Buradasınız
Dünya’dan İşçi Eylemleri
![](https://uidder.org/sites/all/modules/lazyloader/image_placeholder.gif)
İtalya’da bir günlük genel grev
İtalya’da 21 Ekim Cuma günü bir günlük genel grev yapıldı. Ulaşımı, uçuşları ve kamu hizmetlerini etkileyen greve çeşitli sendikalardan yüz binlerce işçi katıldı. Öğretmenler, hemşireler, otobüs şoförleri, uçuş görevlileri, itfaiyeciler, özel sektörde çalışan işçiler greve giderek işçi haklarını zayıflatacak yasa teklifine karşı tepkilerini gösterdiler. Renzi hükümetinin işçi düşmanı uygulamalarına ve eğitim kesintilerine karşı çıkan işçiler Roma’da bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Eğitim ve Ekonomi Bakanlıkları önünde gösteriler düzenlediler. Milan, Cenova, Turin gibi birçok şehirde de gösteriler yapıldı.
Haklarını korumak isteyen işçiler, hükümetin anayasa değişikliği teklifinin oylanacağı referandumda hayır oyu kullanma çağrısı yaptılar. Sendikalar, ülke genelinde hayır oyu kampanyası ve gösteriler düzenleyeceklerini belirtiler.
Manchester Fujitsu’da eylem
Manchester’da Japon teknoloji firması Fujitsu’da çalışan işçiler, ücretlerinin ve emekli maaşlarının yükseltilmesi, iş güvenliğinin sağlanması için greve çıkacaklar.
Ekim ayının başında Fujitsu İngiltere’de 1800 işçi çıkarmayı planladığını duyurdu. Bu rakam Fujitsu’nun İngiltere’deki işgücünün %10’una denk düşüyor.
31 Ekim’de Unite Sendikası üyeleri diğer tedbirlerin yanında çalışma kurallarının düzenlenmesi ve fazla mesailerin kaldırılması için eylemlere başladı. 1 Kasım’da 24 saatlik bir grev gerçekleştirildi. İşçiler 8 Kasım’da 48 saatlik grevle tepkilerini bir kez daha ortaya koyacaklar.
Gabon’da işçiler işlerine geri dönüyor
Afrika ülkesi Gabon’un Onal bölgesinde bulunan Fransız firması Maurel&Proms, Ekim ayında işçi çıkarmaya gitmişti. Petrol işçileri sendikası ONEP üyesi işçiler, 17 Ekimde çalışma arkadaşlarının işten atılmasını protesto etmek için greve çıkmıştı. Grev, 3 farklı bölgede üretimin durmasına neden oldu. İşçilerin kararlı mücadelesi karşısında Maurel&Proms yönetimi geri adım attı. Grev kazanımla sona erdi. İşten çıkarılan işçilere Ekim ayı sonunda işbaşı yaptırıldı.
Güney Afrika’da tekstil işçileri grevde
Güney Afrika’da Queenspark firmasında çalışan tekstil işçileri, Ekim ayının ortalarında daha yüksek ücret için greve çıktılar. Arabulucuya giden anlaşmazlık çözülemeyince işçiler grev kararı aldı.
Güney Afrika Giyim ve Tekstil İşçileri Sendikası üyesi işçiler %15 oranında zam talep ediyorlar ancak şirketin zam teklifi sadece %6. Bu nedenle işçiler talepleri kabul edilinceye kadar kararlılıkla mücadele edeceklerini belirtiyorlar.
Hindistan’da temizlik işçileri grevde
Mumbai eyaletindeki Nevi Mumbai Municipal şirketi NMMC’de çalışan yaklaşık 6 bin temizlik işçisi 28 Ekim’de ücret artışı için greve çıktı. Mumbai’de çöpler toplanmadığı için yollar kapanma noktasına gelmiş durumda.
91 ayrı işverenin olduğu NMMC’de taşeron işçiler, 2015 Şubat ayında imzalanan sözleşmeden sonra hiçbir ücret zammı alamadılar. İşçiler aylık 4-5 bin rupi arasında değişen ücretlerinin 11,500 rupi olan asgari ücret düzeyine yükseltilmesini talep ediyorlar.
Hindistan’ın değişik eyaletlerinde binlerce doktor, hemşire, tıbbi malzeme, ambulans hizmetleri çalışanı da grevde bulunuyor.
Sri Lankalı maden işçileri özelleştirmeye karşı mücadele ediyor
Sri Lanka’da Kahatagaha granit madeninde yüzden fazla işçi 22 Ekimde madeni işgal etti. İşgal yerin 314 metre altında gerçekleşti. İşçiler, hükümetin madeni Avustralyalı bir şirkete satmayı planladığını ve bunun çalışma koşullarını kötüleştireceğini ifade ediyorlar. Grevci işçilere göre, özelleştirme verimliliği arttıracak ve kârı yükseltecek ama çalışma koşullarını kötüleştirecek.
İşçiler, satışın IMF’nin talebi doğrultusunda, Sri Lanka hükümetinin milyonlarca dolar borcuna karşılık yapıldığını söylüyorlar. Hükümetin özelleştirme planından vazgeçmemesi durumunda işgale devam edeceklerini belirtiyorlar.
Kamboçyalı tekstil işçilerinden eylem
Kamboçya’da Orient Spring tekstil fabrikasındaki 100’den fazla işçi, şirketin kısa süreli sözleşme dayatması nedeniyle 21 Ekimden bu yana fabrika kapısı önünde protesto eylemlerini sürdürüyor. İşçiler 2 yıl ve daha fazla süre çalışıyor olmalarına rağmen üç aylık sözleşmeler yapıldığını belirtiyor. Kamboçya iş yasalarına göre, 2 yıllık kıdeme sahip işçiler uzun süreli sözleşme hakkına sahipler. İşçiler, en az 6 aylık sözleşme yapılmasını, günlük 2 bin riel yemek ücreti ve yıllık 18 günlük ücretli izin talep ediyorlar. 400 işçinin çalıştığı Soo Apparel fabrikasında da işçiler sözleşmelerindeki %5’lik prim sözünün reddedilmesi üzerine 22 Ekimde greve çıktılar.
Avustralya’da Caltex petrol işleme işçileri grevde
Avustralya Barisba’daki Caltex petrol işleme ve dağıtım merkezinde çalışan işçiler toplu sözleşme görüşmelerindeki anlaşmazlıklar nedeniyle grevdeler.
Pazartesi günü başlayan grevde Ulusal İşçi Sendikası NUW üyesi işçiler, tesisin ana giriş kapısının önünde araç giriş ve çıkışını engellediler. Sendika, Caltex’in dayattığı sözleşmede, çalışma haftasının 38 saatten 43 saate çıkarılacağını ve %160 olan mesai ödemesinin de düşürüleceğini belirtiyor. Caltex işçileri bunun mevcut ücretlerinden %15 ilâ %20 oranında kesinti anlamına geldiğini ifade ediyorlar. Şirket ayrıca işçilerin emeklilik katkılarını da kesmek istiyor.
ABD’de Başarılı Grevler
Ekimde 165 İşçi Hayatını Kaybetti
- Almanya’da Yükseltilen Irkçılığa Karşı Kitlesel Eylemler
- Örgütlü İşçiler Unutmuyor, Hesap Soruyor! Sömürüye ve Haksızlıklara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere, ABD ve Sırbistan’da Mücadele Sürüyor
- Dünya İşçi Sınıfı Yeni Yıla Mücadeleyle Girdi
- Güney Kore’de Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı, Mücadele Devam Ediyor
- Güney Kore’de Devlet Başkanına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- Almanya’da Volkswagen İşçileri Grevde
- Dünya İşçi Sınıfı İşyerlerinde, Meydanlarda Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere’de İşçi ve Öğrenci ‘Filistin için İşyeri Eylem Günü’nde Birleşti
- İspanya’da On Binlerce Emekçi Artan Kira Fiyatlarını Protesto Etti
- Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dünyadan Eylemler
- Yunanistan’da Kitlesel Genel Grev
- Fransa’da Demiryolu İşçileri İş Bıraktı
- Gürcistan’da Binlerce Maden İşçisi İşsiz Bırakıldı
- İspanya’da Emekçiler: Bizim Üzerimizde Çamur, Sizin Elinizde Kan Var!
- İngiltere’de On Binler Filistin Halkı İçin Yeniden Meydanlara Çıktı
- İspanya’da Sel Felaketinde Can Kaybı Yükseliyor
- Dünya İşçi Sınıfının Yoksulluğa, Hak Gasplarına ve Emperyalist Savaşa Karşı Mücadelesi Devam Ediyor!
- Yunanistan Liman İşçileri İsrail’e Silah Sevkiyatını Engelledi
- İtalya’da Ulaşım, Liman ve Otomotiv İşçileri Grev Yaptı
Son Eklenenler
- Türkiye’de yasalarda her işçinin özgürce sendikaya üye olabileceği yazıyor. Ama resmi istatistiklere göre çalışanların yüzde 85’inden fazlası sendikasız. Sendikalı çalışmak yasal olmasına ve ücret, ikramiye, sosyal haklar bakımından avantajlar...
- Çok açık ki iktidarın “Aile Yılı” ilan etmesi aileler refaha kavuşsun diye değil, sermayenin ve iktidarın çıkarları içindir. İşçi aileleri için daha büyük yoksulluk, daha kötü çalışma koşulları, acı ve gözyaşı, hatta ölüm getireceği sır değildir.
- Almanya'da Ocak ayı boyunca Berlin, Münih, Hanover, Hamburg ve Nünberg gibi büyük kentlerde hükümetin aşırı sağ ve ırkçı politikalarına karşı çok sayıda sendikanın, göçmen topluluklarının ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla büyük çaplı...
- Gebze Plastikçiler OSB'de bulunan Chinatool Otomotiv’de grevin 4. gününde, Kocaeli Çayırova'daki Green Transfo Energy'de ise grevin 51. gününde anlaşma sağlandı.
- İzmir Gaziemir’deki Ege Serbest Bölgede bulunan Digel Tekstil’de işçiler, düşük ücret zammına tepki gösterdiler ve hakları için sendikalı oldular. Ancak Digel Tekstil patronları işçilerin zam talebini duymazlıktan geldi, sendika haklarını yok saydı...
- Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarında çalışan işçiler, 10 Şubatta özelleştirmeye karşı Ankara’ya yürüyüş başlatmışlardı. 13 Şubatta Hazine ve Maliye Bakanlığı...
- 13 Şubat 2024’te Erzincan İliç’te SSR Mining ve ortağı Çalık Grubunun tarafından işletilen Çöpler Altın Madeninde siyanürlü toprak kaymış, 9 işçi toprak altında kalmış, cenazelerine aylarca ulaşılamamıştı.
- Antep'te direnişlerin yaygınlaşması, işçilerin ortak eylemler yapması, birlik içinde hareket etmeye yönelmesi ve pek çok örnekte mücadelelerini başarıya ulaştırmaya başlaması üzerine patronlar baskılarını arttırdı. Gaziantep Valiliği ise 13 Şubatta...
- Soma, Ermenek, Amasra, İliç madenci katliamları, Çorlu tren katliamı, Elazığ, İzmir, 6 Şubat depremleri, orman yangınları ve sel felaketleri, Hendek havai fişek fabrikası ve Balıkesir mühimmat fabrikası patlamaları, yüzlerce iş cinayeti ve son...
- Yeni yılın ilk günlerinde MÜSİAD toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek patronlara “biz sizin daha çok para kazanmanızı istiyoruz” dedi. Patronlar tarafından alkışlanan Bakan, tam da bunu yapıyor, patronların kazanması için...
- Cep telefonu hayatımıza gireli yaklaşık 30 yıl, akıllı telefonun hayatımıza girmesi ve jet hızıyla yayılması ise 10-15 yıl oldu. Bu nedenle akıllı cep telefonumuz 1 saat kapalı kalsa kendimizi adeta nefessiz kalmış hissediyoruz.
- Ankara’dan bir grup UİD-DER’li işçi, “Küçük Kara Balık ve Samed Behrengi” adlı bir video hazırladı. Farklı sektörlerde çalışan, uzun ve yorucu iş saatlerine, vardiya engeline rağmen birlikte öğrenip birlikte üretmek için bir araya gelen işçi...
- Asgari ücrete yüzde 30, kamu emekçilerine yüzde 11,54 ve emeklilere yüzde 15,75 oranında sefalet zammı dayatılmasının ardından Antep’te bulunan tekstil patronları da ücret artışlarını sefalet düzeyinde tuttu. Şubat ayına girilmesiyle belli olan...