Buradasınız
DİSK’in 14. Genel Kurulu
CHP çıkartması
Genel kurula, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve vekillerinin, korumaları eşliğinde “teşrifinin” ardından başlanabildi. Kılıçdaroğlu’nun, “Başbakan Kemal” tezahüratlarıyla protokoldeki yerini almasının ardından ilk oturum başladı.
Açılış Grup Yorum’un marşlarıyla başladı. Ardından gösterilen DİSK tanıtım videosunun hemen her karesinde Süleyman Çelebi öne çıkarılıyordu. DİSK Genel Başkanlığı’ndan CHP milletvekilliğine “terfi eden” Çelebi’nin görüntülerinden derlenen videoda Çelebi’nin rengi “kanıtlanıyor” adeta: Kırmızı gömlekli Çelebi, kırmızı atkılı Çelebi, kırmızı kravatlı Çelebi, kırmızı kazaklı Çelebi, kırmızı fularlı Çelebi işçilerin arasında!
Saygı duruşunun ardından DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün konuştu. DİSK’in 45. Kuruluş yıldönümünün kutlandığını da belirten Görgün, DİSK’in “kazanımlarından” söz etti: “Bilinçli ve kararlı bir mücadele ile neleri kazanabileceğimizi geçmişte ortaya koyduk. Taksim 1 Mayıs Alanı’nı yeniden aldık, işçi sınıfının kürsüsünü alana kurduk. Bu başarıyı bütün emek güçleriyle birlikte ortaya koyduk ama DİSK olmasaydı bu gerçekleşemeyecekti belki de.” KCK operasyonlarını ve Kürt siyasetçilerin tutuklanmasını eleştiren Görgün, Ergenekon tutuklamaları, Balyoz davası ve Devrimci Karargâh davası için de AKP’yi eleştirdi. Görgün’ün konuşmasının ardından divan üyeleri seçildi ve konuklar takdim edildi.
Kılıçdaroğlu, konuşmak üzere kürsüye çıktığında, Maltepe Belediyesi’nde işten atılan ve direnişe geçen taşeron işçilerinin protestosu ile karşılaştı. CHP’li belediye yönetiminin işten atma saldırısına karşı “Taşeron İşçisi Köle Değildir”, “Kar Boran Fırtına Bekle Bizi Ankara”, “Köle Değil İşçiyiz Örgütlüysek Güçlüyüz!” sloganlarıyla haykıran işçilere, kurula katılan sosyalistler de destek verdi. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını engelleyen işçilere güvenlik görevlileri müdahale edince arbede yaşandı. Direnişçi işçiler salondan çıkartılmak istendi ama işçiler çıkmadı. İşçiler, Türk-İş Genel Kurulu’nda Kılıçdaroğlu’nun yaptığı konuşmada “Taşeron 21. Yüzyılın Kölelik Rejimidir, Bedel Ödemeden Hak Alınmaz, Ağlamayan Çocuğa Kimse Mama Vermez” sözlerinin yazılı olduğu pankartı açarak kurulu izlemeye devam ettiler.
Konuşması engellenen Kılıçdaroğlu bir süre ne diyeceğini şaşırdı. Kılıçdaroğlu, Maltepe Belediyesi’nde yaşananlardan habersiz olduğunu ima ederek “Bana geldiniz de ben size sahip çıkmadım mı” dedi. İşçilerin sorularını duymazdan gelen Kılıçdaroğlu, konuşmasını AKP’yi eleştirerek sürdürdü ve konuşması biter bitmez salondan ayrıldı.
Kılıçdaroğlu ve kafilesinin salondan ayrılmasıyla beraber onlarca sendikacı ve delege de salondan çıktı. Salon adeta boşaldı. Konuşmak üzere kürsüye gelen Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku milletvekili Ertuğrul Kürkçü, CHP Genel Başkanı’nın işçilerin yaşadığı sorunların çözümü için de kendisini aday göstermesini eleştirerek “DİSK işçileri bağımlı olmaktan kurtarmalıdır” dedi. Kürkçü, işçilerin birleşmesinin önündeki en büyük engelin Kürt sorunu olduğunu söyleyerek, işçileri halkların kardeşliği çerçevesinde örgütlenmeye çağırdı.İkinci oturum, Moğollar grubunun şarkılarıyla başladı ve konukların konuşmalarıyla devam etti.
Sendikacıların ve delegelerin konuşmaları
Genel kurulun ikinci günü sendikacıların ve delegelerin konuşmalarıyla geçti. DİSK eski Genel Başkanı ve DSP eski Milletvekili, halen Tekstil İşçileri Sendikası Genel Başkanlığı’nı yürüten Rıdvan Budak kürsüde demokrasi ve barış nutukları atarken, bir tutuklu annesi “19 Aralık’ta neredeydiniz? İyi oldu diyordunuz, şimdi hangi barıştan söz ediyorsunuz?” diye seslendi. Divan başkanlığı tutuklu yakınını ikazlarla sustururken, Budak tutuklu yakınını duymazdan gelerek daha yüksek sesle konuşmasına devam etti. Budak’ın, yerini kendinden daha genç birine bırakacağını duyurmasının ardından “bırakma, mezara kadar otur o koltukta” sözleriyle salondan tepki geldi. Budak, 1980 darbesi öncesinde Tekstil Sendikasının başındaydı, “sultan”lığı hâlâ devam ediyor.
Genel kurulun ikinci gününde delegelerden gelen iki farklı öneri dikkat çekti. Nihayet koltuklarını terk etmek zorunda kalan sendika yöneticileri, DİSK bünyesinde bir danışma heyeti oluşturulmasını ve burada kendilerinden “danışman” olarak faydalanılmasını önerdiler. Diğer bir öneriyi özellikle Kürt illerinden gelen delegeler dillendirdi. İşçi sınıfının her tür sorununa karşı mücadele edilmesi gerektiğini savunan delegeler, Kürt sorununun çözümü ve demokratik hak ve özgürlükler için de DİSK’i mücadeleye çağırdılar. Ne yazık ki Kürt delegeler, zaman zaman onları izleyen delegelerin tepkisiyle karşılaştı.
Kürsüye çıkan DİSK eski Genel Başkanı, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi öncelikle milletvekilliği sıfatına yönelen eleştiriler karşısında “bir tek kimliğim var, o da işçi kimliği onunla gurur duyuyorum” diyerek kendisini savundu. Çelebi, işçilerin yaşamının giderek daha da zorlaşmasında hak gasplarının yoğun biçimde devam etmesinde payı yokmuş gibi “kırıntı kalan haklarımızı elimizden alıyorlar” diyerek AKP’yi hedef gösterdi ve “burada sadece sendikalara iş düşmüyor, CHP’ye de iş düşüyor diyerek partisini sorunların çözülmesi konusunda adres gösterdi.
İkinci günün sonunda sıra yönetim adaylarının konuşmasına geldi. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, DİSK Genel Sekreterliği’ne aday olarak kürsüye çıktı. Geçmişin mirası olan büyük mücadelelerden bahsederek övünen Serdaroğlu, onurlu, namuslu, mücadeleci sendikacıların ve mücadeleci işçilerin yarattığı değerleri, ödediği bedelleri kendi dönemine mal etmeye çalıştı.
DİSK Genel Başkan adayı Genel-İş Başkanı Erol Ekici ise, DİSK’in emeğin siyasetini yaptığını iddia etti. Ekici, DİSK’in aynı zamanda emeğin toplumsal üretim değerini kabul edip işçi sınıfının devrimci rolünü sahiplenen sol partilerle ve siyasetlerle de kardeşçe ilişkiler geliştirdiğini söyledi. Dikkat çekici olan ise, CHP çizgisinin damgasını bastığı genel kurulda konuşan Ekici’nin, DİSK’in, burjuva siyasi partilerden bağımsızlığını sağlayabildiğini iddia etmesiydi.
Seçimler
Kurula sunulan aday listesinde genel başkanlık ve genel sekreterlik için birer isim yer almıştı. Zaten kimlerin seçileceği belliydi. Buna göre, Genel Başkan Erol Ekici ve Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu oldu. Yönetim Kurulunu oluşturacak 7 ismin 5’i de kullanılan oylar sonucu belli oldu. Buna göre, Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Lastik-İş Genel Sekreteri Alaaddin Sarı, Gıda İş Genel Başkanı Celal Ovat, Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk ve Muzaffer Subaşı yeni yönetim kurulunda yer alacak.
Sonuç
İşçi sınıfına dönük saldırılar son sürat devam ediyor. AKP hükümeti kıdem tazminatını da işçilerin elinden almaya çalışırken, çalışma saatleri uzatılıyor, işçilerin alım gücü düşüyor, çalışma ve yaşam koşulları kötüleşiyor. Sendikalı işçi sayısı her geçen gün azalıyor, öyle ki DİSK kapanma noktasına gelmiş durumda. Ancak gerek işçi sınıfına dönük saldırıların nasıl püskürtüleceği gerekse DİSK’in içinde bulunduğu krizin nasıl aşılacağı, genel kurulda gündeme gelmedi. Mücadeleci olduğunu söyleyen DİSK yönetimi, geçmişin mirasını yemeye devam ediyor. Açıkça söylemek gerekirse DİSK genel kurulu, son derece ruhsuz ve mücadele çizgisinden uzak tamamlanmıştır.
- Antep’te Tekstil İşçilerinin Düşük Zamlara Karşı Mücadelesi Sürüyor
- Çayırhan İşçileri Özelleştirmeye Karşı Ankara’ya Yürüyüş Başlattı
- KFC ve Pizza Hut İşçileri Haklarını Arıyor
- Chinatool Otomotiv İşçileri Greve Çıktı
- İzBB ve Turkcell Global Bilgi İşçileri İşten Atma Saldırısına Karşı Mücadele Ediyor
- Tekstil İşçileri Sendika Düşmanlığına, Beltur İşçileri Düşük Ücretlere Karşı Mücadele Ediyor
- “Rehabilitasyonda Patronlar Kâr Peşinde, Öğretmenler Geçim Derdinde!”
- “Patronlara Değil Eğitime Bütçe!” Eylemi
- Kamu Emekçileri Sefalet Ücretine Karşı İş Bıraktı
- Sendikal Baskılara, Ücret Gaspına, Şiddete Karşı Eylemler
- Polonez İşçileri Fabrika Önünde Kazanımlarını Kutladı
- Perfetti Van Melle’de Direniş Kazanımla Sonuçlandı
- Sefalet Dayatmasına Karşı Eylemler Sürüyor
- DİSK Asgari Ücret Taleplerini Açıkladı
- Kartal’da Binlerce Emekçi Haykırdı: “İnsanca Yaşamak İstiyoruz!”
- Polonez İşçilerinin “Anayasal Hak Yürüyüşü”
- Sendika Düşmanlığı ve Ücret Gaspına Karşı İşçiler Mücadele Ediyor
- Belediye ve Tekstil İşçilerinden Hak Gasplarına ve Sendikal Baskılara Karşı Eylemler
- KESK Ankara Mitingi: “Geçinemiyoruz! Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz!”
- DİSK: Gözaltılar Derhal Serbest Bırakılsın
Son Eklenenler
- Soma, Ermenek, Amasra, İliç madenci katliamları, Çorlu tren katliamı, Elazığ, İzmir, 6 Şubat depremleri, orman yangınları ve sel felaketleri, Hendek havai fişek fabrikası ve Balıkesir mühimmat fabrikası patlamaları, yüzlerce iş cinayeti ve son...
- Yeni yılın ilk günlerinde MÜSİAD toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek patronlara “biz sizin daha çok para kazanmanızı istiyoruz” dedi. Patronlar tarafından alkışlanan Bakan, tam da bunu yapıyor, patronların kazanması için...
- Cep telefonu hayatımıza gireli yaklaşık 30 yıl, akıllı telefonun hayatımıza girmesi ve jet hızıyla yayılması ise 10-15 yıl oldu. Bu nedenle akıllı cep telefonumuz 1 saat kapalı kalsa kendimizi adeta nefessiz kalmış hissediyoruz.
- Ankara’dan bir grup UİD-DER’li işçi, “Küçük Kara Balık ve Samed Behrengi” adlı bir video hazırladı. Farklı sektörlerde çalışan, uzun ve yorucu iş saatlerine, vardiya engeline rağmen birlikte öğrenip birlikte üretmek için bir araya gelen işçi...
- Asgari ücrete yüzde 30, kamu emekçilerine yüzde 11,54 ve emeklilere yüzde 15,75 oranında sefalet zammı dayatılmasının ardından Antep’te bulunan tekstil patronları da ücret artışlarını sefalet düzeyinde tuttu. Şubat ayına girilmesiyle belli olan...
- Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) bünyesindeki Çayırhan Termik Santrali işçileri, özelleştirmeye ve hak gasplarına karşı 10 Şubatta Ankara’ya yürüyüş başlattı.
- ABD merkezli Yum Brands şirketinin KFC ve Pizza Hut restoranlarının Türkiye’deki işletmecisi olan İş Gıda'nın konkordato ilan etmesinin ardından 7 bin işçi Ocak ayı maaşlarını, kıdem ve ihbar tazminatlarını, izin paralarını alamadı. İşçiler şirketin...
- Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesinde otomotiv parçaları üreten Chinatool Otomotiv’de işçiler 10 Şubat sabahı greve çıktı.
- Aralık ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1’in biraz üzerinde yükseldiği, yıllık enflasyonunsa azalarak yüzde 44 civarında gerçekleştiği açıklandı. Bu oranlara bakarak enflasyonun hız kestiğine, ücret zamlarının “beklenen enflasyona” göre belirlenip...
- 2025 yılı için asgari ücret zammı, TÜİK’in sahte rakamlarıyla açıklanan enflasyon oranının dahi altında kalan yüzde 30 olarak belirlendi. Patronlar da işçilere bu sefalet zammını dayatıyor. Şubat ayıyla beraber zamlı ücretlerin açıklanması sonrası...
- İş kazaları ve iş cinayetleri dur durak bilmiyor. Sermeyenin aç gözlülüğü işçileri yaşamından ediyor. Balıkesir’de bulunan ZSR Patlayıcı üretim tesisinde, 24 Aralık 2024’te gerçekleşen patlamada 11 işçi yaşamını yitirdi. Patlama sonrasında Balıkesir...
- Maraş ve Hatay başta olmak üzere 11 şehirde çok büyük yıkım yaratan, yaklaşık yüz bin insanın hayatını kaybettiği, on binlerce insanın yaralandığı, milyonlarca insanın yaşamının derinden etkilendiği 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti....
- Siyasi iktidarın ekonomi politikalarının hedefi belli: Ekonomik yıkımın bedelini işçi ve emekçilere ödetmek, on milyonlarca işçinin, emekçinin, emeklinin açlığa talim etmesi pahasına sermayeyi dizginsizce büyütmeye devam etmek. Soygunun, talanın...