Buradasınız
İşçi Dayanışması Şenliğinde Direnişçi İşçilerle Söyleşi
“Krize ve Savaşa Karşı Haydi 1 Mayıs’a” şiarıyla düzenlediğimiz “İşçi Dayanışması Şenliğine aileleriyle birlikte 1000’i aşkın işçi katıldı. Şenliğimize katılan işçiler arasında Marport ve Sinter Metal direnişçisi işçiler de vardı. UİD-DER şenliğine katılan direnişçi işçilerin bir kısmı ile söyleşi yaptık. Etkinliğe katılan 30 Sinter işçisi adına söyleşimize üç direnişçi katıldı. Kriz, emperyalist savaş, yaklaşan 1 Mayıs ve etkinlik üzerine sohbet ettik.
UİD-DER: Kendinizi tanıtır mısınız, hangi bölgeden geliyorsunuz?
Sinter işçileri: Biz 119 gündür direnen Sinter Metal işçileriyiz. Üçümüz de şenliğe Sultanbeyli’den geldik. Fabrikada araba parçası üretiyorduk, pres ve kompresör bölümlerinde çalışıyorduk.
Birinci Marport Liman işçisi: Ben Esenyurt’tan katılıyorum.
İkinci Marport Liman işçisi: Ben Yenibosna’dan katılıyorum. Şu anda Marport’a açtığımız işe iade davamız sürüyor. Fakat patron limanın adını değiştirdi. Bu mahkemelerden beşini kazandık, ikisini kaybettik. Bizler mahkemeyi kazandık. Patronlar davayı Yargıtay’a götürdüler, şimdi onun sonuçlarını bekliyoruz.
UİD-DER: Daha önce UİD-DER’in düzenlediği herhangi bir etkinliğe katıldınız mı?
Birinci Sinter işçisi: Evet. Kocaeli’de düzenlenen Kriz karşıtı mitinge sizinle birlikte katılmıştım.
İkinci Sinter işçisi: Ben ilk kez katılıyorum.
Üçüncü Sinter işçisi: Bostancı’da direnişçi işçilere verilen kahvaltılı sohbete katıldım. Direniş yerinde düzenlediğiniz 100. gün dayanışma etkinliğine de katıldım.
Birinci Marport Liman işçisi: Evet, dayanışma için, kalem satmak için UİD-DER’in Gebze, Aydınlı, Bostancı, Esenler ve Gazi şubelerinde etkinliklere katıldık. Etkinliklerden bilgilendik, eksikliklerimizi tamamladık. Öğrendiğimiz bilgileri bilmeyen işçi arkadaşlarımıza anlatıyoruz.
İkinci Marport Liman işçisi: Bunlara ek olarak sizler direniş yerinde bizlerle birlikte bir dayanışma etkinliği düzenlediniz ona da katılmıştım.
UİD-DER: UİD-DER’in çıkarttığı İşçi Dayanışması bültenini okuyor musunuz? Nasıl buluyorsunuz, hangi yazılar dikkatinizi çekiyor?
Birinci Sinter işçisi: Sinter işçileriyle ilgili yazılan yazıları okuyorum. İşçilerin birliğini ve mücadelesini anlatan yazıları okuyorum.
İkinci Sinter işçisi: Dünya işçilerinin mücadelelerini anlatan yazıları okuyoruz. İşçilerin uluslararası birliğini anlatan haberleri okuyoruz.
Üçüncü Sinter işçisi: Ben birkaç sayıyı alıp okudum.
İkinci Marport Liman işçisi: UİD-DER’li arkadaşlardan alıyoruz, Gazi şubenizden bülteni alıyoruz ve internet sitenizden bülteni takip edip okuyoruz. Dikkatimizi çeken yazıların ortak noktası, işçilerin mücadele etmeden hiçbir şeyi kazanamayacakları. Şöyle bir örnek verirsem, televizyonda her gün Lassa reklâmlarında “kontrolsüz güç güç değildir” diye bir reklâm yayınlanıyor. Düşünüyorum ki o deyim yanlış kullanılmış. Ben bu reklâma şöyle bir cevap vermek istiyorum: ÖRGÜTSÜZ GÜÇ GÜÇ DEĞİLDİR. Bu da işçilerin birliğinden geçer.
UİD-DER: Krizden nasıl etkilendiniz? Sizler direniştesiniz, sizin gibi ailenizde de kriz gerekçesiyle işten çıkartılanlar var mı?
Üçüncü Sinter işçisi: Evet benim amcamın çocukları kriz nedeniyle işten atıldılar. Gece gündüz çalıştıkları halde kriz nedeniyle işten atıldılar. Uzun saatler çalışmalarına rağmen 80 işçi birden işten atıldı. 25/2. maddeden daha dün işten atıldılar.
Birinci Marport Liman işçisi: Krizden etkilenen çok sayıda kişi var. Bizler 8 aydır dışarıdayız. Dışarıda kalan arkadaşlardan 20-30 kişi iş bulmuş ve çalışıyordu. Oysaki bugünlerde onların da çoğu işsiz, çalışanlarsa çok düşük ücretle çalışıyorlar. Her şeye, doğalgaza, telefona, elektriğe zam geldi. Kriz dolayısıyla bu zamların etkilerini çok daha belirgin yaşıyoruz. Hayat daha da çekilmez hale geldi. Bence krizi işçiler çıkarmadı. Krizi patronlar çıkardı. Krizi kim çıkardıysa faturasını da o ödesin.
UİD-DER: Krizin faturasını ödememek için mücadele etmek gerekiyor, sizce işçiler başka neler yapabilirler?
İkinci Sinter işçisi: Bizce krize karşı işçilerin birlik ve beraberliğinin bozulmaması gerekiyor. Örgütlü işçiyi hiçbir kuvvetin yenemeyeceğini düşünüyoruz biz. İşçilerin mücadelelerine daha fazla dayanışmanın gelmesi gerekiyor. İşçilerin aileleri de onlara destek vermeli. Annelerin, babaların ve kardeşlerin de direnişçi işçilerin yanında olması çok önemli. Herkesin bilinçli olmasını istiyoruz.
UİD-DER: Krize karşı 1 Mayıs’ta alanlara çıkacağız, daha önce 1 Mayıs mitingine katıldınız mı?
Birinci Sinter işçisi: Ben katıldım.
İkinci Sinter işçisi: Hayır, ben katılmadım.
Üçüncü Sinter işçisi: Ben de katılmadım.
İkinci Marport Liman işçisi: Bu 1 Mayıs’ta işçiler, krizin faturasını patronların ödemesi gerektiğini haykırmalılar. İşçilerin birlik ve beraberlik içinde 1 Mayıs’a katılması gerekiyor. Tüm işçiler alanda seslerini duyurmalıdır. Temennimiz 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasına izin verilmesidir.
Birinci Marport Liman işçisi: Daha önce 1 Mayıs’a hiç katılmadım. 1 Mayıs’ı bilmeyen kimi işçiler o günün teröristlerin, solcuların bayramı olduğunu sanıyorlar. Tabii daha önce ben de öyle biliyordum. Ama ben, 2008 yılında çalıştığım Marport Liman işyerinde sendikalı olmak için mücadeleye katılınca, mücadelenin, direnişin, grevin ve 1 Mayıs’ın işçilerin bayramı olduğunu öğrenmeye başladım. 1 Mayıs günü işyerinde çalışırken çocuğum merdivenden düşmüştü. Eşim beni arayıp durumu anlattı. Ben de çocuğumu hastaneye götürmek için müdür yardımcısından üç saatliğine izin istedim. Müdür başka bir müdüre yönlendirdi. Ben o gün üç saatliğine izin alıp çocuğumu hastaneye götüremedim. Demek istediğim 1 Mayıs hangi güne gelirse gelsin o gün bütün işçilerin tatil günü olsun ki hepimiz 1 Mayıs’a hep birlikte katılalım.
UİD-DER: İşyerinizde 1 Mayısa hazırlanıyor musunuz, sendika bir hazırlık yürütüyor mu?
Birinci Sinter işçisi: Sendikamızı kötülemek için söylemiyoruz, fakat henüz 1 Mayıs’a yönelik bir hazırlık yok. Üstelik 10 gün kala yapılan hazırlığın da yetersiz olduğunu söylemek istiyoruz.
Üçüncü Sinter işçisi: Genellikle sendikamız bu tür etkinliklere hazırlıkları cep telefonu mesajlarıyla bildiriyor.
UİD-DER: Bugün düzenlemiş olduğumuz İşçi Dayanışması Şenliğimizi nasıl buldunuz?
Birinci Sinter işçisi: Sizler direnişimizin başından bu yana bizlerlesiniz. Ben isterdim ki bütün direnişçi işçiler de buraya gelseydi, bu etkinliği izleselerdi.
İkinci Sinter işçisi: Öncelikle bu etkinliği düzenleyen arkadaşların emeklerine teşekkür ediyoruz, muhteşem bir etkinlik oldu. Bizim de bir gecemiz oldu, fakat sizin etkinliğiz onu ona katladı. Bizden 30 arkadaşımız geldi ve biz çok beğendik.
Üçüncü Sinter işçisi: Çok güzel bir etkinlik oldu. Bugün yapılan etkinlikte işçilerin uluslararası dayanışma, birlik ve mücadelesi anlatıldı. Çok güzeldi, görev alan ekiplerin hepsi çok güzeldi.
Birinci Marport Liman işçisi: Etkinlik çok güzeldi. Çok coşkulu bir şekilde geçti.
İkinci Marport Liman işçisi: Çok kalabalıktı. Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederiz.
UİD-DER: Teşekkür ederiz, 1 Mayıs’ta görüşmek üzere.
Son Eklenenler
- 30 Kasımda KESK tarafından Ankara’da düzenlenecek miting öncesi 2021 Tüm Emekliler Sendikası çeşitli kentlerde “Emekliler Ankara’ya Yürüyor” başlıklı basın açıklamaları gerçekleştirdi. Tekirdağ’da Hasan Ali Yücel Meydanı’nda gerçekleştirilen...
- Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirilmesine karşı yeraltında ve yer üstünde eylemler yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası ve Tes-İş Sendikası üyesi işçiler, Enerji Bakanlığıyla yapılan görüşmelerden olumlu sonuç alınamaması...
- Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla, başta İstanbul olmak üzere pek çok kentte, sendika yöneticilerinin, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü üyelerinin, gazeteci ve yazarların aralarında olduğu 200’den fazla kişinin gece yarısı...
- Türkiye’nin dört bir yanında, ücretlerini yükseltmek, sendikalaşmak istedikleri için mücadele eden işçiler çeşitli engellerle karşılaşıyor, işten atılıyor, baskıyla sindirilmek isteniyor. Siyasi iktidarın desteğini arkasına alan patronlar işçilerin...
- İspanya’nın Barcelona kentinde on binlerce emekçinin katılımıyla 23 Kasımda yüksek kira fiyatlarına karşı bir protesto gösterisi düzenlendi. Konut kiralarının düşürülmesi ve daha iyi yaşam koşulları talepleriyle bir araya gelen işçi ve emekçiler,...
- 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 23 ve 25 Kasımda dünyanın dört bir yanında emekçi kadınlar meydanlara çıkarak öfkelerini haykırdı. Kapitalizm altında çifte ezilmişliğe maruz kalan emekçi kadınlar, kadına şiddetin...
- Bizim mahallenin gençlerinin her birine okuyacakları kitaplar almak için Konak’tan Kemeraltı’na girdim. Kitabın adı Küçük Kara Balık, yazarı Samed Behrengi. Kitap her yaştan işçilere ve işçi çocuklarına dereden çaya, çaydan ırmağa, ırmaklardan...
- Yıllar önce çok sevdiğim, dertlerimizi, sevinçlerimizi paylaştığımız ama hayata dair fikirlerimiz ayrı olan bir arkadaşımla aynı dönemde hamile kaldık. Onu hamile olduğu için işten çıkardılar ve buna karşı çok fazla direnemedi. Patron bana da,...
- DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ile Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı ve DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Kemal Göksoy’un 26 Kasımda sabaha karşı bir ev baskınıyla gözaltına alınmaları üzerine DİSK...
- Türkiye’deki grev ve direnişlere her geçen gün yenileri eklenirken işçilerin mücadelesi dayanışmayla büyüyor. Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmelerinin özelleştirilmesine karşı işçilerin başlattığı direniş devam ediyor. Genel Maden İşçileri...
- 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Gününde her yıl olduğu gibi bu yıl da emekçi kadınlar alanları doldurdu. Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Türkiye’de de kadınlar onlarca kent ve ilçede protesto yürüyüşleri, nöbet eylemleri...
- Yunanistan’da 20 Kasımda pek çok sektörden on binlerce işçi genel greve çıktı. Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (ADEDY) çağrısıyla gerçekleşen grevle birlikte 70 şehirde protesto...
- Ankara’dan UİD-DER’li işçiler olarak özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı eyleme geçen Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmesi işçilerini eylem alanlarında ziyaret ettik. 20 Kasımda maden işçileri iş bırakarak direnişe başlamış, ardından...