Buradasınız
8 Mart’ta Dünya Meydanları İsyan Meydanlarına Dönüştü!
Eşitlik, özgürlük, sömürüsüz bir dünya isteyen emekçi kadınlar 8 Mart’ta dünya meydanlarını isyan meydanlarına dönüştürdü. Baskıların, şiddetin arttığı, açlığın, yoksulluğun büyüdüğü, krizlerin ve savaşların derinleştiği dünyamızda emekçi kadınlar bu gidişata tepkilerini gösterdiler, taleplerini haykırdılar. Yepyeni bir dünyaya olan özlemlerini dile getirdiler. Dünya genelinde kadına yönelik artan şiddet ve baskılar, antidemokratik uygulama ve yasaklar, kadınları toplumsal yaşamın dışına iten uygulamalar, tüm bunları üretip büyüten ve erkek egemen zihniyeti pompalayan sömürü düzeni protesto edildi. Pek çok ülkede, İran ve Afganistan’daki kadınlarla dayanışma çağrıları yükseltildi.
İspanya
8 Mart başkent Madrid’de büyük bir coşkuyla kutlandı. Yüz binlerce kadın akşam saatlerinde Madrid’in merkezinde bulunan meydanda bir araya geldi. Kadınlar davullar, pankartlar ve sloganlar eşliğinde taleplerini yükselttiler. Dünyanın dört bir yanındaki kadınlara “yanınızdayız” diye seslendiler. Taliban’ın Afganistan’da kadınların eğitim hakkını ellerinden almasına, İran’da kadınlara yönelik baskılara, ABD’de kürtaj yasağı getirilmesine ve Ukrayna savaşının kadınlar üzerindeki yıkıcı etkilerine karşı öfkelerini haykırdılar. “Cesuruz ve özgür olmak istiyoruz” yazılı pankartlarıyla kararlılıklarını ve coşkularını ifade ettiler.
Yunanistan
Yunanistan’da geçtiğimiz hafta tren faciası yaşanmış ve 57 kişi yaşamını yitirmişti. Facianın hemen ardından sorumlulardan hesap sormak için protesto gösterilerinin düzenlendiği Yunanistan’da 8 Mart da öfkenin, kararlılığın ve mücadelenin günü oldu. Başta demiryolu işçileri olmak üzere pek çok sektörden işçi iş bıraktı. Ülke genelinde sokaklara dökülen emekçi kadınlar, işçiler ve gençler 8 Mart’ın mücadele ruhuna atıfta bulunan konuşmalar yaptılar. 8 Mart’ın eşitlik ve özgürlük mücadelesi olduğunu belirten işçiler, Atina, Selanik, Larisa, Patra ve pek çok şehirde kitlesel eylemler düzenledi.
Fransa
Milyonların meydanları doldurduğu, mücadelenin yükseldiği bu günlerde 8 Mart’ı karşılayan işçiler, 8 Mart’ta da grevlerle, kitlesel miting ve yürüyüşlerle Macron hükümetine ve onun işçi düşmanı yasalarına tepkilerini yükselttiler. Ekonomik mücadelenin yanı sıra eşitlik ve özgürlük mücadelesini yükselten emekçi kadınlar yürüyüş boyunca İranlı kadınlarla dayanışma ve uluslararası mücadele çağrılarını yükseltti.
Almanya
Kamu çalışanlarını kapsayan toplu iş sözleşme süreçleri devam eden Almanya’da işçiler taleplerinin karşılanması için “uyarı grevleri” gerçekleştiriyorlardı. Hastanelerde, havaalanlarında, okullarda iş bırakan emekçiler 8 Mart’ı da eylem gününe dönüştürdüler. Pek çok şehirde ve işyerinde iş bırakan ve taleplerini haykıran emekçi kadınlar, “eşit işe eşit ücret” talebini yükselttiler.
İtalya
8 Mart’ın mücadele coşkusunun grev ateşiyle harlandığı ülkelerden biri de İtalya’ydı. Toplu taşıma sektöründeki grevle birleşen 8 Mart, Roma, Milano, Floransa, Palermo, Torino, Cenova, Trento gibi kentlerde eylemlerle kutlandı. Bir araya gelen kadınlar cinsiyete dayalı şiddete, kürtaj haklarına yönelik saldırılara karşı tepkilerini dile getirirken, eşit işe eşit ücret talebini yükselttiler.
İngiltere
Başkent Londra’da bir araya gelen kadınlar İran’da Mahsa Amini’nin öldürülmesiyle başlayan protestolarda hayatını kaybeden kadınların posterlerini taşıyarak İran Büyükelçiliğine yürüdüler. İran’daki isyanda öne çıkan ve evrenselleşen “Jin, Jîyan, Azadî/ Kadın, Yaşam, Özgürlük” sloganlarının yükseldiği İngiltere’de, emekçi kadınların dayanışmasının önemi vurgulandı.
Pakistan
8 Mart’ta başkent İslamabad ve Ghotki başta olmak üzere ülkenin pek çok kentinde kadınlar meydanları doldurdu. Sokağa çıkmalarına izin verilmeyen Pakistanlı kadınlar tüm baskı ve yasaklara rağmen taleplerini haykırmak üzere çeşitli mitingler ve eylemler düzenleyerek 6. Aurat Yürüyüşünde (Kadın Yürüyüşü) bir araya geldi. Kadına yönelik şiddetin sona ermesi, siyasi ve sosyal haklarda eşitlik sağlanması, Afganistanlı mülteci kadınlar için hakların tanınması gibi talepler yükselttiler. Büyük şehirlerde gerçekleştirilen eylemlerde Pakistanlı kadınlar polis şiddeti ve barikatlarıyla karşı karşıya kaldı. Ancak “haklarımızı alacağız”, “birlikte yürüyelim”, “boyun eğmeyeceğiz!” şiarlarını yükselten kadınlar baskıları, engelleri aşarak yürüyüşlerine devam ettiler.
Meksika
Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin oldukça yaygın olduğu Meksika’da pek çok şehirde bir araya gelen binlerce kadın, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ve kadın cinayetlerini protesto etti. Hükümet Sarayına doğru kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirildi. Polis şiddetiyle karşı karşıya kalan kadınlar sarayın giriş kapısını ateşe vererek protesto ettiler.
Filipinler
Filipinli kadınlar başkent Manila’da protestolar gerçekleştirdiler. Kayıt dışı çalıştırılan kadın işçi sayısına, erkek ve kadın işçiler arasındaki ücret farkının yükselmesine ve kadına yönelik şiddetin gittikçe artmasına dikkat çektiler. Pankartları ve sloganlarıyla ücretlerin yükseltilmesini, eşit haklar ve kadına yönelik şiddetin son bulmasını talep ettiler.
Tayland
8 Mart’ta Taylandlı kadınlar başkent Bangkok’ta bir araya geldi. İşçi sendikaları ve kadın hakları aktivistlerinin yer aldığı yürüyüşte kadınların annelik hakları öne çıkarıldı. Doğum izinlerinin 180 güne çıkarılmasını, hamileliğin her ayı için 3 bin baht’lık ödeme yapılmasını ve 8 Mart’ın resmi tatil olarak kabul edilmesini talep ettiler.
Brezilya
Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde kadınlar toplumsal cinsiyet eşitsizliğine tepkilerini dile getirdi, kürtaj hakkının yasallaştırılmasını talep etti. “Sustuğun zaman tetiği de çekmiş olursun”, “Bizi öldürmeyi bırak” yazılı pankartlar taşıyan emekçi kadınlar kadın cinayetlerine olan öfkelerini haykırdılar.
İran
Zalim molla rejimine karşı emekçi kadınların isyan ateşini yaktığı ve işçi grevleriyle, üniversite işgalleriyle, sokakta, caddede hayatın her alanında isyanın büyüdüğü İran’da, 8 Mart’ta da kadınların faşist rejime karşı isyanı devam etti. Tahran, Ahvaz, Şiraz ve pek çok şehirde sokaklara çıkan kadınlar “Jin, Jîyan, Azadî” sloganını yükselttiler. Özgürlük istediklerini, nefes almak istediklerini haykırdılar.
Şili, Peru, Kolombiya, İsrail, Arnavutluk, Norveç, ABD, Endonezya ve daha pek ülkede 8 Mart’ın mücadele ruhuyla meydanlar dolup taştı. Bu yıl da eşitsizliğe, adaletsizliğe, yok sayılmaya, insanlığın başına nice felaketler musallat eden bu sömürü düzenine öfke haykırıldı.
Fransa’da Yeniden Genel Grev
- Dünya İşçi Sınıfı Yeni Yıla Mücadeleyle Girdi
- Güney Kore’de Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı, Mücadele Devam Ediyor
- Güney Kore’de Devlet Başkanına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- Almanya’da Volkswagen İşçileri Grevde
- Dünya İşçi Sınıfı İşyerlerinde, Meydanlarda Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere’de İşçi ve Öğrenci ‘Filistin için İşyeri Eylem Günü’nde Birleşti
- İspanya’da On Binlerce Emekçi Artan Kira Fiyatlarını Protesto Etti
- Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dünyadan Eylemler
- Yunanistan’da Kitlesel Genel Grev
- Fransa’da Demiryolu İşçileri İş Bıraktı
- Gürcistan’da Binlerce Maden İşçisi İşsiz Bırakıldı
- İspanya’da Emekçiler: Bizim Üzerimizde Çamur, Sizin Elinizde Kan Var!
- İngiltere’de On Binler Filistin Halkı İçin Yeniden Meydanlara Çıktı
- İspanya’da Sel Felaketinde Can Kaybı Yükseliyor
- Dünya İşçi Sınıfının Yoksulluğa, Hak Gasplarına ve Emperyalist Savaşa Karşı Mücadelesi Devam Ediyor!
- Yunanistan Liman İşçileri İsrail’e Silah Sevkiyatını Engelledi
- İtalya’da Ulaşım, Liman ve Otomotiv İşçileri Grev Yaptı
- İspanya’da Emekçiler Yüksek Kiralara Karşı Meydanlara Çıktı
- Avrupa İşçi Sınıfı Emperyalist Savaşı Protestoya Devam Ediyor
- Savaşın Birinci Yılında Dünya İşçi Sınıfı “Emperyalist Savaşa Hayır’ Diyor
Son Eklenenler
- İstanbul Çatalca’da bulunan Polonez fabrikasında işçiler Tekgıda-İş Sendikası’nda örgütlendikten sonra gerekli şartları sağlamalarının ardından yetki başvurusunda bulunmuş ve hemen ardından 146 işçi işten atılmıştı. İşten çıkarmaların ardından...
- Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanları, 1 Kasımda yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ni protesto etmek için 6-10 Ocak günlerinde Türkiye genelinde iş bırakıyor. ASM çalışanları “Eziyet Yönetmeliği” olarak nitelendirdikleri...
- Vivident, Mentos gibi sakız ve şekerleme markalarının üreticisi olan Perfetti Van Melle’nin İstanbul/Kıraç’ta bulunan fabrikasında çalışan işçiler Tekgıda-İş Sendikasında örgütlenmiş, şirket yönetiminin sendika düşmanı tutum ve baskılarıyla...
- Sevgili işçi kardeşlerim, Rus yazar Tolstoy “acı duyabiliyorsan canlısın, başkasının acısını duyuyorsan insansın” der. Tolstoy’un bu ifadeleri özü itibariyle insanlaşmayı anlatır. İşçi sınıfı olarak, sömürücü efendilerden insanlık için insanlaşma...
- İşçilerin mücadele örgütü UİD-DER, sözünü İşçi Dayanışması’yla söylüyor. Kapitalist sömürüye, zorbalığa, ayrımcılığa, haksız savaşlara karşı işçi sınıfına sesleniyor ve diyor ki kurtuluş ellerinizde, birliğinizdedir.
- İşçi ve emekçiler pek çok ülkede 2024 yılını mücadeleyle kapattı, 2025’i mücadeleyle karşıladı. Kapitalist sömürü düzeninin yol açtığı sorunlar büyürken, buna karşı işçilerin mücadelesi ve dayanışması da güçleniyor. Emperyalist savaşın yayıldığı,...
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayı yıllık enflasyonunu yüzde 44,38, 12 aylık ortalama enflasyonu ise yüzde 58,51 olarak açıkladı. Kamu emekçilerinin ve emeklilerin maaş artışında önemli bir faktör olan altı aylık enflasyon ise yüzde 15,75...
- Harb-İş Sendikası Eskişehir Şubesi, 3 Ocakta basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında kamu işçilerinin toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecine, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına ve Harb-İş üyesi işçilerin yaşadıkları ekonomik...
- İşçi Dayanışması yayınlandığı ilk günden bu güne biz işçilere kocaman bir sınıf olduğumuzu, yaşamlarımızın, sorunlarımızın ve çözüm yollarının ne kadar yakın olduğunu anlatmaya devam ediyor. Yazıların kaleme alınmasından görsellerin hazırlanmasına,...
- İstanbul Planlama Ajansının (İPA) Ekim ayı araştırmasına göre, İstanbul’da ortalama stres seviyesi 10 üzerinden 6,9 çıktı. Aslında bu veri sadece İstanbul’u yansıtmıyor. Mersin olsun, İstanbul olsun hiç fark etmiyor: Stres seviyemiz artıyor,...
- Sevgili işçi kardeşlerim, başlıktaki sözlere gelmeden meramımın tamamını anlatmak için 6 ay geriye gitmem gerekiyor. Mayıs ayının son haftasında iki azı dişime kanal tedavisi için Dokuz Eylül Üniversitesi diş bölümüne randevu alarak gitmiştim. İki...
- “Zeytinyağlı yiyemem aman/ basma da fistan giyemem aman…” Kütahya ya da Bursa yöresine ait olduğu düşünülen bu türkü düğünlerde, keyifli eş dost toplantılarında hep bir ağızdan söylenir. Hatta eğlenceli ritmi karşılıklı oynamaya da teşvik eder....
- Hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı korkunç boyutlara ulaştı. Emekçiler olarak temel ihtiyaçlarımız olan barınma, beslenme gibi ihtiyaçlarımızı karşılamakta zorlanıyoruz. Aldığımız maaşlarla kirayı mı ödeyelim, karnımızı mı doyuralım diye kara kara...