Buradasınız
DİSK’in 14. Genel Kurulu
CHP çıkartması
Genel kurula, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve vekillerinin, korumaları eşliğinde “teşrifinin” ardından başlanabildi. Kılıçdaroğlu’nun, “Başbakan Kemal” tezahüratlarıyla protokoldeki yerini almasının ardından ilk oturum başladı.
Açılış Grup Yorum’un marşlarıyla başladı. Ardından gösterilen DİSK tanıtım videosunun hemen her karesinde Süleyman Çelebi öne çıkarılıyordu. DİSK Genel Başkanlığı’ndan CHP milletvekilliğine “terfi eden” Çelebi’nin görüntülerinden derlenen videoda Çelebi’nin rengi “kanıtlanıyor” adeta: Kırmızı gömlekli Çelebi, kırmızı atkılı Çelebi, kırmızı kravatlı Çelebi, kırmızı kazaklı Çelebi, kırmızı fularlı Çelebi işçilerin arasında!
Saygı duruşunun ardından DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün konuştu. DİSK’in 45. Kuruluş yıldönümünün kutlandığını da belirten Görgün, DİSK’in “kazanımlarından” söz etti: “Bilinçli ve kararlı bir mücadele ile neleri kazanabileceğimizi geçmişte ortaya koyduk. Taksim 1 Mayıs Alanı’nı yeniden aldık, işçi sınıfının kürsüsünü alana kurduk. Bu başarıyı bütün emek güçleriyle birlikte ortaya koyduk ama DİSK olmasaydı bu gerçekleşemeyecekti belki de.” KCK operasyonlarını ve Kürt siyasetçilerin tutuklanmasını eleştiren Görgün, Ergenekon tutuklamaları, Balyoz davası ve Devrimci Karargâh davası için de AKP’yi eleştirdi. Görgün’ün konuşmasının ardından divan üyeleri seçildi ve konuklar takdim edildi.
Kılıçdaroğlu, konuşmak üzere kürsüye çıktığında, Maltepe Belediyesi’nde işten atılan ve direnişe geçen taşeron işçilerinin protestosu ile karşılaştı. CHP’li belediye yönetiminin işten atma saldırısına karşı “Taşeron İşçisi Köle Değildir”, “Kar Boran Fırtına Bekle Bizi Ankara”, “Köle Değil İşçiyiz Örgütlüysek Güçlüyüz!” sloganlarıyla haykıran işçilere, kurula katılan sosyalistler de destek verdi. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını engelleyen işçilere güvenlik görevlileri müdahale edince arbede yaşandı. Direnişçi işçiler salondan çıkartılmak istendi ama işçiler çıkmadı. İşçiler, Türk-İş Genel Kurulu’nda Kılıçdaroğlu’nun yaptığı konuşmada “Taşeron 21. Yüzyılın Kölelik Rejimidir, Bedel Ödemeden Hak Alınmaz, Ağlamayan Çocuğa Kimse Mama Vermez” sözlerinin yazılı olduğu pankartı açarak kurulu izlemeye devam ettiler.
Konuşması engellenen Kılıçdaroğlu bir süre ne diyeceğini şaşırdı. Kılıçdaroğlu, Maltepe Belediyesi’nde yaşananlardan habersiz olduğunu ima ederek “Bana geldiniz de ben size sahip çıkmadım mı” dedi. İşçilerin sorularını duymazdan gelen Kılıçdaroğlu, konuşmasını AKP’yi eleştirerek sürdürdü ve konuşması biter bitmez salondan ayrıldı.
Kılıçdaroğlu ve kafilesinin salondan ayrılmasıyla beraber onlarca sendikacı ve delege de salondan çıktı. Salon adeta boşaldı. Konuşmak üzere kürsüye gelen Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku milletvekili Ertuğrul Kürkçü, CHP Genel Başkanı’nın işçilerin yaşadığı sorunların çözümü için de kendisini aday göstermesini eleştirerek “DİSK işçileri bağımlı olmaktan kurtarmalıdır” dedi. Kürkçü, işçilerin birleşmesinin önündeki en büyük engelin Kürt sorunu olduğunu söyleyerek, işçileri halkların kardeşliği çerçevesinde örgütlenmeye çağırdı.İkinci oturum, Moğollar grubunun şarkılarıyla başladı ve konukların konuşmalarıyla devam etti.
Sendikacıların ve delegelerin konuşmaları
Genel kurulun ikinci günü sendikacıların ve delegelerin konuşmalarıyla geçti. DİSK eski Genel Başkanı ve DSP eski Milletvekili, halen Tekstil İşçileri Sendikası Genel Başkanlığı’nı yürüten Rıdvan Budak kürsüde demokrasi ve barış nutukları atarken, bir tutuklu annesi “19 Aralık’ta neredeydiniz? İyi oldu diyordunuz, şimdi hangi barıştan söz ediyorsunuz?” diye seslendi. Divan başkanlığı tutuklu yakınını ikazlarla sustururken, Budak tutuklu yakınını duymazdan gelerek daha yüksek sesle konuşmasına devam etti. Budak’ın, yerini kendinden daha genç birine bırakacağını duyurmasının ardından “bırakma, mezara kadar otur o koltukta” sözleriyle salondan tepki geldi. Budak, 1980 darbesi öncesinde Tekstil Sendikasının başındaydı, “sultan”lığı hâlâ devam ediyor.
Genel kurulun ikinci gününde delegelerden gelen iki farklı öneri dikkat çekti. Nihayet koltuklarını terk etmek zorunda kalan sendika yöneticileri, DİSK bünyesinde bir danışma heyeti oluşturulmasını ve burada kendilerinden “danışman” olarak faydalanılmasını önerdiler. Diğer bir öneriyi özellikle Kürt illerinden gelen delegeler dillendirdi. İşçi sınıfının her tür sorununa karşı mücadele edilmesi gerektiğini savunan delegeler, Kürt sorununun çözümü ve demokratik hak ve özgürlükler için de DİSK’i mücadeleye çağırdılar. Ne yazık ki Kürt delegeler, zaman zaman onları izleyen delegelerin tepkisiyle karşılaştı.
Kürsüye çıkan DİSK eski Genel Başkanı, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi öncelikle milletvekilliği sıfatına yönelen eleştiriler karşısında “bir tek kimliğim var, o da işçi kimliği onunla gurur duyuyorum” diyerek kendisini savundu. Çelebi, işçilerin yaşamının giderek daha da zorlaşmasında hak gasplarının yoğun biçimde devam etmesinde payı yokmuş gibi “kırıntı kalan haklarımızı elimizden alıyorlar” diyerek AKP’yi hedef gösterdi ve “burada sadece sendikalara iş düşmüyor, CHP’ye de iş düşüyor diyerek partisini sorunların çözülmesi konusunda adres gösterdi.
İkinci günün sonunda sıra yönetim adaylarının konuşmasına geldi. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, DİSK Genel Sekreterliği’ne aday olarak kürsüye çıktı. Geçmişin mirası olan büyük mücadelelerden bahsederek övünen Serdaroğlu, onurlu, namuslu, mücadeleci sendikacıların ve mücadeleci işçilerin yarattığı değerleri, ödediği bedelleri kendi dönemine mal etmeye çalıştı.
DİSK Genel Başkan adayı Genel-İş Başkanı Erol Ekici ise, DİSK’in emeğin siyasetini yaptığını iddia etti. Ekici, DİSK’in aynı zamanda emeğin toplumsal üretim değerini kabul edip işçi sınıfının devrimci rolünü sahiplenen sol partilerle ve siyasetlerle de kardeşçe ilişkiler geliştirdiğini söyledi. Dikkat çekici olan ise, CHP çizgisinin damgasını bastığı genel kurulda konuşan Ekici’nin, DİSK’in, burjuva siyasi partilerden bağımsızlığını sağlayabildiğini iddia etmesiydi.
Seçimler
Kurula sunulan aday listesinde genel başkanlık ve genel sekreterlik için birer isim yer almıştı. Zaten kimlerin seçileceği belliydi. Buna göre, Genel Başkan Erol Ekici ve Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu oldu. Yönetim Kurulunu oluşturacak 7 ismin 5’i de kullanılan oylar sonucu belli oldu. Buna göre, Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Lastik-İş Genel Sekreteri Alaaddin Sarı, Gıda İş Genel Başkanı Celal Ovat, Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk ve Muzaffer Subaşı yeni yönetim kurulunda yer alacak.
Sonuç
İşçi sınıfına dönük saldırılar son sürat devam ediyor. AKP hükümeti kıdem tazminatını da işçilerin elinden almaya çalışırken, çalışma saatleri uzatılıyor, işçilerin alım gücü düşüyor, çalışma ve yaşam koşulları kötüleşiyor. Sendikalı işçi sayısı her geçen gün azalıyor, öyle ki DİSK kapanma noktasına gelmiş durumda. Ancak gerek işçi sınıfına dönük saldırıların nasıl püskürtüleceği gerekse DİSK’in içinde bulunduğu krizin nasıl aşılacağı, genel kurulda gündeme gelmedi. Mücadeleci olduğunu söyleyen DİSK yönetimi, geçmişin mirasını yemeye devam ediyor. Açıkça söylemek gerekirse DİSK genel kurulu, son derece ruhsuz ve mücadele çizgisinden uzak tamamlanmıştır.
- Belediye İşçileri Sendikal Baskılara, İşten Atma Saldırısına, Ücret Gaspına Karşı Mücadele Ediyor
- Eğitim Sen: “Öğretmenler Sizin Projeniz Değil! Sürgüne Hayır!”
- Belediyelerde Grev Sesleri Yükseliyor
- Erlau İşçileri Sendikal Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Esenyurt Belediyesi’nde Kayyum Yönetiminin İşten Atma Saldırısı Protesto Edildi
- “Tutuklu Öğrencileri Serbest Bırakın” Eylemleri
- DİSK: “Emeğimiz, Haklarımız, Geleceğimiz ve Demokrasi İçin Ayaktayız”
- Manisa’da Mercan Makina’da Direniş Başladı
- Sağlık Çalışanları Tıp Bayramında İş Bıraktı
- Tersane ve Belediye İşçileri Ücret Gaspına Karşı Mücadele Ediyor
- Metal İşçisi “Grev”, Belediye İşçisi “Ücret Gaspına Hayır” Dedi
- İstanbul’da Enerji, İzmir’de Tütün, Ankara’da Maden İşçileri Mücadele Ediyor
- İzmir’de Sunel Tütün İşçileri Greve Çıktı
- Doktorların “Beyaz Yürüyüş”ü Devam Ediyor
- Belediye İşçileri Ücret Gaspına Karşı İş Bıraktı
- Sendikal Baskılara ve Hak Gasplarına Karşı Mücadele Sürüyor
- Başpınar İşçilerine Yönelik Baskılar ve BİRTEK-SEN Genel Başkanının Tutuklanması Protesto Edildi
- BİRTEK-SEN Genel Başkanının Tutuklanması Protesto Edildi
- Antep Başpınar İşçileriyle Dayanışma Eylemleri
- Ağız ve Diş Sağlığı Çalışanları İş Bıraktı
Son Eklenenler
- 1 Mayıs 1977’de hayatını kaybeden emekçiler, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla Taksim Kazancı Yokuşunda bir araya gelinerek anıldı. “Yaşasın 1 Mayıs” pankartının açıldığı anmaya sendikalar, emekten yana kurumlar, siyasi partiler ve UİD-DER...
- İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi ve İstanbul Tabip Odası (İTO) 28 Nisan İş Cinayetlerinde Ölenleri Anma ve Yas Günü dolayısıyla Kadıköy’de Süreyya Operası önünde “Çocuk İşçiliğiyle Mücadeleye” şiarıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.
- İşçi sınıfının Uluslararası Birlik Dayanışma ve Mücadele Günü 1 Mayıs’a sayılı günler kaldı. Tüm dünyada ekonomik yıkımın emekçileri, emekçi gençliği çıkışsız bıraktığı bir dönemde, Türkiye’de de baskıları, yasakları arttıran, korku iklimi yaratarak...
- Merhaba kardeşler. Biz İstanbul Avrupa Yakasında yaşayan kadınlarız. Kimimiz çeşitli sektörlerde çalışan işçileriz, kimimiz emekliyiz, kimimiz de ev emekçisiyiz. Ankara’dan, Gebze’den UİD-DER’li kadınların 1 Mayıs’ta haykıracakları taleplerini...
- Bizler genç işçi ve öğrencileriz. Kendimizi bildik bileli, “böyle gelmiş böyle gider” denildi bize hep. “Bu insanlardan bir şey olmaz, sen sesini çıkarırsan yalnız kalırsın”… Fakat geçtiğimiz günlerde neredeyse bütün kentlerde işçi ve emekçiler, ön...
- Bugün dünyanın pek çok ülkesinde büyük kitleler, sömürüye, baskılara, emperyalist savaşa karşı meydanlara çıkıyor, isyan ediyor, genel grevler örgütlüyor. Tarih gösteriyor ki sömürüye ve faşizme son verebilecek, kitlelerin isyanını başarıya...
- 1 Mayıs işçilerin çalışma koşullarını düzeltmek için bir araya geldiği tarihsel bir günün adıdır. Bizler de her yaştan, her meslekten işçiler olarak çalışma koşullarımızı düzeltmek için 1 Mayıs’ta bir araya gelmeli, taleplerimizi hep bir ağızdan...
- UİD-DER’li gençler 1 Mayıs’a hazırlanıyor. İstanbul Anadolu Yakasından genç kardeşlerimiz neden 1 Mayıs alanında olacaklarını anlatıyorlar.
- Zenginlerin milyonlarca dolar ödeyerek kendilerine “kıyamet sığınakları” inşa ettirdiklerini biliyor muydunuz? Sığınak deyince aklınıza öyle soğuk ve karanlık, daracık mahzenler gelmesin. Bu sığınaklarda yok yok! Yapay zekâ destekli tıbbi bakımdan...
- Sırrı Süreyya Önder, Türkiye’de önemli bir siyasi figür. Ama biz UİD-DER’li işçiler, onu, önce temsilciliklerimizde, ev buluşmalarımızda izlediğimiz Beynelmilel filmiyle tanıdık ve sevdik. Sonra “Kıdem Tazminatımızı Gasp Ettirmeyeceğiz!”...
- Mersin’de “1 Mayıs: Umut Örgütlü Mücadelede” adlı etkinliğimizin ardından biz emekçi kadınlar olarak 1 Mayıs’ta alanlarda haykıracağımız taleplerimizi dile getirdik. 1 Mayıs coşkumuzla tüm emekçi kadınları 1 Mayıs’ta birlik olmaya, dayanışmaya...
- Hizmet-İş Sendikasında örgütlü Ankara Altındağ Belediyesi işçilerinin 21 Nisanda başlayan grevi devam ediyor. İstanbul Şişli Belediyesi işçileri alacakları ödenmediği için 24 Nisanda belediye önünde eylem yaptı. 31 Mart yerel seçimleri sonrası İzmir...
- İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, 1886’dan günümüze inatçı bir gelenek olarak yaşamaya devam ediyor. Türkiye’de 1 Mayıs’ın sembolü haline gelen 1 Mayıs Marşı, “Günlerin bugün getirdiği baskı zulüm ve kandır...