Buradasınız
Kuveyt’te 5000 Bangladeşli İşçi Greve Gitti
Kuveyt’te ücretlerinin düzensiz ve eksik ödenmesini ve Kuveytli firmanın verdiği sözleri yerine getirmemesini protesto eden yaklaşık 5000 Bangladeşli işçi 21 Temmuzda iş bıraktılar. Pazar sabahı sessiz bir oturma eylemi gerçekleştiren işçiler, pazartesi günü, şirket taleplerini karşılayana kadar çalışmayacaklarını söyleyerek süresiz olarak greve gittiklerini açıkladılar.
Bangladeşli işçiler Kuveytli şirkete bağlı olarak, kraliyet saraylarında, hastanelerde, üniversitelerde, petrol şirketlerinde ve sağlık, eğitim, petrol ve savunma bakanlıklarına bağlı önemli kuruluşlarda çalışıyorlar. İşçiler şirketin kendilerine aylık 50 Kuveyt dinarı ücret ödeme sözü vermiş olmasına karşın sadece 18 dinar ödediğini belirtiyorlar.
Kuveyt’te yayınlanan “Arab Times” gazetesindeki bir röportajda, bir işçi, şirketin çok sayıda işçinin ücretini 2 aydır ödemediğini ve haftalık izinlerini de kullandırmadığını ifade ediyor. Bazı işçilerin fazla mesai ücretleri ödenmeksizin günde 16 saat çalışmaya zorlandığını dile getiriyor. Başka bir işçi ise şirket yöneticisinin bazı işçileri sebepsiz yere dövdüğünü ve hastalanan işçilerin ücretinden, işe gelemedikleri gün başına 5 dinar ceza kesildiğini söylüyor. Şirketin işçileri uçak biletlerini belirli bir seyahat acentesinden fahiş fiyatla almak zorunda bıraktığının da ifade edildiği röportajda, işçilerden biri, “şirketin ücretlerimizi doğrudan bankaya yatırmasını, ayrıca fazla mesai ücretlerimizin ödenmesini istiyoruz. İşçilerin çoğu uzun çalışma saatleri yüzünden hastalanıyor. Şirket hastalık izni vermiyor” diyerek, bu koşullarda nasıl çalışabiliriz?” diye soruyor.
Pek çok işçi, şirket izin vermediği için 8-10 yıldır izne bile çıkamıyor. Bangladeş’teki evine gitmek için izin alabilen işçilerden ise, şirket, pasaport depoziti adı altında 30 dinar güvence parası alıyor. Fakat işçi işine geri dönse bile bu para asla geri ödenmiyor.
Bangladeş’ten en fazla işgücü ithal eden ülkeler arasında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden sonra üçüncü sırada bulunan Kuveyt’te 200 bin Bangladeşli işçi çalışıyor.
İşçilerin üç günlük grevinin ardından Kuveyt hükümeti, Bangladeşli işçilere ödenen asgari ücretin 40 dinara çıkarılmasını öngören bir anlaşmaya hazırlanmaya başladı. Bir kez daha görülüyor ki, işçilerin kararlı mücadelesi olmaksızın, çalışma ve yaşam koşullarında en ufak bir iyileşme mümkün değildir.
Patronları buna zorlamak için daha mücadele ve daha fazla örgütlülük!
- İngiltereli Emekçiler Filistin Halkıyla Dayanışmaya, Protesto Hakkına Sahip Çıkmaya Devam Ediyor
- Dünya İşçi Sınıfı “Mücadeleye Devam” Diyor
- İspanya’da Metal İşçilerinin Grevi Bitti, Mücadele Devam Ediyor
- Hindistan’da 250 Milyon İşçi ve Emekçi: Boyun Eğmiyoruz!
- ABD’de Trump’a ve Otoriterleşmeye Karşı Öfke Büyüyor
- Kenya’da İşçilerin ve Emekçi Gençliğin Yükselen Mücadelesi
- İspanya’da Metal İşçileri Grevde
- Dünya Meydanlarında Emperyalist Savaşa Hayır Sesleri Yükseliyor
- İtalya’da Savaşa Karşı Genel Grev ve Protesto
- Dünya Meydanlarında Milyonların Sesi
- Filistinli İşçi ve Emekçilerle Uluslararası Dayanışma Büyüyor
- ABD’de Göçmen Karşıtlığına Karşı Protestolar Devam Ediyor
- İngiltere’de İşçiler Kemer Sıkma ve Savaş Politikalarına Karşı Meydanlarda
- İsveçli Liman İşçileri İsrail Zulmüne ve Sendikal Baskılara Hayır Diyor!
- Madrid Ayakta: “Sağlık Haktır, Satılamaz!”
- Hollanda’da 100 Bin Kişi Filistin Halkı İçin Yürüdü
- Nakba’nın 77. Yılında İngiltere’de Yüzbinler Meydanlara Çıktı
- Peru ve Almanya’da Grev, İspanya’da Protesto
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
Son Eklenenler
- Diyelim ki hayatınızda ilk kez bir koşu yarışmasına katılacaksınız ve yeterince idmanlı değilsiniz. İsteklisiniz, azimlisiniz ama diğer koşuculara göre hazırlığınız yetersiz ve deneyimli değilsiniz. Böyle bir yarışmada birinci olmanız şaşırtıcı...
- Bir dünya devi olan Amazon’un işçileri en ağır koşullarda çalıştırılmaya devam ediyor. Amazon Tuzla Depo’da çalışan işçiler olarak bizler de ağır iş yüküne, mobbinge, işyeri içinde zor bölümlere sürülme gibi uygulamalara maruz kalıyoruz.
- Türkiye’de çok genç yaşta emekli olunduğundan, emeklilerin sosyal güvenlik sisteminin sırtında kambur olduğundan, aylıklarının arttırılmasının kaynakların heba edilmesi anlamına geldiğinden bahsediyor. Bu sözlerle, sınıfımızın emeklilerini yük,...
- Geçtiğimiz haftalarda Sakarya’da iki çiftçi ürettikleri karpuzları yola atıp parçalamışlardı. Bu öfkelerinin nedeni toptancının son anda karpuzları almaktan vazgeçmesiydi. Belli ki evine, çoluğuna çocuğuna rızkını götüremeyecek olmanın öfkesiydi...
- Eskişehir Seyitgazi’de 23 Temmuz sabah saatlerinde çıkan orman yangınına müdahale etmeye çalışırken 5 orman işçisi ve 5 AKUT gönüllüsü alevlerin içinde kalarak hayatını kaybetti, 14 kişi de yaralandı. Türkiye haftalardır orman yangınlarıyla...
- Gün geçtikçe artan enflasyon, hayat pahalılığı, işsizlik çocukları da işçiliğe zorluyor. İSİG Meclisi verilerine göre 2025 yılının başından beri 24 çocuk işçi, iş cinayetleri sonucunda hayatını kaybetti.
- Akkuyu Nükleer Güç Santralinde taşeron şirkette çalışan Türk ve Rus işçiler son üç aydır ödenmeyen ücretlerinin ödenmesi için 23 Temmuzda iş bıraktı.
- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 23 Temmuzda üniversite hastaneleri önünde basın açıklamaları yaparak TİS taleplerini açıkladı.
- Biz bir grup genç olarak UİD-DER’li abilerimizle birlikte, mücadeleye yıllarca katkı sunan, tecrübe sahibi bir büyüğümüzü Çatalca’daki evinde ziyaret ettik.
- İşçi sınıfının uluslararası marşı Enternasyonal 137 yıldır her dilde söyleniyor, işçi sınıfının sömürüden kurtuluşu mücadelesinin en güzel sembollerinden biri olmaya devam ediyor. Sınıfımızın mücadele geleneğinden doğan bu marşın nasıl ortaya...
- Sağlık Bakanlığı’nın son düzenlemeleriyle birlikte Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) büyük bir çöküşe sürükleniyor. Halk sağlığını korumakla görevli ASM’ler, sağlık hizmeti sunulan yerler olmaktan çıkarılıp, sağlık emekçilerini cezalandıran, halkı...
- Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderi, DİSK’in kurucusu ve Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 45. yılında Topkapı Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı.
- Katledilişinin 45’inci yılında Kemal Türkler’i ve lideri olduğu Maden-İş Sendikasının mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışını hatırlamak, belki de her zamankinden daha büyük önem taşıyor.