Buradasınız
Enerji İşçileri Tes-İş’in İmzaladığı Sözleşmeyi Kabul Etmiyor

Türk-İş’e bağlı Tes-İş, Enerjisa ile yürüttüğü 2021-2023 dönemini kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinin sonunda, enflasyon oranının çok altında bir teklife imza attı. İşçilerin onayını almadan atılan imza, haklı olarak işçilerin tepkisini çekti. İstanbul, Ankara, Adana, Mersin ve Zonguldak’ta işçiler düşük zam sözleşmesine imza atan Tes-İş yönetimini protesto etti, iş durdurma eylemleriyle tepkilerini ortaya koydu. Toplu sözleşme TEİAŞ, EÜAŞ, AYEDAŞ, TEDAŞ, Toroslar ve Başkent Elektrik Dağıtım şirketlerini de kapsıyor.
Tes-İş genel merkezi sözleşmeye imza atıldığına dair resmi açıklama yapmadı, işçilere de açıklama yapmaktan kaçınıyor. Ancak işçilerin sosyal medya platformlarında paylaştıkları bilgiye göre, Toroslar EDAŞ’ta sendikanın altına imza attığı sözleşmede işçilerin ücretlerine ilk 6 ay için yüzde 9, ikinci 6 ay için yüzde 6 zam uygulanacak. İşçiler, Ankara’da Başkent Enerjisa’da Tes-İş’in imzaladığı haliyle sözleşme uygulanırsa, ikinci yılın ikinci yarısında ücretlerinin asgari ücret düzeyine kadar düşeceğini ifade ediyorlar.
Başkent ve Toroslar Enerjisa işçileri, kendilerine reva görülen sefalet ücretini iş bırakma eylemleriyle protesto ediyorlar. Ankara’da Polatlı, Beypazarı ve Çubuk dâhil birçok ilçede iş bırakma eylemleri gerçekleştirdiler. İşçiler Tes-İş Genel Merkezi önünde toplanarak slogan ve alkışlarla sendika yönetimini protesto ettiler.
İstanbul Anadolu Yakasında ise yüzlerce AYEDAŞ işçisi, Enerjisa’nın Maltepe’deki binası önünde toplandı ve taleplerini kendi aralarında oluşturdukları heyetle doğrudan Enerjisa’ya ilettiler. Adana’da da işçiler bir heyet oluşturarak şirketin İnsan Kaynakları ile görüştü. Toroslar işçileri sendika yönetiminden TİS’in imzalanıp imzalanmadığı konusunda açıklama yapmasını, imzalandıysa da taleplerini dikkate alan ek protokol yapılmasını talep ediyor.
Enerji işçileri resmi enflasyon rakamlarının bile altında ücret artışı sağlayan sefalet sözleşmesinin sendika tarafından kabul edilmiş olmasına haklı olarak öfkeliler. Adana’da bir işçi, sendikanın tutumuna karşı tepkisini şöyle dile getiriyor: “Böyle sendikacılık mı olur! Sıcağın altında saatlerce çalışıyoruz. İğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Ücretlerimiz erimiş. İki yıldır bu sözleşmeyi bekliyoruz. Gerçek enflasyon yüzde 30’larda. Bize yüzde 9, yüzde 6 zam yapılıyor. Bu sözleşme ile emeğimiz, alın terimiz satılmıştır”.
İstanbul Avrupa Yakasında BEDAŞ işçileri, düşük zam dayatmasına karşı geçen Nisan ayında eylemler yapmış, yüzlerce işçinin tepkisi karşısında şirket geri adım atarak zam oranını yükseltmişti. Ancak bu zam oranı da işçilerin taleplerinin çok gerisinde kalmıştı. BEDAŞ işçileri çalışma koşullarının düzeltilmesi ve ücretlerinin yükseltilmesi talepleriyle mücadeleye devam ediyorlar.
Enerji işçileri elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesinden sonra hep sefalet ücretiyle, grev ve iş yavaşlatma hakları olmadan çalıştırıldıklarını, ama buna boyun eğmeyeceklerini haykırıyorlar. İşçiler, gerçek enflasyon rakamları dikkate alınarak ücret zammının yeniden belirlenmesini, talepleri kabul edilinceye kadar da mücadeleye devam edeceklerini ifade ediyorlar.
- İşçiler, Emekliler Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Eğitim Sendikaları Proje Okullara Yapılan Keyfi Atamaları Protesto Etti
- İşçiler, Emekliler Mücadele Ediyor, Mücadele Kazandırıyor
- “Eziyet Yönetmeliği İstemiyoruz” Diyen Sağlık Emekçileri Bir Kez Daha İş Bıraktı
- SES: Sağlıkta Ticaret Ölüm Demektir!
- İşçiler, Kamu Emekçileri, Çiftçiler Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Tokat’tan Diyarbakır’a Maden Şirketlerine Karşı Köylüler Mücadele Ediyor
- Çiftçiler Düşük Fiyat Dayatmasına Karşı Çıkıyor
- 112 Acil Sağlık Çalışanlarından Eylem
- Tüm Emeklilerin Sendikası: “İnsanca Yaşamak İstiyoruz!”
- Mersin Dizge Okulu Öğretmenleri Kazandı!
- Mersin Dizge Okulu Öğretmenleri Düşük Ücretlere Karşı Eylem Yaptı
- Manisa Gördes’te Madene Karşı Direniş Nöbeti Sürüyor
- Özel Sektör Öğretmenleri Hakları İçin Eylemde
- Bursa ve İzmir’de İşten Atma Saldırılarına Karşı Eylemler
- Hak Gasplarına Karşı Mücadeleler Sürüyor
- Sendikal Baskılar Mücadeleyle Aşılıyor
- IFFCO Türkiye Fabrikasında Sendika Düşmanlığı
- Sendikalaşma Hakkı Engelleniyor, İşçiler Mücadele Ediyor
- Belediye ve Sağlık İşçileri Haklarını İstiyor
Son Eklenenler
- Yaşanan her türlü baskı ve zorbalığa karşı, işçi sınıfı kendi saflarında gücünü birleştirmeli ve öfkesini doğru adrese yönlendirmelidir. 1 Mayıs bu birliğin ortaya çıktığı uluslararası bir mücadele günü olarak önemli bir yere sahiptir.
- 1980 darbesinin üzerinden 45 yıl geçti ama bıraktığı karanlık hâlâ silinmedi. O darbe devrimci hareketi ve örgütlü işçi sınıfını ezmek için yapıldı. Bugün hâlâ baskılarla karşı karşıyayız. Ama nasıl ki o karanlık günlerde Hasanlar, Haticeler...
- Her sene olduğu gibi bu 1 Mayıs’a da büyük bir titizlik ve ciddiyetle hazırlandık. UİD-DER ailesi olarak çocuklarımızla, gençlerimizle kadın erkek hep birlikte kapitalizmi teşhir ettik. Ekonomik, sendikal ve siyasal taleplerimizi dosta düşmana...
- İstanbul Sultangazi’de bulunan Bezmialem Validesultan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinin Okul Müdürü Refik Albayrak’a, İBB’nin dağıttığı ücretsiz yemeğin öğrencilere ulaştırılmasını sağladığı için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kınama cezası...
- Gebze Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Alman sermayeli ERLAU Metal fabrikasında işçilerin direnişi sürüyor. Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No’lu Şubede örgütlenen işçiler kod 46 ile işten atıldı. Direnişin 26. gününde UİD-DER’li işçiler...
- Bazı kayıplar vardır ki ifadesi mümkün olmaz, sanki bir parçamızı alıp götürür. Pazar günü emekçi bir abimizi, bir değerimizi, bir rengimizi, “bu ülkede barışı savunan bir kişi bile kalsa umut vardır” diyen, savunduğu değerlerin bedelini...
- Bu yıl 1 Mayıs’ta Kadıköy’de yan yanaydık! Yağmur da yağdı, çamur da vardı ama biz çocuk, yaşlı, genç, engelli, üniversiteli, liseli, emekli, kadın, işçi, emekçi oradaydık. Omuz omuza, yürek yüreğeydik…
- İzmir’de belediye işçileri birbiri ardına greve çıkıyor. Narlıdere Belediyesi işçileri 6 Mayısta grev başlattı, bir gün sonra talepleri kabul edildi. Konak Belediyesi işçileri ise 7 Mayısta greve çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan...
- Bu 1 Mayıs’a kızım, torunum ve oğlumla katıldım. 1 Mayıs alanında çocuklarımın da yanımda olmasının heyecanımı ve mutluluğumu arttırdığını belirtmek isterim. Ben her yıl 1 Mayıs’a UİD-DER’le katılıyorum ve her zaman çok heyecanlanıyorum.
- TÜPRAŞ Rafineri'de kendilerine haber verilmeden taleplerinin çok altında zam oranlarına ve 3 yıllık sözleşmeye imza atılmasına tepki gösteren işçiler üretimi durdurarak, yürüyüş yaparak sözleşmeyi protesto etti.
- Hiçbir şey siyaset üstü değildir. Ekmekten suya, yediğimiz peynirin kalitesinden oturduğumuz evin sağlamlığına kadar her şey siyasetin içindedir. İş cinayetlerini “kader” diye yutturanlar, depremleri de “fıtrat” diye anlatıyorlar.
- Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde olan belediyeler ile petrokimya sektöründeki fabrikalarda birer birer grev kararları alınıyor. İzmir’de Narlıdere Belediyesi işçileri grevin ilk gününde kazanım elde ederken Konak Belediyesinde 7 Mayısta grev...
- İşçi sınıfının 8 saatlik işgünü mücadelesi 1889’dan önce başlamıştı. Ancak 1 Mayıs 1889’da, 8 saat çalışma, 8 saat dinlenme ve 8 saat canımızın istediğini yapma talebiyle kitlesel olarak alanlara çıkıldı. 1 Mayıs bu başkaldırının ve daha adil bir...