Buradasınız
Gebzeli İşçiler Anlatıyor/I

UİD-DER’in yürüttüğü “Ücretler Yükseltilsin, İş Saatleri Kısaltılsın!” kampanyası devam ediyor. Kampanya stantlarımızı açtığımız tüm bölgelerde işçilerle sorunlarını, yürüttüğümüz kampanyayı ve 1 Mayıs’ı konuşuyoruz. Bir işçi kenti olan Gebze’de de işçilerle söyleşiler gerçekleştirdik.
UİD-DER: Günde kaç saat çalışıyorsunuz?
Oto servis işçisi: Günde 10 saat çalışıyorum.
Yücel Boru işçisi: Günde 8 saat çalışıyorum ama mesaiyle beraber 12 saate çıkıyor.
Petrokimya işçisi: Ben günde 10 saat çalışıyorum.
Haftada ve ayda kaç saat fazla mesai yapıyorsunuz? Mesailer zorunlu mu, siz isteyerek mi kalıyorsunuz? Ücretiniz yüksek olsaydı fazla mesaiye yine de kalır mıydınız?
Yücel Boru işçisi: Haftada en az 20 saat mesai yapıyoruz. Mesailer isteğe bağlı gibi görünüyor ama aslında zorunlu. Vardiya listesine 12 saat çalışma yazıyorlar ve bize kesinlikle sormuyorlar. Biz de ister istemez çalışıyoruz.
Petrokimya işçisi: Mesai yapıyoruz tabii ki. Mesailerin zorunlu olduğu zamanlar da oluyor.
Oto servis işçisi: Mesai yapmıyoruz. Zaten kalsak da ücretimizi vermiyorlar.
Peki, geçinebiliyor musunuz?
Petrokimya işçisi: Maalesef, Türkiye’de işçilerin aldıkları ücretler çok düşük. Geçinmek oldukça zor bu şartlarda...
Oto servis işçisi: Nasıl geçineyim haftalık 80 liraya? Zaten sigara içiyorum; günde 6 buçuk lira ona veriyorum.
Hafta sonu tatiliniz var mı? Ailenize zaman ayırabiliyor musunuz, sosyal yaşamınız var mı?
Yücel Boru işçisi: Ayda iki Pazarımız var. Bir Pazar çalışınca sonraki Pazar çalışmıyoruz. Artık nasıl bir sosyal yaşamımız olsun ki?
Petrokimya işçisi: Vakit ayırma konusunda fazla sıkıntım yok ama ücret sıkıntımız var. Bu da sosyal yaşamı etkiliyor.
Oto servis işçisi: Kardeşime ancak hafta sonu vakit ayırabiliyorum. Arkadaşlarımla da ancak 1-2 saat görüşebiliyorum. Benim de sosyal yaşamım bu.
Dışarıda milyonlarca işsiz varken, üç işçinin yapacağı işi neden bir kişi yapıyor? Bu normal mi?
Petrokimya işçisi: Bu anormal tabii, üç işçinin yükü tek işçide! Daha fazla çalışmak ve mesai yapmak zorunda kalıyoruz.
Oto servis işçisi: Ben tam altı ustaya birden bakıyorum ve aldığım para haftalık 80 lira! Bu durumu patronla da konuştum “tamam hallederiz” dedi ama daha değişen bir şey yok. Umurunda da değil zaten. Benim aslında bir ustaya bakmam lazım ama oradan oraya koşturuyorum ve tam altı ustanın dediklerini yapmaya çalışıyorum.
Önümüz 1 Mayıs, işçi sınıfının birlik mücadele ve dayanışma günü. UİD-DER “Ücretler Yükseltilsin, İş Saatleri Kısaltılsın!” adıyla bir kampanya yürütüyor. Bu konuda düşüncenizi alabilir miyiz?
Oto servis işçisi: Buna birisinin artık dur demesi gerekiyor. İş saatleri muhakkak düşürülmeli. Bu kampanyayı destekliyorum ben de.
Yücel Boru işçisi: Ben de destekliyorum tabii ki. Biz de haftalık çalışma saatlerinin 40 saate çekilmesini ve mesai ile kazandığımız parayı mesai yapmadan kazanmak istiyoruz. Daha iyi koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz.
Kampanyamızı yaygınlaştırmak için siz ne yapmak istersiniz?
Petrokimya işçisi: Ben de çalışanların haklarını arayan her platformda yer almak isterim tabii ki. İşçiler üzerinde baskılar giderek artıyor, bunları ortadan kaldırmak lazım.
Oto servis işçisi: Arkadaşlarımın hepsine anlatacağım bu konuştuklarımızı. Zaten broşürlerinizi de aldım, hepsine okuturum ben.
Kampanyamızdaki talepleri haykırmak için 1 Mayıs’ta alanda yerimizi alacağız. Sizi, ailenizi ve çevrenizi yanımızda görmek isteriz. Bize destek vermek için ne gibi çalışmalar yapmak istersiniz?
Petrokimya işçisi: 1 Mayıs benim bayramımsa oralarda olmak gerekiyor. Ben zaten hep katılıyorum. Bu yıl da katılacağım.
Oto servis işçisi: Ben kesin geleceğim sizinle. Çevremdeki arkadaşları da davet edeceğim.
Disiplin Kurulu
Son Eklenenler
- İngiltere’de işçi, emekçi ve öğrenciler, yaklaşık 22 aydır devam eden İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı durmak, Filistin halkıyla uluslararası dayanışmayı büyütmek ve suç ortağı İngiltere hükümetinin barış eylemlerine yönelik baskılarını...
- Eşimiz, kardeşimiz ya da başka bir yakınımız dayanışmanın öneminin farkında olmayabilir. Eğer biz biliyorsak, bilmeyenlere sabırla öğretelim ve yol gösterelim! Unutmayalım ki işçinin işçiden başka dostu yoktur.
- Sağlık emekçileri, “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırdıkları, hem sağlık emekçilerinin hem de hastaların hak kaybına uğratıldığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı 16 Haziran’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. ASM’lere 6...
- Dünya egemenlerinin emperyalist paylaşım savaşlarında ölenlerin net sayısını telgraf telleri bildirmiyor artık. Bugün sosyal medyayla, telefonlarımıza düşen bildirimlerle çok kısa bir sürede alıyoruz dünyanın başka yerlerindeki saldırıların,...
- Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan, Kristal-İş Sendikasının örgütlü olduğu GM Teknik Cam fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Temmuzda grev başladı. İzBB Belediyesinde işten atılan Belediye-İş Sendikası...
- Türk-İş’e bağlı Sağlık-İş ve KESK’e bağlı SES üyesi sosyal hizmet işçileri, 18 Temmuzda Bahçelievler Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Ek Binası önünde ortak bir basın açıklaması düzenledi. Kamuda yürüyen toplu sözleşme süreçlerine dair gerçekleştirilen...
- Merhaba, ben İstanbul’da bir devlet hastanesinde temizlik personeli olarak çalışan bir kadın işçiyim. Bilindiği gibi senenin yarısı geride kalmasına rağmen toplu iş sözleşmemiz halâ imzalanmadı. Bu süreçte sendikalar meydanlarda mitingler yaptılar,...
- 14 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yasa değişikliğiyle turizm sektöründe çalışan işçilerin hafta tatili hakkı fiilen gasp edildi.
- Ne acıdır, barış sözcüğü ağzımızdan çıkar çıkmaz yüreğimizde savaşın gölgesi belirir. Gözlerimiz dolar, sesimiz titrer, mahzunlaşırız çocuklar gibi. Oysa ne güzeldir kim bilir ağzımızdan taşan gülücüklerle, yüreğimizden kopan kardeşlik türküleriyle...
- Siyasi iktidar zeytinlikleri yok edecek yeni bir torba yasayı Meclise sundu ve Temmuz sonuna kadar yürürlüğe sokmaya hazırlanıyor.
- İşçiler, emekçiler, emekliler, gençler, yani toplumun ezici çoğunluğu için geçinmek, yaşamını sürdürmek giderek daha da zorlaşıyor. Öte yandan işçi ve emekçiler “bunlar daha iyi günlerimiz” diyerek bu zorlukların aşılabileceğine dair bir umut...
- Zeytinliklerin, ormanların, tarım arazilerinin sermayeye peşkeş çekilmesinin önünü açacak olan ve kamuoyunda “süper talan yasası” olarak adlandırılan “Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Meclis Genel...
- İşçiler, emekçiler, emekliler, gençler, yani toplumun ezici çoğunluğu için geçinmek, yaşamını sürdürmek giderek daha da zorlaşıyor. Öte yandan işçi ve emekçiler “bunlar daha iyi günlerimiz” diyerek bu zorlukların aşılabileceğine dair bir umut...