Buradasınız
Belediye İşçileri, Öğretmenler, Emekliler Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor

İZBB iştiraklerinde çalışan Belediye-İş üyesi işçilerden eylem
Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikasının örgütlü olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZSU, İZDOĞA, İZBETON ve İZULAŞ işçileri, toplu sözleşme sürecinde yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 19 Martta iş bırakma eylemi yaptı. Sendikanın İzmir Şubeleri ile SODEM-SEN ve büyükşehir yetkilileri arasında Ocak ayında başlayan ve 5 bin 560 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. İşçiler arabulucu süreci başlarken bir kez daha eylem yaparak kararlılıklarını gösterdi, taleplerini haykırdı. İşverenin teklifinin gerçek enflasyonunun altında olduğunu söyleyen işçiler, sadaka değil toplu sözleşme istediklerini belirtti.
Konak Pier önünde bir araya gelen işçiler sloganlar eşliğinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlık binası önüne yürüdü. Başkanlık binası önünde açıklamayı Belediye-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Savaş Atalay gerçekleştirdi. Atalay belediye yönetiminin sorunlara karşı duyarsız davranması karşısında işçilerin öfkelerinin haklı olduğunu vurguladı. Yüksek enflasyon ortamında işçilerin daha zor geçindiğini belirten Atalay, şunları aktardı: “Emekçinin iki yıl boyunca alacağı ücret, toplu sözleşmeyle belirleniyor. İğneden ipliğe her ürüne zam geliyor, geçinemiyoruz. Biz insanca bir yaşam için enflasyon karşısında ezilmediğimiz bir ücret istiyoruz. Biz seçim derdinde değiliz, biz geçim derdindeyiz. Hiç kimse, emekçilere ölümü gösterip, sıtmaya razı etmeye kalkmasın. Uyarıyoruz! Artık zaman daralıyor, grev çanları çalıyor.”
“Sadaka Değil Toplu Sözleşme”, “Hak Verilmez Alınır, Zafer Sokakta Kazanılır”, “İş Ekmek Yoksa Barış da Yok” sloganlarını atan işçiler, açıklama sonrası başkanlık binası önünde oturma eylemi gerçekleştirdi.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Ankara’da indirimli ulaşım hakkı için eylem yaptı
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası 19 Martta Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaparak indirimli ulaşım hakkı talebinde bulundu. Sendika üyesi öğretmenlerin eyleminde özel sektörde çalışan eğitim emekçilerinin yaşadığı haksızlıklara dikkat çekildi. Burada bir konuşma yapan Betül Koca, Ankara’da uzun süredir indirimli ulaşım kartı mücadelesini yürüttüklerini hatırlattı. Kamuda çalışan öğretmenlere tanınan indirimli ulaşım hakkının özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenler için de tanınması gerektiğini vurguladı. Melih Gökçek tarafından 2015 yılında ellerinden alınan hakları için aylardır mücadele ettiklerini ve belediye yetkilileriyle görüştüklerini belirten Koca, sorunun çözümü için bir adım atılmadığını aktardı.
İki hafta önce İzmir’de mücadele ederek indirimli ulaşım hakkını kazandıklarını hatırlatan Koca, şunları söyledi: “Bursa, Adana, Diyarbakır, Eskişehir, İstanbul, Kocaeli, Antalya ve Mersin’deki özel sektör öğretmenleri bu haklarını yıllardır kullanıyor. Bu sorunun çözümü basit. Belediye Meclisine getireceğiniz bir önergenin, hakkımızın teslim edilmesi hususunda onaylanmaması için hiçbir neden yok. Anayasa’daki eşitlik ilkesine aykırı olan bu uygulamaya bir an önce son verin.”
Emekliler insanca yaşam talebiyle eylemler yaptı
Tüm Emeklilerin Sendikası 19 Martta çeşitli illerde insanca bir yaşam talebiyle basın açıklamaları yaparak emeklilik sistemindeki adaletsizliklerin giderilmesini istedi.
İstanbul’da Kadıköy İskele Meydanı’nda yapılan eyleme sendika üyesi pek çok emekli katıldı. İstanbul şubenin çağrısıyla bir araya gelen emekliler “Emekliler Üretti, Hırsızlar Tüketti”, “Emekliye Din İman Saraya Han Hamam” yazılı dövizlerle iktidarın emeklilere yönelik politikalarına tepki gösterdi.
Yapılan açıklamalarda iktidarın politikaları sonucu emeklilerin her geçen gün daha da yoksullaştığı vurgulandı. Yaşananlara şu ifadelerle tepki gösterildi: “Gelir dağılımındaki uçurumun giderek aleyhimize derinleştiği koşullarda, 2024 yılını emekliler yılı ilan etmek aklımızla dalga geçmek değil de nedir? Fert başına 13 bin dolar olarak açıkladığınız milli gelirden, ortalama emekli maaşına 4 bin 500 dolar denk geliyor. Emeklinin alması gereken 8 bin 500 dolar kimlerin hesaplarında istifleniyor?”
“Yine buradan sesleniyoruz, kaynak yok gerekçesine asla sığınmayın; ortalama her iki yılda bir çıkarttığınız vergi affı ile sermayeye bağışladığınız vergi ve primlerin yasal faiziyle birlikte tahsil edilmesini istiyoruz. Varlık Barışı ve Kur Korumalı Mevduat gibi düzenlemelerle, hazineden bir avuç doymak bilmez zenginin kasasına transfer ettiğiniz kaynakları geri almanızı istiyoruz” ifadelerinin de yer aldığı açıklamada talepler şöyle sıralandı:
- 2008 yılında uygulamaya konulan emeklilik sistemi değiştirilmelidir.
- Maaş bağlama oranı yenilenmeli ve en düşük emekli aylığı, işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir.
- Memurlara verilen seyyanen ödeme, bütün emeklilerin maaşlarına eklenmelidir.
- Cep harçlığına dönüşmüş “bayram ikramiyesi” yerine, yılda dört kez olmak üzere en az asgari ücret düzeyinde bir tutar her emekliye verilmelidir.
- Emeklilerin yaş durumu, kronik rahatsızlıkları ve ilaca bağımlılıkları dikkate alınarak sağlığa erişim kolay ve hemen olmalıdır. Sağlıkta katkı payları kaldırılmalı, bütün hastanelerde ayrımsız muayene, tedavi imkânı sağlanmalıdır.
TPAO işçileri ücret gaspına karşı Batman ve Ankara’da eylem yaptı
Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) işçileri Batman ve Ankara’da ücret gaspına karşı eylem yaptı. 8 aydır fazla mesai ücretleri ödenmeyen ve diğer kamu işyerlerine göre ücretleri düşük olan işçiler ücret eşitsizliğinin giderilmesini ve ödenmeyen fazla mesai ücretlerinin ödenmesini talep ettiler. İşçiler Petrol-İş Sendikası öncülüğünde TPAO Bölge Müdürlükleri önüne sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdiler.
Eylemlerde yapılan ortak açıklamada Türkiye Petrollerinin ülke ekonomisine sağladığı katkının işçilerin emeğiyle olduğu vurgulandı. Açıklamanın devamında şunlar söylendi: “Ücret seviyeleri, yapılan iş ve çalışma koşulları göz önüne alındığında, diğer kamu kuruluşlarındaki düzeyin altında kalmıştır. Enflasyon artarken ve alım gücü hızla gerilerken, bu durum artık sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Ekonomik sıkıntıların faturası, enerjide bağımsızlık ateşini yakan Türkiye Petrolleri işçisine çıkarılmaktadır. Bu yetmezmiş gibi, kamuda uygulamaya konulan tasarruf tedbirleri bahanesiyle fazla mesai ücretlerimiz ödenmiyor. Düşürüldüğü belirtilen mesai kotaları gerekçesiyle, yaptığımız mesainin, döktüğümüz alın terinin karşılığı verilmiyor.”
Açıklamada TPAO işçisinin talepleri şu sözlerle dile getirildi: “Bıçak kemiğe dayanmıştır. Gerekli çalışmaların gündeme alınarak ücret düzeylerinde düzeltme gerçekleştirilmesini talep ediyoruz. Emeğimizin karşılığının verilmesini ve mesai ödemelerinin bir an önce yapılmasını istiyoruz.”
- Dev Sağlık-İş Bursa Sorumlusu Alper Küçük ile KÇP Üzerine Söyleşi
- Kamu İşçileri Ülke Genelinde Meydanlara Çıktı
- Özel Sektör Öğretmenlerinin Eylemine Gözaltı Saldırısı
- Kamu İşçilerinin Sefalet Zammına Karşı Eylemleri Sürüyor
- İşçiler Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor, Mücadele Kazanım Getiriyor
- Türk-İş Sefalet Zammına Karşı Eylemlere Başladı
- Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Genel Kurulu Yapıldı
- KESK’ten Toplu Sözleşme Eylemleri
- Dev Sağlık-İş’ten Kamuda Sefalet Zammı Dayatmasına Karşı Eylem
- KRT TV İşçileri Beşiktaş Meydanından Seslendi
- Genel-İş Sendikacıların Tutuklanmasını Protesto Etti
- Türk-İş’ten Maliye Bakanlığı Önünde Eylem
- Sağlık Emekçileri: “Bitmeyen Eziyet Bitmeyen Rezalet! Hasta Gelmedi Ceza Geldi”
- DİSK 15-16 Haziran Anma Etkinlikleri Gerçekleştirdi
- Ankara’da “Büyük Engelli Buluşması”
- İzmir Belediye İşçilerinin Grevinin Gösterdikleri
- İşçiler, Emekçiler, Emekliler Eylemde
- Kamu Emekçileri ve Belediye İşçilerinden Eylemler
- Tez-Koop-İş’ten Çalışma Bakanlığı Önünde Eylem
- TPI Compozit’te Grev Başladı
Son Eklenenler
- Modern tıbbın temel kurallarından biri elleri çok iyi yıkamak, el hijyenine dikkat etmektir. Peki, el yıkamanın bile geçmişte mücadele konusu olduğunu biliyor muydunuz? Ignaz Semmelweis, 1840’lı yılların sonunda, Viyana’daki bir kadın doğum...
- Hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon karşısında işçi ücretleri erimeye devam ederken kamudan özel sektöre işçiler, düşük ücretlere karşı mücadele ediyor. Harb-İş Sendikası, 11 Temmuzda Ankara’da basın açıklaması yaparak sefalet zammı dayatmasına...
- Kamu çerçeve protokol süreci uzadıkça uzuyor. Savunma sanayi sözleşmesi hakem heyetine gönderildi. Diğer işkolları ise 3. teklifi bekliyor. Kamu çerçeve protokolü kamu işçilerinin asgari ücretini belirleyen bir protokoldür. Nisan 2024’te Anayasa...
- İspanya’nın Cadiz kentinde 23 Hazirandan bu yana süresiz grevde olan metal işçileri, 8 Temmuzda eylemlerini sonlandırdılar. Yetkili sendika UGT sendikasının işverenle imzaladığı ön anlaşmayı kabul etmeyen yaklaşık 30 bin metal işçisi, 18-19...
- 600 binden fazla kamu işçisini ilgilendiren Kamu Çerçeve Protokolü (KÇP) görüşmelerinde siyasi iktidarın dayattığı düşük zam oranları sağlık işçileri tarafından “sefalet dayatması” olarak değerlendiriliyor. Yüksek enflasyon ve ağır vergi yükü...
- Gebze Sendikalar Birliği, geçtiğimiz hafta İsrail’in Filistin’deki zulüm ve katliamını protesto etmek için bir eylem organize etti. Biz de UİD-DER’li işçiler olarak, zulme uğrayan Filistinli işçi ve emekçilerin haklı mücadelesine destek olmak için...
- 9 Temmuzda Hindistan genelinde milyonlarca işçi, emekçi, çiftçi ve genç, Modi hükümetinin işçi düşmanı politikalarına karşı ülke çapında greve çıktı. Kentlerden köylere, fabrikalardan tarlalara kadar yaşamı durduran dev grev, Hindistan’daki tüm...
- Annem, ablamla birlikte dördüncü katta oturur. Sokağa inmez ama mahallede, köyde, Almanya’daki akrabalarda ne olup bittiğini mutlaka bilir. Evden her çıktığımda balkonundadır. Selamlaşır, iki laf ederiz. Başımda bazen UİD-DER yazılı kırmızı şapkam,...
- Karanlık ve aydınlık… Ölüm ve yaşam… Emek ve sermaye… Sonsuz evrenimizde her şey karşıtıyla birlikte var. Sömürü ve zulüm varsa isyan da var. Sınır, din dil, ırk farkı tanımadan dünya meydanlarında tek ses tek yürek olan işçiler, işçi sınıfımız var...
- Emperyalist savaşın alevlerini büyüten, milyonlarca masum insanı, doğayı katleden, kentleri yok eden egemenler ne yaparlarsa yapsınlar emekçilerin birbirleriyle dayanışmasının önüne geçemiyorlar. İşçi ve emekçiler fabrikalardan limanlara,...
- İzmir Büyükşehir Belediyesi grevinde yaşananlar hakkında Marksist Tutum’da bir makale okudum. Tam da içimden geçenleri, cümlelere dökemediklerimi noktasına virgülüne kadar yansıtan bir yazıydı. Konuyu derinlemesine ele alan bu yazı her mücadelede...
- Zeytinlik alanları maden ve enerji işletmeciliğine açacak yasa teklifine karşı tepkiler sürüyor. Çeşitli illerden Ankara’ya gelen köylüler, talan yasasına karşı TBMM yakınında bulunan Cemal Süreya Parkı’nda direniş nöbetindeler.
- Türkiye işçi sınıfının mücadele tarihinde önemli mücadeleler, dönemeç noktaları vardır. 1970 Haziran’ı bu tarihte önemli bir yere sahiptir. Bugün halen aşılamamış bir zirve olan 15-16 Haziran direnişi sürecinde, işçi sınıfı yapay kutuplaştırma...