Buradasınız
Sermayenin Saldırıları Hız Kesmiyor, İşçiler ise Mücadele Diyor!

Fransa: Kamu emekçilerinden hak gasplarına karşı grev
Fransa’da aylardır devam eden eylemlere rağmen Macron hükümeti işçilere yönelik yeni hak gaspları anlamına gelen “reformları” ardı ardına sıralıyor. 2020’ye kadar yaklaşık 120 bin işçinin işini kaybetmesine yol açacak yeni tasarı Bakanlar Kurulunda görüşülüyor. Tasarının onaylanması halinde kamu hizmetlerinde fon kesintileri yapılacak, esnek, güvencesiz çalışma biçimleri ve bireysel sözleşmeler yaygınlaştırılacak.
İşçiler işten atmaların ve esnek çalışmanın önünü açan bu tasarıya, 9 Mayısta ülke genelinde gerçekleştirdikleri bir grevle karşılık verdiler. Grev, Genel İşçi Konfederasyonu (CGT), İşçi Gücü (FO), Fransız Demokratik İşçi Konfederasyonu (CFDT) gibi sendikaların çağrısıyla gerçekleşti. Grev çağrısı yapan 9 sendika toplam 5,5 milyon işçiyi temsil ediyor. Sağlık, eğitim, ulaşım gibi sektörlerde greve çıkan işçiler aynı zamanda bulundukları şehir merkezlerinde gösteriler düzenlediler. Ülke genelinde yapılan eylemlere 250 binden fazla emekçi katılırken, en büyük yürüyüş Paris’te CGT’nin öncülüğünde gerçekleşti.
Tasarruf önlemleri adı altında birbiri ardına saldırı programlarını devreye sokan Macron hükümeti, Fransız işçi-emekçiler arasında giderek artan bir hoşnutsuzluk yaratıyor. 2018’den bu yana sermaye lehine olan düzenlemeler sonucunda alım gücü düşen işçilerin ülkenin dört bir yanında hayat pahalılığına karşı sürdürdüğü eylemlere, yeni saldırıyla birlikte sendikalardan gelen grev çağrısı da eklendi.
Grevin en etkili olduğu havayolunda, hava kontrol memurları 35 saat boyunca iş bıraktı. 9 Mayısta başlayan grevler, bir sonraki güne uzadı. Tatil sezonuna denk gelen grev nedeniyle yaklaşık 75 bin yolcu etkilenirken, iç ve dış hatlarda yüzlerce uçuş iptal edildi, bazı uçuşlarda gecikmeler yaşandı.
Sendikalar, kamuda yapılmak istenen karşı-reformların asıl amacının özel sektöre kaynak aktarımı olduğunu belirtiyorlar. Temel hizmetlerin verildiği kamu sektörünün özel şirketlerin yönetimine devredilmesinin kabul edilemeyeceğini ifade ediyorlar. Kamu hizmetlerini geliştirmenin yolunun, işten atmalar, istihdam eksiği, güvencesiz ve bireysel sözleşmeli işler değil, daha fazla işçinin çalıştırılması, nitelikli okul, hastane, ulaşım hizmeti verilmesi olduğunu vurguluyorlar. Macron hükümetinin saldırılarına dur demek için mücadele edeceklerini belirten sendikalar, tasarı geri çekilene kadar her Perşembe bir günlük grev çağrısında bulundu.
ABD: Uber sürücüleri: “işçiyiz, haklarımız tanınsın!”
Uber’e bağlı olarak çalışan ulaşım işçileri dünya genelinde güvenli çalışma koşulları, daha yüksek ücret ve sendika hakları için mücadele ediyor. 8 Mayısta ABD, İngiltere, Avustralya ve Güney Amerika’da sürücüler kontakları kapatarak çalışmadı.
Kısa sürede devasa büyüklüklere ulaşan Uber gibi firmalar, sürücüleri işçi statüsünde görmüyorlar. Çalıştırdıkları sürücüleri “kendi hesabına çalışan” olarak sınıflandırıyorlar. Bu yolla haftada 70-80 saate varan sürelerle çalıştırdıkları işçilerin haklarını yok sayıyorlar. Asgari ücret, fazla mesai, tazminat, işsizlik sigortası, ücretli hastalık izni veya işyeri giderleri gibi haklardan yoksun bırakılan ve sayıları yüz binlere ulaşan şoförler, işçi olduklarını kabul ettirmekte kararlı olduklarını vurguluyorlar.
Sendikalı olmak ve toplu sözleşme hakkını kazanmak isteyen şoförlerin, 8 Mayısta New York’ta gerçekleştirdikleri eyleme Lyft firmasına bağlı olarak çalışan sürücüler de katıldı. Uber ve Lyft işçileri dağıttıkları bildirilerle eylemlerine destek istediler. Uber sürücüleri 9 Mayısta Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu ITF’in Londra’daki merkezinde buluştular. Sendika temsilcileri ile yapılan görüşmede, dünyanın dört bir yanındaki Uber sürücüleri, şirketin toplu pazarlık ve sendika haklarına saygı duymasını, istihdam durumlarına bakılmaksızın tüm sürücüler için geçim ücreti ödemesini ve tüm sürücüler için iyi ve güvenli çalışma koşulları sağlamasını talep etmek için grevde oldukları belirttiler. ITF Genel Sekreteri Stephen Cotton, ağır sömürünün ve kötü çalışma koşullarının hâkim olduğu Uber yönetimine görüşme çağrısında bulundu.
Brezilya: Eğitimde bütçe kesintisine hayır!
Brezilya’da binlerce kişi eğitimde yapılan bütçe kesintilerine karşı Rio de Janerio’da bir protesto gösterisi düzenledi. Bütçe kesintisi kararına tepki eylemleri Mayıs ayının başından bu yana sürüyordu ve eylemlere liseliler başta olmak üzere öğrenciler katılıyordu. 10 Mayısta gerçekleşen eyleme öğrencilerin yanı sıra aileleri ve binlerce emekçi katıldı.
Hükümet tüm devlet üniversitelerinde, kamu eğitim kurumları ve liselerde %30 oranında bir bütçe kesintisi yapacağını duyurdu. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin burslarını iptal etti. Hem eğitim emekçileri hem de öğrenciler, zaten yetersiz olan bütçenin daha da kısılmasına öfkeliler. Eylemlere katılanlar Başkan Jair Bolsonaro’nun demokratik hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmasına, işçilerin, emekçilerin haklarına saldırmasına, gençlerin geleceğini karartmasına sessiz kalmayacaklarını belirtiyorlar.
Tüm ülkelerde olduğu gibi Brezilya’da da ekonomik kriz gerekçe gösterilerek tasarruf kılıfı altında kamu hizmetlerinde bütçe kesintileri yapılıyor. “Reform” adı altında işçi haklarına saldırılara girişiliyor. Ülkenin Dünyanın neresinde olursa olsun bu saldırılara geçit vermemek ancak işçi sınıfının örgütlü mücadelesi ile mümkün olacaktır.
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
- ABD, İspanya ve İtalya’da Emekçiler Meydanlarda
- İşçilerin Kemer Sıkma Politikalarına ve Anti-Demokratik Uygulamalara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Sırbistan’da Hükümet Düştü!
- Sırbistan’da Tarihi Protesto Gösterisi
- İngiltere’de On Binler Yeniden Meydanlarda!
- Örgütlüysek Her Şeyiz!
- Almanya’da Havayolu İşçileri Uyarı Grevi Yaptı
- Dünya Meydanlarında Emekçi Kadınlar: Şiddete, Baskıya, Sömürüye, Emperyalist Savaşa Son!
- Gürcistan’da Maden İşçileri Ayakta!
- Kadınıyla Genciyle İşçi Sınıfı Mücadeleyi ve Umudu Büyütüyor!
- Finlandiya’da Birçok Sektörden İşçiler Grevde
- İngiltere’de Yükselen Ses: “Gazze’den Elinizi Çekin!”
- Almanya’da Yükseltilen Irkçılığa Karşı Kitlesel Eylemler
- Örgütlü İşçiler Unutmuyor, Hesap Soruyor! Sömürüye ve Haksızlıklara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere, ABD ve Sırbistan’da Mücadele Sürüyor
- Dünya İşçi Sınıfı Yeni Yıla Mücadeleyle Girdi
- Güney Kore’de Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı, Mücadele Devam Ediyor
- Güney Kore’de Devlet Başkanına Karşı Protestolar Devam Ediyor
Son Eklenenler
- Merhaba dostlar. 1 Mayıs’ı geride bıraktık. Bizler de genç işçiler olarak 1 Mayıs’ta UİD-DER’le birlikte alanlardaydık. Sınıfımızın saflarında olmanın heyecanını yaşadık. Duygularımızı sizlerle de paylaşmak istiyoruz.
- Erol Eğrek’in katledilmesinin sorumlusu yalnızca Çalık Holding değildir. Mahkeme kararına rağmen işçinin kazanılmış hakkını 10 yıldır ödemeyen Çalık Holding’e hiçbir yaptırım uygulamayan; patronları denetlemeyen, adaletsizlik ve cezasızlığı temel...
- Yaşanan her türlü baskı ve zorbalığa karşı, işçi sınıfı kendi saflarında gücünü birleştirmeli ve öfkesini doğru adrese yönlendirmelidir. 1 Mayıs bu birliğin ortaya çıktığı uluslararası bir mücadele günü olarak önemli bir yere sahiptir.
- 1980 darbesinin üzerinden 45 yıl geçti ama bıraktığı karanlık hâlâ silinmedi. O darbe devrimci hareketi ve örgütlü işçi sınıfını ezmek için yapıldı. Bugün hâlâ baskılarla karşı karşıyayız. Ama nasıl ki o karanlık günlerde Hasanlar, Haticeler...
- Her sene olduğu gibi bu 1 Mayıs’a da büyük bir titizlik ve ciddiyetle hazırlandık. UİD-DER ailesi olarak çocuklarımızla, gençlerimizle kadın erkek hep birlikte kapitalizmi teşhir ettik. Ekonomik, sendikal ve siyasal taleplerimizi dosta düşmana...
- İstanbul Sultangazi’de bulunan Bezmialem Validesultan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinin Okul Müdürü Refik Albayrak’a, İBB’nin dağıttığı ücretsiz yemeğin öğrencilere ulaştırılmasını sağladığı için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kınama cezası...
- Gebze Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Alman sermayeli ERLAU Metal fabrikasında işçilerin direnişi sürüyor. Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 No’lu Şubede örgütlenen işçiler kod 46 ile işten atıldı. Direnişin 26. gününde UİD-DER’li işçiler...
- Bazı kayıplar vardır ki ifadesi mümkün olmaz, sanki bir parçamızı alıp götürür. Pazar günü emekçi bir abimizi, bir değerimizi, bir rengimizi, “bu ülkede barışı savunan bir kişi bile kalsa umut vardır” diyen, savunduğu değerlerin bedelini...
- Bu yıl 1 Mayıs’ta Kadıköy’de yan yanaydık! Yağmur da yağdı, çamur da vardı ama biz çocuk, yaşlı, genç, engelli, üniversiteli, liseli, emekli, kadın, işçi, emekçi oradaydık. Omuz omuza, yürek yüreğeydik…
- İzmir’de belediye işçileri birbiri ardına greve çıkıyor. Narlıdere Belediyesi işçileri 6 Mayısta grev başlattı, bir gün sonra talepleri kabul edildi. Konak Belediyesi işçileri ise 7 Mayısta greve çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan...
- Bu 1 Mayıs’a kızım, torunum ve oğlumla katıldım. 1 Mayıs alanında çocuklarımın da yanımda olmasının heyecanımı ve mutluluğumu arttırdığını belirtmek isterim. Ben her yıl 1 Mayıs’a UİD-DER’le katılıyorum ve her zaman çok heyecanlanıyorum.
- TÜPRAŞ Rafineri'de kendilerine haber verilmeden taleplerinin çok altında zam oranlarına ve 3 yıllık sözleşmeye imza atılmasına tepki gösteren işçiler üretimi durdurarak, yürüyüş yaparak sözleşmeyi protesto etti.
- Hiçbir şey siyaset üstü değildir. Ekmekten suya, yediğimiz peynirin kalitesinden oturduğumuz evin sağlamlığına kadar her şey siyasetin içindedir. İş cinayetlerini “kader” diye yutturanlar, depremleri de “fıtrat” diye anlatıyorlar.