Buradasınız
Sudan’dan ABD’ye, Tunus’tan Meksika’ya Grev Dalgası
Sudan’da diktatörlük rejimini protestolar sürüyor
Sudanlı yoksul işçi ve emekçiler 19 Aralıktan bu yana hayat pahalılığına, işsizliğe, yolsuzluklara, diktatörlük rejiminin baskılarına karşı tepkilerini ortaya koydukları kitlesel protestolar düzenliyorlar. Özellikle gençler bu protestolarda ön saflarda yer alıyor.
Diktatör Ömer El Beşir rejimi altında etik ve profesyonel görevlerini yerine getiremediklerini dile getiren doktorlar da 24 Aralıktan bu yana ülke çapında grevdeler. Doktorların grevi rejimin tüm baskılarına rağmen haftalardır devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde protestolar sırasında bir doktorun yaralanan bir gence müdahale ederken polis tarafından öldürülmesi tepkileri daha da büyüttü. Sadece acil ve hayati vakalara bakan doktorların bağlı bulunduğu sendika ve örgütler, rejimin göstericileri katletmesine tepki göstererek askeri kurumlara bağlı hastaneler ile iktidardaki Ulusal Kongre Partisinin yöneticilerinin sahip olduğu hastanelerde görevli tüm doktorlarını çekme ve greve devam etme kararı aldı.
Tüm hastaneler polis ablukası altına alınmış durumda, kimi hastanelere düzenlenen saldırılarda hastalar da yaralandı. Pek çok doktor ve cerrah tutuklandı, doktorların bağlı olduğu sendika ve dernekler baskı altına alındı. Ancak doktorlar grevlerini sürdüreceklerini dile getiriyorlar. Sendikalar ve muhalif örgütler ülkede rejime karşı gösterilerin devam etmesi gerektiğini belirterek halkı bu gösterilere güç vermeye çağırdı. Sudanlı yoksul işçi ve emekçiler El Beşir rejimi yıkılıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade ediyorlar.
Bangladeşli işçilere polis saldırısı
Tekstil sektörünün ucuz işgücü cenneti Bangladeş’te işçiler ücretlerinin yükseltilmesi için greve çıktılar. Tekstil sektöründe dünyanın en düşük ücretini alan işçilerin çalışma koşulları da korkunç! İş güvenliği önlemleri alınmıyor, 2013 yılında gerçekleşen Rana Plaza faciası gibi iş cinayetlerinde binlerce işçi yaşamını yitiriyor. Ancak iş güvenliği önlemleri patronlar için ekstra maliyet olarak görüldüğünden göz ardı ediliyor. Üstelik bu fabrikalarda Zara, H&M gibi dünyanın en ünlü hazır giyim markaları için üretim yapılıyor.
Yakın zamanda Bangladeş’te asgari ücret zammı gerçekleşti ancak bu zam işçilerin ücretlerine tam olarak yansıtılmadı. Birçok fabrikada asgari ücretin üstünde ücret alan işçiler aynı oranda zam talep ettiler ancak bu talep karşılanmadı. Tersine işçiler işten atılmakla, yerlerine daha düşük ücretle çalışacak işçiler alınmasıyla tehdit edildi. Hayatları sefalet içinde geçen binlerce tekstil işçisi asgari ücret zammından faydalanmak için greve çıktı. 6 Ocakta başlayan grev ve protesto gösterileri giderek kitleselleşti. 9 Ocakta ise binlerce işçi başkent Dakka’daki ana yollara döküldü. Haklı taleplerini yükselten grevci işçilere polis saldırdı. Biber gazı, tazyikli su ve plastik mermi ile gerçekleştirilen saldırıda bir işçi yaşamını yitirdi, elliden fazla işçi ise yaralandı. Ancak bu saldırı işçileri yıldırmadı tersine daha da öfkelendirdi. Savar kentinde de binlerce işçinin fabrikalardan sokaklara akmasıyla on binlerce kişilik gösteriler düzenlendi.
Artan hayat pahalılığı, ekonomik kriz dünyanın her yerinde işçi sınıfının hayatını daha da çekilmez hale getiriyor. İşçiler mücadeleye giriştiklerinde ise patronlar sınıfı ve onların temsilcileri işçi sınıfının mücadelesini engellemek için çeşitli yollara başvuruyorlar. Grev yasakları, polis saldırıları ve tehditlerle işçileri yıldırmaya çalışıyorlar. Ancak dünyanın her yerinden işçilerin mücadele sesleri gelmeye devam ediyor.
Tunus’ta kamu emekçilerinin mücadelesi devam ediyor
Tunus hükümeti bütçe açığını kapatmak için emekçilerin maaşlarına zam yapmayacağını açıkladı. Ülkenin en büyük sendikası Tunus Genel İşçi Sendikası UGTT, bu karara tepki göstererek hükümetten yaklaşık 700 bin işçinin ücretinin arttırılmasını talep etti. Hükümete geri adım attırmak ve ücretlerine zam alabilmek için yüz binlerce emekçi sendika öncülüğünde grevler ve mitingler düzenliyor. Hükümet ile yapılan görüşmelerden işçilerin lehine bir sonuç çıkmaması üzerine, 17 Ocakta Tunus’ta bir kez daha yüz binlerin buluştuğu bir miting düzenlendi.
Bir günlük grev, Tunus’un hastanelerini, hükümet dairelerini, ulaştırma sistemini etkiledi. Ülkenin ana hava limanının iç ve dış hatlarında tüm uçuşlar iptal edildi, ülke çapındaki okullar kapatıldı. Limanlar, toplu taşıma araçları, hastaneler ve diğer kamu hizmetleri büyük oranda durdu. Sendikanın genel merkezi önünde toplanan işçiler, ana cadde boyunca “Halk Rejimin Düşmesini İstiyor!”, “İktidar Halka Ait!” sloganlarıyla yürüdüler. Sendika yöneticileri, bu mücadelenin devam edeceğini ve taleplerinin yerine getirilmesi için hükümetten bir adım beklediklerini ifade ettiler. Aksi halde yüz binlerin yine tüm ülkede yaşamı durdurmak ve gücünü göstermek için yan yana gelmeye devam edeceği vurgulandı.
Meksika’da grev
Meksika’nın ABD sınırında bulunan Matamoros bölgesindeki sanayi havzasında 70 binden fazla işçi greve çıktı. 12 Ocak Cumartesi günü başlayan greve katılan işçi sayısı giderek artıyor. Oldukça büyük bir sanayi havzasında patlayan grev dalgası, patronlara korku salarken işçilere umut oluyor!
Bölgede yaklaşık 3000 fabrika bulunuyor ve bir milyondan fazla işçi bu fabrikalarda General Motors, Ford, Fiat gibi otomotiv devleri için yedek parça üretiyor. Meksika’nın ihracat gelirinin yüzde 65’ini sağlayan bu sanayi havzasındaki işçiler ise, kölelik koşullarında çalışıyorlar. Günde on saatin üzerinde çalışan işçiler çok düşük ücretler alıyor ve ücretler artan hayat pahalılığı karşısında her geçen gün eriyor. İşçiler iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını, bazı temel iş güvenliği malzemelerini kendileri almak zorunda kaldıklarını anlatıyorlar. Çoğunlukla kadınların çalıştığı fabrikalarda tuvalet molalarına sınırlama getirildiğini, ihtiyaçlarını gideremediklerini söyleyen işçiler, bu nedenle en sıcak günlerde dahi yeterince su tüketemediklerini dile getiriyorlar.
Sefalet ücretlerine ve kötü çalışma koşullarına daha fazla dayanamayan işçiler, ücretlerinde %20 artış ve haftalık çalışma süresinin 40 saate düşürülmesi talepleriyle greve çıkmaya karar verdiler. Sendikalarından yeterince destek göremeyen işçiler, kendi temsilcilerini seçmek için toplantılar düzenlemeye başladılar. Greve katılan işçi sayısı arttıkça işverenlerin korkusu da arttı ve işçilerin gözünü korkutmak için işe koyuldular. Grevler devam ederse toplu işten atmaların gerçekleşeceği tehdidiyle, işçilere geri adım attırmaya çalıştılar. Grevlere desteğin artmaması için hem ABD’de hem de Meksika’da medya adeta üç maymunu oynuyor. Bölgedeki tek geçim kaynağı bu fabrikalar olmasına rağmen, işçiler tehditlere aldırış etmeyerek grevlerine devam edeceklerini dile getiriyorlar. Çünkü haklı olduklarını biliyorlar. Kaybedecek şeylerinin olmadığını, daha iyi bir gelecek için mücadeleye giriştiklerini ve pes etmeyeceklerini söylüyorlar.
Los Angeles’ta öğretmenler greve çıktı
ABD’de öğretmenler bu kez Los Angeles’ta greve çıktılar. Daha önce Batı Virginia, Kentucky, Oklahoma ve Arizona eyaletlerinde öğretmenler çeşitli taleplerle grevler gerçekleştirmiş ve kazanmışlardı. Bu kez de Kaliforniya eyaletinin Los Angeles kentinde düşük ücretlere, kalabalık sınıflara, personel yetersizliğine karşı iş bıraktılar.
ABD’nin en büyük okul bölgelerinden biri olan Los Angeles’ta yaklaşık 33 bin öğretmen ve okul çalışanı gerçekleştirdikleri grevle eğitimi durdurdu. 14 Ocak Pazartesi günü iş bırakan emekçiler 50 bin kişinin katıldığı kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdi. “Öğrencilerimiz İçin Mücadele Ediyoruz!” pankartıyla yürüyen eğitim emekçilerine öğrenciler ve aileler de destek verdi. Aileler eğitime daha fazla bütçe ayrılmasını, çocuklarının daha iyi şartlarda eğitim almasını istiyorlar. Okulların özelleştirilmesine, iş güvencelerinin ellerinden alınmasına karşı çıkan eğitim emekçileri, daha yüksek ücret talebinin yanı sıra sınıflardaki öğrenci sayısının azaltılmasını, okullara daha çok personel alınmasını, rehberlik ve sağlık hizmetlerinin arttırılmasını talep ediyorlar.
İzocam İşçileri Grevde
- Yunanistan’da Kitlesel Genel Grev
- Fransa’da Demiryolu İşçileri İş Bıraktı
- Gürcistan’da Binlerce Maden İşçisi İşsiz Bırakıldı
- İspanya’da Emekçiler: Bizim Üzerimizde Çamur, Sizin Elinizde Kan Var!
- İngiltere’de On Binler Filistin Halkı İçin Yeniden Meydanlara Çıktı
- İspanya’da Sel Felaketinde Can Kaybı Yükseliyor
- Dünya İşçi Sınıfının Yoksulluğa, Hak Gasplarına ve Emperyalist Savaşa Karşı Mücadelesi Devam Ediyor!
- Yunanistan Liman İşçileri İsrail’e Silah Sevkiyatını Engelledi
- İtalya’da Ulaşım, Liman ve Otomotiv İşçileri Grev Yaptı
- İspanya’da Emekçiler Yüksek Kiralara Karşı Meydanlara Çıktı
- Avrupa İşçi Sınıfı Emperyalist Savaşı Protestoya Devam Ediyor
- Savaşın Birinci Yılında Dünya İşçi Sınıfı “Emperyalist Savaşa Hayır’ Diyor
- ABD’de Liman İşçilerinden Kitlesel Grev
- Fransa’da İşçiler Greve Gitti
- İsrail’in Gazze ve Lübnan’daki Saldırıları Dünyanın Dört Bir Yanında Protesto Edildi
- İşçiler Yoksullaştırma Politikalarına Karşı Mücadele Ediyor
- İran’da Maden Faciası: Kapitalizm Can Almaya Devam Ediyor
- ABD’de Binlerce Otel İşçisi Greve Gitti
- Dünya İşçi Sınıfı, Düşmanlaştırma Politikalarına, Hak Gasplarına ve Saldırılara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor
- İngiltere’de İşçi Sınıfı Irkçılığa Geçit Vermiyor!
Son Eklenenler
- Türkiye’deki grev ve direnişlere her geçen gün yenileri eklenirken işçilerin mücadelesi dayanışmayla büyüyor. Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmelerinin özelleştirilmesine karşı işçilerin başlattığı direniş devam ediyor. Genel Maden İşçileri...
- 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Gününde her yıl olduğu gibi bu yıl da emekçi kadınlar alanları doldurdu. Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Türkiye’de de kadınlar onlarca kent ve ilçede protesto yürüyüşleri, nöbet eylemleri...
- Yunanistan’da 20 Kasımda pek çok sektörden on binlerce işçi genel greve çıktı. Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (ADEDY) çağrısıyla gerçekleşen grevle birlikte 70 şehirde protesto...
- Ankara’dan UİD-DER’li işçiler olarak özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı eyleme geçen Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmesi işçilerini eylem alanlarında ziyaret ettik. 20 Kasımda maden işçileri iş bırakarak direnişe başlamış, ardından...
- “Eğer öleceksem, burada size karşı mücadele ederken öleceğim. Benim düşmanım sizsiniz. Vietnamlılar ya da Çinliler, Japonlar değil. Benim düşmanlarım ben özgürlüğümü istediğimde buna karşı duranlardır. Adalet istediğimde buna karşı duranlardır....
- Adana’da SASA Polyester’in PTA tesis şantiyesinde Gemont Endüstri adlı taşeron şirket bünyesinde çalışan inşaat işçileri gasp edilen 2 aylık ücretleri ve tazminatları için 20 Kasımdan beri fabrika önünde eylem yapıyor. Yapı ve Yol İşçileri...
- Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan Atakaş Çelik fabrikasında Birleşik Metal-İş üyesi üç işçi, geçtiğimiz günlerde işten çıkarılmıştı. UİD-DER’li işçiler olarak fabrika önünde direniş başlatan işçilere direnişin beşinci gününde dayanışma ziyaretinde...
- “Her şeyin içinde ve her şeyin dışındayız”. Bu söz bir market çalışanı arkadaşımın ağzından işçilerin yaşamını özetleyen bir söz olarak döküldü. Uzun zamandır büyük bir mağazada çalışan arkadaşım, marketin günlük cirosunun rekorlar kırmasına rağmen...
- 40 yıllık kısacık yaşamına yüzlerce hikâye ve roman sığdıran Amerikalı sosyalist yazar Jack London 22 Kasım 1916’da hayatını kaybetti. Aradan geçen uzun yıllar London’ın eserlerinin güncelliğinden hiçbir şey kaybettirmedi. Çünkü o işçi sınıfının...
- Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santralinde çalışan madenciler, madenin özelleştirilmesine karşı 20 Kasımda direnişe başladı. Sabah 08.00’de gece vardiyası dışarı çıkmadı, gündüz...
- Emperyalist savaş Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın her yerinde kendini hissettiriyor. Egemenler yıllık bütçelerin büyük kısmını “savunma” adı altında savaş sanayisine ayırıyorlar. Burjuva siyasetçilerin politikaları hızlı bir şekilde sertleşiyor...
- Fotoğraftaki reklam panosu kaldırımın ortasında duruyor, gündüz gece. Arka tarafında medya maymunu Hülya Avşar sanki “hadi EYT’liler koşun, sakın geç kalmayın” dercesine sırıtıyor. Mağazada çalışan genç işçi kızımıza EYT reklamını sordum. Kendine...
- Bağımsız Maden-iş üyesi Fernas Madencilik işçilerinin direnişi çeşitli sendika ve işçi örgütlerinin desteği ile kazanımla sonuçlandı. Fernas patronu Ocak 2025’te işçilerin ücretlerine zam yapılmasını ve atılan işçilerin hak kaybı olmadan işe geri...