Buradasınız
İşten Atmalara ve Düşük Ücretlere Karşı Mücadele Sürüyor!
TPI Composite işçilerinin kararlı mücadelesi kazanım getirdi
İzmir Menemen ve Çiğli’de bulunan, Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu TPI Composite fabrikasında çalışan işçiler, 6 Temmuzda işverenin düşük zam dayatmasına karşı iş bırakmıştı. Bayram tatilinin araya girmesini fırsat bilen TPI patronu işten atma saldırısına girişmiş, işçilerin bu saldırıya yanıtı bayramdan sonra iş bırakma eylemine devam etmek olmuştu. Bu süreçte yüzde 5 oranındaki zam teklifini yüzde 9’a çıkaran işveren, aynı zamanda işten atma saldırısına da devam etti ve toplamda 150 işçiyi işten attı. Yüzde 9’luk zammı kabul etmeyen işçiler, işten atmaların devam etmesi karşısında daha da kenetlendiler ve talepleri karşılanana kadar mücadelede kararlı olduklarını gösterdiler. Petrol-İş Sendikasının her iki fabrikada yaptığı oylamada işçilerin büyük çoğunluğu mücadeleye devam etmekten yana oyunu kullandı.
TPI işçilerinin kararlı mücadelesi 22 Temmuzda sonuç verdi. İşçilerin tüm talepleri kabul edildi. Atılan işçiler geri alınacak, ücretlerine asgari ücrete yapılan yüzde 30 zamma ilave olarak yüzde 15 oranında zam yapılacak. Ayrıca eylemde geçen günlerin ücreti de işçilere ödenecek.
İmece Plastik’te sendikaya üye olan işçiler işten atıldı
Tarım Kredi Kooperatifleri’nin iştiraki olan İmece Plastik A.Ş.’de çalışan işçiler ücretlerini arttırmak ve çalışma koşullarını düzeltmek için geçtiğimiz Haziran ayında Türk-İş’e bağlı Tez-Koop-İş Sendikasında örgütlendiler. İşçilere sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı yapan işveren, 17 Haziranda daimi (kadrolu) çalışan 11 işçiyi, ardından da “belirli süreli iş sözleşmesiyle” çalışan 21 işçiyi Kod-46 ile tazminatsız işten çıkardı. Kod-46, “İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması” gerekçesiyle işten çıkarıldığı anlamına geliyor. Kod-46 ile işten çıkarılan işçi, tazminat alamadığı gibi işsizlik maaşına da hak kazanamıyor.
Tez-Koop-İş Sendikası Ankara 2 No’lu Şube 21 Temmuz günü Türkiye Tarım Kredi Kooperatifi Merkez Birliği Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında konuşan şube başkanı Mustafa Özgen, yaşanan süreci aktardıktan sonra Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nin yaşananlardan sorumlu olduğunu vurguladı. Özgen şunları söyledi: “İşçilerin sendikaya üye olarak ücretlerini toplu pazarlık yolu ile belirleme ve çalışma koşullarını iyileştirme taleplerine karşılık gördükleri bu uygulama düşmanlığın da ötesindedir. İşinden ekmeğinden ettiğiniz işçiye yasal alacaklarını ödemiyorsunuz, işsizlik sigortasından yararlanma hakkını elinden alıyorsunuz. Bir de alnına kara çalıyorsunuz ki, bir başka yerde iş bulamasın, kendisi ile birlikte ailesi de açlığa ve sefalete mahkûm olsun.”
İşveren avukatlarının tazminatların ödenmesi karşılığında anlaşma teklifinde bulunduğunu, işçilerin ve sendikanın ise işe iade koşulunu öne sürdüğünü, bu nedenle anlaşma sağlanamadığını belirten Özgen, sendikanın hukuki süreci başlattığını söyledi.
Çankaya Belediyesi işçileri enflasyon karşısında eriyen ücretlerine iyileştirme talep ediyor
Çankaya Belediyesi işçileri artan enflasyon karşısında açlık sınırında kalan ücretlerine ek zam talebiyle 21 Temmuz günü DİSK Genel-İş 1 No’lu Şube önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler. Belediye iştiraki olan farklı şirketlerde ve kadrolu olarak çalışan işçiler yaptıkları açıklamada, yaşanan kriz ortamında aldıkları maaşla geçinemediklerini söylediler. Mart ayında 2 yıllık olarak imzalanan toplu iş sözleşmesinde yapılan maaş artışının çoktan eridiğini belirten işçiler, yılın ikinci yarısı için enflasyon farkı ve ilave iyileştirmeler yapılmasının zorunlu olduğunu vurguladılar.
Çankaya Belediyesi işçileri, yılın ikinci yarısında ücretlerinin iyileştirilmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi için toplu iş sözleşmesine ek protokol talebiyle imza kampanyası başlattıklarını, çeşitli engellemeler ve tehditlere rağmen kısa sürede ciddi sayıda imza topladıklarını, toplanan imzaları Genel-İş yönetimine sunduklarını belirttiler. Toplanan imzalar sonrası önümüzdeki 6 aylık dönem için ücretlerine geçici ek ödeme yapılacağının duyurulduğunu fakat bu ödemeden kadrolu işçiler yararlanamazken, şirketlere bağlı işçilerin ücretinde ise vergi ve sigorta primleri düşüldüğünde net 650 lira civarında bir artış olacağını belirttiler. Yapılan zammın hem düşük olmasına hem de taban ücretlere yansıtılmamasına tepki gösteren işçiler, “Taban ücretlere yansımayan bir ek ödeme ne tenceremizi kaynatmaktadır ne de herhangi bir temel ihtiyacımızı karşılamaktadır” dediler. İşçiler yemekhane ücretlerine de 6 ay içerisinde iki kez zam yapılmasına ve zam oranının yüzde 188’e ulaşmasına da itiraz ediyorlar.
İZBB işçileri: “İşimizi Geri İstiyoruz!”
İzmir Büyük Şehir Belediyesinde taşeron şirket bünyesinde çalışan “Evde sağlık ve bakım hizmeti” işçileri telefonlarına gelen whatsapp mesajıyla işten çıkarıldı. 22 Temmuz günü belediye önünde basın açıklaması yapan işçiler, pandemi döneminde tüm zor şartlara rağmen emek verip çalıştıklarını, haklarını istediklerini söylediler. Pazartesi gününden itibaren belediye önünde nöbete başlayacaklarını duyurdular.
Sivas Demir Çelik işçileri ödenmeyen ücretleri için oturma eylemi yaptı
Sivas Demir Çelik fabrikasında çalışan ve aylardır maaş alamayan işçiler, seslerini duyurmak için 21 Temmuz günü Sivas Kongre Merkezi önünde aileleriyle birlikte basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirdiler.
“Demir Yumruk” operasyonuyla tutuklanan Erol Evcil’e ait olan fabrikada çalışan 684 işçi adına yapılan basın açıklamasında, fabrikanın 5 aydır kapalı olduğu, aylardır işçilerin ücretlerinin ödenmediği, aralarında 60 aydır ücret alamayan işçiler olduğu belirtildi. Erol Evcil’in diğer fabrikalarına kayyum atanırken Sivas Demir Çelik fabrikasına neden atanmadığı soruldu. Sorunlarının yetkililer tarafından çözüme kavuşturulmasını talep eden işçiler, fabrikanın kapatılmasını değil düzenli olarak çalışmasını istediklerini de belirttiler.
ETF Tekstil işçileri iş durdurdu
İstanbul Tuzla’da bulunan ETF Tekstil patronu 30 Temmuz itibariyle fabrikayı kapatacağını duyurduktan sonra 30 işçiyi işten atmış tazminatlarının yüzde 70’ini vermeyi teklif etmiş, ihbar tazminatını ise vermeyeceğini söylemişti. İşçilerin ikramiyeleri de ödenmemişti. Üretimin halen devam ettiği fabrikada çalışan işçiler, ikramiyeleri ödenmediği ve fabrika kapandıktan sonra alacakları konusunda da patrona güvenmedikleri için 22 Temmuzda iş bırakarak eyleme başladılar. Mal yüklü tırların fabrikadan çıkmasına izin vermeyen işçiler, haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini söylüyorlar.
TKİ işçileri Ankara’ya yürüyüş başlattı
TKİ’ye bağlı Soma Ege Linyitleri bünyesinde linyit kömürü üretimi yapılan Eynez’de, özelleştirme saldırısına karşı bir süredir iş bırakma eylemleri yapan maden işçileri, 22 Temmuzda Ankara’ya yürüyüş başlattı. Türkiye Maden İşçileri Sendikası’nın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TKİ ile görüşme talebine yanıt gelmemesi üzerine yürüyüş başlatan işçilerin önü Manisa Kırkağaç’ta jandarma tarafından kesildi. Burada çadır kurarak bekleyişlerini sürdüren işçiler, haklı mücadelelerinin engellenemeyeceğini, kazanmadan Soma’ya dönmeyeceklerini söylüyorlar.
- SES: Sağlıkta Ticaret Ölüm Demektir!
- İşçiler, Kamu Emekçileri, Çiftçiler Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Tokat’tan Diyarbakır’a Maden Şirketlerine Karşı Köylüler Mücadele Ediyor
- Çiftçiler Düşük Fiyat Dayatmasına Karşı Çıkıyor
- 112 Acil Sağlık Çalışanlarından Eylem
- Tüm Emeklilerin Sendikası: “İnsanca Yaşamak İstiyoruz!”
- Mersin Dizge Okulu Öğretmenleri Kazandı!
- Mersin Dizge Okulu Öğretmenleri Düşük Ücretlere Karşı Eylem Yaptı
- Manisa Gördes’te Madene Karşı Direniş Nöbeti Sürüyor
- Özel Sektör Öğretmenleri Hakları İçin Eylemde
- Bursa ve İzmir’de İşten Atma Saldırılarına Karşı Eylemler
- Hak Gasplarına Karşı Mücadeleler Sürüyor
- Sendikal Baskılar Mücadeleyle Aşılıyor
- IFFCO Türkiye Fabrikasında Sendika Düşmanlığı
- Sendikalaşma Hakkı Engelleniyor, İşçiler Mücadele Ediyor
- Belediye ve Sağlık İşçileri Haklarını İstiyor
- Antep’ten Ankara’ya İşçilerin Mücadelesi Sürüyor
- Durak Tekstil’de Sendikalaşan İşçiler İşten Atıldı
- Düşük Zam Dayatmasına ve Sendika Düşmanlığına Karşı Mücadeleler Sürüyor
- Tersane İşçileri Düşük Ücret Dayatmasına Karşı Eylemlerini Sürdürüyor
Son Eklenenler
- Vivident, Mentos gibi sakız ve şekerleme markalarının üreticisi olan Perfetti Van Melle’nin İstanbul/Kıraç’ta bulunan fabrikasında çalışan işçiler Tekgıda-İş Sendikasında örgütlenmiş, şirket yönetiminin sendika düşmanı tutum ve baskılarıyla...
- Sevgili işçi kardeşlerim, Rus yazar Tolstoy “acı duyabiliyorsan canlısın, başkasının acısını duyuyorsan insansın” der. Tolstoy’un bu ifadeleri özü itibariyle insanlaşmayı anlatır. İşçi sınıfı olarak, sömürücü efendilerden insanlık için insanlaşma...
- İşçilerin mücadele örgütü UİD-DER, sözünü İşçi Dayanışması’yla söylüyor. Kapitalist sömürüye, zorbalığa, ayrımcılığa, haksız savaşlara karşı işçi sınıfına sesleniyor ve diyor ki kurtuluş ellerinizde, birliğinizdedir.
- İşçi ve emekçiler pek çok ülkede 2024 yılını mücadeleyle kapattı, 2025’i mücadeleyle karşıladı. Kapitalist sömürü düzeninin yol açtığı sorunlar büyürken, buna karşı işçilerin mücadelesi ve dayanışması da güçleniyor. Emperyalist savaşın yayıldığı,...
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayı yıllık enflasyonunu yüzde 44,38, 12 aylık ortalama enflasyonu ise yüzde 58,51 olarak açıkladı. Kamu emekçilerinin ve emeklilerin maaş artışında önemli bir faktör olan altı aylık enflasyon ise yüzde 15,75...
- Harb-İş Sendikası Eskişehir Şubesi, 3 Ocakta basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında kamu işçilerinin toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecine, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına ve Harb-İş üyesi işçilerin yaşadıkları ekonomik...
- İşçi Dayanışması yayınlandığı ilk günden bu güne biz işçilere kocaman bir sınıf olduğumuzu, yaşamlarımızın, sorunlarımızın ve çözüm yollarının ne kadar yakın olduğunu anlatmaya devam ediyor. Yazıların kaleme alınmasından görsellerin hazırlanmasına,...
- İstanbul Planlama Ajansının (İPA) Ekim ayı araştırmasına göre, İstanbul’da ortalama stres seviyesi 10 üzerinden 6,9 çıktı. Aslında bu veri sadece İstanbul’u yansıtmıyor. Mersin olsun, İstanbul olsun hiç fark etmiyor: Stres seviyemiz artıyor,...
- Sevgili işçi kardeşlerim, başlıktaki sözlere gelmeden meramımın tamamını anlatmak için 6 ay geriye gitmem gerekiyor. Mayıs ayının son haftasında iki azı dişime kanal tedavisi için Dokuz Eylül Üniversitesi diş bölümüne randevu alarak gitmiştim. İki...
- “Zeytinyağlı yiyemem aman/ basma da fistan giyemem aman…” Kütahya ya da Bursa yöresine ait olduğu düşünülen bu türkü düğünlerde, keyifli eş dost toplantılarında hep bir ağızdan söylenir. Hatta eğlenceli ritmi karşılıklı oynamaya da teşvik eder....
- Hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı korkunç boyutlara ulaştı. Emekçiler olarak temel ihtiyaçlarımız olan barınma, beslenme gibi ihtiyaçlarımızı karşılamakta zorlanıyoruz. Aldığımız maaşlarla kirayı mı ödeyelim, karnımızı mı doyuralım diye kara kara...
- Kapitalist sistemde yaşıyoruz ve bu sistemin yol açtığı büyük-küçük pek çok sorunla boğuşuyoruz. Peki sorunlarımızı çözmek için ne yapıyoruz? Örneğin pek çoğumuzun ailesinde çocuk, hasta, yaşlı ya da engelli olduğu için bakıma muhtaç yakınlarımız...
- İşçi Dayanışması çıktığında her birimiz ilk görüşte etkilendiğimiz yazıyı seçiyoruz. Neden etkilendiğimizi, yazının bizi nasıl etkilediğini, neyi düşünmemizi sağladığını anlatıyoruz birbirimize. Bu yazıyı herhangi bir arkadaşımıza nasıl ve neden...