Buradasınız
Hava-İş’te AKP Yanlısı Yönetim İşbaşında
![](https://uidder.org/sites/all/modules/lazyloader/image_placeholder.gif)
Genel Kurula DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, SGBP Dönem Sözcüsü Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, Kristal-İş Sendikası Genel Başkanı Bilal Çetintaş, DERİTEKS Sendikası Genel Başkanı Musa Servi, Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Direnişçi Punto Deri işçileri katıldı.
Kongreyi Hava-İş Genel Sekreteri Mustafa Yağcı açtı. Divan oluşturulması için Hava-İş yönetiminin önerdiği Mustafa Öztaşkın başkanlığındaki liste ile “Reform Grubu”nun önerdiği Faruk Büyükkucak başkanlığındaki liste oylamaya sunuldu ve Faruk Büyükkucak başkanlığındaki liste oy çokluğuyla kabul edildi.
Faruk Büyükkucak açılış konuşmasında, burada gördüğü tablodan rahatsız olduğunu dile getirdi. Kendi önerisinin birleşmekten yana olduğunu, fakat bunun sağlanamadığını belirterek, hayırlı bir genel kurul temennisinde bulundu.
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Atilay Ayçin “AKP Elini Sendikamdan Çek”, “Zafer Direnen İşçilerin Olacak!” sloganlarıyla karşılandı. AKP iktidarının baskılarına karşı verdikleri mücadeleden ve iktidarın ceberutluğundan bahseden Ayçin; AKP, THY yönetimi ve Türk-İş yönetiminin desteklediği “Reform Grubu”nun protestosuyla karşılaştı. “Reform Grubu” salonu terk etti. Bu arada grevci işçiler sloganlarla AKP’li grubu protesto ederken bir arbede yaşandı. Kürsüden salon kapısına yönelen Ayçin kitleyi sakinleştirdi.Delegeler üzerindeki işveren baskısı nedeniyle Genel Kurulda özgür bir işçi iradesiyle hareket edilmesinin mümkün olmadığını ileri sürerek çekildiğini açıklayan Gökkuşağı Grubu’nu ve “Reformcularla” birleşen Emek Meclisi’ni eleştiren Ayçin; işçilerin yoksullaşmasına, ağır çalışma koşullarına, neo-liberal saldırılara ses çıkarmayan, işçilerin mücadelesine sahip çıkmayan Türk-İş yönetiminin, Hava-İş’in iç işlerine karışmasını kınadı. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın Ankara Hava-İş’i ve Gökkuşağı Hareketi Sözcüsü Bahadır Altan’ı arayıp “Reform Grubu’nu desteklemeyi düşünür müsünüz?” diye sorduğunu aktaran Ayçin, “Reform Grubu” etkisi altındaki işçilere bir mesaj vererek tamamladı sözlerini: “Burası işçi sınıfının genel kuruludur. İşçilerin, özgür iradeleriyle bir seçim yapacaklarına inanıyorum.”
THY yönetimi, 100’den fazla delegesi olduğu ileri sürülen Gökkuşağı Grubunun temsilcilerine, Genel Kurul öncesinde tehdit mesajlarını iletmişti. Genel Kurula katılan delegelerin 5’er 10’ar işten çıkartılacağı; “Reform Grubu” seçilmezse Yüksek Seçim Kurulu’na gidilerek seçimlerin iptal ettirileceği; sonraki seçimlerde delegelerin İstanbul dışı görevlere gönderilerek Genel Kurula katılmalarının engelleneceği ve nihayetinde seçimleri şu ya da bu biçimde “Reform Hareketi”nin kazanmasının sağlanacağı; Gökkuşağı’nı destekleyen delegelerin de atıldıklarıyla kalacağı söyleniyordu. Nitekim Gökkuşağı Grubu, bir açıklama yaparak Genel Kurul’dan çekildiğini ifade etti.
Ayçin’in konuşmasının ardından söz alan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, hükümetin artan baskılarından, Hava-İş’in sürdürdüğü grevin öneminden bahsetti ve dayanışma mesajlarını iletti. Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, konuşmasında sendikaların işlevinin ne olması gerektiğini belirterek Türk-İş yönetimini eleştirdi. Öztaşkın; “Türk-İş kendi bünyesindeki sendikaların birliğini sağlayamıyor, zaten sağlamak da istemiyor. SGBP Türk-İş’i bölüyor diyorlar. Aslında Türk-İş’i biz kurtarıyoruz” şeklinde konuştu. Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş ise Hava-İş’in yaptığı tüm eylemlerin hükümet tarafından suç sayılmasını ve Türk-İş yönetiminin tutumunu eleştirerek şöyle konuştu: “SGBP’nin asli görevlerinden bir tanesi, daha çok mücadele etmek, daha çok sokaklara çıkmak ve daha çok eylem yapmaktır. Sermayeye ve iktidara karşı bir eylem başlamalıdır.”
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da konuşma yapmak üzere kürsüye geldi. Konuşmaya geçmeden önce Divan’dan “Reformcuları” içeri davet etmesini, politikacı kimliğiyle orada bulunmadığını ve onlara da seslenmek istediğini söyledi. Fakat salona pek gelen olmadı.
Grevci THY işçilerinden Sevda Bozbey Yılmaz, grev sürecini ve yaşadıkları zorlukları aktardı. Yılmaz, hem kendisinin hem tüm iş arkadaşlarının haklarını savunmak için mücadele etmesinden duyduğu mutluluğu, içinin rahat olduğunu ifade etti. Yanlarında olmayan arkadaşlarına sitem eden Yılmaz “iyi ki onların arasında değilim” dedi. Yılmaz’ın ardından sözü 557 gündür direnişte olan 305 işçi adına Deniz Eralp aldı. Eralp, gerçek sendikacılık yapacaklarını ve işçilerin haklarını savunacaklarını belirterek mevcut yönetime muhalefet edenlere tepkisini dile getirdi. Eralp, “Samimiyseniz 19 aydır nerelerdeydiniz? Biz işçi sınıfı olarak buradayız” şeklinde konuştu. Konuk konuşmacı olarak söz alan eski İSG işçisi Reyhan Kadirhan da kısa bir konuşmayla Genel Kurulu selamlayarak başarılar diledi. Kadirhan’ın konuşmasının ardından ara verildi.
İkinci oturum başlarken Reform grubu, seçim listelerinin ayrı ayrı listeler şeklinde ve ayrı renklerde olmasını talep etti. Bu durumun hukuka aykırı olacağının belirtilmesine rağmen öneride ısrar edilmesi üzerine gerginlik yaşandı. Ayrı listelerin ayrı renklerde olması, sandık başına giden delegelerin ne oy attığının görülebilmesini, böylelikle “Reform Grubu”nun delegelerini denetleyebilmesini sağlayacaktı. Gizli oy ilkesi ihlal edileceği için bu uygulama hukuka aykırıydı. Nihayetinde Divan Başkanı seçime çarşaf liste ile gidileceğini açıkladı. Atilay Ayçin, “Reform Grubu”nun mali raporları kabul ettiği halde kurulda daha sonra yeniden tartışmaya açmak istemesini eleştirerek “Siz Hava-İş’i bu bilinçle mi yöneteceksiniz?” dedi. Ayçin kapanış konuşmasında başta Gökkuşağı olmak üzere tüm muhalefete yüklendi. Genel Kurulun ilk günü sloganlarla sona erdi.8 Aralık Seçimleri
Hava-İş yönetim kurulu seçimleri 8 Aralık Pazar günü saat 9.00-17.00 arasında gerçekleşti. 17.15’te zarflar açılmaya başlandı. Toplam 211 delegenin oy kullandığı seçimde 5 oy geçersiz sayıldı. AKP’nin desteklediği “Reform Grubu”nun adayı Ali Kemal Tatlıbal 133, Atilay Ayçin ise 73 oy aldı.
Bu seçimlerle birlikte bir sendika daha hükümetin denetimine girmiş oldu. Bu noktaya varılabileceğinin işaretleri yıllar öncesinde zaten ortaya çıkmaya başlamıştı. AKP ve THY yönetimi Hava-İş’i ele geçirmek üzere uzun zamandır çalışıyordu. İstanbul’u uluslararası ticaret ve finans merkezi haline getirme projesinin önemli bir ayağını da THY oluşturuyor. İstanbul’un tüm dünya ile havayolu bağının kurulması için büyük yatırım hamleleri yapıldı. THY sürekli büyüdü. Çalışanlarının önemli bir kısmı taşeronlaştırılarak sendikasızlaştırıldı. Sendika aktivistleri ve bilinçli işçiler işten çıkartılarak çalışanlar arasında güvensizlik yaygınlaştırıldı. Sendika yönetimini yıpratmak, işçilerle sendikanın arasını açmak üzere çeşitli yöntemler izlendi. Hükümet ve THY sendikalı işçilerin bölünmesi ve birbirine düşmesi için elinden geleni yaptı.Sendika yönetimi ancak taban örgütlülüğünü güçlendirerek bu gidişata karşı koyabilirdi ama bunu başaramadı. Sendika tabanındaki rahatsızlıkları giderecek, farklı eğilimleri ve güçleri kucaklayacak ve THY yönetiminin saldırıları karşısında işçileri birleştirecek bir politika izleyemedi. Çalışanların sendikalarına duyduğu güvenin zayıflamasının önüne geçemedi.
Mevcut yönetim karşısında daha iyi bir alternatif oluşturduklarını iddia eden gruplar ise hükümetin sendikayı bitirme niyeti ortadayken sorumlu bir davranış gösteremedi. Gökkuşağı grubu, Ayçin ekibinin yıprandığını görüyor, kendisinin tek alternatif olacağını söylüyordu. Gökkuşağı grubunun işten atma tehditlerine boyun eğmesi ve “delegelerin işten atılmaması adına” Genel Kuruldan çekilmesinin ise mazur görülebilecek bir yanı bulunmamaktadır. Bu çekilme kararının sonucunun sendikanın patronların ve hükümetin adamlarının eline geçmesi olacağı gayet açıktı. Üstelik söz konusu delegelerin, Genel Kurula katılmadıkları halde önümüzdeki dönemde işten atılma tehdidiyle yüz yüze kalmaktan kurtulamayacakları da açıktır. Hem bu delegeler, hem de greve çıkan işçiler ve patronun kişilikli, onurlu, duyarlı olduğunu tespit ettiği tüm işçiler işten atılma tehdidiyle karşı karşıya kalacaklardır. Çünkü hükümet, havacılık gibi kritik bir sektörde haklarını savunma iradesine ve cesaretine sahip olan işçileri barındırmamaya kararlıdır. İşten atma saldırıları karşısında işçiler tümüyle silahsız bırakılmıştır.
Hükümetin Hava-İş’i teslim almasının sadece havayolu çalışanları için değil, işçi hareketi ve sendikal hareket açısından da son derece olumsuz sonuçları olacaktır. Hükümet, kendisinin veya patronların güdümüne girmemiş bir avuç sendikaya gözdağı vermiştir. Sendikal Güç Birliği Platformu yara almıştır. Önümüzdeki yakın dönemde kıdem tazminatı başta olmak üzere işçi sınıfının kazanılmış temel haklarını gasp etmeye niyetlenen hükümet cesaret kazanmıştır.
Sendika yönetimleri yok olmak veya teslim olmakla sonuçlanan süreci görmeli ve ibret almalıdır. Sendikaların mücadeleci işçilere açılması, taban örgütlülüğünün güçlendirilmesi, mücadeleci bir sendikal anlayış temelinde hareket edilmesi, patronların saldırılarına karşı koymanın olmazsa olmaz koşullarını oluşturuyor.
İran: Polyacryl İşçileri Eylemde
Büro İşçilerine Maniler
- Antep’te Tekstil İşçilerinin Düşük Zamlara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Çayırhan İşçileri Özelleştirmeye Karşı Ankara’ya Yürüyüş Başlattı
- KFC ve Pizza Hut İşçileri Haklarını Arıyor
- Chinatool Otomotiv İşçileri Greve Çıktı
- İzBB ve Turkcell Global Bilgi İşçileri İşten Atma Saldırısına Karşı Mücadele Ediyor
- Tekstil İşçileri Sendika Düşmanlığına, Beltur İşçileri Düşük Ücretlere Karşı Mücadele Ediyor
- “Rehabilitasyonda Patronlar Kâr Peşinde, Öğretmenler Geçim Derdinde!”
- “Patronlara Değil Eğitime Bütçe!” Eylemi
- Kamu Emekçileri Sefalet Ücretine Karşı İş Bıraktı
- Sendikal Baskılara, Ücret Gaspına, Şiddete Karşı Eylemler
- Polonez İşçileri Fabrika Önünde Kazanımlarını Kutladı
- Perfetti Van Melle’de Direniş Kazanımla Sonuçlandı
- Sefalet Dayatmasına Karşı Eylemler Sürüyor
- DİSK Asgari Ücret Taleplerini Açıkladı
- Kartal’da Binlerce Emekçi Haykırdı: “İnsanca Yaşamak İstiyoruz!”
- Polonez İşçilerinin “Anayasal Hak Yürüyüşü”
- Sendika Düşmanlığı ve Ücret Gaspına Karşı İşçiler Mücadele Ediyor
- Belediye ve Tekstil İşçilerinden Hak Gasplarına ve Sendikal Baskılara Karşı Eylemler
- KESK Ankara Mitingi: “Geçinemiyoruz! Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz!”
- DİSK: Gözaltılar Derhal Serbest Bırakılsın
Son Eklenenler
- Soma, Ermenek, Amasra, İliç madenci katliamları, Çorlu tren katliamı, Elazığ, İzmir, 6 Şubat depremleri, orman yangınları ve sel felaketleri, Hendek havai fişek fabrikası ve Balıkesir mühimmat fabrikası patlamaları, yüzlerce iş cinayeti ve son...
- Yeni yılın ilk günlerinde MÜSİAD toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek patronlara “biz sizin daha çok para kazanmanızı istiyoruz” dedi. Patronlar tarafından alkışlanan Bakan, tam da bunu yapıyor, patronların kazanması için...
- Cep telefonu hayatımıza gireli yaklaşık 30 yıl, akıllı telefonun hayatımıza girmesi ve jet hızıyla yayılması ise 10-15 yıl oldu. Bu nedenle akıllı cep telefonumuz 1 saat kapalı kalsa kendimizi adeta nefessiz kalmış hissediyoruz.
- Ankara’dan bir grup UİD-DER’li işçi, “Küçük Kara Balık ve Samed Behrengi” adlı bir video hazırladı. Farklı sektörlerde çalışan, uzun ve yorucu iş saatlerine, vardiya engeline rağmen birlikte öğrenip birlikte üretmek için bir araya gelen işçi...
- Asgari ücrete yüzde 30, kamu emekçilerine yüzde 11,54 ve emeklilere yüzde 15,75 oranında sefalet zammı dayatılmasının ardından Antep’te bulunan tekstil patronları da ücret artışlarını sefalet düzeyinde tuttu. Şubat ayına girilmesiyle belli olan...
- Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santrali işçileri, özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı 10 Şubatta Ankara’ya yürüyüş başlattı.
- ABD merkezli Yum Brands şirketinin KFC ve Pizza Hut restoranlarının Türkiye’deki işletmecisi olan İş Gıda'nın konkordato ilan etmesinin ardından 7 bin işçi Ocak ayı maaşlarını, kıdem ve ihbar tazminatlarını, izin paralarını alamadı. İşçiler şirketin...
- Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesinde otomotiv parçaları üreten Chinatool Otomotiv’de işçiler 10 Şubat sabahı greve çıktı.
- Aralık ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1’in biraz üzerinde yükseldiği, yıllık enflasyonunsa azalarak yüzde 44 civarında gerçekleştiği açıklandı. Bu oranlara bakarak enflasyonun hız kestiğine, ücret zamlarının “beklenen enflasyona” göre belirlenip...
- 2025 yılı için asgari ücret zammı, TÜİK’in sahte rakamlarıyla açıklanan enflasyon oranının dahi altında kalan yüzde 30 olarak belirlendi. Patronlar da işçilere bu sefalet zammını dayatıyor. Şubat ayıyla beraber zamlı ücretlerin açıklanması sonrası...
- İş kazaları ve iş cinayetleri dur durak bilmiyor. Sermeyenin aç gözlülüğü işçileri yaşamından ediyor. Balıkesir’de bulunan ZSR Patlayıcı üretim tesisinde, 24 Aralık 2024’te gerçekleşen patlamada 11 işçi yaşamını yitirdi. Patlama sonrasında Balıkesir...
- Maraş ve Hatay başta olmak üzere 11 şehirde çok büyük yıkım yaratan, yaklaşık yüz bin insanın hayatını kaybettiği, on binlerce insanın yaralandığı, milyonlarca insanın yaşamının derinden etkilendiği 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti....
- Siyasi iktidarın ekonomi politikalarının hedefi belli: Ekonomik yıkımın bedelini işçi ve emekçilere ödetmek, on milyonlarca işçinin, emekçinin, emeklinin açlığa talim etmesi pahasına sermayeyi dizginsizce büyütmeye devam etmek. Soygunun, talanın...