Buradasınız
1 Mayıs Geleneği Yaşıyor: Dünya İşçi Sınıfı Aynı Ruh ve Coşkuyla Alanlarda!

İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs dünyanın dört bir yanında coşkuyla kutlandı. 1 Mayıs gösterilerinde işçiler dünyayı sarsan krizin sermayenin eseri olduğunu vurguladılar. Faturayı ödemeyi reddettiklerini dile getirdiler. “Köle değil, işçiyiz” dediler ve kapitalist sömürüye karşı mücadele edeceklerini ortaya koydular.
Fransa
Aylardır Sarı Yeleklilerin eylemlerine sahne olan meydanlar 1 Mayıs’ta da doldu. Fransa işçi sınıfı Macron yönetimine tepki gösterdi, yasak ve baskılara rağmen sarı yelekleri, kızıl bayrakları, pankartları ve öfkeli sloganlarıyla sokakları, meydanları doldurdu. Polis işçilere saldırdı ve yüzlerce kişiyi gözaltına aldı. Ancak işçiler geri adım atmadılar, hayat pahalılığına, çalışma şartlarının ağırlaştırılmasına, sermayeyi kurtarmak için krizin faturasının kendi sırtlarına yıkılmak istenmesine tepki gösterdiler.
Hindistan
Hindistan’ın pek çok eyaletinde 1 Mayıs gösterileri düzenlendi. Tüm sektörlerden işçiler, daha yüksek ücret, iş güvencesi, daha iyi çalışma koşulları talep ettiler. İşyerlerinde mobbinge son verilmesini istediler. Yapılan kitlesel yürüyüşlerde kızıl bayraklar taşındı, sermaye düzenine karşı öfkeli sloganlar atıldı.
Hong Kong
Hong Kong’ta da işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ta alanları doldurdular. Taleplerini yansıtan rengârenk pankartlar ve dövizler taşıdılar. Kadın işçiler de mitingde yerlerini aldı ve “işçiyiz, köle değiliz” diye haykırdı.
Endonezya
Endonezya’nın başkenti Cakarta’da düzenlenen miting kitleselliği ile dikkat çekti. Endonezyalı işçiler iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemlerinin alınmasını, güvenceli ve sendikalı çalışma koşullarının sağlanmasını, düşük ücret politikasına son verilmesini istediler. Mitinge katılan işçiler polisin saldırılarını kararlılıkla püskürttüler ve hakları için mücadeleden kaçmayacaklarını ortaya koydular.
Rusya
Rusya’da on binlerce işçi her yıl olduğu gibi Kızıl Meydanda bir araya geldi. İşçiler ücretlerin yükseltilmesini, çalışma şartlarının iyileştirilmesini, iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemlerinin alınmasını, gençler için istihdam sağlanmasını, işsizliğin azaltılmasını istediler.
Güney Kore
Güney Kore’de 1 Mayıs kutlamalarında hükümetin işçi haklarına yönelik pervasız saldırıları protesto edildi, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve aşırı iş yükünün azaltılması istendi. Güney Koreli işçiler ve sendikalar, ülkede uluslararası standartların altında olan iş yasalarının işçiler lehine düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. İşçiler mücadelede kararlı olduklarını dile getirdiler.
İspanya
İspanyalı işçiler başkent Madrid’de bir araya geldi. Hayat pahalılığına, işsizliğe, sömürüye tepki gösterdi. “Mücadele devam ediyor... Haklar, Eşitlik, Uyum... Önce İnsan” yazılı pankartlar taşıyan işçiler mücadelede kararlı olduklarını ortaya koydular.
Filipinler
Filipinler’de gerçekleşen 1 Mayıs gösterilerinde diktatör Duterte’ye yönelik öfke öne çıktı. Duterte’nin işçi düşmanı, kadın düşmanı, militarist söylem ve politikaları protesto edildi. Tutuklu sendikacıların ve siyasi mahkûmların serbest bırakılması istendi. İşçiler, barış, kardeşlik ve özgürlük dolu bir dünya istediklerini haykırdılar.
Bangladeş
Ülkenin başkenti Dakka’da gerçekleşen gösterilere her sektörden işçi katıldı. Mitinge yoğun katılım gösteren tekstil işçilerinin talebi esnek çalışmaya son verilmesi, iş saatlerinin kısaltılması, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve iş güvenliği önlemlerinin alınması oldu.
İşçi sınıfının 130 yıldır aynı ruh ve coşkuyla alanlara çıkma geleneği bu yıl da bozulmadı. Irak, Kenya, Danimarka, Avusturya, Yunanistan, İsviçre, Filistin, Pakistan, Tayvan, Almanya, Güney Afrika, Şili, Kolombiya ve daha pek çok ülkede 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Mitinglerde kadınların, göçmenlerin, mültecilerin, çocuk işçilerin sorunları da unutulmadı. Dünya işçi sınıfının sömürüsüz bir dünya özlemi sloganlara yansıdı.
- Arjantin’de İşçiler Üçüncü Kez Genel Grevde!
- Yunanistan’da Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Genel Grev
- ABD, İspanya ve İtalya’da Emekçiler Meydanlarda
- İşçilerin Kemer Sıkma Politikalarına ve Anti-Demokratik Uygulamalara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Sırbistan’da Hükümet Düştü!
- Sırbistan’da Tarihi Protesto Gösterisi
- İngiltere’de On Binler Yeniden Meydanlarda!
- Örgütlüysek Her Şeyiz!
- Almanya’da Havayolu İşçileri Uyarı Grevi Yaptı
- Dünya Meydanlarında Emekçi Kadınlar: Şiddete, Baskıya, Sömürüye, Emperyalist Savaşa Son!
- Gürcistan’da Maden İşçileri Ayakta!
- Kadınıyla Genciyle İşçi Sınıfı Mücadeleyi ve Umudu Büyütüyor!
- Finlandiya’da Birçok Sektörden İşçiler Grevde
- İngiltere’de Yükselen Ses: “Gazze’den Elinizi Çekin!”
- Almanya’da Yükseltilen Irkçılığa Karşı Kitlesel Eylemler
- Örgütlü İşçiler Unutmuyor, Hesap Soruyor! Sömürüye ve Haksızlıklara Karşı Mücadeleyi Büyütüyor!
- İngiltere, ABD ve Sırbistan’da Mücadele Sürüyor
- Dünya İşçi Sınıfı Yeni Yıla Mücadeleyle Girdi
- Güney Kore’de Devlet Başkanı Görevinden Uzaklaştırıldı, Mücadele Devam Ediyor
- Güney Kore’de Devlet Başkanına Karşı Protestolar Devam Ediyor
Son Eklenenler
- İzmir’de belediye işçileri birbiri ardına greve çıkıyor. Narlıdere Belediyesi işçileri 6 Mayısta grev başlattı, bir gün sonra talepleri kabul edildi. Konak Belediyesi işçileri ise 7 Mayısta greve çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan...
- Bu 1 Mayıs’a kızım, torunum ve oğlumla katıldım. 1 Mayıs alanında çocuklarımın da yanımda olmasının heyecanımı ve mutluluğumu arttırdığını belirtmek isterim. Ben her yıl 1 Mayıs’a UİD-DER’le katılıyorum ve her zaman çok heyecanlanıyorum.
- TÜPRAŞ Rafineri'de kendilerine haber verilmeden taleplerinin çok altında zam oranlarına ve 3 yıllık sözleşmeye imza atılmasına tepki gösteren işçiler üretimi durdurarak, yürüyüş yaparak sözleşmeyi protesto etti.
- Hiçbir şey siyaset üstü değildir. Ekmekten suya, yediğimiz peynirin kalitesinden oturduğumuz evin sağlamlığına kadar her şey siyasetin içindedir. İş cinayetlerini “kader” diye yutturanlar, depremleri de “fıtrat” diye anlatıyorlar.
- Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde olan belediyeler ile petrokimya sektöründeki fabrikalarda birer birer grev kararları alınıyor. İzmir’de Narlıdere Belediyesi işçileri grevin ilk gününde kazanım elde ederken Konak Belediyesinde 7 Mayısta grev...
- İşçi sınıfının 8 saatlik işgünü mücadelesi 1889’dan önce başlamıştı. Ancak 1 Mayıs 1889’da, 8 saat çalışma, 8 saat dinlenme ve 8 saat canımızın istediğini yapma talebiyle kitlesel olarak alanlara çıkıldı. 1 Mayıs bu başkaldırının ve daha adil bir...
- Genel-İş Sendikası İzmir 6 Nolu Şubenin örgütlü olduğu Narlıdere Belediyesine bağlı NARBEL’de çalışan işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 6 Mayısta greve çıktı. NARBEL işçileri bir müddettir ücretleri eksik ve...
- Bu mektubumda sizlere sınıf temelinde örgütlü olmanın ne demek olduğunu dilim döndüğünce anlatmak istiyorum. Önce kendi deneyimimden, ardından da 1980 öncesi işçi kuşaklarının örgütlü mücadelesinden örnekler vereceğim.
- 15 Nisanda geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle 18 gün yoğun bakımda kalan ve 3 Mayısta yaşamını yitiren Sırrı Süreyya Önder on binlerce insan tarafından sonsuzluğa uğurlandı. Siyasi parti yöneticileri, sanatçılar, gazeteciler, Barış Anneleri, Kürt...
- Sırrı Süreyya Önder’i, Sırrı Abimizi kaybettik. O, işçilerin birliği, halkların kardeşliği mücadelesine katkılarıyla hep yaşayacak, yüreğindeki umut ve direncin sembolü olan gülümsemesiyle hep saygı ve sevgiyle hatırlanacak.
- İzmir Konak Belediyesine bağlı MER-BEL’de işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine 2 Mayısta tam gün iş bıraktı. 31 Mart yerel seçimleri sonrası İzmir Çiğli Belediyesinde tasarruf bahanesiyle işten atılan ve verilen sözlere...
- Dünya işçi sınıfı bu sene de 1 Mayıs’ı baskıcı ve anti-demokratik uygulamaların, işçi sınıfına yönelik saldırıların katlanarak arttığı bir dönemde karşıladı. Öfkesini ve taleplerini tek ses, tek yumruk olup haykırmak isteyen işçi ve emekçiler ABD’...
- İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, Türkiye genelinde kitlesel katılımla kutlandı. İstanbul başta olmak üzere birçok kentte alanlara çıkan yüz binlerce işçi ve emekçi, yaşadıkları ekonomik ve siyasal sorunlar...