Buradasınız
Amylum Nişasta’da 6 İşçi İşten Atıldı

Adana’da Amylum Nişasta işçileri Tek Gıda-İş Sendikasında örgütlenerek, 107 günlük bir grev deneyimi yaşamışlardı. Grev sürecinin sonunda 30 aylık toplu iş sözleşmesi imzalanmış ve işçiler işbaşı yapmıştı. Aradan geçen 3 ay sonunda patron 6 işçiyi işten attı.
Amylum Nişasta patronu, Adana’nın lüks bir yerinde “güvenlik yemeği” düzenleyerek, bunu tüm fabrikaya duyurdu. Müdürler bunun bir iş yemeği olduğunu belirterek, işçilere iş güvenliğinin konu edileceğini söylediler. Bunun üzerine Amylum işçileri yemeğe katılıp katılmama konusunda karar vermek için bir araya geldiler. İşçiler, işverenin TİS hükümlerine uymadığı için yemeğe katılmama kararı aldılar ve bu kararı Tek Gıda-İş Adana Şubesi’ne bildirdiler. Ancak Amylum patronu da boş durmadı, yemeğe katılıp katılmayanları ayırt etmek için işçilerin kartlarını fabrika çıkışında okutmalarını buyur etti.
Birkaç gün sonra, önce 1 işçinin ardından 5 işçinin evine tebligatlar ulaştı. Bu işçiler yemeğe katılmayan işçilerdi ve işten atılmışlardı. İşten atılan işçilere gerekçe olarak, “İşverenin düzenlediği yemek toplantısına katılmama, katılmak isteyenlere engel olma” şeklinde sunulmuştu. Ardından fabrika içerisinde Teknik Müdür “bu işleri çekip çevirenleri, sendikaya üye olanları kademe kademe işten çıkaracağız” diyerek işçileri sindirmeye çalıştı. Bunun üzerine işten çıkarılan işçiler sendika ile iletişime geçtiler.
Aralarında 18 yıllık işçilerin de olduğu 6 işçi, iş yavaşlatmak ya da iş barışını bozmak gibi hiçbir girişimlerinin olmadığını, aksine grevden sonra, kota miktarlarını üreterek hiçbir huzursuzluk yaratmadıklarını belirttiler. Ancak işverenin TİS hükümlerine uymayarak, işten çıkarmalara başladığını ve bunun devamını getireceğini de fabrika içerisinde duyurduğunu söylediler. Birkaç işçinin tazminatlarının ödendiğini, diğer işçilerin de tazminatlarının ödeneceğini duyduklarını söyleyen işçiler, meselenin tazminat olmadığını belirttiler. İşçiler, işe iade davası açacaklarını ve işe geri dönüş mücadelesi yürüteceklerini belirtiyorlar.
Sitemize mektup gönderen bir Amylum işçisi ise süreci şöyle özetliyor:
“Merhaba sayın UİD-DER yöneticileri...
Bildiğiniz üzere Adana Aylum Nişasta fabrikasında geçtiğimiz dönemlerde grev süreci yaşandı ve 107 gün süren bu grev, toplu sözleşme imzalanması sonucu tamamlandı. İmzaların atıldığı dönemde hiç kimsenin işten çıkarılmayacağını, genel bir iş barışının sağlanacağını belirten fabrika yönetimi, beklediğimiz gibi bu sözlerini yutarak, önce greve işçilerle birlikte katılan, onlara destek veren beyaz yakalı bir arkadaşımızı, bugün itibariyle de, yine greve katılan ve tüm baskılara rağmen onurlu duruşundan taviz vermeyen beş kişiyi işten atmıştır. Tabi ki bu çıkışlar ilerleyen günlerde artarak devam edecektir. Sendikamız ve diğer çalışan arkadaşlarımız fabrika yönetimine gerekli tepkiyi vereceklerdir ve sizden dileğimiz, Amylum’daki bu olayları herkesin duymasını sağlamanızdır. İlginize teşekkür ederim.
İşten çıkarılan insanlar ve çalışma süreleri:
Ender BELLUR: (beyaz yakalı arkadaşımız) 15 yıl
Mehmet DOĞAN: 6 YIL
Mehmet UZUN: 1,5 YIL
Onur AŞKIN: 1,5 YIL
Hasan ALTUN: 17 YIL
Hakan SENCAR: 5 YIL
- Susup Sıranın Bize Gelmesini Beklersek Kazanamayız!
- Patronların Hak Arayan İşçiye Tahammülü Yok
- Xiaomi Salcomp’ta İşten Atmalar Protesto Edildi
- Hacettepe Üniversitesi’nde İşten Atma Saldırısı
- Ezberler ve Gerçekler: “İş Çok, İş Beğenen Yok!”
- Cumhuriyet Gazetesinde Sendikalı İşçi Kıyımı
- Esenyurt’ta A101 İşçisi Kod 46 ile İşten Atıldı
- 65 İşçiyi Daha İşten Çıkardılar
- Ekmekçioğulları Metal’de İşten Atma Saldırısı
- Özer Elektrik’te İşten Atmalar Protesto Edildi
- İşten Çıkarma Yasağı İşten Çıkarmayı Engelliyor mu?
- Akwel’de İşten Atmalara Karşı İş Durdurma Eylemi
- TPI Kompozıt’te İşten Atma Saldırısı
- VIP Tekstil’de İşten Atmalar Protesto Edildi
- DERİTEKS, Üyelerinin İşten Atılmasını Protesto Etti
Son Eklenenler
- Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderi, DİSK’in kurucusu ve Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 45. yılında Topkapı Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı.
- Katledilişinin 45’inci yılında Kemal Türkler’i ve lideri olduğu Maden-İş Sendikasının mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışını hatırlamak, belki de her zamankinden daha büyük önem taşıyor.
- Sınıf temelinde örgütlü olmak, işçi sınıfının gücüne inanmak demektir. “Bu işçiler değişmez” diyenlerin yanıldığını, İzmir’deki grev ve direnişlerde bir kez daha gördük.
- Geçtiğimiz günlerde evde bazı tadilat işleri yapmaya başladık. Eşim de ben de emekli olduğumuz için bu masraflar bütçemizin biraz üzerine çıktı. Ben de düşük limitli kredi kartımın limitini yükseltip, taksitlendirmeyle bu sorunu çözmeyi düşündüm.
- İngiltere’de işçi, emekçi ve öğrenciler, yaklaşık 22 aydır devam eden İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı durmak, Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı büyütmek ve suç ortağı İngiltere hükümetinin barış eylemlerine yönelik baskılarını...
- Eşimiz, kardeşimiz ya da başka bir yakınımız dayanışmanın öneminin farkında olmayabilir. Eğer biz biliyorsak, bilmeyenlere sabırla öğretelim ve yol gösterelim! Unutmayalım ki işçinin işçiden başka dostu yoktur.
- Sağlık emekçileri, “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırdıkları, hem sağlık emekçilerinin hem de hastaların hak kaybına uğratıldığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı 16 Haziran’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. ASM’lere 6...
- Dünya egemenlerinin emperyalist paylaşım savaşlarında ölenlerin net sayısını telgraf telleri bildirmiyor artık. Bugün sosyal medyayla, telefonlarımıza düşen bildirimlerle çok kısa bir sürede alıyoruz dünyanın başka yerlerindeki saldırıların,...
- Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan, Kristal-İş Sendikasının örgütlü olduğu GM Teknik Cam fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Temmuzda grev başladı. İzBB Belediyesinde işten atılan Belediye-İş Sendikası...
- Türk-İş’e bağlı Sağlık-İş ve KESK’e bağlı SES üyesi sosyal hizmet işçileri, 18 Temmuzda Bahçelievler Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Ek Binası önünde ortak bir basın açıklaması düzenledi. Kamuda yürüyen toplu sözleşme süreçlerine dair gerçekleştirilen...
- Merhaba, ben İstanbul’da bir devlet hastanesinde temizlik personeli olarak çalışan bir kadın işçiyim. Bilindiği gibi senenin yarısı geride kalmasına rağmen toplu iş sözleşmemiz halâ imzalanmadı. Bu süreçte sendikalar meydanlarda mitingler yaptılar,...
- 14 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yasa değişikliğiyle turizm sektöründe çalışan işçilerin hafta tatili hakkı fiilen gasp edildi.
- Ne acıdır, barış sözcüğü ağzımızdan çıkar çıkmaz yüreğimizde savaşın gölgesi belirir. Gözlerimiz dolar, sesimiz titrer, mahzunlaşırız çocuklar gibi. Oysa ne güzeldir kim bilir ağzımızdan taşan gülücüklerle, yüreğimizden kopan kardeşlik türküleriyle...