Buradasınız
DİSK’in 14. Genel Kurulu
CHP çıkartması
Genel kurula, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve vekillerinin, korumaları eşliğinde “teşrifinin” ardından başlanabildi. Kılıçdaroğlu’nun, “Başbakan Kemal” tezahüratlarıyla protokoldeki yerini almasının ardından ilk oturum başladı.
Açılış Grup Yorum’un marşlarıyla başladı. Ardından gösterilen DİSK tanıtım videosunun hemen her karesinde Süleyman Çelebi öne çıkarılıyordu. DİSK Genel Başkanlığı’ndan CHP milletvekilliğine “terfi eden” Çelebi’nin görüntülerinden derlenen videoda Çelebi’nin rengi “kanıtlanıyor” adeta: Kırmızı gömlekli Çelebi, kırmızı atkılı Çelebi, kırmızı kravatlı Çelebi, kırmızı kazaklı Çelebi, kırmızı fularlı Çelebi işçilerin arasında!
Saygı duruşunun ardından DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün konuştu. DİSK’in 45. Kuruluş yıldönümünün kutlandığını da belirten Görgün, DİSK’in “kazanımlarından” söz etti: “Bilinçli ve kararlı bir mücadele ile neleri kazanabileceğimizi geçmişte ortaya koyduk. Taksim 1 Mayıs Alanı’nı yeniden aldık, işçi sınıfının kürsüsünü alana kurduk. Bu başarıyı bütün emek güçleriyle birlikte ortaya koyduk ama DİSK olmasaydı bu gerçekleşemeyecekti belki de.” KCK operasyonlarını ve Kürt siyasetçilerin tutuklanmasını eleştiren Görgün, Ergenekon tutuklamaları, Balyoz davası ve Devrimci Karargâh davası için de AKP’yi eleştirdi. Görgün’ün konuşmasının ardından divan üyeleri seçildi ve konuklar takdim edildi.
Kılıçdaroğlu, konuşmak üzere kürsüye çıktığında, Maltepe Belediyesi’nde işten atılan ve direnişe geçen taşeron işçilerinin protestosu ile karşılaştı. CHP’li belediye yönetiminin işten atma saldırısına karşı “Taşeron İşçisi Köle Değildir”, “Kar Boran Fırtına Bekle Bizi Ankara”, “Köle Değil İşçiyiz Örgütlüysek Güçlüyüz!” sloganlarıyla haykıran işçilere, kurula katılan sosyalistler de destek verdi. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını engelleyen işçilere güvenlik görevlileri müdahale edince arbede yaşandı. Direnişçi işçiler salondan çıkartılmak istendi ama işçiler çıkmadı. İşçiler, Türk-İş Genel Kurulu’nda Kılıçdaroğlu’nun yaptığı konuşmada “Taşeron 21. Yüzyılın Kölelik Rejimidir, Bedel Ödemeden Hak Alınmaz, Ağlamayan Çocuğa Kimse Mama Vermez” sözlerinin yazılı olduğu pankartı açarak kurulu izlemeye devam ettiler.
Konuşması engellenen Kılıçdaroğlu bir süre ne diyeceğini şaşırdı. Kılıçdaroğlu, Maltepe Belediyesi’nde yaşananlardan habersiz olduğunu ima ederek “Bana geldiniz de ben size sahip çıkmadım mı” dedi. İşçilerin sorularını duymazdan gelen Kılıçdaroğlu, konuşmasını AKP’yi eleştirerek sürdürdü ve konuşması biter bitmez salondan ayrıldı.
Kılıçdaroğlu ve kafilesinin salondan ayrılmasıyla beraber onlarca sendikacı ve delege de salondan çıktı. Salon adeta boşaldı. Konuşmak üzere kürsüye gelen Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku milletvekili Ertuğrul Kürkçü, CHP Genel Başkanı’nın işçilerin yaşadığı sorunların çözümü için de kendisini aday göstermesini eleştirerek “DİSK işçileri bağımlı olmaktan kurtarmalıdır” dedi. Kürkçü, işçilerin birleşmesinin önündeki en büyük engelin Kürt sorunu olduğunu söyleyerek, işçileri halkların kardeşliği çerçevesinde örgütlenmeye çağırdı.İkinci oturum, Moğollar grubunun şarkılarıyla başladı ve konukların konuşmalarıyla devam etti.
Sendikacıların ve delegelerin konuşmaları
Genel kurulun ikinci günü sendikacıların ve delegelerin konuşmalarıyla geçti. DİSK eski Genel Başkanı ve DSP eski Milletvekili, halen Tekstil İşçileri Sendikası Genel Başkanlığı’nı yürüten Rıdvan Budak kürsüde demokrasi ve barış nutukları atarken, bir tutuklu annesi “19 Aralık’ta neredeydiniz? İyi oldu diyordunuz, şimdi hangi barıştan söz ediyorsunuz?” diye seslendi. Divan başkanlığı tutuklu yakınını ikazlarla sustururken, Budak tutuklu yakınını duymazdan gelerek daha yüksek sesle konuşmasına devam etti. Budak’ın, yerini kendinden daha genç birine bırakacağını duyurmasının ardından “bırakma, mezara kadar otur o koltukta” sözleriyle salondan tepki geldi. Budak, 1980 darbesi öncesinde Tekstil Sendikasının başındaydı, “sultan”lığı hâlâ devam ediyor.
Genel kurulun ikinci gününde delegelerden gelen iki farklı öneri dikkat çekti. Nihayet koltuklarını terk etmek zorunda kalan sendika yöneticileri, DİSK bünyesinde bir danışma heyeti oluşturulmasını ve burada kendilerinden “danışman” olarak faydalanılmasını önerdiler. Diğer bir öneriyi özellikle Kürt illerinden gelen delegeler dillendirdi. İşçi sınıfının her tür sorununa karşı mücadele edilmesi gerektiğini savunan delegeler, Kürt sorununun çözümü ve demokratik hak ve özgürlükler için de DİSK’i mücadeleye çağırdılar. Ne yazık ki Kürt delegeler, zaman zaman onları izleyen delegelerin tepkisiyle karşılaştı.
Kürsüye çıkan DİSK eski Genel Başkanı, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi öncelikle milletvekilliği sıfatına yönelen eleştiriler karşısında “bir tek kimliğim var, o da işçi kimliği onunla gurur duyuyorum” diyerek kendisini savundu. Çelebi, işçilerin yaşamının giderek daha da zorlaşmasında hak gasplarının yoğun biçimde devam etmesinde payı yokmuş gibi “kırıntı kalan haklarımızı elimizden alıyorlar” diyerek AKP’yi hedef gösterdi ve “burada sadece sendikalara iş düşmüyor, CHP’ye de iş düşüyor diyerek partisini sorunların çözülmesi konusunda adres gösterdi.
İkinci günün sonunda sıra yönetim adaylarının konuşmasına geldi. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, DİSK Genel Sekreterliği’ne aday olarak kürsüye çıktı. Geçmişin mirası olan büyük mücadelelerden bahsederek övünen Serdaroğlu, onurlu, namuslu, mücadeleci sendikacıların ve mücadeleci işçilerin yarattığı değerleri, ödediği bedelleri kendi dönemine mal etmeye çalıştı.
DİSK Genel Başkan adayı Genel-İş Başkanı Erol Ekici ise, DİSK’in emeğin siyasetini yaptığını iddia etti. Ekici, DİSK’in aynı zamanda emeğin toplumsal üretim değerini kabul edip işçi sınıfının devrimci rolünü sahiplenen sol partilerle ve siyasetlerle de kardeşçe ilişkiler geliştirdiğini söyledi. Dikkat çekici olan ise, CHP çizgisinin damgasını bastığı genel kurulda konuşan Ekici’nin, DİSK’in, burjuva siyasi partilerden bağımsızlığını sağlayabildiğini iddia etmesiydi.
Seçimler
Kurula sunulan aday listesinde genel başkanlık ve genel sekreterlik için birer isim yer almıştı. Zaten kimlerin seçileceği belliydi. Buna göre, Genel Başkan Erol Ekici ve Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu oldu. Yönetim Kurulunu oluşturacak 7 ismin 5’i de kullanılan oylar sonucu belli oldu. Buna göre, Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Lastik-İş Genel Sekreteri Alaaddin Sarı, Gıda İş Genel Başkanı Celal Ovat, Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk ve Muzaffer Subaşı yeni yönetim kurulunda yer alacak.
Sonuç
İşçi sınıfına dönük saldırılar son sürat devam ediyor. AKP hükümeti kıdem tazminatını da işçilerin elinden almaya çalışırken, çalışma saatleri uzatılıyor, işçilerin alım gücü düşüyor, çalışma ve yaşam koşulları kötüleşiyor. Sendikalı işçi sayısı her geçen gün azalıyor, öyle ki DİSK kapanma noktasına gelmiş durumda. Ancak gerek işçi sınıfına dönük saldırıların nasıl püskürtüleceği gerekse DİSK’in içinde bulunduğu krizin nasıl aşılacağı, genel kurulda gündeme gelmedi. Mücadeleci olduğunu söyleyen DİSK yönetimi, geçmişin mirasını yemeye devam ediyor. Açıkça söylemek gerekirse DİSK genel kurulu, son derece ruhsuz ve mücadele çizgisinden uzak tamamlanmıştır.
- Polonez İşçileri Fabrika Önünde Kazanımlarını Kutladı
- Perfetti Van Melle’de Direniş Kazanımla Sonuçlandı
- Sefalet Dayatmasına Karşı Eylemler Sürüyor
- DİSK Asgari Ücret Taleplerini Açıkladı
- Kartal’da Binlerce Emekçi Haykırdı: “İnsanca Yaşamak İstiyoruz!”
- Polonez İşçilerinin “Anayasal Hak Yürüyüşü”
- Sendika Düşmanlığı ve Ücret Gaspına Karşı İşçiler Mücadele Ediyor
- Belediye ve Tekstil İşçilerinden Hak Gasplarına ve Sendikal Baskılara Karşı Eylemler
- KESK Ankara Mitingi: “Geçinemiyoruz! Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz!”
- DİSK: Gözaltılar Derhal Serbest Bırakılsın
- As Plastik ve Bayraklı Belediyesi İşçilerinden Eylemler
- Öğretmenler, Belediye ve Üniversite İşçileri Hak Gasplarına Karşı Mücadele Ediyor
- ASM Çalışanları İş Bıraktı: “Eziyet Yönetmeliğine” Hayır!
- Belediye İşçileri Hakları İçin Mücadele Ediyor
- Patronların Elindeki Koz: Sendika Yetkisine İtiraz
- Sağlık Çalışanlarından Eylem: “Sağlıkta Ticaret Ölüm Demektir!”
- Türk-İş’ten Ankara Mitingi: “Zordayız, Geçinemiyoruz”
- Sağlık Emekçileri: Eziyet Yönetmeliği İstemiyoruz
- DİSK: “Sendikal Hakların Önündeki Engeller Kaldırılsın!”
- Fernas İşçilerine Dayanışma Ziyareti
Son Eklenenler
- DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında 2024-2026 dönemi için yürütülen TİS görüşmelerinde MESS’in yüzde 40 oranında zam dayatması üzerine Schneider Elektrik’in Manisa ve Kocaeli...
- İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, İZENERJİ, İZELMAN, Ege Şehir Planlama, İZFAŞ şirketlerinde çalışan DİSK/Genel-İş Sendikasında örgütlü işçiler maaş, yılsonu ikramiye ve eğitim alacakları ödemelerinin geç ve eksik yapılmasını protesto etmek...
- UİD-DER’li emekçi kadınlar olarak, bir grup Polonez direnişçisi kadın kardeşimizle güzel bir sohbet gerçekleştirdik. Direnişçi bir ablamız “bize hep ‘aman kurulu düzenimiz bozulmasın’ düşüncesini bellettiler” dedi. Bu söz üzerine uzunca sohbet ettik...
- Polonez işçileri 173 gün süren mücadelelerinin kazanımla sonuçlanmasının ardından fabrika önünde kurdukları direniş çadırını halaylarla, sloganlarla kaldırdılar. 7 Ocakta direniş alanında zaferlerini kutlayan işçiler, davul zurna eşliğinde halaylar...
- İktidar ve sermaye sınıfının saldırıları böylesine ağırken işçilerin birlik olamayacağını düşünmek kime yarar sağlar? Bu düşünce doğru bir akıl yürütme yöntemi olabilir mi? Karşımızdaki yıkım tablosu, işçilerin birleşmek dışında bir çıkış yolu...
- İstanbul Çatalca’da bulunan Polonez fabrikasında işçiler Tekgıda-İş Sendikası’nda örgütlendikten sonra gerekli şartları sağlamalarının ardından yetki başvurusunda bulunmuş ve hemen ardından 146 işçi işten atılmıştı. İşten çıkarmaların ardından...
- Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanları, 1 Kasımda yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ni protesto etmek için 6-10 Ocak günlerinde Türkiye genelinde iş bırakıyor. ASM çalışanları “Eziyet Yönetmeliği” olarak nitelendirdikleri...
- Vivident, Mentos gibi sakız ve şekerleme markalarının üreticisi olan Perfetti Van Melle’nin İstanbul/Kıraç’ta bulunan fabrikasında çalışan işçiler Tekgıda-İş Sendikasında örgütlenmiş, şirket yönetiminin sendika düşmanı tutum ve baskılarıyla...
- Sevgili işçi kardeşlerim, Rus yazar Tolstoy “acı duyabiliyorsan canlısın, başkasının acısını duyuyorsan insansın” der. Tolstoy’un bu ifadeleri özü itibariyle insanlaşmayı anlatır. İşçi sınıfı olarak, sömürücü efendilerden insanlık için insanlaşma...
- İşçilerin mücadele örgütü UİD-DER, sözünü İşçi Dayanışması’yla söylüyor. Kapitalist sömürüye, zorbalığa, ayrımcılığa, haksız savaşlara karşı işçi sınıfına sesleniyor ve diyor ki kurtuluş ellerinizde, birliğinizdedir.
- İşçi ve emekçiler pek çok ülkede 2024 yılını mücadeleyle kapattı, 2025’i mücadeleyle karşıladı. Kapitalist sömürü düzeninin yol açtığı sorunlar büyürken, buna karşı işçilerin mücadelesi ve dayanışması da güçleniyor. Emperyalist savaşın yayıldığı,...
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayı yıllık enflasyonunu yüzde 44,38, 12 aylık ortalama enflasyonu ise yüzde 58,51 olarak açıkladı. Kamu emekçilerinin ve emeklilerin maaş artışında önemli bir faktör olan altı aylık enflasyon ise yüzde 15,75...
- Harb-İş Sendikası Eskişehir Şubesi, 3 Ocakta basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında kamu işçilerinin toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecine, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına ve Harb-İş üyesi işçilerin yaşadıkları ekonomik...