Buradasınız
Dünya’dan İşçi Eylemleri

İtalya’da bir günlük genel grev
İtalya’da 21 Ekim Cuma günü bir günlük genel grev yapıldı. Ulaşımı, uçuşları ve kamu hizmetlerini etkileyen greve çeşitli sendikalardan yüz binlerce işçi katıldı. Öğretmenler, hemşireler, otobüs şoförleri, uçuş görevlileri, itfaiyeciler, özel sektörde çalışan işçiler greve giderek işçi haklarını zayıflatacak yasa teklifine karşı tepkilerini gösterdiler. Renzi hükümetinin işçi düşmanı uygulamalarına ve eğitim kesintilerine karşı çıkan işçiler Roma’da bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Eğitim ve Ekonomi Bakanlıkları önünde gösteriler düzenlediler. Milan, Cenova, Turin gibi birçok şehirde de gösteriler yapıldı.
Haklarını korumak isteyen işçiler, hükümetin anayasa değişikliği teklifinin oylanacağı referandumda hayır oyu kullanma çağrısı yaptılar. Sendikalar, ülke genelinde hayır oyu kampanyası ve gösteriler düzenleyeceklerini belirtiler.
Manchester Fujitsu’da eylem
Manchester’da Japon teknoloji firması Fujitsu’da çalışan işçiler, ücretlerinin ve emekli maaşlarının yükseltilmesi, iş güvenliğinin sağlanması için greve çıkacaklar.
Ekim ayının başında Fujitsu İngiltere’de 1800 işçi çıkarmayı planladığını duyurdu. Bu rakam Fujitsu’nun İngiltere’deki işgücünün %10’una denk düşüyor.
31 Ekim’de Unite Sendikası üyeleri diğer tedbirlerin yanında çalışma kurallarının düzenlenmesi ve fazla mesailerin kaldırılması için eylemlere başladı. 1 Kasım’da 24 saatlik bir grev gerçekleştirildi. İşçiler 8 Kasım’da 48 saatlik grevle tepkilerini bir kez daha ortaya koyacaklar.
Gabon’da işçiler işlerine geri dönüyor
Afrika ülkesi Gabon’un Onal bölgesinde bulunan Fransız firması Maurel&Proms, Ekim ayında işçi çıkarmaya gitmişti. Petrol işçileri sendikası ONEP üyesi işçiler, 17 Ekimde çalışma arkadaşlarının işten atılmasını protesto etmek için greve çıkmıştı. Grev, 3 farklı bölgede üretimin durmasına neden oldu. İşçilerin kararlı mücadelesi karşısında Maurel&Proms yönetimi geri adım attı. Grev kazanımla sona erdi. İşten çıkarılan işçilere Ekim ayı sonunda işbaşı yaptırıldı.
Güney Afrika’da tekstil işçileri grevde
Güney Afrika’da Queenspark firmasında çalışan tekstil işçileri, Ekim ayının ortalarında daha yüksek ücret için greve çıktılar. Arabulucuya giden anlaşmazlık çözülemeyince işçiler grev kararı aldı.
Güney Afrika Giyim ve Tekstil İşçileri Sendikası üyesi işçiler %15 oranında zam talep ediyorlar ancak şirketin zam teklifi sadece %6. Bu nedenle işçiler talepleri kabul edilinceye kadar kararlılıkla mücadele edeceklerini belirtiyorlar.
Hindistan’da temizlik işçileri grevde
Mumbai eyaletindeki Nevi Mumbai Municipal şirketi NMMC’de çalışan yaklaşık 6 bin temizlik işçisi 28 Ekim’de ücret artışı için greve çıktı. Mumbai’de çöpler toplanmadığı için yollar kapanma noktasına gelmiş durumda.
91 ayrı işverenin olduğu NMMC’de taşeron işçiler, 2015 Şubat ayında imzalanan sözleşmeden sonra hiçbir ücret zammı alamadılar. İşçiler aylık 4-5 bin rupi arasında değişen ücretlerinin 11,500 rupi olan asgari ücret düzeyine yükseltilmesini talep ediyorlar.
Hindistan’ın değişik eyaletlerinde binlerce doktor, hemşire, tıbbi malzeme, ambulans hizmetleri çalışanı da grevde bulunuyor.
Sri Lankalı maden işçileri özelleştirmeye karşı mücadele ediyor
Sri Lanka’da Kahatagaha granit madeninde yüzden fazla işçi 22 Ekimde madeni işgal etti. İşgal yerin 314 metre altında gerçekleşti. İşçiler, hükümetin madeni Avustralyalı bir şirkete satmayı planladığını ve bunun çalışma koşullarını kötüleştireceğini ifade ediyorlar. Grevci işçilere göre, özelleştirme verimliliği arttıracak ve kârı yükseltecek ama çalışma koşullarını kötüleştirecek.
İşçiler, satışın IMF’nin talebi doğrultusunda, Sri Lanka hükümetinin milyonlarca dolar borcuna karşılık yapıldığını söylüyorlar. Hükümetin özelleştirme planından vazgeçmemesi durumunda işgale devam edeceklerini belirtiyorlar.
Kamboçyalı tekstil işçilerinden eylem
Kamboçya’da Orient Spring tekstil fabrikasındaki 100’den fazla işçi, şirketin kısa süreli sözleşme dayatması nedeniyle 21 Ekimden bu yana fabrika kapısı önünde protesto eylemlerini sürdürüyor. İşçiler 2 yıl ve daha fazla süre çalışıyor olmalarına rağmen üç aylık sözleşmeler yapıldığını belirtiyor. Kamboçya iş yasalarına göre, 2 yıllık kıdeme sahip işçiler uzun süreli sözleşme hakkına sahipler. İşçiler, en az 6 aylık sözleşme yapılmasını, günlük 2 bin riel yemek ücreti ve yıllık 18 günlük ücretli izin talep ediyorlar. 400 işçinin çalıştığı Soo Apparel fabrikasında da işçiler sözleşmelerindeki %5’lik prim sözünün reddedilmesi üzerine 22 Ekimde greve çıktılar.
Avustralya’da Caltex petrol işleme işçileri grevde
Avustralya Barisba’daki Caltex petrol işleme ve dağıtım merkezinde çalışan işçiler toplu sözleşme görüşmelerindeki anlaşmazlıklar nedeniyle grevdeler.
Pazartesi günü başlayan grevde Ulusal İşçi Sendikası NUW üyesi işçiler, tesisin ana giriş kapısının önünde araç giriş ve çıkışını engellediler. Sendika, Caltex’in dayattığı sözleşmede, çalışma haftasının 38 saatten 43 saate çıkarılacağını ve %160 olan mesai ödemesinin de düşürüleceğini belirtiyor. Caltex işçileri bunun mevcut ücretlerinden %15 ilâ %20 oranında kesinti anlamına geldiğini ifade ediyorlar. Şirket ayrıca işçilerin emeklilik katkılarını da kesmek istiyor.
ABD’de Başarılı Grevler
Ekimde 165 İşçi Hayatını Kaybetti
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
- ABD, İspanya ve İtalya’da Emekçiler Meydanlarda
- İşçilerin Kemer Sıkma Politikalarına ve Anti-Demokratik Uygulamalara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Sırbistan’da Hükümet Düştü!
- Sırbistan’da Tarihi Protesto Gösterisi
- İngiltere’de On Binler Yeniden Meydanlarda!
- Örgütlüysek Her Şeyiz!
- Almanya’da Havayolu İşçileri Uyarı Grevi Yaptı
- Dünya Meydanlarında Emekçi Kadınlar: Şiddete, Baskıya, Sömürüye, Emperyalist Savaşa Son!
- Gürcistan’da Maden İşçileri Ayakta!
- Kadınıyla Genciyle İşçi Sınıfı Mücadeleyi ve Umudu Büyütüyor!
- Finlandiya’da Birçok Sektörden İşçiler Grevde
- İngiltere’de Yükselen Ses: “Gazze’den Elinizi Çekin!”
- Almanya’da Yükseltilen Irkçılığa Karşı Kitlesel Eylemler
- Örgütlü İşçiler Unutmuyor, Hesap Soruyor! Sömürüye ve Haksızlıklara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere, ABD ve Sırbistan’da Mücadele Sürüyor
- Dünya İşçi Sınıfı Yeni Yıla Mücadeleyle Girdi
- Güney Kore’de Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı, Mücadele Devam Ediyor
- Güney Kore’de Devlet Başkanına Karşı Protestolar Devam Ediyor
Son Eklenenler
- Gebzeli işçi, emekçi kadınlar olarak bir araya geldik ve “UİD-DER ile 1 Mayıslar” videosunu izledik. Sizlerle duygu ve düşüncelerimizi paylaşmak, tüm emekçi kadın kardeşlerimizi ortak bir mücadele duygusuyla ayağa kalkmak için 1 Mayıs’a çağırmak...
- Uçak yolculuğu yapanlar bilir. Yolculuk esnasında uçağın kabin basıncının düşmesi, oksijen seviyesinin azalması durumunda oksijen maskeleri devreye girer. Yanımızda çocuğumuz olsa böyle bir durumda çoğumuz maskeyi önce çocuğumuza takmaya çalışırız,...
- Gelsinler yoldaşlar ben hazırım/ İki satır, bir mısra şiirle hazırım/ En karanlık dönemlerde/ Ektiğim tohumlar yeter bana/ Gelsinler yoldaşlar ben hazırım
- Milli Eğitim Bakanlığının proje okul atamalarına tepkiler devam ediyor. Eğitim Sen, proje okul uygulamaları ve atamalarına karşı 18 Nisanda Cağaloğlu Anadolu Lisesi önünde basın açıklaması yaptı.
- Vezir Muhammed Nurtani… Tanıdık gelmiştir bu isim pek çoğunuza… Yine de hikâyesinin bildiğimiz kısmını bir kez daha paylaşalım sizinle: Afganistanlı göçmen işçi Vezir Muhammed Nurtani 10 Kasım 2023’te çalıştığı kaçak maden ocağında kalp krizi...
- Artık eski kuşak işçilerden sayılırım. Mücadele örgütümüz UİD-DER saflarında yaş alıp 60’a merdiven dayadığım için kendimi bahtiyar hissediyorum. İlk 1 Mayıs’a 1979 yılında, İzmir’de, ustamla birlikte katıldım. Katılım oldukça yüksekti. Kalabalıkta...
- TTL tütün işçileri, örgütlü oldukları Tekgıda-İş Sendikası ile birlikte, 41 gün önce “Bu işyerinde grev var” pankartını fabrikanın dört bir yanına asarak greve çıktılar. Grev çadırlarını fabrika önüne kurdular. Büyük çoğunluğu kadın olan işçi...
- DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 1 Mayıs’ı bu yıl İstanbul Kadıköy Meydanı’nda kutlama kararı aldıklarını basın açıklaması yaparak duyurdu.
- İzmir Çiğli Belediyesine bağlı Çibel’de çalışan işçiler Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 17 Nisanda greve çıktı. İzmir Narlıdere Belediyesine bağlı Narbel’de de Genel-İş İzmir 4 No’lu Şube ile SODEMSEN arasında...
- İzmir’de Tekgıda-İş Sendikasının örgütlü olduğu Oryantal Tütün Paketleme (OTP), TTL Tütün ve Sunel Tütün fabrikalarında süren grevler anlaşmayla sonuçlandı. Genel-İş Sendikasında örgütlü İzmir Konak Belediyesine bağlı MER-BEL işçileri düşük ücret...
- Dünyada ve Türkiye’de olup bitenler üzerine sohbet ederken genç bir işçi kardeşimiz, “valla artık haberlere bakmıyorum, zaten benim kendi derdim başımdan aşkın” dedi. Aslında hepimizin derdi başından aşkın. Ama belki de bu nedenle çevremizdeki...
- Sömürüye başkaldırının sembolü, tüm dünya işçilerinin ortak duygularla ve taleplerle alanlara çıktığı, evrensel bir mücadele günü olan 1 Mayıs yaklaşıyor. Yüreği 1 Mayıs coşkusuyla, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya özlemiyle çarpan tüm işçilere selam...
- 2 Nisan 2024’te İstanbul Beşiktaş’ta Masquerade isimli gece kulübünde çıkan yangında 29 işçi yaşamını yitirmişti. Aileler aradan geçen bir senede adaletin sağlanmamış olmasına, asli kusurluların tutuklanmamasına tepkili. Mahkemeye sunulan ikinci...