakliyat işçisi: İlk defa böyle bir etkinliğe katılıyorum. Gözlemim, burada işçi arkadaşlarım bir sorgulama içersinde, birbirleriyle kaynaşmış durumda. Kendime çıkardığım paysa örgütsüz hiçbir şey olmadığı. Örgütlenmeli ve mücadele etmeliyiz.
Metal işçileri: Bizler çok etkilendik. Şimdi daha iyi anlıyoruz. Bu kavga verilmeden hayatta hiçbir şey değişmez.
Son Eklenenler
- Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu rüzgâr tribünleri için kanat üretimi yapan Amerikan menşeli TPI Compozit’in İzmir Menemen ve Çiğli’de bulunan fabrikalarında 13 Mayısta grev başladı.
- Somayı hatırlamak demek haksızlıklara, adaletsizliğe, sömürü düzenine karşı örgütlenmek demektir. Soma’yı hatırlamak demek hesap soracağımız günleri yakın eylemek için mücadele etmek demektir.
- Soma Katliamının üzerinden 11 yıl geçti. Soma’nın ardından Ermenekler, Torunlar, Hendekler, Amasralar, İliçler devam etti, ediyor. Erol Eğrekler katlediliyor, holdingler işçilerin kanıyla büyüyor. Patronlar siyasi iktidardan aldıkları güçle iş...
- DİSK, KESK, TMMOB, TTB, İstanbul Barosu ve İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla, güvenlik görevlileri tarafından dövülerek katledilen işçi Erol Eğrek için 12 Mayısta Çalık Holding önünde eylem düzenlendi. Eyleme sendikalar,...
- Merhaba dostlar. 1 Mayıs’ı geride bıraktık. Bizler de genç işçiler olarak 1 Mayıs’ta UİD-DER’le birlikte alanlardaydık. Sınıfımızın saflarında olmanın heyecanını yaşadık. Duygularımızı sizlerle de paylaşmak istiyoruz.
- Erol Eğrek’in katledilmesinin sorumlusu yalnızca Çalık Holding değildir. Mahkeme kararına rağmen işçinin kazanılmış hakkını 10 yıldır ödemeyen Çalık Holding’e hiçbir yaptırım uygulamayan; patronları denetlemeyen, adaletsizlik ve cezasızlığı temel...
- Yaşanan her türlü baskı ve zorbalığa karşı, işçi sınıfı kendi saflarında gücünü birleştirmeli ve öfkesini doğru adrese yönlendirmelidir. 1 Mayıs bu birliğin ortaya çıktığı uluslararası bir mücadele günü olarak önemli bir yere sahiptir.
- 1980 darbesinin üzerinden 45 yıl geçti ama bıraktığı karanlık hâlâ silinmedi. O darbe devrimci hareketi ve örgütlü işçi sınıfını ezmek için yapıldı. Bugün hâlâ baskılarla karşı karşıyayız. Ama nasıl ki o karanlık günlerde Hasanlar, Haticeler...
- Her sene olduğu gibi bu 1 Mayıs’a da büyük bir titizlik ve ciddiyetle hazırlandık. UİD-DER ailesi olarak çocuklarımızla, gençlerimizle kadın erkek hep birlikte kapitalizmi teşhir ettik. Ekonomik, sendikal ve siyasal taleplerimizi dosta düşmana...
- İstanbul Sultangazi’de bulunan Bezmialem Validesultan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinin Okul Müdürü Refik Albayrak’a, İBB’nin dağıttığı ücretsiz yemeğin öğrencilere ulaştırılmasını sağladığı için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kınama cezası...
- Gebze Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Alman sermayeli ERLAU Metal fabrikasında işçilerin direnişi sürüyor. Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No’lu Şubede örgütlenen işçiler kod 46 ile işten atıldı. Direnişin 26. gününde UİD-DER’li işçiler...
- Bazı kayıplar vardır ki ifadesi mümkün olmaz, sanki bir parçamızı alıp götürür. Pazar günü emekçi bir abimizi, bir değerimizi, bir rengimizi, “bu ülkede barışı savunan bir kişi bile kalsa umut vardır” diyen, savunduğu değerlerin bedelini...
- Bu yıl 1 Mayıs’ta Kadıköy’de yan yanaydık! Yağmur da yağdı, çamur da vardı ama biz çocuk, yaşlı, genç, engelli, üniversiteli, liseli, emekli, kadın, işçi, emekçi oradaydık. Omuz omuza, yürek yüreğeydik…