Buradasınız
İşten Atmalara ve Düşük Ücretlere Karşı Mücadele Sürüyor!
TPI Composite işçilerinin kararlı mücadelesi kazanım getirdi
İzmir Menemen ve Çiğli’de bulunan, Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu TPI Composite fabrikasında çalışan işçiler, 6 Temmuzda işverenin düşük zam dayatmasına karşı iş bırakmıştı. Bayram tatilinin araya girmesini fırsat bilen TPI patronu işten atma saldırısına girişmiş, işçilerin bu saldırıya yanıtı bayramdan sonra iş bırakma eylemine devam etmek olmuştu. Bu süreçte yüzde 5 oranındaki zam teklifini yüzde 9’a çıkaran işveren, aynı zamanda işten atma saldırısına da devam etti ve toplamda 150 işçiyi işten attı. Yüzde 9’luk zammı kabul etmeyen işçiler, işten atmaların devam etmesi karşısında daha da kenetlendiler ve talepleri karşılanana kadar mücadelede kararlı olduklarını gösterdiler. Petrol-İş Sendikasının her iki fabrikada yaptığı oylamada işçilerin büyük çoğunluğu mücadeleye devam etmekten yana oyunu kullandı.
TPI işçilerinin kararlı mücadelesi 22 Temmuzda sonuç verdi. İşçilerin tüm talepleri kabul edildi. Atılan işçiler geri alınacak, ücretlerine asgari ücrete yapılan yüzde 30 zamma ilave olarak yüzde 15 oranında zam yapılacak. Ayrıca eylemde geçen günlerin ücreti de işçilere ödenecek.
İmece Plastik’te sendikaya üye olan işçiler işten atıldı
Tarım Kredi Kooperatifleri’nin iştiraki olan İmece Plastik A.Ş.’de çalışan işçiler ücretlerini arttırmak ve çalışma koşullarını düzeltmek için geçtiğimiz Haziran ayında Türk-İş’e bağlı Tez-Koop-İş Sendikasında örgütlendiler. İşçilere sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı yapan işveren, 17 Haziranda daimi (kadrolu) çalışan 11 işçiyi, ardından da “belirli süreli iş sözleşmesiyle” çalışan 21 işçiyi Kod-46 ile tazminatsız işten çıkardı. Kod-46, “İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması” gerekçesiyle işten çıkarıldığı anlamına geliyor. Kod-46 ile işten çıkarılan işçi, tazminat alamadığı gibi işsizlik maaşına da hak kazanamıyor.
Tez-Koop-İş Sendikası Ankara 2 No’lu Şube 21 Temmuz günü Türkiye Tarım Kredi Kooperatifi Merkez Birliği Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında konuşan şube başkanı Mustafa Özgen, yaşanan süreci aktardıktan sonra Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nin yaşananlardan sorumlu olduğunu vurguladı. Özgen şunları söyledi: “İşçilerin sendikaya üye olarak ücretlerini toplu pazarlık yolu ile belirleme ve çalışma koşullarını iyileştirme taleplerine karşılık gördükleri bu uygulama düşmanlığın da ötesindedir. İşinden ekmeğinden ettiğiniz işçiye yasal alacaklarını ödemiyorsunuz, işsizlik sigortasından yararlanma hakkını elinden alıyorsunuz. Bir de alnına kara çalıyorsunuz ki, bir başka yerde iş bulamasın, kendisi ile birlikte ailesi de açlığa ve sefalete mahkûm olsun.”
İşveren avukatlarının tazminatların ödenmesi karşılığında anlaşma teklifinde bulunduğunu, işçilerin ve sendikanın ise işe iade koşulunu öne sürdüğünü, bu nedenle anlaşma sağlanamadığını belirten Özgen, sendikanın hukuki süreci başlattığını söyledi.
Çankaya Belediyesi işçileri enflasyon karşısında eriyen ücretlerine iyileştirme talep ediyor
Çankaya Belediyesi işçileri artan enflasyon karşısında açlık sınırında kalan ücretlerine ek zam talebiyle 21 Temmuz günü DİSK Genel-İş 1 No’lu Şube önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler. Belediye iştiraki olan farklı şirketlerde ve kadrolu olarak çalışan işçiler yaptıkları açıklamada, yaşanan kriz ortamında aldıkları maaşla geçinemediklerini söylediler. Mart ayında 2 yıllık olarak imzalanan toplu iş sözleşmesinde yapılan maaş artışının çoktan eridiğini belirten işçiler, yılın ikinci yarısı için enflasyon farkı ve ilave iyileştirmeler yapılmasının zorunlu olduğunu vurguladılar.
Çankaya Belediyesi işçileri, yılın ikinci yarısında ücretlerinin iyileştirilmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi için toplu iş sözleşmesine ek protokol talebiyle imza kampanyası başlattıklarını, çeşitli engellemeler ve tehditlere rağmen kısa sürede ciddi sayıda imza topladıklarını, toplanan imzaları Genel-İş yönetimine sunduklarını belirttiler. Toplanan imzalar sonrası önümüzdeki 6 aylık dönem için ücretlerine geçici ek ödeme yapılacağının duyurulduğunu fakat bu ödemeden kadrolu işçiler yararlanamazken, şirketlere bağlı işçilerin ücretinde ise vergi ve sigorta primleri düşüldüğünde net 650 lira civarında bir artış olacağını belirttiler. Yapılan zammın hem düşük olmasına hem de taban ücretlere yansıtılmamasına tepki gösteren işçiler, “Taban ücretlere yansımayan bir ek ödeme ne tenceremizi kaynatmaktadır ne de herhangi bir temel ihtiyacımızı karşılamaktadır” dediler. İşçiler yemekhane ücretlerine de 6 ay içerisinde iki kez zam yapılmasına ve zam oranının yüzde 188’e ulaşmasına da itiraz ediyorlar.
İZBB işçileri: “İşimizi Geri İstiyoruz!”
İzmir Büyük Şehir Belediyesinde taşeron şirket bünyesinde çalışan “Evde sağlık ve bakım hizmeti” işçileri telefonlarına gelen whatsapp mesajıyla işten çıkarıldı. 22 Temmuz günü belediye önünde basın açıklaması yapan işçiler, pandemi döneminde tüm zor şartlara rağmen emek verip çalıştıklarını, haklarını istediklerini söylediler. Pazartesi gününden itibaren belediye önünde nöbete başlayacaklarını duyurdular.
Sivas Demir Çelik işçileri ödenmeyen ücretleri için oturma eylemi yaptı
Sivas Demir Çelik fabrikasında çalışan ve aylardır maaş alamayan işçiler, seslerini duyurmak için 21 Temmuz günü Sivas Kongre Merkezi önünde aileleriyle birlikte basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirdiler.
“Demir Yumruk” operasyonuyla tutuklanan Erol Evcil’e ait olan fabrikada çalışan 684 işçi adına yapılan basın açıklamasında, fabrikanın 5 aydır kapalı olduğu, aylardır işçilerin ücretlerinin ödenmediği, aralarında 60 aydır ücret alamayan işçiler olduğu belirtildi. Erol Evcil’in diğer fabrikalarına kayyum atanırken Sivas Demir Çelik fabrikasına neden atanmadığı soruldu. Sorunlarının yetkililer tarafından çözüme kavuşturulmasını talep eden işçiler, fabrikanın kapatılmasını değil düzenli olarak çalışmasını istediklerini de belirttiler.
ETF Tekstil işçileri iş durdurdu
İstanbul Tuzla’da bulunan ETF Tekstil patronu 30 Temmuz itibariyle fabrikayı kapatacağını duyurduktan sonra 30 işçiyi işten atmış tazminatlarının yüzde 70’ini vermeyi teklif etmiş, ihbar tazminatını ise vermeyeceğini söylemişti. İşçilerin ikramiyeleri de ödenmemişti. Üretimin halen devam ettiği fabrikada çalışan işçiler, ikramiyeleri ödenmediği ve fabrika kapandıktan sonra alacakları konusunda da patrona güvenmedikleri için 22 Temmuzda iş bırakarak eyleme başladılar. Mal yüklü tırların fabrikadan çıkmasına izin vermeyen işçiler, haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini söylüyorlar.
TKİ işçileri Ankara’ya yürüyüş başlattı
TKİ’ye bağlı Soma Ege Linyitleri bünyesinde linyit kömürü üretimi yapılan Eynez’de, özelleştirme saldırısına karşı bir süredir iş bırakma eylemleri yapan maden işçileri, 22 Temmuzda Ankara’ya yürüyüş başlattı. Türkiye Maden İşçileri Sendikası’nın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TKİ ile görüşme talebine yanıt gelmemesi üzerine yürüyüş başlatan işçilerin önü Manisa Kırkağaç’ta jandarma tarafından kesildi. Burada çadır kurarak bekleyişlerini sürdüren işçiler, haklı mücadelelerinin engellenemeyeceğini, kazanmadan Soma’ya dönmeyeceklerini söylüyorlar.
- SES: Sağlıkta Ticaret Ölüm Demektir!
- İşçiler, Kamu Emekçileri, Çiftçiler Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Tokat’tan Diyarbakır’a Maden Şirketlerine Karşı Köylüler Mücadele Ediyor
- Çiftçiler Düşük Fiyat Dayatmasına Karşı Çıkıyor
- 112 Acil Sağlık Çalışanlarından Eylem
- Tüm Emeklilerin Sendikası: “İnsanca Yaşamak İstiyoruz!”
- Mersin Dizge Okulu Öğretmenleri Kazandı!
- Mersin Dizge Okulu Öğretmenleri Düşük Ücretlere Karşı Eylem Yaptı
- Manisa Gördes’te Madene Karşı Direniş Nöbeti Sürüyor
- Özel Sektör Öğretmenleri Hakları İçin Eylemde
- Bursa ve İzmir’de İşten Atma Saldırılarına Karşı Eylemler
- Hak Gasplarına Karşı Mücadeleler Sürüyor
- Sendikal Baskılar Mücadeleyle Aşılıyor
- IFFCO Türkiye Fabrikasında Sendika Düşmanlığı
- Sendikalaşma Hakkı Engelleniyor, İşçiler Mücadele Ediyor
- Belediye ve Sağlık İşçileri Haklarını İstiyor
- Antep’ten Ankara’ya İşçilerin Mücadelesi Sürüyor
- Durak Tekstil’de Sendikalaşan İşçiler İşten Atıldı
- Düşük Zam Dayatmasına ve Sendika Düşmanlığına Karşı Mücadeleler Sürüyor
- Tersane İşçileri Düşük Ücret Dayatmasına Karşı Eylemlerini Sürdürüyor
Son Eklenenler
- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) 30 Kasımda Ankara Tandoğan Meydanında “Geçinemiyoruz! Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz” şiarıyla miting düzenledi. Mitinge Türkiye’nin onlarca kentinden KESK’e bağlı sendikalara üye emekçiler...
- Lübnan Ulusal İşçi ve Çalışan Sendikaları Federasyonu (FENASOL), İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının yoğunlaşmasının ardından uluslararası dayanışma çağrısı yükseltmişti. UİD-DER, FENASOL’un dayanışma çağrısının ardından Lübnanlı emekçilerin...
- Filistin halkıyla dayanışma eylemlerini aralıksız sürdüren İngiltere işçi sınıfı emperyalist savaş karşıtı mücadelesine devam ediyor. 28 Kasım gününü “Filistin için İşyeri Eylem Günü” ilan eden işçi, emekçi ve öğrenciler ülke çapında kitlesel...
- 30 Kasımda KESK tarafından Ankara’da düzenlenecek miting öncesi 2021 Tüm Emekliler Sendikası çeşitli kentlerde “Emekliler Ankara’ya Yürüyor” başlıklı basın açıklamaları gerçekleştirdi. Tekirdağ’da Hasan Ali Yücel Meydanı’nda gerçekleştirilen...
- Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirilmesine karşı yeraltında ve yer üstünde eylemler yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası ve Tes-İş Sendikası üyesi işçiler, Enerji Bakanlığıyla yapılan görüşmelerden olumlu sonuç alınamaması...
- Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla, başta İstanbul olmak üzere pek çok kentte, sendika yöneticilerinin, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü üyelerinin, gazeteci ve yazarların aralarında olduğu 200’den fazla kişinin gece yarısı...
- Türkiye’nin dört bir yanında, ücretlerini yükseltmek, sendikalaşmak istedikleri için mücadele eden işçiler çeşitli engellerle karşılaşıyor, işten atılıyor, baskıyla sindirilmek isteniyor. Siyasi iktidarın desteğini arkasına alan patronlar işçilerin...
- İspanya’nın Barcelona kentinde on binlerce emekçinin katılımıyla 23 Kasımda yüksek kira fiyatlarına karşı bir protesto gösterisi düzenlendi. Konut kiralarının düşürülmesi ve daha iyi yaşam koşulları talepleriyle bir araya gelen işçi ve emekçiler,...
- 25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 23 ve 25 Kasımda dünyanın dört bir yanında emekçi kadınlar meydanlara çıkarak öfkelerini haykırdı. Kapitalizm altında çifte ezilmişliğe maruz kalan emekçi kadınlar, kadına şiddetin...
- Bizim mahallenin gençlerinin her birine okuyacakları kitaplar almak için Konak’tan Kemeraltı’na girdim. Kitabın adı Küçük Kara Balık, yazarı Samed Behrengi. Kitap her yaştan işçilere ve işçi çocuklarına dereden çaya, çaydan ırmağa, ırmaklardan...
- Yıllar önce çok sevdiğim, dertlerimizi, sevinçlerimizi paylaştığımız ama hayata dair fikirlerimiz ayrı olan bir arkadaşımla aynı dönemde hamile kaldık. Onu hamile olduğu için işten çıkardılar ve buna karşı çok fazla direnemedi. Patron bana da,...
- DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ile Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı ve DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Kemal Göksoy’un 26 Kasımda sabaha karşı bir ev baskınıyla gözaltına alınmaları üzerine DİSK...
- Türkiye’deki grev ve direnişlere her geçen gün yenileri eklenirken işçilerin mücadelesi dayanışmayla büyüyor. Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmelerinin özelleştirilmesine karşı işçilerin başlattığı direniş devam ediyor. Genel Maden İşçileri...