Buradasınız
Belediye İşçilerine Polis Terörü

Toplusözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerine, İstanbul’da belediyeler tek tek grev kararı almaya başladılar. İlçe belediyelerinin ardından şimdi de Büyükşehir Belediyesi işçileri grev kararı aldı. 17 Temmuz günü Edirnekapı Suriçi Otobüs duraklarında toplanan işçiler, pankart ve dövizleriyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne kadar yürüyerek taleplerini dile getirmek, grev kararını işyerine asmak ve bir basın açıklaması yapmak istiyorlardı. Fakat daha toplanma yerinde işçiler polisin coplu, biber gazlı, tazyikli sulu saldırısıyla karşı karşıya geldiler.
İşçiler sabah saat 9.30’dan itibaren toplanmaya başladılar. Hem kendi seslerini duyurmak hem de belediye işçilerinin sesine ses katmak için gelen Tek Gıda-İş, Tez-Koop-İş, Genel-İş, Tes-İş, Tekstil-Sen, Deri-İş, Tümtis sendikalarının yanı sıra, UİD-DER, BDSP, İşçi Gazetesi ve ESP de eyleme destek için oradaydı.
Yaklaşık 5000 kişinin katıldığı eylemde “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz!”, “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz!”, “Direne Direne Kazanacağız!” sloganlarını atan işçilerin ellerinde “İnsanca Yaşanacak Ücret İstiyoruz” dövizleri vardı.İşçiler çocuklarıyla gelmişlerdi eyleme. Taleplerini yükseltirken hem coşku hem de öfke okunuyordu gözlerinden. İki çocuğuyla eyleme gelen bir işçiye neden grev kararı aldıklarını soruyoruz ve şu yanıtı alıyoruz: “Elektrik, su, doğalgaz, ekmek ve ulaşım için yapılan zamlara bakın. Oran olarak %25’ten fazla... Peki, belediye bize ne öneriyor? %8. Biz bunu nasıl kabul edelim? Çocuklarımız aç mı kalsın?” Çocuklarını babalarının ekmek parası için nasıl mücadele ettiğini görmeleri için getirmiş!
Fakat yürüyüşe geçilmesi gerektiği halde bekleyiş uzuyor. Polisin yürüyüşe izin vermediğini öğreniyoruz. Sendika yöneticileriyle Emniyet Müdürlüğü arasında görüşme uzadıkça işçilerin öfkeli sesleri yükseliyor. Ardından alkışlarla, yuhalamalarla, şapka sallayarak ve sloganlarla protesto ediyorlar polisi. Polis yürüyüşe izin vermemekte ısrar ediyor. Bunun üzerine polis barikatını yarıp geçiyorlar işçiler. Ama arkada kalan işçilerin önde olup bitenlerden haberi olmadığı için barikatı yaranlar ve barikatın arkasında kalanlarla kitle ikiye bölünüyor. Fakat işçiler yine de yürümekte kararlılar. Bu sefer polis tazyikli su ve biber gazı kullanıyor. Ön saflarda olan işçilerden coplanan ve tekmelenenler oluyor. Bu müdahaleler işçilere kısmen geri adım attırsa da yeniden toparlanıyorlar ve ikinci kez barikata yükleniyorlar. Yeniden tazyikli su sıkıyor polis. İşçiler bunun üzerine oturma eylemine geçiyorlar. Belediye-İş 1 nolu şube başkanı, işçileri dağılıp Eminönü Belediyesi önünde yeniden toplanmaya çağırıyor. Bunun üzerine kimi otobüslerle kimi de yürüyerek gitmek üzere alandan ayrılıyor. Tabii polis de işçilerden önce Eminönü Belediyesi’ne varmak üzere yola çıkıyor. Eminönü Belediyesi’ne yürürken bir başka belediye işçisiyle sohbet ediyoruz. “Büyükşehir Belediyesinin mezarlıklara 3 trilyonluk çiçek diktirdiğini, sonra bu çiçeklerin hepsinin kuruduğunu” söylüyor. “Çiçek için bu kadar para harcarken güzel de, işçilere insanca yaşayabilecekleri bir ücret vermek çok mu zor geliyor” diye soruyor.Saraçhane Parkında işçiler yeniden bir araya geliyorlar. Polis burada da barikat kuruyor. İşçiler ise belediyeye yürümekte kararlılar. “Grev hakkımız engellenemez!”, “İşçilere değil çetelere barikat”, “Sözleşme hakkımız, grev silahımız!” sloganları atılıyor ve polisi protesto etmek için oturma eylemi yapılıyor. Yeniden yapılan görüşmelerin ardından bu kez polis geri çekiliyor ve hep beraber Büyükşehir Belediyesi’ne yürünüyor.
Belediyenin önüne gelindiğinde Belediye-İş 2 nolu şube başkanı Hasan Gülüm basın açıklaması metnini okuyor. Belediye işçilerinin yanı sıra DESA’da, Cerrahpaşa ve Çapa’daki direnişlerin, E-Kart ve Unilever grevlerinin de görmezden gelindiğini dile getiren Gülüm, son üç ayda suya, ekmeğe, ulaşıma %30-35 oranında zamlar yapılmışken, %8 zammı kesinlikle kabul etmeyeceklerini, çocuklarının iyi yerlerde okumasını, iyi beslenmesini, iyi yerlerde tedavi edilmesini hak ettiklerini belirtiyor. Talepleri yerine getirilmediği takdirde greve çıkmaktan kaçınmayacaklarını da ifade ediyor. Gülüm, aynı dönemde toplu iş sözleşmesi yürüten sendikalara ortak tavır ve mücadele çağrısı yaparak bitiriyor basın açıklamasını.
Hasan Gülüm’ün ardından söz alan Belediye-İş sendikası genel sekreteri Nihat Ayçiçeği, “Baskılarla bir yere varamazsınız! Biz isteyeceğiz onlar vermeyecek, biz yine isteyeceğiz onlar yine vermeyecek, ama biz direne direne kazanacağız” diyor.Alkış ve sloganların ardından davullu zurnalı halaya duruyor işçiler. Kararlılıklarının sonucu grev kararını kapıya asıp dağılıyorlar.
Polisin bu müdahalesi sadece belediye işçilerine yapılan bir müdahale olarak düşünülmemeli. Bu müdahale aslında örgütlü, haklarına sahip çıkan tüm işçilere yapılmış bir müdahaledir. Onların panzerleri, silahları olabilir. Ama işçilerin elinde çok daha güçlü bir silah var: Örgütlülük. Engelleri ancak örgütlü işçilerin mücadelesi aşabilir.
- İzmir’den Kocaeli’ye İşçiler Grev Diyor
- İzmir Narlıdere Belediyesi İşçileri Greve Çıktı
- İşçilerin Düşük Ücret Dayatmasına Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Erlau Metal, ATR Yapı, TÜPRAŞ İşçileri Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Sakarya Şehir Hastanesi İşçileri Direnişte
- Belediyelerde Grev Sesleri Yükseliyor
- Oryantal Tütün Grevcilerinin Anlattıkları
- Manisa’da Mercan Makina’da Direniş Başladı
- Tütün ve Maden İşçileri Aileleriyle Grevde, Eylemde!
- Tütün, Tekstil, Maden İşçileri Mücadeleye Devam Ediyor
- İzmir’de Sunel Tütün İşçileri Greve Çıktı
- Temel Conta İşçilerinin Grevi Devam Ediyor
- Urfa’dan Trabzon’a, İnşaattan Enerjiye İşçiler Mücadele Ediyor
- Chinatool ve Green Transfo Grevlerinde Anlaşma Sağlandı
- Antep’te Tekstil İşçilerinin Düşük Zamlara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Chinatool Otomotiv İşçileri Greve Çıktı
- Antep’te Tekstil İşçileri Düşük Zamlara Karşı Mücadele Ediyor
- Kaynak Tekniği İşçileri Grevde
- Yolbulan Metal İşçileri Eylemlerine Devam Ediyor
- GE Grid Solutions Grevinde Anlaşma Sağlandı
Son Eklenenler
- İzmir’de belediye işçileri birbiri ardına greve çıkıyor. Narlıdere Belediyesi işçileri 6 Mayısta grev başlattı, bir gün sonra talepleri kabul edildi. Konak Belediyesi işçileri ise 7 Mayısta greve çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan...
- Bu 1 Mayıs’a kızım, torunum ve oğlumla katıldım. 1 Mayıs alanında çocuklarımın da yanımda olmasının heyecanımı ve mutluluğumu arttırdığını belirtmek isterim. Ben her yıl 1 Mayıs’a UİD-DER’le katılıyorum ve her zaman çok heyecanlanıyorum.
- TÜPRAŞ Rafineri'de kendilerine haber verilmeden taleplerinin çok altında zam oranlarına ve 3 yıllık sözleşmeye imza atılmasına tepki gösteren işçiler üretimi durdurarak, yürüyüş yaparak sözleşmeyi protesto etti.
- Hiçbir şey siyaset üstü değildir. Ekmekten suya, yediğimiz peynirin kalitesinden oturduğumuz evin sağlamlığına kadar her şey siyasetin içindedir. İş cinayetlerini “kader” diye yutturanlar, depremleri de “fıtrat” diye anlatıyorlar.
- Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde olan belediyeler ile petrokimya sektöründeki fabrikalarda birer birer grev kararları alınıyor. İzmir’de Narlıdere Belediyesi işçileri grevin ilk gününde kazanım elde ederken Konak Belediyesinde 7 Mayısta grev...
- İşçi sınıfının 8 saatlik işgünü mücadelesi 1889’dan önce başlamıştı. Ancak 1 Mayıs 1889’da, 8 saat çalışma, 8 saat dinlenme ve 8 saat canımızın istediğini yapma talebiyle kitlesel olarak alanlara çıkıldı. 1 Mayıs bu başkaldırının ve daha adil bir...
- Genel-İş Sendikası İzmir 6 Nolu Şubenin örgütlü olduğu Narlıdere Belediyesine bağlı NARBEL’de çalışan işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 6 Mayısta greve çıktı. NARBEL işçileri bir müddettir ücretleri eksik ve...
- Bu mektubumda sizlere sınıf temelinde örgütlü olmanın ne demek olduğunu dilim döndüğünce anlatmak istiyorum. Önce kendi deneyimimden, ardından da 1980 öncesi işçi kuşaklarının örgütlü mücadelesinden örnekler vereceğim.
- 15 Nisanda geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle 18 gün yoğun bakımda kalan ve 3 Mayısta yaşamını yitiren Sırrı Süreyya Önder on binlerce insan tarafından sonsuzluğa uğurlandı. Siyasi parti yöneticileri, sanatçılar, gazeteciler, Barış Anneleri, Kürt...
- Sırrı Süreyya Önder’i, Sırrı Abimizi kaybettik. O, işçilerin birliği, halkların kardeşliği mücadelesine katkılarıyla hep yaşayacak, yüreğindeki umut ve direncin sembolü olan gülümsemesiyle hep saygı ve sevgiyle hatırlanacak.
- İzmir Konak Belediyesine bağlı MER-BEL’de işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine 2 Mayısta tam gün iş bıraktı. 31 Mart yerel seçimleri sonrası İzmir Çiğli Belediyesinde tasarruf bahanesiyle işten atılan ve verilen sözlere...
- Dünya işçi sınıfı bu sene de 1 Mayıs’ı baskıcı ve anti-demokratik uygulamaların, işçi sınıfına yönelik saldırıların katlanarak arttığı bir dönemde karşıladı. Öfkesini ve taleplerini tek ses, tek yumruk olup haykırmak isteyen işçi ve emekçiler ABD’...
- İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, Türkiye genelinde kitlesel katılımla kutlandı. İstanbul başta olmak üzere birçok kentte alanlara çıkan yüz binlerce işçi ve emekçi, yaşadıkları ekonomik ve siyasal sorunlar...